Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is ideaal voor kleinere ruimtes die snel opgewarmd moeten worden.

Gelijkmatige warmteverdeling
Warmt snel op
Korte installatietijd

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektriciteit om dunne verwarmingselementen onder de vloerbedekking te verwarmen. Dit systeem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de hele vloer, wat leidt tot een aangenaam en consistent binnenklimaat. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, biedt deze methode een esthetisch voordeel omdat er geen zichtbare leidingen of radiatoren nodig zijn, en is het bijzonder flexibel voor installatie in diverse ruimtes van het huis.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming benut dunne verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Wanneer deze elementen van stroom worden voorzien, genereren ze warmte, die vervolgens opstijgt en de vloer verwarmt. De gelijkmatig verdeelde warmte zorgt voor een comfortabele temperatuur in de gehele ruimte, zonder koude zones of temperatuurschommelingen. Het systeem kan eenvoudig worden bediend via een thermostaat om de gewenste temperatuur te bereiken en te handhaven.

Vrijblijvende offerte ontvangen

Ervaar het comfort van een snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling.

Matten

Elektrische vloerverwarming matten

Bij het overwegen van elektrische vloerverwarming, zijn de matten een van de meest populaire keuzes onder huiseigenaren en installateurs. Deze systemen bestaan uit dunne, flexibele matten waarin verwarmingselementen zijn ingebed. Ze zijn ontworpen om snel en eenvoudig over een bestaande ondervloer te worden uitgerold. Afhankelijk van de specifieke eisen van je project en de vloerbedekking die je kiest, bieden deze matten verschillende voordelen en nadelen.

Voordelen

 • Gelijkmatige warmteverdeling: Door de vooraf bepaalde afstand tussen de verwarmingselementen in de mat, wordt een consistente en gelijkmatige warmte door de kamer verspreid.
 • Eenvoudige installatie: De matten kunnen snel worden uitgerold en vereisen minder installatietijd in vergelijking met losse kabelsystemen.
 • Dun ontwerp: Ze verhogen de vloerhoogte niet significant, wat ideaal is voor renovaties.
 • Veelzijdigheid: Compatibel met vele soorten vloerbedekkingen, van tegels tot laminaat.
Meer informatie

Nadelen

 • Kosten: De aanschafprijs kan hoger zijn dan sommige alternatieve systemen, vooral als je kijkt naar de kosten per vierkante meter.
 • Reparatie: Bij beschadiging van een deel van de mat kan het soms noodzakelijk zijn om een groter deel te vervangen.
 • Beperkingen bij bepaalde vloerbedekking: Zeer dikke vloerbedekkingen, zoals sommige tapijten, kunnen de warmteoverdracht verminderen en de efficiëntie van het systeem beïnvloeden.
Meer informatie
Kabels

Vloerverwarming met elektrische kabels

Vloerverwarmingssystemen die gebruik maken van elektrische kabels zijn een andere populaire optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een efficiënte manier om hun woning te verwarmen. Deze systemen maken gebruik van lange, duurzame verwarmingskabels die direct onder de vloerafwerking of binnen de dekvloer worden geïnstalleerd. Elektrische kabelsystemen zijn vaak flexibeler in hun lay-out dan matten, wat ze ideaal maakt voor ruimtes met een onregelmatige vorm.

Voordelen

 • Flexibiliteit in ontwerp: Ideaal voor ruimtes met een complexe vorm of veel hoeken, omdat de kabels ter plekke kunnen worden aangepast.
 • Efficiënte warmteoverdracht: Directe plaatsing zorgt voor snelle en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele vloeroppervlakte.
 • Geen verhoging van de vloerhoogte: Door hun dunne aard kunnen de kabels direct onder vloertegels of andere vloerbedekkingen worden geplaatst zonder een significante verhoging van de vloer.
 • Aanpasbare warmtezones: Mogelijkheid om verschillende zones in huis op verschillende temperaturen te houden.
Meer informatie

Nadelen

 • Installatietijd: Het leggen van losse kabels kan tijdrovender zijn dan het uitrollen van vooraf gemaakte matten, vooral in grotere ruimtes.
 • Risico op beschadiging tijdens installatie: Er is een grotere kans dat kabels beschadigd raken tijdens de installatie, vooral als ze niet door professionals worden gelegd.
 • Kosten: Hoewel ze flexibeler zijn, kunnen de initiële kosten voor elektrische kabelsystemen hoger zijn dan andere opties, afhankelijk van het merk en de installatie.
 • Reparatie: Als een kabel beschadigd raakt na installatie, kan het repareren complexer en duurder zijn in vergelijking met matten.
Meer informatie
Folie

