Isoleren met schuimbeton

Met schuimbeton bespaar je flink op je energierekening, heb je nooit meer last van koude voeten en profiteer je van nog veel meer voordelen.

Hoge isolatiewaarde
Zelfnivellerend
Bestendig tegen vocht en schimmel

Wat is schuimbeton isolatie?

Schuimbeton is zoals de naam al zegt een betonsoort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cement, wordt aan schuimbeton nog een schuimmiddel aan het mengsel toegevoegd. Hierdoor ontstaat er belletjes in het beton zonder dat het ervoor zorgt dat het materiaal onstabiel wordt. Dit heeft als voordeel dat het materiaal zo licht is dat het op water kan drijven en zeer geluiddempend is.

Ook is schuimbeton een milieuvriendelijke keuze. Het beton wordt volledig van duurzaam materiaal gemaakt.

schuimbeton vloer storten

De voordelen van schuimbeton isolatie

Eerder benoemde we er al een paar, maar de voordelen van schuimbeton zorgen ervoor dat het veel op verschillende toepassingen worden ingezet.

Hoog isolerend

Schuimbeton houdt in de winter de kou buiten en in de zomer de warmte. Hierdoor wordt je woonkamertemperatuur een stuk aangenamer en kan je flink besparen op uw energierekening.

Vocht- en schimmelbestendig

Met schuimbeton heb je nooit meer last van vocht-, toch- en schimmelproblemen omdat dit materiaal ondoordringbaar is voor deze externe krachten.

Zelfnivellerend

In tegenstelling tot andere soorten cement, vlakt schuimbeton zichzelf uit na de aanbreng. Hierdoor heb je in veel gevallen uiteindelijk een vlakkere vloer.

Duurzaam materiaal

Schuimbeton is zeer duurzaam materiaal en gaat lang mee. Mocht je het toch ook willen verwijderen is het materiaal volledig recyclebaar.

Toepassingen

Wanneer gebruik je schuimbeton?

Schuimbeton heeft een aantal unieke eigenschappen wat het voor verschillende doeleinden toepasbaar maakt. Zo kan het bijvoorbeeld ook als vervanger dienen van zand dat onder wegen gebruikt wordt of als stabiele laag onder een atletiekbaan.

Natuurlijk is schuimbeton ook zeer geschikt voor het isoleren van huizen. In dat geval wordt het vaak voor de volgende toepassingen gebruikt.

Besparing

Hoeveel bespaart isolatie met schuimbeton?

Door te isoleren met schuimbeton zal je merken dat je veel minder warmte verliest door je vloer en dus bespaart op energiekosten. Dit kan al snel oplopen. In de onderstaande tabel zie je wat je ongeveer kunt besparen.

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op een gemiddelde. Laat je door een van onze partners verder informeren door een offerte aan te vragen.

Soort woningJaarlijkse besparing in €Jaarlijkse besparing aan gasJaarlijkse besparing aan Co2
Tussenwoning‍€250‍250 m3‍500 kilo
Hoekwoning‍€260‍260 m3‍550 kilo
2-onder-1-kap‍€330‍330 m3‍700 kilo
Vrijstaande woning‍€500‍500 m3‍1000 kilo

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met schuimbeton bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Vloerisolatie

Vloer isoleren met schuimbeton

Schuimbeton wordt steeds vaker overwogen als optie voor vloerisolatie. Dit materiaal biedt goede thermische eigenschappen en draagt bij aan geluidsdemping en stabiliteit. Door zijn evenwichtige kenmerken is schuimbeton geschikt voor zowel nieuwe bouwprojecten als renovaties. Overweeg je een efficiënte manier om je vloer te isoleren en tegelijkertijd energiekosten te beheersen? Klik dan op onderstaande link.

Alles over schuimbeton vloer
Vloerisolatie

Kruipruimte isoleren met schuimbeton

Schuimbeton wordt steeds vaker overwogen als optie voor vloerisolatie. Dit materiaal biedt goede thermische eigenschappen en draagt bij aan geluidsdemping en stabiliteit. Door zijn evenwichtige kenmerken is schuimbeton geschikt voor zowel nieuwe bouwprojecten als renovaties. Overweeg je een efficiënte manier om je vloer te isoleren en tegelijkertijd energiekosten te beheersen? Klik dan op onderstaande link.

Alles over schuimbeton in de kruipruimte
ISDE subsidie

Subsidie op schuimbeton

In Nederland zijn er verschillende subsidies op schuimbeton. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een landelijke subsidie die particulieren en bedrijven kunnen aanvragen voor schuimbeton.

De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid vierkante meters die je isoleert. Voor schuimbeton ontvang je een subsidie van €5,50 per m². Als je dit combineert met een tweede isolerende maatregel, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, kun je tot wel 30% van de kosten terugkrijgen.

