Dak isoleren met EPS

EPS bestaat grotendeels uit lucht (98%), wat uitstekende thermische isolatie-eigenschappen biedt. Ook is het zeer licht, wat het snijden en plaatsen ervan eenvoudiger maakt.

Lagere energierekening
Vocht en schimmel bestendig
Verhoogd de waarde van je huis

Waarom je dak isoleren met EPS?

EPS-platen zijn een goede keuze voor dakisolatie dankzij hun lichte gewicht, stijfheid en  thermisch isolerende eigenschappen. Ongeacht of u een hellend of plat dakheeft, kunnen EPS-platen eenvoudig worden aangebracht om een doeltreffende barrière tegen warmteverlies te vormen. Dit leidt tot een prettiger binnenklimaat en lagere energierekeningen.

Bij hellende daken kunnen de platen tussen de dakspanten of op de zoldervloer worden aangebracht, terwijl bij platte daken de platen doorgaans onder de dakbedekking worden geplaatst. EPS-platen zijn waterbestendig en duurzaam, waardoor ze bestand zijn tegen weersinvloeden en hun isolatiewaarde behouden gedurende de levensduur van uw dak. Door te kiezen voor EPS-platen als dakisolatie, investeert u in comfort, energiebesparing en duurzaamheid.

Pre-Header

Hoeveel bespaar je bij het isoleren van je schuine dak?

De exacte besparing die je behaalt met het isoleren van je schuine dak, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de manier waarop je huis wordt verwarmd. In de tabel zie je wat je gemiddeld bespaart wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie (Rc-waarde: 4) overgaat. In het geval van een hoekwoning komt dit bijvoorbeeld neer op een besparing van ongeveer 420 kubieke meter gas per jaar. De kosten hiervoor variëren tussen de 500 en 1.250 euro, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Soort woningBesparing gas per jaar (m3)Besparing per jaar bij gasprijs 2,50 euro/m3Besparing per jaar bij gasprijs 1,30 euro/m3
Tussenwoning 400 m3 €1.000 €520
Hoekwoning 420 m3 €1.050€546
2-onder-1-kap 440 m3 €1.100€572
Vrijstaande woning 700 m3 €1.750 €910
Pre-Header

Hoeveel bespaar je bij het isoleren van je zoldervloer?

De exacte besparing die je behaalt met het isoleren van je schuine dak, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de manier waarop je huis wordt verwarmd. In de tabel zie je wat je gemiddeld bespaart wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie (Rc-waarde: 4) overgaat.

Soort woningBesparing gas per jaar (m3)Besparing per jaar bij gasprijs 2,50 euro/m3Besparing per jaar bij gasprijs 1,30 euro/m3
Tussenwoning 410 m3 €1.025 €533
Hoekwoning 440 m3 €1.100 €572
2-onder-1-kap 460 m3 €1.150€598
Vrijstaande woning 710 m3 €1.750 €1.150

De voordelen van EPS als dakisolatie

Er zijn verschillende redenen om voor EPS te kiezen als dakisolatie. Het product heeft veel toepassingen en verschillende voordelen voor je woonplezier.

Lagere energierekening

Het materiaal houdt in de zomer warmte vast, en in de winter kou. Je woonkamer temperatuur wordt aangenamer, terwijl je ook nog op de energierekening bespaart.

Waterbestendig

EPS is bestand tegen vocht, waardoor het risico op schimmelvorming en vochtproblemen in de spouwmuur wordt verminderd.

Hoge isolatiewaarde

EPS heeft een hoge thermische weerstand, wat betekent dat het uitstekend is in het vasthouden van warmte en het buiten houden van kou. Hierdoor kan uw woning beter geïsoleerd en energiezuiniger worden.

Duurzaam

EPS-isolatie heeft een lange levensduur en behoudt zijn isolerende eigenschappen gedurende de hele levensduur van uw woning.

Subsidie

Subsidie op EPS

Het isoleren van je huis kan een aanzienlijke investering zijn, maar gelukkig zijn er vaak subsidiemogelijkheden beschikbaar die de kosten kunnen verlagen en het rendement op je investering kunnen verhogen.De beschikbaarheid en voorwaarden van subsidies voor huisisolatie kunnen variëren, afhankelijk van de locatie, het type woning en de specifieke energiebesparende maatregelen die worden genomen.

