Isoleren met EPS

Comfort, Efficiëntie en Duurzaamheid in Één Oplossing

Lagere energierekening
Vocht en schimmel bestendig
Verhoogd de waarde van je huis

Wat is EPS isolatie?

EPS isolatieparels en platen zijn isolatiematerialen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, een soort kunststofschuim. EPS staat voor "Expanded Polystyrene" en ken je waarschijnlijk beter als piepschuim.EPS isolatieparels en platen worden gebruikt voor het isoleren van bijvoorbeeld spouwmuren, kruipruimtes en vloeren. Ze zijn licht van gewicht, eenvoudig te verwerken en vormen een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen. Door hun vorm kunnen ze gemakkelijk in holle ruimtes worden geblazen en bieden ze een goede thermische isolatie.

De voordelen van EPS isolatie

Thermische isolatie

EPS heeft een goede isolatiewaarde, wat resulteert in een effectieve reductie van warmteverlies en verbeterde energie-efficiëntie van een gebouw.

Veerkrachtig en duurzaam

EPS is een veerkrachtig materiaal dat niet snel inzakt of zijn vorm verliest, waardoor het een lange levensduur heeft. Het is bestand tegen schimmel en rot, en behoudt zijn isolerende eigenschappen gedurende de levensduur van het gebouw.

Vocht- en schimmelbestendig

EPS is waterafstotend en bestand tegen vocht, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar vocht een probleem kan vormen, zoals kruipruimtes, funderingen en platte daken.

Kosteneffectief

EPS isolatie is over het algemeen goedkoper dan veel andere isolatiematerialen, terwijl het nog steeds concurrerende isolatiewaarden biedt. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze voor veel bouw- en renovatieprojecten.

Isolatiewaarde

De rc-waarde van EPS parels & platen

De isolatieprestatie van een materiaal wordt weergegeven door de lambdawaarde. Een lagere lambdawaarde duidt op een betere isolatiecapaciteit. De lambdawaarde van EPS-parels varieert tussen 0,033 en 0,042 W/mK, wat wijst op een uitstekend thermisch isolatievermogen. Bovendien zijn ze zeer duurzaam, wat betekent dat ze lang meegaan zonder verlies van isolerende eigenschappen.

Let op, er zijn EPS-parels met uiteenlopende isolatiewaarden (HR, HR+ en HR++). HR++ parels bieden de beste warmte-isolatie. Het verschil is ook zichtbaar in de kleur. Witte EPS-parels isoleren het minst, terwijl zwarte parels geïmpregneerd zijn met grafiet (grafietparels) en een hogere isolatiewaarde hebben.

Meer informatie
Spouwmuurisolatie

Spouwmuur isoleren met EPS

Het isoleren van uw spouwmuur met EPS-parels is een efficiënte en duurzame oplossing om warmteverlies in uw huis te verminderen en uw energieverbruik te verlagen. EPS-parels zijn kleine, lichtgewicht en waterbestendige polystyreenbolletjes die eenvoudig in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur kunnen worden geïnjecteerd.

Dankzij hun uitstekende isolatiewaarde en vochtbestendigheid, bieden EPS-parels een langdurige en onderhoudsvrije oplossing die bijdraagt aan een comfortabeler en energiezuiniger huis. Ook is het aanbrengen van EPS-parels in de spouwmuur een relatief eenvoudig en snel proces, wat betekent dat u kunt genieten van de voordelen zonder veel overlast of langdurige bouwwerkzaamheden.

Meer informatie
Dakisolatie

Dak isoleren met EPS

EPS-platen zijn een ideale keuze voor dakisolatie, vanwege hun lichte gewicht, stijfheid en uitstekende thermische prestaties. Of u nu een hellend of plat dak heeft, EPS-platen kunnen gemakkelijk worden aangebracht om een effectieve barrière tegen warmteverlies te creëren, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en lagere energiekosten.

Voor hellende daken kunnen de platen tussen de dakspanten of op de zoldervloer worden geplaatst, terwijl bij platte daken de platen meestal onder de dakbedekking worden geïnstalleerd. Daarnaast zijn EPS-platen waterbestendig en duurzaam, waardoor ze bestand zijn tegen de elementen en hun isolatiewaarde behouden gedurende de levensduur van uw dak. Kiezen voor EPS-platen voor dakisolatie is een investering in comfort, energiebesparing en duurzaamheid.

Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Door te isoleren met EPS bespaard uw flink op energiekosten, gas verbruik en Co2 uitstoot.

FAQ

Veelgestelde vragen over EPS isolatie

Is EPS isolatie geschikt voor zowel spouwmuurisolatie als dakisolatie?

Ja, EPS isolatie is geschikt voor zowel spouwmuurisolatie als dakisolatie. EPS-parels worden meestal gebruikt voor spouwmuurisolatie, terwijl EPS-platen geschikt zijn voor dakisolatie bij zowel hellende als platte daken.

Kan ik EPS isolatie zelf aanbrengen of heb ik een professional nodig?

Hoewel het mogelijk is om zelf EPS-platen te installeren bij dakisolatie, wordt het sterk aanbevolen om een professional in te schakelen, vooral bij spouwmuurisolatie met EPS-parels. Een ervaren installateur zorgt voor een correcte en veilige installatie, wat de effectiviteit van de isolatie en de levensduur van het materiaal ten goede komt.

Is EPS isolatie milieuvriendelijk?

EPS isolatie is relatief milieuvriendelijk, aangezien het helpt om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Hoewel het productieproces van EPS energie-intensief kan zijn, wordt dit gecompenseerd door de energiebesparing die het materiaal gedurende zijn levensduur biedt.

Hoe lang gaat EPS isolatie mee?

EPS isolatie is een duurzaam materiaal dat zijn isolerende eigenschappen gedurende lange tijd behoudt. De levensduur van EPS isolatie kan variëren, maar in de meeste gevallen gaat het materiaal minimaal 30 jaar mee, en vaak nog stukken langer.

Wat zijn de kosten van EPS isolatie in vergelijking met andere isolatiematerialen?

De kosten van EPS isolatie kunnen variëren afhankelijk van de dikte, kwaliteit en specifieke toepassing. Over het algemeen is EPS isolatie relatief kostenefficiënt in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol of PIR-platen. Echter, het is belangrijk om de totale kosten, inclusief installatie en onderhoud, te overwegen bij het maken van een keuze voor isolatiemateriaal.