Kruipruimte isolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Subsidie
Leestijd:
3
min.

Subsidie op Kruipruimte Isolatie 2024

kruipruimte subsidie amsterdam
kruipruimte subsidie amsterdam

De overheid biedt subsidies aan voor het isoleren van uw kruipruimte, bekend als de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). In deze blog alle delen we alle details die u moet weten om deze subsidie te benutten.

Is er subsidie op kruipruimte isolatie?

Het antwoord is een resoluut ja! Er is absoluut subsidie beschikbaar voor het isoleren van je kruipruimte. De landelijke subsidie op isolatie, ook wel de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) genoemd, biedt je de mogelijkheid om je kruipruimte te isoleren. In de context van deze subsidie wordt dit vaak aangeduid als "bodemisolatie".

Het isoleren van je kruipruimte is slechts één van de vele isolatiemaatregelen die je kunt nemen om in aanmerking te komen voor de kruipruimte isoleren subsidie. Deze methode, ook bekend als bodemisolatie, betreft een deel van het huis waar je normaal gesproken niet komt, maar het biedt zeker voordelen als je besluit het te isoleren.

Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasgebruik na het isoleren van je kruipruimte. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)
Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasgebruik na het isoleren van je kruipruimte. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)

Voorwaarden voor subsidie op kruipruimte isolatie

Denk je eraan om je kruipruimte te laten isoleren? Dan kun je in 2023 gebruikmaken van de ISDE-subsidie. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor de subsidie op kruipruimte-isolatie dien je een gecertificeerd isolatiebedrijf in te schakelen. Het zelf aanbrengen van de isolatiematerialen komt helaas niet in aanmerking voor subsidie. De gebruikte isolatiematerialen moeten aan bepaalde criteria voldoen en de maatregel moet op de lijst van de ISDE staan om voor subsidie in aanmerking te komen. Omdat de regels omtrent subsidie per gemeente vaak verschillen, is het raadzaam om zelf na te kijken of je recht hebt op gemeentelijke subsidies.

Hier zijn enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie:

 • Je bent eigenaar en bewoner van de koopwoning;
 • Je laat een bestaande woning isoleren, geen nieuwbouw;
 • De isolatiemaatregelen worden uitgevoerd door een bedrijf;
 • Naast het isoleren van de kruipruimte, laat je nog een andere isolatiemaatregel uitvoeren, of een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet installeren;
 • Bodem-, vloerisolatie en kruipruimte isolatie tellen als één maatregel;
 • Voor elke isolatiemaatregel geldt een minimale isolatiewaarde van Rd 3,5;
 • Voor elke isolatiemaatregel geldt een minimale oppervlakte van 20m2;
 • Er is een maximale oppervlakte waarover je subsidie ontvangt;
 • Je vraagt subsidie aan na uitvoering en betaling van de maatregelen;
 • Subsidie aanvragen kan binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel;
 • Je kan meerdere malen subsidie aanvragen, maar niet voor maatregelen waar je al eens subsidie voor

Hoeveel m2 kruipruimte isolatie heb je nodig voor subsidie?

Wil jij je kruipruimte isoleren en aanspraak maken op een subsidie? Dan moet je voldoen aan bepaalde eisen. Een van deze eisen is de minimale oppervlakte die geïsoleerd moet worden. Om subsidie aan te vragen voor kruipruimte isolatie (of bodemisolatie), dien je minimaal 20 m² te isoleren.

Daarnaast hanteert de subsidieverstrekker ook een maximale oppervlakte waarover subsidie wordt verstrekt. Voor kruipruimte isolatie (en bodemisolatie) is dit 130 m². Natuurlijk staat het je vrij om meer dan 130 m² te isoleren, maar begrijp wel dat je over de extra vierkante meters geen subsidie ontvangt.

Hoeveel subsidie is er op kruipruimte isolatie?

Misschien vraag je je af hoeveel subsidie je kunt krijgen voor kruipruimte isolatie. De subsidie voor kruipruimte isolatie (of bodemisolatie) bedraagt €6 per vierkante meter.

Hoe de subsidie wordt berekend

Het berekenen van de subsidie is vrij eenvoudig. De subsidie wordt berekend door het aantal vierkante meters oppervlakte dat je isoleert te vermenigvuldigen met €6.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Op welk soort kruipruimte isolatie wordt subsidie gegeven?

Het is goed om te weten dat de subsidie voor kruipruimte isolatie wordt verstrekt ongeacht de isolatiemethode die je kiest. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet de isolatie worden uitgevoerd door een erkend isolatiebedrijf. Ook is het vereist dat er minimaal twee soorten isolatievormen worden toegepast om in aanmerking te komen voor de subsidie kruipruimte isolatie.

Kwalificerende isolatiematerialen voor kruipruimte subsidie

Hoewel subsidie wordt gegeven op alle soorten isolatiematerialen (mits aan de voorwaarden wordt voldaan), geven we je graag een overzicht van mogelijke isolatiematerialen:

 • Schuimbeton
 • EPS (geëxpandeerd polystyreen)
 • Glaswol
 • Steenwol
 • Minerale wol
 • Isolatiechips
 • Isolatieparels
 • Pur (polyurethaan)
 • Pir (polyisocyanuraat)

Op welk soort kruipruimte isolatie wordt geen subsidie gegeven?

