Vloerisolatie

Verbeter je woning met vloerisolatie. Zo bespaart je op je energierekening en verhoogt je je wooncomfort.

Lagere energierekening
Duurzame keuze
Verhoogd de waarde van je huis

Waarom je vloer isoleren?

Het isoleren van je vloer is een van de makkelijkste en kostenefficiënte manieren om je woning energiezuiniger te maken. Je bespaart zo gemakkelijk op energiekosten en verbetert tegelijkertijd het thermisch comfort van je huis. Op deze manier wordt je wooncomfort nog aangenamer en bespaar je ook nog eens op je energierekening. Daarnaast verhoogt vloerisolatie ook de waarde van je woning en zorgt het voor geluidsisolatie. Hierdoor heb je dus minder geluidsoverlast van buitenaf.

De voordelen van vloerisolatie

Het isoleren van je vloer ontzettend veel voordelen. De grootste voordelen van vloerisolatie zijn:

Vermindering van energieverbruik

Het grootste voordeel van vloerisolatie is misschien wel de verminderen van energieverbruik. Door je vloer te isoleren wordt de warmte beter vastgehouden en heeft je dus veel minder energie nodig om de temperatuur te reguleren.

Verbetering van het thermisch comfort

Met vloerisolatie verbeter je ook het thermisch comfort in je woning. Warmte wordt namelijk beter vastgehouden en de kou wordt buitengehouden. Hierdoor blijft de temperatuur in huis stabiel.

Verhoging van de waarde van uw huis

Een goed geïsoleerd huis is meer waard en dus verhoog je met vloerisolatie ook de waarde van je woning. Deze investering verdient zich dus niet alleen terug met het verlagen van de energierekening, maar ook door de stijgende waarde van je huis.

Vermindering van geluidsoverlast

Met vloerisolatie heeft je ook minder geluidsoverlast. Geluiden van buitenaf worden beter tegengehouden en het geluidsniveau van de woning wordt zo verlaagd. Zo creëer je een fijnere leef- en werkomgeving.

Besparing

Hoeveel geld bespaart vloerisolatie?

Zoals we net al besproken kan je zo flink besparen op uw energierekening. Wist je bijvoorbeeld dat je door het isoleren van je vloer wel tot 25% aan energiekosten kunt besparen? Ook verhoogt het de algehele levensduur van je woning. Het dus een waardevolle investering. In de onderstaande tabel zie je een inschatting van wat je kunt besparen door vloerisolatie te laten installeren.

Soort woningBesparing gas per jaar

Besparing per jaar bij gasprijs €3 per m3

Besparing per jaar bij gasprijs €1,20 per m3

Tussenwoning80 m3€250€100
Hoekwoning130 m3€390€160
2-onder-1-kap170 m3€500€200
Vrijstaande woning250 m3€750€300

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Subsidie

Subsidie op vloerisolatie

Subsidie op vloerisolatie helpt huiseigenaren energiekosten te besparen en de energie-efficiëntie te verhogen. Verschillende subsidies zijn beschikbaar, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van de Rijksoverheid, waarbij je tot €11,- per vierkante meter terug kunt krijgen. Daarnaast is een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9% voor alle uitvoerende werkzaamheden. In sommige gevallen zijn er ook nog regionale subsidies, deze variëren per provincie of gemeente. Klik voor alle informatie over subsidies op vloerisolatie op de onderstaande link.

Alles over subsidie op vloerisolatie
Kosten

Kosten vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type isolatiemateriaal, de oppervlakte van de vloer, en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld liggen de prijzen tussen €20,- en €40,- per vierkante meter. De investering in vloerisolatie kan initieel aanzienlijk lijken, maar het biedt een effectieve manier om energieverlies te verminderen, waardoor je op lange termijn op je energiekosten bespaart. Bovendien verhoogt het de waarde van de woning wat het de investering nog meer waard maakt.

