Schuimbeton

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerisolatie
Leestijd:
4
min.

Je houten vloer vervangen door een schuimbeton vloer

Schuimbeton vloer renovatie van houten vloer
Schuimbeton vloer renovatie van houten vloer

Denk je eraan om je houten vloer te vervangen? Je bent niet de enige. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om over te stappen van traditioneel hout naar moderne en duurzame alternatieven, zoals schuimbeton. Maar waarom zou je de overstap maken? En wat zijn de voordelen van schuimbeton ten opzichte van hout? In deze uitgebreide blog duiken we diep in de wereld van vloerrenovaties en ontdekken we waarom veel mensen kiezen voor schuimbeton als vervanging van een houten vloer.

Waarom je houten vloer vervangen?

Als het op vloeren aankomt, is er een reden waarom houten vloeren al zo lang populair zijn. Ze zijn esthetisch aantrekkelijk, warm aan de voeten en verbeteren de waarde van een huis. Echter hebben houten vloeren ook hun nadelen. Ze zijn gevoelig voor schade door vocht en ongedierte, vereisen regelmatig onderhoud, en de kosten kunnen oplopen.Als je in een ouder huis woont, is de kans groot dat je houten vloer niet goed is geïsoleerd. Dit kan leiden tot onnodig warmteverlies in de winter en oververhitting in de zomer. Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing: schuimbeton.

Veel voorkomende problemen met houten vloeren

Rottende houten vloer

Hout is een organisch materiaal en kan na verloop van tijd gaan rotten, vooral als het wordt blootgesteld aan vocht. Rottend hout kan de stabiliteit van je vloer in gevaar brengen en kan leiden tot kostbare reparaties in de toekomst.

Houten vloer wordt aangetast door schimmel

Schimmel houdt van vochtige en warme omgevingen, en houten vloeren kunnen een ideale voedingsbodem zijn als ze niet goed worden onderhouden. Schimmel kan niet alleen je vloer beschadigen, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners van het huis.

Nare geur van onder de houten vloer

Een muffe geur kan een teken zijn van vocht of schimmel onder je vloer. Dit kan wijzen op grotere problemen zoals lekkages of een gebrek aan ventilatie in de kruipruimte.

Wat is een schuimbeton vloer renovatie?

Schuimbeton kruipruimte/vloer isolatie

Schuimbeton is een lichtgewicht beton dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Het kan worden gebruikt om de kruipruimte of de vloer te isoleren, waardoor je huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer.

Vloerverwarming systeem

Zoals eerder vermeld, vormen schuimbeton en vloerverwarming een ideale combinatie. Schuimbeton zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat resulteert in een comfortabel binnenklimaat en lagere energiekosten.

Dekvloer

Na het aanbrengen van schuimbeton en vloerverwarming kan een dekvloer worden toegevoegd. Deze vloer sluit de vloerverwarming perfect af en biedt extra isolatie.

Afwerkvloer naar keuze

Of je nu kiest voor tegels, laminaat of een andere vloerafwerking, met schuimbeton als basis ben je verzekerd van een stabiele en geïsoleerde ondergrond.

De voordelen van schuimbeton ten opzichte van hout als vloer

Schuimbeton biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele houten vloeren. Hier zijn enkele van de meest opvallende voordelen:

Stop nare geuren en schimmels

Een van de grootste voordelen van schuimbeton is dat het helpt om nare geuren en schimmels te voorkomen. Dankzij de isolerende eigenschappen van schuimbeton wordt vocht buiten gehouden, waardoor de vorming van schimmel en de bijbehorende geuren worden verminderd.

Geen koude voeten meer door de hoge isolatiewaarde

Schuimbeton heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Dit betekent dat je vloer in de winter warm aanvoelt en in de zomer koel blijft. Geen koude voeten meer in de winter!

Bespaar flink op energiekosten

Dankzij de isolerende eigenschappen van schuimbeton kan je aanzienlijk besparen op je energierekening. Een goed geïsoleerde vloer houdt de warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken.

