Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie

Je huis isoleren

Het isoleren van je huis heeft enorm veel voordelen. Je zal natuurlijk flink kunnen besparen op uw energiekosten, maar ook de waarde van je woning zal stijgen.

Lagere energierekening
Duurzame keuze
Verhoogd de waarde van je huis
VERBETERT de LEEFOMGEVING

Waarom je huis isoleren?

Het isoleren van je huis kent ontzettend veel voordelen. Zo wordt je leefomgeving verbetert, bespaar je energie en gaat de waarde van je huis ook nog eens omhoog. Warmte kan op verschillende manieren ontsnappen waardoor u meer verbruikt. Door vloeren, spouwmuren, wanden, daken, glas en kruipruimtes te isoleren houdt u een hele hoop warmteverlies tegen. Zo hoef je dus minder te stoken in de koude maanden om je huis warm te houden en bespaar je zo op je energierekening. Daarnaast is het natuurlijk niet alleen beter voor je portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu.

Meer informatie
Besparing

Hoeveel geld bespaard isolatie?

Met het aanleggen van isolatie kan je enorm besparen op je energierekening. Ook zal de uitstoot op jaarbasis flink verminderen, waardoor je dus ook bijdraagt aan een beter milieu. In de onderstaande tabel zie je een inschatting van wat je op jaarbasis kunt besparen als je je huis laat isoleren.

Soort isolatieVrijstaande woningHoekwoning2-onder-1 kapTussenwoning
Kruipruimte isolatie€375€255€195€120
Vloerisolatie€375€255€195€120
Spouwmuurisolatie€1050€615€600€270
Dakisolatie€1050€660€630€600
Glasisolatie€150€120€105€97,5
Besparing door isolatie

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gemiddelde gasprijs van €1,50 gasuitstoot keer een gemiddeld gasverbruik van de bron Milieu Centraal.

Subsidie

Subsidie op isolatie

Bekijk deze handige tips over subsidie voor isolatie.

Profiteer van ISDE subsidies

In dit artikel bespreken we de vijf typen isolatiemaatregelen die voor subsidie in aanmerking komen, en hoe je deze kunt aanvragen.

Meer informatie

SVVE-subsidie: verduurzaming voor VvE's, woonverenigingen en wooncoöperaties

Voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's), woonverenigingen en wooncoöperaties is er nu een uitstekende kans om financiële steun te krijgen voor het verduurzamen van hun gebouwen.

Meer informatie

De voordelen van je huis isoleren

Je huis isoleren kent meerdere voordelen en is dus een slimme en duurzame keuze. Zo verhoogt het je woongenot en ook de waarde van je huis.

Lagere energierekening

Eén van de voordelen van een goed geïsoleerd huis is natuurlijk dat je flink kunt besparen op je energierekening. Wist je dat deze in veel gevallen wel tot 70% verlaagd kan worden?

Minder last van kou

Wanneer het snel koud is in huis kan dit voor veel ongemak zorgen. Een geïsoleerd huis verhoogt dus ook je wooncomfort.

De waarde van uw huis stijgt

Je bespaart niet alleen op energierekening, maar de waarde van je huis zal ook stijgen wanneer je het goed laat isoleren. Een echte win-winsituatie dus.

Duurzaam

Omdat je met een geïsoleerd huis minder hoeft te stoken verlaagt dit ook de uitstoot. Dat maakt het isoleren van je huis dus ook hartstikke duurzaam.

Vloerisolatie

Warme voeten met vloerisolatie

Vloerisolatie is een effectieve methode om het comfort in je woning te verhogen en je energieverbruik te verminderen. Door isolerend materiaal aan te brengen in de kruipruimte onder de vloer, wordt voorkomen dat kou en vocht vanuit de grond je huis binnendringen. Dit resulteert niet alleen in warmere voeten en een gelijkmatiger binnenklimaat, maar zorgt ook voor een aanzienlijke verlaging van de energiekosten, soms wel tot 15%.

Meer informatie
Spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren

Het isoleren van spouwmuren is een snelle en kosteneffectieve manier om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Deze techniek houdt in dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, de zogenaamde spouw, wordt gevuld met isolatiematerialen. Deze ingreep kan vaak binnen één dag worden uitgevoerd en leidt tot een directe verbetering van het wooncomfort en vermindering van de stookkosten.

