Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie bespaart je op uw energiekosten en verhoog je de waarde van de woning

Lagere energierekening
Duurzame keuze
Verhoogd de waarde van je huis

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt er een laag isolatiemateriaal, zoals mineralenwol of glaswolvlokken, tussen de buitenmuur en het binnenste binnenwandblok aangebracht. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor de warmte dus goed wordt vastgehouden. Bij het plaatsen wordt er lijm of kit gebruikt om de spouwmuur goed af te dichten en de isolatiematerialen op hun plaats te houden.

Waarom je spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is zeer effectief bij het voorkomen van warmteverlies. Ook houdt het ’s zomers de warmte buiten. Je verwarming of airco hoeft dus minder hard te werken, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening. Deze besparing kan wel oplopen tot 45% en levert in op de lange termijn dus veel op.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van je spouwmuur ontzettend veel voordelen. De grootste voordelen van vloerisolatie zijn:

Lagere energierekening

Door je spouwmuur te isoleren bespaar je veel op stookkosten.

Minder last van kou

Met een geïsoleerde muur wordt de warmteregulatie van je huis een stuk efficiënter.

Hoge isolatiewaarde

EPS heeft een hoge thermische weerstand, wat betekent dat het uitstekend is in het vasthouden van warmte en het buiten houden van kou. Hierdoor kan uw woning beter geïsoleerd en energiezuiniger worden.

Verhoogt de woningwaarde

Een goed geïsoleerd huis is meer waard en dus verhoog je met spouwmuurisolatie ook de waarde van je woning. Deze investering verdient zich dus niet alleen terug met het verlagen van de energierekening, maar ook door de stijgende waarde van je huis.

Besparing

Hoeveel geld bespaart spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie kun tot wel meer dan €1800 per jaar besparen op uw energieverbruik. Dit zorgt op de lange termijn dus voor een flinke besparing. Benieuwd naar wat je kunt besparen door uw woning te isoleren met spouwmuurisolatie? In de onderstaande tabel kunt u een inschatting maken.

Soort woningBesparing gas per jaar

Besparing per jaar bij gasprijs €3 per m3

Besparing per jaar bij gasprijs €1,20 per m3

Tussenwoning180 m3€550€210
Hoekwoning400 m3€1200€480
2-onder-1-kap410 m3€1250€500
Vrijstaande woning700 m3€1800€700

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw spouwmuur te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Subsidie

Subsidie op spouwmuurisolatie

Subsidie op spouwmuurisolatie biedt huiseigenaren een financiële stimulans om hun woningen energiezuiniger te maken door de tussenruimte in de muren te isoleren. Huiseigenaren kunnen gebruikmaken van nationale subsidies, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), om de kosten van spouwmuurisolatie te verlagen. De ISDE subsidie kan oplopen tot wel €8,- per vierkante meter. Naast de ISDE subsidie is er een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9% en mogelijkheid tot lokale subsidies. Deze subsidies zijn ontworpen om de initiële investeringskosten te verlagen, waardoor meer huiseigenaren worden aangemoedigd om energiebesparende maatregelen te nemen.

Alles over subsidie op spouwmuurisolatie
Kosten

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning en het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Gemiddeld liggen de prijzen in Nederland tussen de €20 en €35 per vierkante meter. Op dit moment worden de kosten significant verminderd door de verschillende subsidies. Bovendien verhoogt spouwmuurisolatie het comfort in de woning door een stabielere binnentemperatuur en draagt het bij aan een betere energieprestatie van het huis, wat uiteindelijk ook de waarde van de woning kan verhogen.

Soort woningSubsidieKostenNetto kosten
Tussenwoning€ 310€ 1.100€ 790
Hoekwoning€ 700€ 2.350€ 1.650
2-onder-1 kap€ 720€ 2.450€ 1.730
Vrijstaande woning€ 1.000€ 3.500€ 2.500
Kosten en subsidie spouwmuurisolatie
Alles over de kosten van spouwmuurisolatie
Woningwaarde

Spouwmuurisolatie en de verhoging in woningwaarde

Spouwmuurisolatie is niet alleen een effectieve manier om energieverbruik en stookkosten te verlagen, maar het kan ook de marktwaarde van je woning verhogen. Woningen met goede isolatie zijn aantrekkelijker voor kopers, omdat ze lagere energiekosten en een hoger wooncomfort bieden. Daarnaast draagt spouwmuurisolatie bij aan een beter energielabel, wat een belangrijke indicator is geworden voor de energie-efficiëntie van huizen. Een verbeterd energielabel kan de verkoopbaarheid van je woning versnellen en potentiële kopers aantrekken die op zoek zijn naar duurzame en energiezuinige woningen. Deze investering in spouwmuurisolatie zorgt dus niet alleen in directe besparingen op energiekosten, maar ook in een verhoogde waarde en aantrekkelijkheid van de woning op de vastgoedmarkt.