Verhoog de efficiëntie van vloerverwarming

Zoals eerder vermeld, is schuimbeton in combinatie met vloerverwarming een winnende combinatie. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld, wat resulteert in een efficiëntere verwarming en een comfortabeler binnenklimaat.

Ontvang subsidie op je nieuwe vloer

Op schuimbeton vloer- of kruipruimte-isolatie krijg je ISDE-subsidie. In sommige regio's zijn er meer subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die kiezen voor energiezuinige renovaties, zoals het installeren van schuimbeton. Het is de moeite waard om dit te onderzoeken en te profiteren van mogelijke financiële voordelen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vloerverwarming is efficiënter met schuimbeton

Schuimbeton en vloerverwarming zijn een perfecte match. De isolerende eigenschappen van schuimbeton zorgen ervoor dat de warmte van de vloerverwarming optimaal wordt benut. Dit leidt tot een gelijkmatige warmteverdeling over de gehele vloeroppervlakte, wat resulteert in een comfortabeler en efficiënter verwarmingssysteem.

Hoeveel bespaart een renovatievloer met schuimbeton op je energiekosten?

Een renovatievloer met schuimbeton kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van schuimbeton wordt warmteverlies geminimaliseerd. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen, wat leidt tot lagere stookkosten. Afhankelijk van de grootte van je woning en de huidige isolatie, kan je tot wel 20% besparen op je jaarlijkse energiekosten.

Wat kost een schuimbeton vloer renovatie?

De kosten voor een schuimbeton vloer renovatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het project, de dikte van het schuimbeton en eventuele extra's zoals vloerverwarming. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van €50 tot €100 per vierkante meter. Het is altijd aan te raden om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Klik hier om meer over de prijs en kosten te weten te komen.

Hoeveel subsidie ontvang je op de renovatievloer?

Als je overweegt om je woning of bedrijfsgebouw te verduurzamen met schuimbeton, dan is er goed nieuws. Er zijn namelijk verschillende subsidies beschikbaar die je kunnen helpen de kosten te drukken.

Schuimbeton vloer renovatie subsidie

Soorten subsidies voor schuimbeton

In Nederland zijn diverse subsidies voor schuimbeton beschikbaar. De meest bekende is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze landelijke subsidie staat open voor zowel particulieren als bedrijven die kiezen voor schuimbeton. Maar dat is niet alles. Afhankelijk van waar je woont, kun je ook regionale subsidies aanvragen via je provincie of gemeente. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) is er bovendien de Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE).

Verlaagd BTW-tarief als extra voordeel

Naast de subsidies is er nog een financieel voordeel. Wanneer je woning ouder is dan 2 jaar, profiteer je van een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21%. Let wel, dit geldt alleen wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd door erkende vakmannen. Voor het schuimbeton zelf en bijkomende werkzaamheden, zoals sloopwerkzaamheden, betaal je het standaardtarief van 21% btw.

Voorwaarden en hoogte van de subsidie

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie op schuimbeton, zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Het schuimbeton moet bijvoorbeeld geplaatst worden door een vakman en het moet een minimale Rc-waarde hebben van 3,5 m² K/W. Bovendien moet de woning waarin het schuimbeton wordt geplaatst je eigendom zijn en fungeren als je hoofdverblijfplaats. Wat betreft de hoogte van de subsidie: je ontvangt een subsidie van €5,50 per m². Combineer je dit met een tweede isolerende maatregel, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, dan kun je zelfs tot 30% van de kosten terugkrijgen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Af van nare geuren en schimmels uit de kruipruimte

Een van de meest voorkomende problemen in oudere huizen is de aanwezigheid van nare geuren en schimmels afkomstig uit de kruipruimte. Deze problemen kunnen niet alleen onaangenaam zijn, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig biedt schuimbeton een effectieve oplossing.

