Dakisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Dakisolatie
Leestijd:
4
min.

Dakisolatie kosten per m2: schuin dak & plat dak

de kosten van dakisolatie vanuit de binnenkant
de kosten van dakisolatie vanuit de binnenkant

De kosten van dakisolatie

Dakisolatie is een essentiële investering voor het verhogen van de energie-efficiëntie en het comfort in je woning. De kosten hiervoor kunnen variëren en worden beïnvloed door verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan het type dak, het soort isolatiemateriaal dat je kiest, en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor dakisolatie tussen de €30 en €60 per vierkante meter liggen, afhankelijk van de kwaliteit en het type materiaal.

Kosten per m2

De specifieke kosten per vierkante meter kunnen als volgt variëren, afhankelijk van het type isolatiemateriaal:

 • Glaswol: ongeveer €20 tot €35 per m2
 • Steenwol: ongeveer €25 tot €40 per m2
 • EPS (geëxpandeerd polystyreen): ongeveer €30 tot €45 per m2
 • PIR (polyisocyanuraat): ongeveer €35 tot €55 per m2

Deze prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de leverancier en de specifieke eisen van het project.

Hoe verschillen de kosten voor verschillende soorten daken?

De kosten voor dakisolatie zijn niet alleen afhankelijk van het materiaal, maar ook van het type dak:

 • Schuine daken zijn vaak goedkoper en eenvoudiger te isoleren dan platte daken, vooral als de isolatie van binnenuit kan worden aangebracht.
 • Platte daken vereisen specifieke technieken en materialen, wat de kosten kan verhogen, vooral als de isolatie aan de buitenzijde moet worden aangebracht.

Subsidie op dakisolatie

Om de kosten van dakisolatie te verminderen en duurzame investeringen te stimuleren, biedt de overheid verschillende subsidies en financiële regelingen aan. Deze subsidies kunnen aanzienlijk schelen in de initiële investering en maken het isoleren van je dak financieel aantrekkelijker. De subsidies die momenteel beschikbaar zijn zijn:

 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Deze ISDE subsidie voor dakisolatie biedt een tegemoetkoming voor de kosten van isolatiemaatregelen. Deze subsidie kan oplopen tot €30,- per m2. Er zijn verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om gebruik te maken van deze subsidie.
 • Energiebespaarlening: Hiermee kun je tegen een lage rente geld lenen om je huis energiezuiniger te maken. Dit is een mooie kans om zowel de waarde van de woning te verhogen als de energierekening te verlagen.
 • Lokale subsidies: Veel gemeenten hebben eigen subsidieprogramma’s die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de energie-efficiëntie. Neem contact op met je lokale gemeente voor de mogelijkheden.
 • BTW-verlaging op arbeidskosten: Voor de installatie van dakisolatie kun je profiteren van een verlaagd BTW-tarief van 21% naar 9% op de arbeidskosten.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een vrijblijvende offerte & subsidie voor dakisolatie

Vul het offerte formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van onze partner en mogelijkheid tot subsidie.

Kosten van een schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak is een populaire manier om de warmte-efficiëntie in een huis te verbeteren. Schuine daken bieden verschillende opties voor isolatie, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. De kosten voor het isoleren van een schuin dak hangen af van de gekozen methode en materialen, maar over het algemeen zijn de kosten lager vergeleken met het isoleren van platte daken. Isolatie van binnenuit is vaak goedkoper en minder ingrijpend, terwijl isolatie van buitenaf, hoewel duurder, betere isolatiewaarden en minder kans op thermische bruggen biedt. De kosten variëren typisch van ongeveer €30 tot €60 per m2, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de complexiteit van de installatie. Zie de onderstaande tabel om een inschatting te maken wat de kosten van dakisolatie voor jouw situatie zijn en hoeveel subsidie u kunt verwachten.

Soort woningSubsidieKostenNetto kosten
Tussenwoning€ 1600€ 5400€ 3800
Hoekwoning€ 1700€ 5700€ 4000
2-onder-1 kap€ 1800€ 6000€ 4200
Vrijstaande woning€ 2700€ 9000€ 6300
Kosten en subsidie dakisolatie

Plat dak isoleren kosten

Het isoleren van een plat dak kan complexer en daardoor vaak duurder zijn dan het isoleren van een schuin dak. Dit komt door de noodzaak om zowel waterdichtheid als thermische prestaties te waarborgen.

Plat dak isoleren buitenzijde

Het isoleren van een plat dak vanaf de buitenzijde wordt ook wel 'warm dak' isolatie genoemd. Deze methode voorkomt thermische bruggen en vermindert de kans op vochtproblemen. Omdat hier vaak een nieuwe dakbedekking over de isolatie heen moet worden aangebracht, liggen de kosten hoger dan bij andere methoden. Je kunt rekenen op kosten tussen de €40 en €70 per m2.

Plat dak isoleren binnenzijde

Een andere optie is het isoleren van een plat dak vanaf de binnenzijde, bekend als 'koud dak' isolatie. Hoewel deze methode goedkoper kan zijn, met kosten rond de €30 tot €50 per m2, vereist het zorgvuldige overweging van ventilatie om condensatieproblemen te voorkomen. Bij deze methode is het cruciaal om een dampremmende laag correct te installeren om vochtproblemen te voorkomen.