Alles over subsidie op schuimbeton
Subsidie bedragen op schuimbeton 2023

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met schuimbeton bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Vloerverwarming

Schuimbeton combineren met vloerverwarming

Een van de kernvoordelen van schuimbeton is de uitstekende warmtegeleiding. Dit betekent dat de vloerverwarming efficiënter kan werken en gelijkmatigere warmte levert. Bovendien biedt schuimbeton geluidsdemping en stabiliteit, wat bijdraagt aan een rustiger en duurzamer binnenklimaat.

De combinatie van schuimbeton met vloerverwarming is niet alleen geschikt voor nieuwe projecten, maar ook uitermate doeltreffend bij renovaties. Ben je op zoek naar een oplossing die comfort, duurzaamheid en energiebesparing moeiteloos combineert? Dan kan dit wel eens het antwoord zijn.

Alles over schuimbeton met vloerverwarming
Renovatievloer

Vloerrenovatie met schuimbeton vloer, vloerverwarming & dekvloer

Vloerrenovatie met schuimbeton vormt een solide basis, ideaal om te combineren met vloerverwarming. Het lichte maar stevige schuimbeton zorgt voor uitstekende thermische isolatie, terwijl de vloerverwarming een gelijkmatige warmteverdeling biedt. Als afwerking komt daarbovenop de anhydriet dekvloer: een strakke, egale vloer die naadloos aansluit op het verwarmingssysteem. Samengevoegd leveren deze materialen en technieken een moderne, efficiënte en comfortabele vloeroplossing voor elke renovatie.

Alles over vloerrenovatie met schuimbeton
Houten vloer vervangen

Houten vloer vervangen met schuimbeton

De overstap van een houten vloer naar schuimbeton is niet zomaar een esthetische of functionele keuze. Het is een upgrade naar een meer duurzame en comfortabele woonervaring. Hier zijn de voordelen helder uiteengezet:

Houten vloer vervangen met schuimbeton

Kostenbesparend

De overstap naar schuimbeton leid tot besparingen op energiekosten, onderhoud en vervangingskosten.

Goed isolerend

Schuimbeton heeft een uitstekende isolerende werking. In tegenstelling tot hout, dat kan reageren op temperatuur-schommelingen en vocht, helpt schuimbeton je woning consistent warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Geluidsdempend

Waar houten vloeren vaak gehorig kunnen zijn, vooral in oudere woningen, biedt schuimbeton uitmuntende geluidsisolatie. Dit betekent minder overlast van voetstappen, verschuivend meubilair en andere alledaagse geluiden.

Gezond woonklimaat

Schuimbeton is ongevoelig voor schimmel en ongedierte, problemen die soms voorkomen bij houten vloeren, vooral in vochtige omstandigheden.

Duurzaamheid en onderhoud

Terwijl hout kan krimpen, uitzetten of kromtrekken onder verschillende omstandigheden, behoudt schuimbeton zijn vorm en integriteit. Minder onderhoud, en een langere levensduur.

Prijs & kosten

De prijs en kosten van schuimbeton

Schuimbeton kost tussen de 80 en 130 euro per kuub. Het is belangrijk om op te merken dat de prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals de totale oppervlakte van het project, eventuele voorrijkosten en de kwaliteit van het gebruikte schuimbeton. Voor grote projecten kan er vaak een volumekorting worden bedongen, terwijl voor kleinere projecten de prijs per kuub aan de hogere kant kan zijn. Het is daarom altijd aan te raden om offertes op maat aan te vragen voor een nauwkeurige kosteninschatting.

Alles over de prijs van schuimbeton

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met schuimbeton bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van schuimbeton

De Rc-waarde, een maat voor de thermische weerstand van een constructie, geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Voor schuimbeton ligt de Rc-waarde rond de 0,97 per 10 cm. Dit betekent dat hoe dikker het schuimbeton, hoe beter de isolerende eigenschappen. Bij een dikte van 40 cm, bijvoorbeeld, zou de Rc-waarde ongeveer 4 bedragen. Het is daarom een ideale keuze voor projecten waarbij zowel stevigheid als isolatie van belang zijn.

Alles over de isolatiewaarde van schuimbeton
Dikte

Hoe dik moet schuimbeton zijn?

Bij het aanleggen of renoveren van vloeren met schuimbeton is het van essentieel belang om de juiste dikte te bepalen. Dit hangt niet alleen af van de specifieke toepassing, maar ook van de gewenste thermische isolatiewaarde. Voor een RC-waarde van 3,5, wat vaak wordt aanbevolen voor een goede thermische isolatie, is een gemiddelde dikte van 36 centimeter schuimbeton vereist. Dit is ook de dikte waarop u recht heeft op subsidie.