Hoewel er op alle kruipruimte isolatiematerialen subsidie wordt gegeven, is er een uitzondering. Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR met HFK blaasmiddelen komt niet in aanmerking voor subsidie.

Kun je subsidie krijgen op kruipruimte isolatie als je zelf isoleert?

Als je van plan bent om zelf je kruipruimte of bodem te isoleren, moet je weten dat je geen subsidie ontvangt voor deze werkzaamheden. De subsidie voor kruipruimte en bodemisolatie geldt uitsluitend als de isolatie wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde partij.

Hoe vraag ik subsidie aan voor kruipruimte isolatie?

Wil je subsidie aanvragen voor je kruipruimte isolatie? Dat kan via de website van RVO. Het is belangrijk dat je eerst de aanvraagprocedure en alle subsidievoorwaarden goed bekijkt. Zorg ervoor dat je isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden worden uitgevoerd. De subsidie dien je aan te vragen nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd.

Zijn er lokale subsidies beschikbaar voor kruipruimte isolatie?

Hoewel de voorwaarden en bedragen van een gemeentelijke subsidie op woningisolatie, zoals kruipruimte-isolatie, per gemeente verschillen, zijn er nog steeds gemeenten die woningeigenaren tegemoetkomen in de kosten van na-isolatie. Het kan echter ook voorkomen dat jouw gemeente geen (of niet langer) subsidie verstrekt. Dit kun je meestal snel achterhalen door de website van jouw gemeente te raadplegen.

Ben je benieuwd of er lokale subsidies of premies zijn voor kruipruimte isolatie? Informeer dan bij je eigen gemeente over de mogelijkheden. Wil je ook andere beschikbare regelingen bekijken? Dan kun je de Energiesubsidiewijzer raadplegen.

Kruipruimte isolatie offerte aanvragen met subsidie

We hopen dat deze blog je helpt bij het navigeren door de mogelijkheden van de subsidie voor kruipruimte isolatie. Denk eraan, het isoleren van je kruipruimte is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dus waar wacht je nog op? Vraag die offerte vandaag nog aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Veelgestelde vragen over subsidie kruipruimte isolatie

Wat als mijn kruipruimte kleiner is dan 20 m2, kom ik dan nog in aanmerking voor subsidie? 

Helaas niet, de minimale oppervlakte voor kruipruimte isolatie (en bodemisolatie) waarvoor je subsidie kan aanvragen is 20 m2.

Kan ik de subsidie aanvragen als ik de isolatie zelf uitvoer? 

Nee, de subsidie is alleen geldig als de werkzaamheden door een erkend isolatiebedrijf worden uitgevoerd.

Wat gebeurt er als ik meer dan 130 m2 wil isoleren? 

Je kunt meer dan 130 m2 isoleren, maar de subsidie wordt alleen berekend over de eerste 130 m2.

Wat als ik al eens subsidie heb ontvangen voor vloerisolatie of bodemisolatie? 

Je kunt maar één keer subsidie krijgen voor vloerisolatie of bodemisolatie. Als je al eens subsidie hebt ontvangen voor een van deze, kun je hiervoor geen tweede keer subsidie krijgen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor kruipruimte isolatie? 

De subsidie voor kruipruimte isolatie bedraagt 6 euro per vierkante meter.

Zijn er specifieke isolatiematerialen die ik moet gebruiken om in aanmerking te komen voor de subsidie? 

De subsidie wordt verleend ongeacht het type isolatiemateriaal, zolang het werk wordt uitgevoerd door een erkend isolatiebedrijf en aan de minimale eisen wordt voldaan. Echter, het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR met HFK blaasmiddelen komt niet in aanmerking voor subsidie.

Zijn er lokale subsidies beschikbaar voor kruipruimte isolatie? 

Sommige gemeenten bieden nog subsidies voor woningisolatie, inclusief kruipruimte isolatie. De voorwaarden en bedragen variëren per gemeente, en het is het beste om de website van je gemeente te raadplegen voor specifieke informatie.

Hoe dien ik een subsidieaanvraag in voor kruipruimte isolatie? 

Je kunt de subsidie aanvragen op de website van RVO. Het is belangrijk om eerst de aanvraagprocedure en alle subsidievoorwaarden te controleren, en om te zorgen dat de isolatiemaatregelen volgens deze voorwaarden worden uitgevoerd.

Moet ik twee soorten isolatie uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie? 

Ja, er moeten minimaal twee soorten isolatievormen worden uitgevoerd om in aanmerking te komen voor de ISDE bodemisolatie subsidie.

Kan ik subsidie krijgen als mijn huis na 2019 is gebouwd? 

De subsidie is bedoeld voor woningen gebouwd vóór 2019, tenzij je kan aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd. Zeker, hier zijn tien mogelijke vragen en hun antwoorden:

Notitie

We hebben getracht alle informatie in deze blog correct en up-to-date te houden. Toch raden we je aan om de meest recente informatie over subsidies te checken bij de betreffende instanties. Vertrouw op je research en maak een geïnformeerde beslissing over je kruipruimte isolatie subsidie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen