Kruipruimte isolatie

Het laten isoleren van je kruipruimte kent enorm veel voordelen. Zo zorgt kruipruimte isolatie er onder ander voor dat je minder energie hoeft te verbruiken om je huis warm te houden.

Lagere energierekening
Duurzame keuze
Verhoogd de waarde van je huis

Wat is een kruipruimte

Een kruipruimte is een onafgewerkte, beperkte ruimte tussen de grond en de eerste verdieping van een huis, meestal niet hoger dan één meter, en is toegankelijk via een luik. Deze ruimte, vaak gevonden onder woningen zonder kelder, speelt een cruciale rol in het huis door leidingen en bedrading toegankelijk te maken en kan ook dienen voor luchtventilatie. Kruipruimtes zijn bijzonder gebruikelijk in vochtige klimaten waar de verhoogde constructie voorkomt dat vocht en overstromingen direct de structurele componenten van een woning aantasten.

kruipruimte isolatiemateriaal

Waarom de kruipruimte isoleren?

Het isoleren van de kruipruimte biedt tal van voordelen die zowel de energierekening als de waarde van de woning beïvloer. Door deze ruimte te isoleren krijg je:

Lagere energierekening

Door je kruipruimte te isoleren, kan je flink besparen op je energieverbruik en dus ook op je energierekening.

Minder last van kou & tocht

Wanneer je kruipruimte goed geïsoleerd is, zal je veel minder last hebben van kou en tocht in je woning.

Gezonder binnenklimaat

Met kruipruimte isolatie voorkom je problemen zoals vocht, tocht en schimmel. Deze worden zo buiten gehouden.

Verhoogd de waarde van je huis

Door je kruipruimte te isoleren verhoog je direct de waarde van je huis.

Besparing

Hoeveel geld bespaard kruipruimte isolatie?

Met het aanleggen van kruipruimte isolatie kan je enorm besparen op je energierekening. Ook zal de uitstoot op jaarbasis flink verminderen, waardoor je dus ook bijdraagt aan een beter milieu. In de onderstaande tabel zie je een inschatting van wat je op jaarbasis kunt besparen als je je kruipruimte laat isoleren.

Soort woning

Besparing per jaar bij gasprijs 3 per m3

Besparing per jaar bij gasprijs 1,20 per m3

Besparing gas per jaar
Tussenwoning€250€10080 m3
Hoekwoning€390€160130 m3
2-onder-1-kap€500€200170 m3
Vrijstaande woning€750€300250 m3

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw kruipruimte te isoleren bespaard uw flink op energiekosten en verhoogd de waarde van uw huis.

Subsidie

Subsidie op kruipruimte isolatie

In Nederland kunnen huiseigenaren die investeren in kruipruimte isolatie profiteren van subsidies zoals de ISDE subsidie die de kosten aanzienlijk verlagen. Deze subsidies zijn onderdeel van overheidsinitiatieven om energie-efficiëntie te bevorderen en de CO2-uitstoot te verlagen. De ISDE subsidie kan oplopen tot wel €6,- per vierkante meter. Daarnaast geven lokale overheden en gemeentes in sommige gevallen nog verdere tegemoetkomingen. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.

Alles over subsidie op kruipruimte isolatie
Kosten

Kosten kruipruimte isolatie

De kosten voor het isoleren van de kruipruimte variëren afhankelijk van de methode en materialen die worden gebruikt. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €20 en €40 per vierkante meter. Factoren zoals de toegankelijkheid van de kruipruimte en het gekozen isolatiemateriaal, zoals EPS-parels, pur of glaswol, kunnen de totale kosten beïnvloeden. Het isoleren van een kruipruimte is een investering die zichzelf terugverdient door de energiebesparing die het oplevert.

Soort woningSubsidieKosten vloerisolatie vanuit kruipruimteNetto kosten
Tussenwoning€530€1950€1420
Hoekwoning€550€2050€1500
2-onder-1 kap€700€2600€1900
Vrijstaande woning€1000€3800€2800
Kosten en subsidie kruipruimte isolatie
Alles over de kosten van kruipruimte isolatie
Waardeverhoging

Kruipruimte isolatie en de verhoging in woningwaarde

Het isoleren van de kruipruimte kan de woningwaarde aanzienlijk verhogen door de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren. Deze verbetering maakt een huis aantrekkelijker voor potentiële kopers, vooral in een tijd waarin duurzaamheid en energiezuinigheid steeds belangrijker worden. Bovendien kan een goed geïsoleerde kruipruimte helpen om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen, wat bijdraagt aan een gezondere woonomgeving en de structurele integriteit van het huis. De kosten voor het aanbrengen van de isolatie worden vaak gecompenseerd door de besparingen op de energierekening en de verhoogde marktwaarde.

Alles over subsidie op kruipruimte isolatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw kruipruimte te isoleren bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Problemen

Veelvoorkomende problemen met een niet geïsoleerde kruipruimte

Een niet geïsoleerde kruipruimte kan verschillende problemen veroorzaken die de leefbaarheid en de structuur van een woning negatief beïnvloeden.

Kou en tocht vanuit de kruipruimte

Koude lucht kan vanuit de kruipruimte opstijgen en tocht veroorzaken, wat leidt tot onaangename kou in leefruimtes en een verhoogd energieverbruik door extra stoken.

Vocht in de kruipruimte

Vocht kan zich ophopen in niet geïsoleerde kruipruimtes, wat leidt tot een hogere luchtvochtigheid in het huis en potentiële schade aan vloeren en structurele elementen.

Water en vocht in de kruipruimte

Schimmel in de kruipruimte

De combinatie van vocht en gebrek aan ventilatie bevordert schimmelgroei, die niet alleen de constructie aantast maar ook gezondheidsproblemen kan veroorzaken voor de bewoners.

Schimmel in d kruipruimte

Stank uit de kruipruimte

Vocht en schimmel kunnen een muffe geur veroorzaken die naar de bovenliggende delen van het huis kan stijgen, wat het binnenklimaat onaangenaam maakt.

Stank uit de kruipruimte

Kiezen voor vloerisolatie of bodemisolatie

Het kiezen tussen vloerisolatie en bodemisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de conditie van de kruipruimte en specifieke woonbehoeften. Beide methoden verbeteren de thermische efficiëntie van een woning, maar op verschillende manieren.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is ideaal als je direct warmteverlies vanuit leefruimtes wilt tegenhouden. Het is met name effectief in huizen met koude vloeren en biedt het voordeel van een warmer vloeroppervlak, wat bijdraagt aan het algemene comfort.

Naar vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie is geschikt voor huizen waar de kruipruimte te laag is voor vloerisolatie of erg vochtig is. Het helpt om het vochtgehalte onder de vloer te beheersen, waardoor problemen met vocht en schimmel worden verminderd en de luchtvochtigheid in huis verbetert.

Isolatiematerialen

Welk soort isolatiemateriaal is geschikt voor jouw kruipruimte?

Welk isolatiemateriaal geschikt is voor je kruipruimte is afhankelijk van je woonsituatie. Daarnaast spelen natuurlijk ook je isolatieproblemen een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan het rotten van houten balken of een gebrek aan ruimte in je kruipruimte.

Kies voor één van de isolatiematerialen of lees het complete artikel.

Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw kruipruimte te isoleren bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Dikte

Benodigde dikte isolatiemateriaal

In veel gevallen speelt ook de dikte van het isolatiemateriaal een belangrijke rol. Voor een goede isolatie is een waarde van RC-3.5 minimaal gewenst. In de onderstaande tabel kunt u een goede inschatting maken van de benodigde dikte per isolatiemateriaal voor een RC-waarde van 3.5.

IsolatiemateriaalDikte nodig voor Rc-waarde 3,5
Schuimbeton36
EPS parels13
Glaswol13
isolatie van de kruipruimte met eps
Tips & tricks

Handige tips over kruipruimte isolatie

Wil je meer informatie over kruipruimte isolatie? Lees de onderstaande tips!

Profiteer van ISDE subsidies

In dit artikel bespreken we de vijf typen isolatiemaatregelen die voor subsidie in aanmerking komen, en hoe je deze kunt aanvragen.

Meer informatie

Hoe kiest u het juiste isolatiebedrijf voor uw situatie?

Wanneer je je huis laat isoleren is het belangrijk dat dit op de juiste wijze geïnstalleerd wordt. Met de partners van OranjeDuurzaam weet je zeker dat je kiest voor een professioneel en betrouwbaar isolatiebedrijf.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over kruipruimte isolatie

Wat is de beste manier om kruipruimte isolatie te installeren?

De beste manier om kruipruimte isolatie te installeren, is door een professionele isolatiebedrijf in te huren. Ze zullen de juiste materialen gebruiken en de isolatie correct en veilig installeren.

Hoeveel isolatie heb ik nodig voor mijn kruipruimte?

Hoeveel isolatiemateriaal je nodig heeft is afhankelijk van je woonsituatie en isolatieproblemen. Zo spelen de locatie, het type huis, de bestaande isolatie en natuurlijk de kruipruimte allemaal mee. Een professioneel isolatiebedrijf kan je het beste adviseren over hoe veel isolatiemateriaal je nodig heeft voor jouw situatie.

Is het verstandig om kruipruimte isolatie zelf te doen?

Het is af te raden om zelf uw kruipruimte isolatie te installeren. Er komt veel bij kijken en een professioneel isolatiebedrijf zal gebruik maken van de juiste materialen en ervoor zorgen dat deze veilig en correct geïnstalleerd worden.

Wat zijn de kosten van kruipruimte isolatie?

De kosten voor kruipruimte isolatie variëren. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de grootte van de ruimte, het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt en natuurlijk de installatiekosten van het isolatiebedrijf. Wanneer je een duidelijk inzicht wilt van de totale kosten kan je het beste een offerte aanvragen.

Waarom is het belangrijk om mijn kruipruimte te isoleren?

Met kruipruimte isolatie voorkom je kou- en warmteverlies. Hierdoor hoeft je verwarming of airconditioning minder hard te werken en kan je zo uw energiekosten verlagen. Ook kan het schimmel- en condensatieproblemen in je kruipruimte voorkomen.

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw kruipruimte te isoleren bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Vrijblijvende offerte ontvangen