Alles over de dikte van schuimbeton
Droogtijd

De droogtijd van schuimbeton

Schuimbeton heeft de bouw- en renovatie sector de laatste jaren veroverd met zijn veelzijdigheid en duurzaamheid. Maar wat kost dit innovatieve bouwmateriaal nu precies? Schuimbeton kost tussen de 80 en 130 euro per kuub. Het is belangrijk om op te merken dat de prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals de totale oppervlakte van het project, eventuele voorrijkosten en de kwaliteit van het gebruikte schuimbeton. Voor grote projecten kan er vaak een volumekorting worden bedongen, terwijl voor kleinere projecten de prijs per kuub aan de hogere kant kan zijn. Het is daarom altijd aan te raden om offertes op maat aan te vragen voor een nauwkeurige kosteninschatting.

Alles over de droogtijd van schuimbeton

De nadelen van schuimbeton

Schuimbeton is een populair bouwmateriaal, maar zoals elk product heeft het zijn eigen reeks nadelen. Een goede voorbereiding is essentieel bij het werken met schuimbeton. Een kleine fout in de metingen kan leiden tot extra kosten en kwaliteitsproblemen. Tijdens de toepassing van het schuimbeton is de ruimte tijdelijk onbruikbaar. Daarnaast verdwijnt de toegankelijkheid van de kruipruimte volledig na het storten, wat in de toekomst onderhoud of inspecties kan bemoeilijken. Tot slot is het stortproces afhankelijk van de weersomstandigheden. Temperaturen onder de 5 graden Celsius kunnen de voortgang vertragen.

Meer informatie
Duurzaamheid

Hoe duurzaam is schuimbeton?

Schuimbeton heeft een lange levensduur en behoeft  minimaal onderhoud, waardoor het over de gehele levenscyclus een lagere impact op het milieu heeft. De isolerende eigenschappen dragen ook bij aan energiebesparing in gebouwen, wat zowel kostenbesparend als milieuvriendelijk is. Kortom, voor projecten waarbij duurzaamheid een prioriteit is, biedt schuimbeton een efficiënte en milieubewuste oplossing. Moet het toch vervangen worden? Dan is het product volledig te recyclen.

Alles over de duurzaamheid van schuimbeton

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met schuimbeton bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

schuimbeton celstructuur
Tips & tricks

Handige tips over schuimbeton isolatie

Schuimbeton is niet enkele geschikt voor vloeren. Het materiaal kan ook gebruikt worden voor tuinschuren, funderingen, opvulmateriaal en kruipruimte-isolatie. Hieronder lees jeeen paar handige tips over schuimbeton.

Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming

Niet alleen wordt je woonkamertemperatuur een stuk aangenamer, je kunt ook nog eens flink besparen op je energierekening. Uw vloerverwarming wordt namelijk efficiënter ingezet waardoor u minder energie verbruikt.

Meer informatie

Houten vloer vervangen door een renovatievloer

Een oude houten vloer kan veel problemen met zich mee brengen zoals rotting, slechte isolatie, vocht problemen en schimmel. Door de houten vloer te vervangen met een renovatievloer worden al deze problemen opgelost.

Meer informatie

Hoe kies je het juist isolatiebedrijf voor je situatie?

Bij de keuze voor een isolatiebedrijf wordt er rekening gehouden met verschillende factoren. Zo kiezen we voor u lokale vakmannen die kunnen leveren wanneer u dat wilt.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over schuimbeton

Wat zijn de voordelen van schuimbeton?

Schuimbeton heeft verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan lage kosten, een lange levensduur, licht van gewicht, hoge isolatiewaarde en een hoge vochtbestendigheid.

Wat is de levensduur van schuimbeton?

De levensduur van schuimbeton is afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt geïsoleerd, maar in de meeste gevallen gaat het materiaal meer dan 50 jaar mee.

Wat is het verschil tussen schuimbeton en traditioneel beton?

Het belangrijkste verschil is dat schuimbeton veel lichter is dan traditioneel beton en een hogere isolatiewaarde heeft. Daarnaast is het ook makkelijker om mee te werken en heeft het een langere levensduur.

Wat is het verschil tussen schuimbeton en betonmortel?

Betonmortel is een mengsel van cement, zand, water en andere stoffen. Schuimbeton is een lichtere variant die wordt gemaakt van cement, lucht en andere bindmiddelen.

Is schuimbeton duur?

Schuimbeton is relatief goedkoop in vergelijking met andere bouwmaterialen. Het is niet alleen betaalbaar, maar heeft ook een lange levensduur en kan gebruikt worden voor veel verschillende toepassingen.

Vrijblijvende offerte ontvangen