Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
4
min.

Subsidie spouwmuurisolatie 2024: ISDE, energiebespaarlening, SVVE & verlaagd BTW-tarief

spouwmuurisolatie subsidie 2024
spouwmuurisolatie subsidie 2024

Met de voortdurende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie, is het isoleren van woningen in Nederland een hot topic geworden. Spouwmuurisolatie speelt een belangrijke rol in het verminderen van energieverbruik en het verhogen van het wooncomfort.

In 2024 blijft dit een aantrekkelijke optie, mede dankzij de beschikbare subsidies die het financieel nog interessanter maken. Op deze pagina duiken we in het belang van spouwmuurisolatie en de beschikbare subsidies in 2024. We geven je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te maken voor jouw woning.

Wat is Spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een efficiënte manier om je woning te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen met een tussenruimte (de spouw). Door deze spouw op te vullen met isolatiemateriaal, zoals minerale wol, EPS-parels of PUR-schuim, wordt warmteverlies aanzienlijk gereduceerd. Dit leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar verbetert ook het binnenklimaat van je huis. Spouwmuurisolatie is bijzonder effectief omdat het relatief eenvoudig aan te brengen is en een snelle terugverdientijd heeft, vooral wanneer je gebruikmaakt van de beschikbare subsidies en leningen.

Soorten subsidies en leningen

Er zijn verschillende subdidies die het isoleren van je spouwmuur betaalbaarder en dus aantrekkelijker maken. We gaan de volgende 4 doornemen:

  1. Energiebespaarderslening
  2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  3. SVVE Subsidie voor VvE's
  4. Verlaagd BTW tarief

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met subsidie

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met subsidie.

Energiebespaarlening: Voorwaarden en aanvraagproces

Een van de aantrekkelijke opties voor het financieren van spouwmuurisolatie in 2024 is de Energiebespaarlening. Deze lening, aangeboden door het Nationaal Warmtefonds, stelt woningeigenaren in staat om tegen een gunstige rente te investeren in energiebesparende maatregelen. De looptijden van de lening variëren van 7 tot 20 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag, en de rente blijft gedurende de gehele looptijd onveranderd.

De Energiebespaarlening is beschikbaar voor diverse isolatieprojecten, waaronder spouwmuurisolatie. Om in aanmerking te komen, moet je eigenaar en bewoner van de woning zijn, en de werken moeten uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Het aanvraagproces vereist een offerte van de aannemer en de ‘Verklaring Aannemer/Installateur’, die garandeert dat de isolatiewerken aan de technische voorwaarden voldoen. Deze lening is een uitstekende manier om de initiële kosten van isolatie te financieren en tegelijkertijd te profiteren van de energiebesparing.

ISDE Subsidie: Bedragen en voorwaarden voor spouwmuurisolatie

Een andere belangrijke financiële ondersteuning voor spouwmuurisolatie in 2024 is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie richt zich specifiek op huiseigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. De ISDE subsidie voor spouwmuurisolatie bedraagt in 2024 €4 per m², met de mogelijkheid om dit bedrag te verdubbelen tot €8 euro per m² als je meerdere energiebesparende maatregelen combineert.

Om in aanmerking te komen voor de ISDE, moet je eigenaar zijn van de woning en moet dit je hoofdverblijf zijn. De subsidie kan online aangevraagd worden via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is belangrijk dat de werken uitgevoerd worden door een erkende isolatiespecialist. De aanvraag moet worden ondersteund met de benodigde documenten en attesten. De ISDE maakt spouwmuurisolatie financieel nog aantrekkelijker door een directe vermindering van de kosten.

SVVE Subsidie voor VvE's: Details en hoe aan te vragen

Voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) is er de Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Deze subsidie is specifiek gericht op VvE’s die energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie willen implementeren. In 2024 biedt de SVVE een subsidie van €4 per m² voor spouwmuurisolatie, met een verhoging van dit bedrag wanneer er meerdere isolatiewerken worden uitgevoerd.