Soort woningSubsidieKostenNetto kosten
Tussenwoning€530€1950€1420
Hoekwoning€550€2050€1500
2-onder-1 kap€700€2600€1900
Vrijstaande woning€1000€3800€2800
Kosten en subsidie vloerisolatie
Alles over de kosten van vloerisolatie
Woningwaarde

Vloerisolatie en de verhoging in woningwaarde

Vloerisolatie is niet alleen gunstig voor het verminderen van energiekosten en het verhogen van het comfort in huis, het heeft ook een positieve impact op de waarde van je woning. Het aanbrengen van vloerisolatie is een duurzame investering die de energie-efficiëntie van je huis verbetert, wat aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Woningen met een hoger energielabel, vaak het resultaat van goede isolatie, hebben gemiddeld een hogere marktwaarde. De investering in vloerisolatie kan dus niet alleen leiden tot directe besparingen op de energierekening, maar ook tot een langdurige verhoging van de woningwaarde.

Alles over subsidie op vloerisolatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Problemen

Veelvoorkomende problemen met een niet geïsoleerde vloer

Een niet geïsoleerde vloer kan verschillende problemen veroorzaken in een woning, variërend van discomfort tot onnodig hoge energiekosten. Zonder de barrière van isolatie kan een vloer koude lucht doorlaten en warmte laten ontsnappen, wat leidt tot een aantal ongemakken en inefficiënties.

Kou en tocht vanuit de vloer

Een van de meest merkbare problemen van een niet geïsoleerde vloer is het gevoel van kou en tocht. In de wintermaanden kan koude lucht gemakkelijk binnendringen door de vloer, vooral bij woningen met een kruipruimte of slecht afgedichte vloeren. Dit resulteert niet alleen in koude voeten en een onaangenaam binnenklimaat, maar ook in een constante strijd om het huis warm te houden, wat leidt tot hoge stookkosten.

Hoge stookkosten

Het gevecht tegen de kou heeft direct invloed op de energierekening. Als warmte via de vloer ontsnapt, moet de verwarming harder werken om de temperatuur comfortabel te houden. Dit resulteert in een hoger energieverbruik en dus hogere stookkosten. Door een vloer te isoleren, kan dit warmteverlies aanzienlijk verminderd worden, wat leidt tot een daling in energieverbruik en bijbehorende kosten. Vloerisolatie is daarmee een effectieve methode om zowel het comfort te verhogen als de energierekening te verlagen.

Water en vocht in de kruipruimte
Problemen

Hoe de vloer isoleren?

Er zijn verschillende methodes om de vloer te isoleren, afhankelijk van de structuur van je huis en je specifieke behoeften. De keuze van de methode kan beïnvloed worden door de toegankelijkheid van de vloer, of je nu een kruipruimte hebt, en de huidige staat van de vloer.

Isoleren vanaf de onderkant

Het isoleren van de vloer vanaf de onderkant is een populaire optie, vooral als er een toegankelijke kruipruimte onder het huis is. Dit proces omvat het aanbrengen van isolatiemateriaal zoals glaswol, steenwol of schuimpanelen direct tegen de onderkant van de vloerplanken. Deze methode helpt om koude luchtstromen te blokkeren en houdt de warmte binnen, wat bijdraagt aan een verlaging van de energiekosten en een verbetering van het algemene wooncomfort.

Isoleren vanaf de bovenkant

Als de onderkant van de vloer niet toegankelijk is, of als een extra laag isolatie gewenst is, kan isolatie vanaf de bovenkant een goede keuze zijn. Dit kan gedaan worden door isolerende materialen onder de vloerbedekking te plaatsen. Opties zoals isolatieplaten, speciale ondervloeren of zelfs dik tapijt kunnen gebruikt worden om warmteverlies te verminderen en het loopcomfort te verbeteren.

Water en vocht in de kruipruimte

Renovatievloer

Voor huizen met ernstige vloerproblemen, zoals aanzienlijke schade of houtrot, kan het vervangen van de gehele vloer door een renovatievloer een effectieve oplossing zijn. Een renovatievloer is een vloer die al is voorzien van isolatie en vaak ontworpen is om eenvoudig te installeren. Dit type vloer biedt niet alleen superieure isolatie en vochtbescherming, maar kan ook worden voorbereid voor moderne verwarmingssystemen zoals vloerverwarming. Dit resulteert in een drastische verbetering van de thermische prestaties van de vloer en een verhoogd comfortniveau in het huis.