Elektrische foliesysteem als vloerverwarming

Elektrische vloerverwarmingssystemen op basis van folie zijn speciaal ontworpen voor gebruik onder houten en gelamineerde vloeren. Ze bestaan uit flinterdunne elektrische verwarmingselementen die zijn bevestigd aan grote vellen plastic folie. Deze folies worden direct onder de vloerbedekking geplaatst, waardoor ze ideaal zijn voor renovatieprojecten waarbij je de bestaande vloerhoogte zo min mogelijk wilt verhogen.

Voordelen

 • Dun en flexibel: Door de dunne aard van het systeem is er minimale impact op de vloerhoogte, waardoor het perfect is voor renovaties.
 • Snelle installatie: De grote folievellen kunnen snel worden uitgerold, wat de installatietijd vermindert.
 • Uniforme warmteverdeling: De folie zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de gehele vloer, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat.
 • Optimaal voor hout en laminaat: Specifiek ontworpen om te werken onder houten en laminaatvloeren zonder het risico van oververhitting of beschadiging van het materiaal.
Meer informatie

Nadelen

 • Minder veelzijdig: Hoewel perfect voor houten en laminaatvloeren, is het foliesysteem minder geschikt voor andere soorten vloerbedekking zoals tegels.
 • Duurzaamheid: Omdat het materiaal dunner is, kan het gevoeliger zijn voor beschadiging tijdens installatie of zware belasting.
 • Kosten: In vergelijking met traditionelere systemen kan de initiële investering voor foliesystemen hoger zijn.
 • Reparatie: Eventuele schade aan het systeem kan leiden tot het vervangen van grotere delen van de folie, wat reparaties duurder en ingewikkelder kan maken.
Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Ervaar het comfort van een snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling.

Kosten

Kosten van elektrische vloerverwarming

Wanneer je overweegt om elektrische vloerverwarming in je huis te installeren, zijn de kosten een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het financiële plaatje kan variëren afhankelijk van het soort systeem dat je kiest, de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen en andere factoren die de installatie kunnen beïnvloeden.

Prijs voor het aanleggen

De kosten voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen systeem en de complexiteit van de installatie. Bijvoorbeeld, het aanleggen van vloerverwarming met elektrische matten kan sneller en eenvoudiger zijn dan het installeren van een systeem met losse kabels. Daarbij komen ook nog de arbeidskosten van de installateur. Het is raadzaam om offertes van verschillende aanbieders te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de totale installatiekosten.

Meer informatie

Totale prijs per vierkante meter

Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor elektrische vloerverwarming liggen tussen de 60 en 70 euro per vierkante meter. Dit is een algemene schatting en kan variëren afhankelijk van het specifieke merk of model dat je kiest, evenals eventuele aanvullende functies of technologieën die het product kan bevatten.

Meer informatie
Dekvloer

Welke soorten dekvloer zijn geschikt op elektrische vloerverwarming?

Het type dekvloer dat je kiest voor je elektrische vloerverwarming is cruciaal, niet alleen voor de esthetiek van je ruimte, maar ook voor de effectiviteit van de verwarming. De vloerafwerking moet de warmte goed kunnen geleiden en verdelen, zonder de efficiëntie van het systeem te belemmeren. Laten we eens kijken welke vloertypes geschikt zijn voor elektrische vloerverwarming en wat hun specifieke kenmerken zijn.

PVC vloer

PVC-vloeren, ook wel vinyl genoemd, zijn ideaal voor vloerverwarming vanwege hun snelle warmtegeleiding en duurzaamheid. Ze zijn waterbestendig en in veel designs verkrijgbaar.

Meer informatie

Laminaat

Laminaat is geschikt voor vloerverwarming mits specifiek daarvoor ontworpen. Het is betaalbaar en geleidt warmte goed, maar een juiste ondervloer en compatibiliteit zijn essentieel.

Meer informatie

Parket of houten vloer

Tegels zijn zeer effectief met vloerverwarming vanwege hun warmteopslag en -distributie. Ze zijn duurzaam en vooral geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers.