Schuimbeton is van nature vochtwerend. Wanneer je kiest voor een renovatievloer met schuimbeton, wordt de vochtige kruipruimte afgesloten. Dit voorkomt dat vocht en kou uit de kruipruimte je woning binnendringen. Hierdoor krijgen schimmels geen kans meer om te groeien en worden nare geuren effectief bestreden. Bovendien verbetert het binnenklimaat van je woning aanzienlijk, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Alle eindvloeren zijn mogelijk

Wanneer je kiest voor schuimbeton, betekent dit niet dat je beperkt bent in je keuze voor een eindvloer. Integendeel, schuimbeton is een uitstekende basis voor vrijwel alle soorten vloerafwerkingen. Of je nu droomt van een prachtige houten vloer, moderne gietvloer, tegels of tapijt, met schuimbeton als basis is het allemaal mogelijk. Het biedt een stabiele, vlakke en geïsoleerde ondergrond die geschikt is voor diverse afwerkingen.

Een houten vloer vervangen is duurzaam

Het vervangen van een houten vloer door schuimbeton is niet alleen een praktische keuze, maar ook een duurzame. Schuimbeton heeft een lange levensduur en vereist minimaal onderhoud. Bovendien draagt het bij aan energiebesparing, wat zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu. Door te kiezen voor schuimbeton, verklein je de ecologische voetafdruk van je woning en draag je actief bij aan een duurzamere toekomst.

Hoe wordt een vloerrenovatie aangebracht?

Een vloerrenovatie met schuimbeton is een gestructureerd proces dat in verschillende stappen wordt uitgevoerd:

  1. Voorbereiding: De oude houten vloer wordt verwijderd en de kruipruimte wordt voorbereid. Eventuele obstakels worden verwijderd en de ruimte wordt schoongemaakt.
  2. Folie aanbrengen: Voordat het schuimbeton gestort kan worden word er folie aangebracht. De folie is er om leidingen te beschermen en te voorkomen dat het schuimbeton weg kan vloeien.
  3. Aanbrengen schuimbeton: Het schuimbeton wordt gemengd en vervolgens in de kruipruimte gegoten. Het verspreidt zich gelijkmatig en vult de ruimte volledig.
  4. Drogen: Schuimbeton heeft enige tijd nodig om uit te harden. Afhankelijk van de dikte en de omstandigheden kan dit enkele dagen tot een week duren.
  5. Afwerking: Zodra het schuimbeton volledig is uitgehard, kan de eindvloer worden aangebracht. Dit kan een dekvloer zijn, gevolgd door de uiteindelijke vloerafwerking zoals tegels, hout of tapijt.

Een schuimbetonvloer: iets voor jou?

Het vervangen van je houten vloer door schuimbeton kan een slimme en duurzame keuze zijn. Met zijn superieure rendement, duurzaamheid, isolatie-eigenschappen en veelzijdigheid, biedt schuimbeton talloze voordelen. Het kan je helpen geld te besparen op je energierekening, vereist minder onderhoud en is bestand tegen vocht en ongedierte.

Als je klaar bent om de sprong te wagen en je houten vloer te vervangen, is schuimbeton een uitstekende optie. Het is een investering in de toekomst van je huis die zowel praktisch als financieel rendement oplevert.

Veelgestelde vragen over een houten vloer vervangen met schuimbeton

Is schuimbeton geschikt voor elk huis?

Ja, schuimbeton is geschikt voor zowel oude als nieuwe woningen. Het is vooral populair in oudere huizen waar de houten vloer problemen veroorzaakt.

Hoe lang gaat een schuimbetonvloer mee?

Met de juiste zorg en onderhoud kan een schuimbetonvloer tientallen jaren meegaan zonder dat er problemen optreden.

Is schuimbeton waterdicht?

Ja, schuimbeton is van nature waterafstotend, wat het een uitstekende keuze maakt voor gebieden die gevoelig zijn voor vocht.

Is het mogelijk om vloerverwarming te installeren bovenop schuimbeton?

Ja, schuimbeton is een uitstekende ondergrond voor vloerverwarming. Dankzij de isolerende eigenschappen van schuimbeton wordt de warmte van de vloerverwarming optimaal benut, wat resulteert in een efficiënte verwarming van de ruimte.

Kan ik schuimbeton direct over mijn houten vloer gieten?

Nee, in de meeste gevallen wordt de oude houten vloer eerst verwijderd voordat het schuimbeton wordt aangebracht. Dit zorgt voor een betere hechting en een stabielere basis voor het schuimbeton.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen