Spouwmuur isoleren met EPS

Ontdek de duurzame en energiebesparende voordelen van EPS spouwmuurisolatie voor een comfortabele en efficiënte woning.

Lagere energierekening
Vocht en schimmel bestendig
Verhoogd de waarde van je huis

Wat is spouwmuurisolatie met EPS parels?

Spouwmuurisolatie met EPS parels is een efficiënte manier om je woning energiezuiniger te maken. EPS, oftewel geëxpandeerd polystyreen, is een licht, waterbestendig en recyclebaar materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Bij deze vorm van isolatie worden kleine EPS parels in de spouwmuur - de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning - geïnjecteerd. Deze parels verminderen warmteverlies en voorkomen vochtproblemen, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Waarom mijn spouwmuur isoleren met EPS parels?

Isoleren met EPS parels in je spouwmuur heeft diverse pluspunten. Het zorgt voor een betere thermische isolatie, waardoor de warmte in huis beter behouden blijft en je een aangenamere leefomgeving creëert. Hierdoor bespaar je energie en verlaag je de stookkosten.

Ook zijn EPS parels bestand tegen vocht en zullen ze niet rotten, wat ze perfect maakt voor gebruik in vochtige kruipruimtes. Verder is het aanbrengen van EPS parels vrij eenvoudig en snel, waardoor de installatie met minimale overlast gepaard gaat.

De voordelen van EPS als spouwmuurisolatie

EPS-isolatie is een uitstekende keuze voor spouwmuurisolatie vanwege de vele voordelen die het biedt ten opzichte van andere isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol en PIR. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

Lagere energierekening

Het materiaal houdt in de zomer warmte vast, en in de winter kou. Je woonkamer temperatuur wordt aangenamer, terwijl je ook nog op de energierekening bespaart.

Waterbestendig

EPS is bestand tegen vocht, waardoor het risico op schimmelvorming en vochtproblemen in de spouwmuur wordt verminderd.

Hoge isolatiewaarde

EPS heeft een hoge thermische weerstand, wat betekent dat het uitstekend is in het vasthouden van warmte en het buiten houden van kou. Hierdoor kan uw woning beter geïsoleerd en energiezuiniger worden.

Duurzaam

EPS-isolatie heeft een lange levensduur en behoudt zijn isolerende eigenschappen gedurende de hele levensduur van uw woning.

De isolatiewaarde van EPS parels

De isolatieprestatie van een materiaal wordt weergegeven door de lambdawaarde. Een lagere lambdawaarde duidt op een betere isolatiecapaciteit. De lambdawaarde van EPS-parels varieert tussen 0,033 en 0,042 W/mK, wat wijst op een uitstekend thermisch isolatievermogen. Bovendien zijn ze zeer duurzaam, wat betekent dat ze lang meegaan zonder verlies van isolerende eigenschappen.

FAQ

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie met EPS parels

Hoe wordt EPS spouwmuurisolatie aangebracht?

EPS spouwmuurisolatie wordt aangebracht door gespecialiseerde isolatiebedrijven. Eerst worden er kleine gaatjes geboord in de voegen van de buitenmuur, volgens een vooraf bepaald boorpatroon. Vervolgens worden de EPS-parels samen met een bindmiddel in de spouwmuur geblazen, waardoor ze zich gelijkmatig verspreiden en de spouw volledig vullen. Ten slotte worden de geboorde gaatjes weer netjes opgevuld met voegspecie in de oorspronkelijke kleur, zodat er geen zichtbare sporen achterblijven.

Wat is de isolatiewaarde (RC-waarde) van EPS spouwmuurisolatie?

De isolatiewaarde van EPS spouwmuurisolatie varieert afhankelijk van de dikte van de spouwmuur en de gebruikte EPS-parels. Bij een laag van 13 cm behaal je gemiddeld een Rc waarde van 4.

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie met EPS?

Om te bepalen of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie met EPS, moeten enkele factoren in overweging worden genomen. Uw woning moet een spouwmuur hebben die breed genoeg is om de EPS-parels te kunnen bevatten. Daarnaast moet de spouw vrij zijn van puin en vervuiling. Een isolatie-expert kan een inspectie uitvoeren om te beoordelen of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie met EPS.

Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie met EPS?

Subsidiemogelijkheden voor spouwmuurisolatie met EPS variëren per land en regio. In sommige gevallen zijn er nationale of lokale subsidies beschikbaar om huiseigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het isoleren van hun spouwmuren. Om te weten of u in aanmerking komt voor een subsidie, kan je bij de tips op deze pagina klikken op de subsidiepagina.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering in EPS spouwmuurisolatie heb terugverdiend?

De terugverdientijd van uw investering in EPS spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw woning, de dikte van de spouwmuur en de energiebesparing die u realiseert na de isolatie. Over het algemeen kunt u verwachten dat de terugverdientijd voor EPS spouwmuurisolatie tussen de 3 en 7 jaar ligt. Na deze periode zult u blijven profiteren van lagere energierekeningen en een comfortabeler binnenklimaat.