Meer informatie
ISolatiewaarde

De isolatiewaarde van EPS

De isolatieprestatie van een materiaal wordt weergegeven door de lambdawaarde. Een lagere lambdawaarde duidt op een betere isolatiecapaciteit. De lambdawaarde van EPS-parels varieert tussen 0,033 en 0,042 W/mK, wat wijst op een uitstekend thermisch isolatievermogen. Bovendien zijn ze zeer duurzaam, wat betekent dat ze lang meegaan zonder verlies van isolerende eigenschappen.

Meer informatie
Parels of platen?

Moet ik mijn dak isoleren met EPS parels of platen?

De keuze tussen EPS-parels en EPS-platen voor dakisolatie hangt af van uw specifieke situatie en voorkeuren. Overweeg de volgende factoren bij het maken van uw keuze:

Type dak

Voor hellende daken zijn EPS-platen doorgaans geschikter, omdat ze eenvoudig tussen de dakspanten kunnen worden geplaatst. Bij platte daken worden EPS-platen meestal onder de dakbedekking geïnstalleerd.

Meer informatie

Isolatiewaarde

Beide materialen bieden goede thermische isolatie, maar de isolatiewaarde kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en dikte van het materiaal. Controleer de lambdawaarde en Rc-waarde van het product om te bepalen welke optie het beste aan uw isolatiebehoeften voldoet.

Meer informatie

Installatie

EPS-platen zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren op daken, omdat ze op maat kunnen worden gesneden en gemakkelijk op hun plaats kunnen worden gehouden. EPS-parels worden vaker gebruikt voor spouwmuur- en kruipruimte-isolatie, waar ze worden ingeblazen om een naadloze isolatielaag te vormen.

Meer informatie

Kosten

De kosten voor beide materialen kunnen variëren, dus het is belangrijk om offertes te vergelijken en te bepalen welke optie het beste past bij uw budget.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over EPS als dakisolatie

Hoe lang gaat EPS-dakisolatie mee?

EPS-dakisolatie is een duurzaam isolatiemateriaal dat lang meegaat. Bij correcte installatie en onderhoud kan het materiaal gemakkelijk enkele tientallen jaren meegaan zonder aan isolatiewaarde in te boeten.

Kan ik zelf mijn dak isoleren met EPS, of moet ik een professional inschakelen?

Het isoleren van je dak met EPS-platen is een klus die je zelf zou kunnen uitvoeren als je enige ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten. Het is echter belangrijk om de juiste technieken en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Als je niet zeker bent van je vaardigheden of liever een expert de klus laat klaren, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Is EPS milieuvriendelijk en recyclebaar?

EPS is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat grotendeels uit lucht bestaat en weinig grondstoffen vereist om te produceren. Het is niet biologisch afbreekbaar, maar wel 100% recyclebaar, wat betekent dat het na gebruik kan worden gerecycled tot nieuwe EPS-producten. Dit vermindert de impact op het milieu en de hoeveelheid afval op stortplaatsen.

Wat is het verschil tussen EPS-platen en andere isolatiematerialen, zoals glaswol of PIR?

EPS-platen zijn lichtgewicht, stijf en waterbestendig, wat ze geschikt maakt voor gebruik in vochtige omgevingen en op platte daken. Glaswol daarentegen is een flexibel en veerkrachtig isolatiemateriaal met uitstekende akoestische eigenschappen, maar het is gevoeliger voor vocht. PIR (polyisocyanuraat) is een stijf isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde en goede brandwerendheid, maar het is doorgaans duurder dan EPS en glaswol.

Wat zijn de brandveiligheids-eigenschappen van EPS voor dakisolatie?

EPS is een brandvertragend isolatiemateriaal dat voldoet aan de brandveiligheidseisen voor bouwmaterialen. Hoewel het niet onbrandbaar is, zal het bij blootstelling aan vlammen smelten en koolstofdioxide produceren in plaats van giftige rook. Dit helpt de verspreiding van brand te vertragen en vermindert het risico op brandgerelateerde schade.