VvE’s kunnen deze subsidie aanvragen voor zowel afzonderlijke appartementen als voor het gehele gebouw. De voorwaarden omvatten onder andere dat de woning het hoofdverblijf van de eigenaar-bewoner moet zijn en dat de werken uitgevoerd moeten worden door een erkend aannemer. De aanvraagprocedure vereist specifieke documentatie om de subsidie te verkrijgen, waaronder een offerte van de uitvoerende aannemer. Deze subsidie is een uitstekende kans voor VvE’s om hun eigendommen te verduurzamen en tegelijkertijd de kosten te verlagen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met subsidie

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met subsidie.

Verlaagd BTW-tarief voor spouwmuurisolatie in 2024

Naast de subsidies en leningen, is er ook een financieel voordeel in de vorm van een verlaagd BTW-tarief op de arbeidskosten voor spouwmuurisolatie. Voor woningen ouder dan twee jaar geldt in 2024 een verlaagd BTW-tarief van 9%, in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit verlaagde tarief is een aanzienlijke stimulans voor huiseigenaren om te investeren in spouwmuurisolatie, aangezien het alleen van toepassing is op de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Het is belangrijk om op te merken dat dit verlaagde BTW-tarief niet geldt voor de aanschaf van het isolatiemateriaal zelf, noch voor aanvullende werkzaamheden zoals sloopwerk. Om in aanmerking te komen voor dit tarief, moet je de spouwmuurisolatie laten uitvoeren door een erkende vakman. Dit verzekert niet alleen kwaliteitswerk, maar stelt je ook in staat om te profiteren van het fiscale voordeel. Het aanvragen van offertes bij verschillende isolatiespecialisten kan je helpen de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden en te profiteren van dit verlaagde BTW-tarief.

Kosten en materialen voor spouwmuurisolatie

Bij het overwegen van spouwmuurisolatie is het belangrijk om de kosten en de verschillende beschikbare materialen te begrijpen. De kosten voor spouwmuurisolatie variëren doorgaans tussen €15 en €30 per m², exclusief btw. Deze prijzen kunnen fluctueren afhankelijk van factoren zoals de dikte van de spouw en het gekozen isolatiemateriaal.

Er zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie, waaronder minerale wol, EPS-parels en PUR-schuim. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Minerale wol is bijvoorbeeld zeer brandveilig en waterafstotend, terwijl EPS-parels bekend staan om hun hoge isolatiewaarde en ecologische verantwoordelijkheid. PUR-schuim is het meest thermisch isolerend, maar is ook het duurste optie. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van je specifieke behoeften, budget en de eigenschappen van je woning.

Hoe vraag je subsidie voor spouwmuurisolatie aan?

Het aanvragen van subsidies voor spouwmuurisolatie vereist enige voorbereiding en kennis van de procedures. Om te beginnen, moet je nagaan welke subsidies beschikbaar zijn voor jouw specifieke situatie, zoals de Energiebespaarlening, ISDE, of SVVE. Het is essentieel om de specifieke voorwaarden en vereisten van elke subsidie te begrijpen. Eenmaal vastgesteld welke subsidies van toepassing zijn, verzamel je alle benodigde documenten, waaronder offertes en verklaringen van erkende aannemers. Het aanvraagproces varieert per subsidie, maar meestal moet je je aanvraag indienen via een online platform of bij de betreffende overheidsinstantie. Het is aan te raden om samen te werken met een ervaren vakman, die niet alleen de kwaliteit van de isolatiewerken kan garanderen, maar ook kan assisteren bij het aanvraagproces voor de subsidies.

Via deze link vraag je de ISDE subsidie aan

Via deze link vraag je de SVVE subsidie aan

Ben je geïnteresseerd in spouwmuurisolatie voor jouw woning of VvE? Wacht dan niet langer en start vandaag nog met het verkennen van je mogelijkheden. Vraag offertes aan bij erkende isolatiespecialisten via deze link en informeer bij onze partners naar de beschikbare subsidies die jouw investering nog waardevoller kunnen maken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met subsidie

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met subsidie.

Vrijblijvende offerte ontvangen