Dakisolatie en de stijging in woningwaarde

Investeren in dakisolatie is niet alleen gunstig voor het verminderen van je energiekosten, maar het kan ook de waarde van je woning verhogen. Goede isolatie maakt een huis aantrekkelijker voor potentiële kopers vanwege de lagere energiekosten en het verhoogde comfort. Bovendien, met de toenemende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie, wordt een goed geïsoleerd huis steeds meer een vereiste op de vastgoedmarkt. Een geïsoleerd dak kan door de stijging in woningwaarde de terugverdientijd aanzienlijk verkorten, vaak sneller dan de normale berekeningen voor energiebesparing suggereren. Volgens Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers kan je uit gaan van een waardeverhoging van 75% tot 100% op de geïnvesteerde kosten. Dit betekent dat als je bij een woning van € 250.000 voor €4.000 dakisolatie en spouwmuurisolatie laat aanbrengen je woningwaarde stijgt met 1,6%.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een vrijblijvende offerte & subsidie voor dakisolatie

Vul het offerte formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van onze partner en mogelijkheid tot subsidie.

Zoldervloer isoleren kosten

Isolatie van de zoldervloer is een effectieve manier om warmteverlies in huizen met een niet-bewoonde zolder te verminderen. Deze methode kan vooral kosteneffectief zijn als je niet van plan bent de zolder als leefruimte te gebruiken, omdat je dan geen volledige dakisolatie hoeft aan te brengen. De kosten voor het isoleren van een zoldervloer variëren over het algemeen van €20 tot €40 per vierkante meter, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de complexiteit van de plaatsing. Het gebruik van materialen zoals glaswol, steenwol of isolatieplaten zorgt voor een goede thermische isolatie en is relatief eenvoudig te installeren. Het is belangrijk dat de isolatie nauw aansluit op de vloerplanken om kieren en koudebruggen te voorkomen, wat de effectiviteit van de isolatie kan verminderen.

Zelf je dak isoleren of een professional inschakelen?

Wanneer je overweegt je dak te isoleren, kun je kiezen tussen zelf aan de slag gaan of een professional inschakelen. Doe-het-zelf dakisolatie kan kostenbesparend zijn als je handig bent, maar het vergt technische precisie om vochtproblemen en warmteverlies te voorkomen. Een professional inschakelen garandeert daarentegen vakmanschap en een correcte installatie, wat cruciaal is voor de effectiviteit van de isolatie. Bovendien kan een expert je helpen met advies over materialen en subsidies, wat de investering vaak waard maakt.

Alternatieven voor traditionele dakisolatie

Naast de traditionele materialen zoals glaswol en steenwol, zijn er diverse innovatieve isolatiematerialen en -technieken die kunnen bijdragen aan betere isolatieprestaties en duurzaamheid van je dak. Hieronder volgen enkele alternatieven:

 • Spuitisolatie: Dit is een snelle methode waarbij vloeibare isolatie onder druk op het dak wordt gespoten, waar het uitzet en uithardt. Dit zorgt voor een naadloze laag die uitstekend isoleert en geen kieren achterlaat.
 • Reflecterende isolatie: Deze bestaat uit materialen die warmtestraling reflecteren, zoals aluminiumfolie. Deze isolatie is vooral effectief in warme klimaten om de zonnewarmte te weerkaatsen.
 • Ecologische isolatiematerialen: Materialen zoals schapenwol, hennep en gerecycled katoen bieden milieuvriendelijke isolatieopties die niet alleen isoleren maar ook ademend zijn, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

Veelgestelde vragen over de kosten van dakisolatie

Dakisolatie roept vaak vragen op, vooral over de kosten en de uitvoering. Hier zijn antwoorden op enkele veelgestelde vragen die je kunnen helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze:

Hoeveel kost het om een dak te isoleren?

De kosten voor dakisolatie variëren afhankelijk van het type dak en het materiaal, maar gemiddeld liggen deze tussen de €30 en €60 per m2.

Is er een subsidie beschikbaar voor dakisolatie?

Ja, er zijn diverse subsidies beschikbaar die de kosten kunnen verlagen, zoals de ISDE of lokale gemeentesubsidies.

Kan ik zelf mijn dak isoleren om kosten te besparen?

Zelf isoleren is mogelijk en kan kosten besparen, maar vereist technische kennis en nauwkeurigheid om effectief te zijn.

Wat zijn de langetermijnvoordelen van dakisolatie?

Naast de directe besparing op energiekosten verhoogt dakisolatie ook de woningwaarde en verbetert het wooncomfort.

Welke materialen worden aanbevolen voor dakisolatie?

Materialen zoals glaswol, steenwol, EPS, en PIR zijn populair vanwege hun goede isolatiewaarden en kostenefficiëntie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een vrijblijvende offerte & subsidie voor dakisolatie

Vul het offerte formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte van onze partner en mogelijkheid tot subsidie.

Vrijblijvende offerte ontvangen