Zonnepanelen
Leestijd:
4
min.

Een heldere blik op de BTW-regeling voor zonnepanelen in Nederland

btw regeling op zonnepanelen
btw regeling op zonnepanelen

Aan de horizon: Een nieuwe dageraad voor zonne-energie

In Nederland is er een duidelijke trend richting duurzaamheid, met zonnepanelen die steeds vaker op onze daken verschijnen. Een belangrijke ontwikkeling die hieraan heeft bijgedragen, is de introductie van de 0% BTW-regeling op zonnepanelen, die in werking is getreden op 1 januari 2023​1​​2​. De regeling heeft de weg vrijgemaakt voor meer huiseigenaren om te investeren in duurzame energie, door de kosten van zonnepanelen aanzienlijk te verlagen.

Een straaltje zonlicht: Wat betekent de 0% BTW-regeling voor u?

De 0% BTW-regeling heeft een eenvoudige betekenis: je hoeft geen BTW te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit omvat niet alleen de panelen zelf, maar ook alles dat betrekking heeft op de installatie, zoals de aanleg van kabels, het montagemateriaal, en de zogeheten optimizers, omvormers, en bijvoorbeeld PV verdelers. Zelfs de aanpassing van de groepenkast in verband met de aanschaf van zonnepanelen is BTW-vrij. Dit heeft de installatie van zonnepanelen toegankelijker gemaakt voor een breder publiek.

In het zonlicht: Wie komt in aanmerking voor de 0% BTW-regeling?

De 0% BTW-regeling is van toepassing op zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen die op of bij een woning zijn geplaatst. Niet-geïntegreerde zonnepanelen zijn het meest gebruikt en worden vaak op het dak of elders bij de woning gemonteerd. Geïntegreerde zonnepanelen fungeren daarnaast ook als dakbedekking.

Deze regeling omvat garages of schuren bij een woning, een serre en een aan- of uitbouw, een tuin bij een woning, een vakantiewoning, een bedrijf aan huis (zolang de zonnepanelen ook privé worden gebruikt), en een Vereniging van Eigenaren die zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

In de schaduw: Uitzonderingen op de 0% BTW-regeling

Er zijn enkele uitzonderingen op de 0% BTW-regeling. Zo geldt het 0%-tarief niet voor de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie, op openbare gebouwen en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang. Daarnaast blijft het BTW-tarief van 21% gelden voor zonnecollectoren die zonlicht in warmte omzetten en voor de levering en installatie van een warmtepomp en een accupakket.

De zonsondergang: Wat als u uw zonnepanelen vóór 2023 heeft gekocht?

Als je je zonnepanelen vóór 1 januari 2023 heeft gekocht, is de factuurdatum leidend. In dit geval kan je de BTW nog terugvragen. Dit doe je door je aan te melden als ondernemer en de BTW terug te vragen als ondernemer.

In het kort:

Het afschaffen van BTW op zonnepanelen is een enorme stimulans voor huiseigenaren om te investeren in duurzame energie. Het verlaagt de kosten aanzienlijk en maakt zonnepanelen toegankelijker voor iedereen. Het scheelt je namelijk tijd en geld omdat je niet meer de btw achteraf hoeft terug te vragen.

  • Vanaf 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen afgeschaft, wat betekent dat het BTW-tarief op zonnepanelen nu 0% is​​.
  • Het 0% BTW-tarief is van toepassing op zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen die op of bij een woning zijn geplaatst​1​.
  • Er zijn enkele uitzonderingen waar het 0% BTW-tarief niet voor geldt, zoals voor de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie, op openbare gebouwen en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang​1​.
  • Voor installateurs of leveranciers van zonnepanelen geldt een bijzondere uitzondering als ze alleen de geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning installeren of leveren​1​.
  • Als je je zonnepanelen vóór 1 januari 2023 hebt gekocht, is de factuurdatum leidend. In dit geval kun je de BTW nog terugvragen​1​.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over thuisbatterijen

No items found.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, ga jeakkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.