Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
6
min.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

appartement met vloerverwarming
Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Het kiezen van de juiste soort vloerverwarming voor jouw woning kan een uitdaging zijn. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. In deze blog bespreken we de verschillende soorten vloerverwarming, waaronder watergedragen, elektrische en infrarood vloerverwarming. We leggen uit welke soorten geschikt zijn voor jouw situatie, of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of een renovatieproject. Lees verder om te ontdekken welke vloerverwarming het beste bij jouw behoeften past.

Watergedragen vloerverwarming

Traditionele vloerverwarming

Traditionele watergedragen vloerverwarming wordt vaak tijdens de bouw van een woning aangelegd. De buizen worden in de zandcement- of betonnen ondervloer gelegd en met een natte laag afgewerkt. Deze methode zorgt voor een goede warmtegeleiding, maar heeft een langere opwarmtijd en vereist een continue werking om het huis warm te houden. Traditionele vloerverwarming is geschikt voor vrijwel alle soorten afwerkvloeren.

Noppenplaten, tackersystemen en draadstaalmatten

Bij deze methoden worden de verwarmingsbuizen in noppenplaten, op isolatieplaten met tackers of aan draadstaalmatten bevestigd. Deze systemen worden vervolgens afgewerkt met een anhydriet of zandcement dekvloer. Ze zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties en kunnen met vrijwel elke afwerkvloer worden gecombineerd.

Infrezen

Infrezen is een populaire methode bij renovaties. Hierbij worden sleuven in de bestaande zandcement- of betonnen vloer gefreesd waarin de verwarmingsbuizen worden gelegd. Deze methode is snel en verhoogt de vloerhoogte niet, maar kan stof en puin veroorzaken tijdens de installatie.

Lage opbouw vloerverwarming

Lage opbouw vloerverwarming, zoals het systeem van WARP Systems, heeft een opbouwhoogte van slechts 1,5 centimeter en is lichtgewicht. Dit maakt het systeem geschikt voor zowel betonnen als stabiele houten ondervloeren. Het is ideaal voor situaties met beperkte opbouwhoogte en biedt snelle opwarming en energie-efficiëntie.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische natbouw vloerverwarming

Elektrische natbouw vloerverwarming bestaat vaak uit verwarmingsmatten die met een natte laag worden afgewerkt. Deze methode is eenvoudig te installeren en geschikt voor kleine ruimtes zoals badkamers en studeerkamers. De opbouwhoogte is afhankelijk van de leverancier.

Elektrische droogbouw vloerverwarming

Elektrische droogbouw vloerverwarming wordt geïnstalleerd zonder gebruik van natte materialen. Deze systemen bestaan uit platen met sleuven waarin de verwarmingskabels of -matten worden gelegd. Ze zijn ideaal voor renovaties en kunnen worden afgewerkt met laminaat of andere zwevende vloeren.

Infrarood vloerverwarming

Kenmerken van infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming maakt gebruik van infraroodstraling om direct objecten en mensen te verwarmen, zonder de lucht op te warmen. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte opwarming en kan met vrijwel elke vloerbedekking worden gecombineerd.

Toepassingen van infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is geschikt als hoofdverwarming wanneer ongeveer 80% van het vloeroppervlak wordt bedekt met verwarmingsmatten. Het is eenvoudig zelf te installeren en wordt vaak toegepast in woningen waar snelle opwarming gewenst is.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Factoren die de keuze beïnvloeden

Type woning (nieuwbouw vs. renovatie)

De keuze voor een vloerverwarmingssysteem hangt sterk af van het type woning. Voor nieuwbouwprojecten zijn natbouwsystemen vaak de beste keuze, terwijl renovaties beter bediend kunnen worden met droogbouw- of infreessystemen.

Ondergrond en opbouwhoogte

De ondergrond en beschikbare opbouwhoogte spelen een cruciale rol bij de keuze van vloerverwarming. Betonnen vloeren kunnen de meeste systemen aan, terwijl houten vloeren stabiel genoeg moeten zijn voor lage opbouwsystemen.

Hoofdverwarming vs. bijverwarming

Afhankelijk van of je vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken, kunnen verschillende systemen geschikter zijn. Elektrische systemen zijn vaak geschikt als bijverwarming, terwijl watergedragen systemen meestal als hoofdverwarming worden gebruikt.

Veelgestelde vragen over soorten vloerverwarming

Wat is het verschil tussen natbouw en droogbouw?

Natbouw vloerverwarming wordt in een natte laag zoals beton of anhydriet geplaatst, terwijl droogbouwsystemen gebruik maken van platen en geen natte materialen vereisen. Droogbouwsystemen zijn sneller te installeren en verhogen de vloerhoogte minder.

Welke vloerverwarming is het meest energiezuinig?

Watergedragen vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is vaak de meest energiezuinige optie. Deze systemen werken op lage temperaturen en verbruiken minder energie dan elektrische systemen.

Kan ik vloerverwarming zelf installeren?

Ja, sommige systemen, vooral droogbouw en elektrische matten, kunnen door handige doe-het-zelvers worden geïnstalleerd. Het is echter belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant nauwkeurig te volgen en eventueel advies in te winnen van een professional.

Welke vloerverwarming voor jouw situatie?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Of je nu kiest voor watergedragen, elektrische of infrarood vloerverwarming, het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw woning en project. Vraag vandaag nog een offerte aan om te ontdekken welke vloerverwarming het beste bij jouw situatie past!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.