Meer informatie

Tapijt

Bij gebruik van tapijt met vloerverwarming is de dikte van tapijt en ondervloer belangrijk voor de warmtegeleiding. Een dunnere combinatie met een geschikte ondervloer is aan te raden.

Meer informatie
Ruimtes

In welke ruimtes kan je elektrische vloerverwarming toepassen?

Elektrische vloerverwarming is een veelzijdige oplossing die in verschillende ruimtes in huis kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van jouw wensen en behoeften kan het in vrijwel elke kamer worden toegepast om voor een aangename en gelijkmatige warmte te zorgen. Hieronder verkennen we enkele van de meest voorkomende ruimtes waarin elektrische vloerverwarming wordt gebruikt en de voordelen ervan.

Woonkamer

De woonkamer is vaak het centrale punt van een huis waar familie en vrienden samenkomen. Elektrische vloerverwarming in de woonkamer zorgt voor een comfortabele warmte die vanaf de grond opstijgt, waardoor koude plekken worden geëlimineerd. Deze vorm van verwarming is ook esthetisch aantrekkelijk, aangezien er geen zichtbare radiatoren of verwarmingselementen zijn, wat meer ruimte en ontwerpvrijheid biedt. Het constant verwarmen van de woonkamer met elektrische vloerverwarming zal wel kostbaarder zijn dan een warm water systeem.

Meer informatie

Badkamer

De badkamer is een ideale plek voor vloerverwarming vanwege het comfort en de praktische voordelen. Niets is fijner dan uit de douche of het bad stappen op een warme vloer. Bovendien helpt de warmte van de vloerverwarming om de badkamer sneller te drogen, wat de vorming van schimmel en vochtproblemen kan verminderen.

Meer informatie

Slaapkamer

In slaapkamers kan elektrische vloerverwarming bijdragen aan een gezellige en comfortabele sfeer, vooral tijdens koude nachten. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Bovendien, zonder de noodzaak van traditionele radiatoren, kunnen slaapkamers ruimer en minimalistischer worden ontworpen.

Meer informatie

Ruimtes die niet constant verwarmt hoeven te worden

Elektrische vloerverwarming is ook ideaal voor ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden, zoals een logeerkamer, een zolder of een hobbyruimte. Omdat het systeem snel opwarmt, kan je het alleen inschakelen wanneer de ruimte in gebruik is. Dit biedt zowel comfort als energie-efficiëntie, omdat je geen energie verspilt aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes.

Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Ervaar het comfort van een snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling.

FAQ

Veelgestelde vragen over elektrische vloerverwarming

Wat is het verschil tussen elektrische vloerverwarming en vloerverwarming op waterbasis?

Elektrische vloerverwarming werkt op elektriciteit en maakt gebruik van verwarmingselementen die onder de vloer zijn geplaatst om warmte te genereren. Aan de andere kant gebruikt vloerverwarming op waterbasis warm water dat door buizen onder de vloer circuleert om de ruimte te verwarmen. Dit systeem is meestal verbonden met een centrale verwarmingsketel of een warmtepomp.

Is elektrische vloerverwarming energiezuinig in vergelijking met traditionele verwarmingsmethoden?

Elektrische vloerverwarming is over het algemeen zeer efficiënt omdat het gelijkmatige verwarming biedt en er minder warmteverlies is. Echter, de energiezuinigheid kan variëren afhankelijk van de isolatie van de ruimte en het specifieke systeem dat wordt gebruikt. In vergelijking met traditionele radiatoren kan elektrische vloerverwarming in sommige gevallen energiebesparender zijn, vooral in goed geïsoleerde ruimtes.

Hoe lang duurt het voordat de vloer opwarmt met een elektrische vloerverwarming?

De opwarmtijd van elektrische vloerverwarming kan variëren afhankelijk van diverse factoren zoals de dikte en het type vloerafwerking en de isolatie van de ruimte. Over het algemeen kunnen elektrische systemen relatief snel opwarmen, vaak binnen 30 minuten tot een uur.

Kan ik elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken of alleen als bijverwarming?

Elektrische vloerverwarming kan zeker als hoofdverwarming worden gebruikt in goed geïsoleerde ruimtes en in combinatie met een efficiënte thermostaat. In ruimtes met minder isolatie of in zeer grote ruimtes kan het echter raadzaam zijn om het systeem te gebruiken als bijverwarming in combinatie met andere verwarmingsmethoden.