Water en vocht in de kruipruimte

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Houten vloer

Houten vloer isoleren

Houten vloeren zonder isolatie kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals tocht, koude voeten, en hoge energiekosten door het ontsnappen van warmte. Deze problemen verminderen niet alleen het comfort in huis, maar verhogen ook de belasting van verwarmingssystemen, wat leidt tot hogere energierekeningen. Door een houten vloer te isoleren, worden deze problemen effectief aangepakt. Isolatie onder de houten vloer helpt de warmte binnen te houden en blokkeert koude luchtstromen van buitenaf, wat resulteert in een warmer en comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten. Bovendien verbetert de isolatie ook de geluidsisolatie van de vloer, wat het algehele wooncomfort verhoogt en bijdraagt aan een duurzamer huis.

Alles over houten vloer isoleren
betonvloer

Betonvloer isoleren

Beton is van nature een goede geleider van warmte, wat betekent dat zonder isolatie, warmte gemakkelijk kan ontsnappen. Dit leidt hogere stookkosten en een kouder huis. Door isolatie aan te brengen, zoals met isolatieplaten of gespoten schuim, onder of boven op de betonlaag, kan het warmteverlies aanzienlijk worden verminderd. Dit resulteert niet alleen in een warmere vloer, maar ook in een vermindering van de energierekening. Bovendien helpt de isolatie van betonvloeren om vochtproblemen te voorkomen, wat de duurzaamheid van de vloer en de algehele structuur ten goede komt.

Alles over betonvloer isoleren
Isolatiematerialen

Welk soort isolatiemateriaal is geschikt voor je vloer?

Wanneer je je vloer wilt laten isoleren zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal waar je uit kunt kiezen. Welke voor jou het beste geschikt is hangt af van uw situatie en huidige vloer. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal waar je uit kunt kiezen.

Kies voor één van de isolatiematerialen of lees het complete artikel.

Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door uw vloer te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

Tips & tricks

Handige tips over vloerisolatie

Wil je meer informatie over vloerisolatie? Lees de onderstaande tips!

Profiteer van ISDE subsidies

In dit artikel bespreken we de vijf typen isolatiemaatregelen die voor subsidie in aanmerking komen, en hoe je deze kunt aanvragen.

Meer informatie

Hoe kiest u het juiste isolatiebedrijf voor uw situatie?

Wanneer je je huis laat isoleren is het belangrijk dat dit op de juiste wijze geïnstalleerd wordt. Met de partners van OranjeDuurzaam weet je zeker dat je kiest voor een professioneel en betrouwbaar isolatiebedrijf.

Meer informatie

Neem isolatie voor uw vloerverwarming

Isolatie onder vloerverwarming doormiddel van vloerisolatie bespaard veel energie en dus kosten. Ontdek de mogelijkheden.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Waarom is vloerisolatie belangrijk?

Met vloerisolatie kan je flink besparen op je energierekening, omdat dit het verlies van verwarmings- of koelingsenergie tegengaat. Daarnaast kan het zelfs verlichting bieden aan mensen met allergieën voor stofmijten, pollen of andere allergieën.

Waar moet je op letten bij het kiezen van vloerisolatie?

Wanneer je vloerisolatie wilt laten installeren, dan is het erg belangrijk dat het de juiste isolatiewaarde heeft. Ook is het belangrijk dat je let op hoe duurzaam het is en of het gemakkelijk te installeren is.

Wat is de beste vloerisolatie?

Er is niet één soort vloerisolatie die het beste is. Dit hangt namelijk volledig af van je situatie en wat je nodig heeft voor een goede isolatie van je woning.

Hoeveel kost vloerisolatie?

De prijs van vloerisolatie hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het soort isolatiemateriaal, de kwaliteit van het materiaal en het oppervlak dat je wilt isoleren. Wanneer je wilt weten wat je precies kwijt bent kan je het beste een offerte aanvragen.

Is vloerisolatie milieuvriendelijk?

Vloerisolatie is zeer milieuvriendelijk. Je bespaart namelijk energie en zo wordt de Co2 uitstoot vermindert. Daarnaast is het meeste isolatiemateriaal ook recyclebaar.

Vrijblijvende offerte ontvangen