Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
6
min.

Hoe werkt vloerverwarming?

Man en vrouw in de woonkamer. man zit op de verwarmde vloer te werken
Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming wordt steeds populairder als verwarmingssysteem in woningen vanwege het comfort en de efficiëntie. Maar hoe werkt vloerverwarming precies? In deze blog leggen we de basisprincipes uit, bespreken we de verschillende systemen en geven we tips voor optimaal gebruik. Lees verder om alles te weten te komen over de werking van vloerverwarming.

De basisprincipes van vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming werkt door warm water door een netwerk van buizen onder de vloer te laten circuleren. Dit systeem is meestal aangesloten op een cv-ketel of een warmtepomp. Het warme water verwarmt de vloer, die vervolgens de warmte gelijkmatig aan de kamer afgeeft. De vloer fungeert als een grote radiator, waardoor er geen koude plekken ontstaan en de warmte gelijkmatig wordt verspreid.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of matten die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Wanneer er stroom door deze kabels of matten loopt, genereren ze warmte die de vloer opwarmt. Dit type vloerverwarming is eenvoudiger te installeren en ideaal voor kleinere ruimtes zoals badkamers. Het kan onafhankelijk van het centrale verwarmingssysteem werken en wordt meestal bediend met een eigen thermostaat.

Het systeem van vloerverwarming

Thermostaat en temperatuurregeling

De thermostaat is een cruciaal onderdeel van het vloerverwarmingssysteem. Hiermee stel je de gewenste kamertemperatuur in. De thermostaat zorgt ervoor dat de cv-ketel of het elektrische systeem de vloer op de juiste temperatuur houdt. Voor een optimaal gebruik kun je een programmeerbare thermostaat installeren, waarmee je de temperatuur per tijdstip en per kamer kunt regelen.

Vloerverwarmingspomp en verdeler

De vloerverwarmingspomp circuleert het warme water door de leidingen. De verdeler zorgt ervoor dat het warme water gelijkmatig over de verschillende verwarmingsgroepen wordt verdeeld. Dit is essentieel voor een gelijkmatige warmteverdeling en een efficiënte werking van het systeem. Moderne verdelers zijn vaak uitgerust met regelkleppen en flowmeters om de doorstroming per groep aan te passen.

Leidingen en buizen

De leidingen en buizen van vloerverwarming zijn meestal gemaakt van kunststof, zoals PEX of PE-RT. Deze materialen zijn flexibel, duurzaam en bestand tegen hoge temperaturen en druk. De leidingen worden in een patroon onder de vloer gelegd, vaak in slakkenhuis- of meanderpatroon, om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen. De ideale diepte voor het leggen van de leidingen is ongeveer 5 centimeter onder het vloeroppervlak.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Voordelen

  • Comfortabele en gelijkmatige warmte: De warmte stijgt gelijkmatig op, wat zorgt voor een comfortabele temperatuur zonder koude plekken.
  • Energiebesparend: Vloerverwarming werkt efficiënter dan radiatoren omdat het op lagere temperaturen werkt, wat resulteert in lagere energiekosten.
  • Esthetisch voordeel: Geen zichtbare radiatoren, wat meer vrijheid geeft bij het inrichten van de ruimte.
  • Gezonder binnenklimaat: Minder luchtcirculatie betekent minder stof en allergenen in de lucht, wat gunstig is voor mensen met allergieën.

Nadelen

  • Hogere initiële kosten: De installatie van vloerverwarming kan duurder zijn dan traditionele verwarmingssystemen.
  • Langere opwarmtijd: Vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd vergeleken met radiatoren, wat betekent dat het minder geschikt is voor ruimtes die snel verwarmd moeten worden.
  • Niet geschikt voor alle vloertypen: Sommige vloeren, zoals dikke tapijten of massief houten vloeren, zijn minder geschikt voor vloerverwarming.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Tips voor optimaal gebruik van vloerverwarming

Continu aan laten staan

Een vloerverwarmingssysteem werkt het beste als het continu aanstaat. Het volledig uitschakelen van het systeem kan leiden tot hogere energiekosten omdat het veel energie kost om de vloer weer op temperatuur te krijgen. Je kunt de temperatuur ’s nachts iets verlagen, maar het is aan te raden om het systeem altijd ingeschakeld te houden.

Gebruik van een programmeerbare thermostaat

Met een programmeerbare thermostaat kun je de verwarming per tijdstip en per kamer instellen. Dit zorgt voor extra comfort en energiebesparing omdat je de verwarming kunt aanpassen aan je dagelijkse routine. Stel bijvoorbeeld een lagere temperatuur in wanneer je niet thuis bent en een hogere temperatuur vlak voordat je thuiskomt.

Temperatuur per kamer instellen

Het instellen van de temperatuur per kamer kan bijdragen aan zowel comfort als efficiëntie. Bijvoorbeeld, je kunt een hogere temperatuur instellen in de badkamer en een lagere temperatuur in de slaapkamer. Dit zorgt voor een optimaal binnenklimaat en bespaart energie.

Veelgestelde vragen over de werking van vloerverwarming

Hoe lang duurt het voordat de vloer warm is?

De opwarmtijd van vloerverwarming hangt af van de dikte van de vloer en de diepte van de leidingen. Gemiddeld duurt het enkele uren voordat de vloer volledig op temperatuur is. Dit kan variëren afhankelijk van het type systeem en de isolatie van de woning.

Kan vloerverwarming gecombineerd worden met radiatoren?

Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met radiatoren. Dit is vooral handig in oudere huizen waar het vervangen van alle radiatoren niet praktisch is. De vloerverwarming kan dienen als hoofdverwarming in veelgebruikte ruimtes, terwijl radiatoren extra warmte leveren in andere delen van het huis.

Wat zijn de ideale instellingen voor vloerverwarming?

De ideale temperatuurinstellingen voor vloerverwarming variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het type ruimte. Over het algemeen ligt de watertemperatuur tussen de 35 en 45 graden Celsius. Voor woonkamers en badkamers kan een temperatuur van 21-23 graden Celsius comfortabel zijn, terwijl slaapkamers meestal iets koeler worden gehouden op 18-20 graden Celsius.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.