Meer informatie
Dakisolatie

Je dak laten isoleren

Dakisolatie is van essentieel belang, vooral in oudere huizen waar veel warmte via het dak kan ontsnappen. Afhankelijk van het type dak, kunnen isolatiematerialen van binnen of buiten worden aangebracht. In het geval van platte daken worden specifieke technieken en materialen gebruikt die niet alleen isoleren maar ook beschermen tegen water. Dakisolatie biedt niet alleen een betere thermische efficiëntie, wat leidt tot lagere energiekosten, maar verhoogt ook de algehele waarde van het pand.

Meer informatie
Welke Rc waarde heb ik nodig?

Welke Rc waarde heb ik nodig?

De Rc waarde duidt hoe goed een materiaal je huis isoleert. Des te hoger de waarde, hoe beter, en hoe meer geld en energie je bespaart.

IsolatieniveauIsolatiewaarde (Rc-waarde)
Matige isolatie1,3
Redelijke isolatie2,5
Goede isolatie4,0
Zeer goede isolatie, benodigd voor een energieneutrale woning6,0 - 10,0
Isolatiebeton

Kruipruimte isoleren met schuimbeton

Je kruipruimte isoleren met schuimbeton is een ideale manier om je woning nog energiezuiniger te maken. De warmte die via de vloer naar de kruipruimte stroomt blijft zo behouden waardoor de warmte langer in uw woning blijft. Zo hoef je dus veel minder te stoken.Daarnaast is schuimbeton een zeer duurzame en kostenefficiënte oplossing voor het isoleren van je kruipruimte. Het is namelijk relatief eenvoudig te installeren en heeft een lange levensduur.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over isolatie

Waarom is het isoleren van een huis belangrijk?

Het isoleren van je huis helpt bij het verminderen van je energiekosten. De warmte in de winter of de kou in de zomer wordt beter vastgehouden. Zo hoeft je de verwarming in de winter of koelsysteem in de zomer dus minder te gebruiken waardoor je flink wat energie bespaart. Daarnaast voorkomt isolatiemateriaal dat warme en koude lucht wordt verspilt en wordt wooncomfort zo aanzienlijk verbeterd.

Wat is het verschil tussen goede en slechte isolatie?

Goed isolatiemateriaal voorkomt warmteverlies zonder lekken. Dit materiaal heeft een goede thermische isolatiewaarde, waardoor de warmte in de woning beter wordt vastgehouden. Bij slechte isolatie heeft het materiaal een veel lagere thermische isolatiewaarde waardoor de warmte sneller kan ontsnappen. Dit materiaal is dus misschien wel voordeliger, maar op de lange termijn levert kwalitatief isolatiemateriaal veel meer op.

Wat zijn enkele veelvoorkomende isolatiematerialen?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt worden om huizen te isoleren. Je kunt hierbij denken aan schuimbeton, EPS parels, EPS platen, glaswol en meer. Glasvezelisolatie is een veelgebruikt isolatiemateriaal met een hoge thermische waarde, wat betekent dat het de warmte in huis goed vasthoudt.

Daarnaast is dit materiaal bestand tegen schimmel, insecten en vocht. Mineraalwol is een goedkoper alternatief, maar is minder bestand tegen vocht en schimmel. Verder wordt schuimisolatie vaak gebruikt voor de opvulling van openingen tussen muren of plafonds. Katoen is een isolatiemateriaal met een goede thermische isolatiewaarde en geschikt voor grotere ruimtes. Voor kleinere ruimtes is kurk weer een zeer geschikte keuze.

Hoe weet ik welk isolatiemateriaal ik nodig heb?

Welk isolatiemateriaal je nodig heeft is afhankelijk van uw specifieke situatie. Zo moet je rekening houden met de locatie en omgeving waar het materiaal wordt toegepast, maar ook de kosten, de thermische isolatiewaarde en andere eigenschappen van het isolatiemateriaal. Meer weten over welk isolatiemateriaal geschikt is voor je situatie? Bezoek dan de pagina 'Nieuws en artikelen over isolatie' voor meer informatie.

Hoe kan ik energie besparen met isolatie?

Door je woning goed te isoleren, voorkom je het verlies van warmte of kou in je woning. Hierdoor verbruik je minder energie en gaan je maandelijkse energielasten omlaag. Je kunt zelfs zo veel energie besparen dat de investering zich op lange termijn terugverdient.