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw spouwmuur te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Al geïsoleerd?

Welke huizen hebben al spouwmuurisolatie?

De aanwezigheid van spouwmuurisolatie hangt sterk af van het bouwjaar van de woning, aangezien bouwnormen en -technieken door de jaren heen aanzienlijk zijn veranderd.

Bouwjaar voor 1920: waarschijnlijk geen spouwmuur

Huizen gebouwd voor 1920 hebben doorgaans geen spouwmuren. Deze woningen zijn vaak opgetrokken met massieve muren zonder tussenruimte, wat betekent dat er geen ruimte is voor spouwmuurisolatie. Eigenaren van deze huizen moeten andere isolatiemethoden overwegen, zoals binnen- of buitenmuurisolatie.

Bouwjaar tussen 1920 en 1975: waarschijnlijk wel een spouwmuur, maar zonder isolatie

Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd, hebben vaak wel spouwmuren, maar deze zijn oorspronkelijk niet voorzien van isolatiemateriaal. Dit betekent dat hoewel er een spouw aanwezig is, deze niet bijdraagt aan de isolatie van de woning. Dit bied een uitstekende mogelijkheid om spouwmuurisolatie aan te brengen en zo de energie-efficiëntie te verbeteren.

Bouwjaar tussen 1975 en 1991: waarschijnlijk spouwmuurisolatie, maar wel een slechte isolatiewaarde

Woningen uit de periode van 1975 tot 1991 hebben waarschijnlijk wel spouwmuurisolatie, maar de kwaliteit en de isolatiewaarde daarvan is vaak slecht. De gebruikte materialen en technieken waren niet zo geavanceerd als nu. Voor deze woningen kan het zeer gunstig zijn om de bestaande isolatie te verbeteren door de spouwmuur te laten na-isoleren.

Bouwjaar na 1991: heeft goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger)

Huizen gebouwd na 1991 zijn doorgaans voorzien van moderne spouwmuurisolatie met een goede isolatiewaarde (Rc-waarde van 2,5 of hoger). Deze woningen voldoen aan nieuwere bouwvoorschriften die een hogere energie-efficiëntie vereisen. Eigenaren van deze woningen kunnen profiteren van een beter warmtebehoud en lagere energiekosten dankzij de effectieve spouwmuurisolatie.

Na-isoleren

De spouwmuur na-isoleren

Het na-isoleren van een spouwmuur is een effectieve methode om de energie-efficiëntie van oudere woningen te verbeteren waarbij de oorspronkelijke spouwmuren niet of onvoldoende geïsoleerd zijn. Dit proces houdt in dat isolatiemateriaal, zoals EPS-parels, glaswol of steenwol, in de bestaande spouw wordt ingeblazen of gespoten. Deze techniek is relatief eenvoudig en snel uit te voeren, meestal binnen één dag, en vereist minimale verstoring van het huishouden.

Alles over na-isoleren

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw spouwmuur te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Isolatiematerialen

Welk soort isolatiemateriaal is geschikt voor je spouwmuur?

Wanneer je je spouwmuur wilt laten isoleren zijn er verschillende soorten isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen. Welke voor je het beste geschikt is hangt af van je situatie en huidige vloer. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen.

Meer informatie
Tips & tricks

Handige tips over spouwmuurisolatie

Wil je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees de onderstaande tips!

Profiteer van ISDE subsidies

In dit artikel bespreken we de vijf typen isolatiemaatregelen die voor subsidie in aanmerking komen, en hoe je deze kunt aanvragen.

Meer informatie

Hoe kiest u het juiste isolatiebedrijf voor uw situatie?

Wanneer je je huis laat isoleren is het belangrijk dat dit op de juiste wijze geïnstalleerd wordt. Met de partners van OranjeDuurzaam weet je zeker dat je kiest voor een professioneel en betrouwbaar isolatiebedrijf.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je huis en het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Het is het beste om een offerte te krijgen van een professioneel isolatiebedrijf.

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet alle huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Huizen gebouwd vóór 1920 hebben waarschijnlijk geen spouwmuren. Ook kunnen huizen met spouwmuren die puin bevatten of onregelmatig zijn, niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie.

Hoe lang duurt het om spouwmuurisolatie te installeren?

Het installeren van spouwmuurisolatie duurt meestal niet langer dan een dag, maar dit kan variëren afhankelijk van de grootte van het huis.

Kan spouwmuurisolatie problemen veroorzaken?

Als spouwmuurisolatie niet correct wordt geïnstalleerd, kan dit problemen veroorzaken, zoals vocht en schimmel. Het is belangrijk om een betrouwbaar bedrijf te kiezen voor de installatie om deze problemen te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

De voordelen van spouwmuurisolatie zijn onder andere verminderd warmteverlies, lagere energierekeningen, verbeterde comfort in huis en verminderde CO2-uitstoot.

Vrijblijvende offerte ontvangen