Dakisolatie met glaswol

Denk je er aan je dak te isoleren met glaswol? Goed idee! Hieronder lees je alles over de voordelen van dakisolatie met glaswol.

Lagere energierekening
Duurzame keuze
Gezonder binnenklimaat

Over dakisolatie met glaswol

Dakisolatie met glaswol is een effectieve en populaire keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een comfortabel en energiezuinig huis. Glaswol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit fijne glasvezels, gebonden met een bindmiddel, en staat bekend om zijn uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen.

Waarom uw dak isoleren met glaswol

Het isoleren van je dak met glaswol is een verstandige keuze vanwege de uitstekende thermische isolatie die het biedt. Dit helpt warmteverlies in de winter te verminderen en oververhitting in de zomer tegen te gaan, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten. Ook heeft glaswol uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen die bijdragen aan een rustigere en stillere woonomgeving.

De voordelen van glaswol als dakisolatie

Het isoleren van je dak met glaswol is een slimme keuze om een comfortabel en energiezuinig huis te creëren. Glaswol biedt een reeks voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor dakisolatie.

Uitstekende thermische isolatie

Glaswol heeft een lage warmtegeleidingscoëfficiënt en hoge thermische weerstand, wat betekent dat het effectief warmteverlies in de winter vermindert en oververhitting in de zomer tegengaat.

Akoestische isolatie

Glaswol heeft uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen, wat helpt om geluidsoverdracht van buitenaf of tussen aangrenzende ruimtes te verminderen.

Brandveiligheid

Glaswol is een onbrandbaar isolatiemateriaal met een hoog smeltpunt, waardoor het bijdraagt aan de brandveiligheid van je huis.

Milieuvriendelijkheid

Het materiaal wordt duurzaam geproduceerd en gaat lang mee. Mocht het toch ooit verwijderd gooien, dan is het materiaal volledig recyclebaar.

Toepassing

Hoe word dakisolatie met glaswol aangebracht?

Dakisolatie met glaswol kan op verschillende manieren worden aangebracht, afhankelijk van het type dakconstructie en de situatie. Hiernaast zijn de meest voorkomende methoden voor het aanbrengen van glaswolisolatie uitgelicht.

Hellend dak met dakbeschot

Bij hellende daken met dakbeschot wordt glaswol tussen de dakspanten aangebracht, op maat gesneden en eventueel aangevuld met een extra laag isolatie en dampremmende laag om koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen.

Zolderisolatie

Voor zolderisolatie wordt glaswol direct op de zoldervloer aangebracht, tussen de vloerbalken en eventueel afgedekt met een dampremmende laag of extra isolatiemateriaal voor optimale prestaties.

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie maakt gebruik van een inblaasmachine om losse glaswol in de ruimte tussen het dakbeschot en de binnenafwerking te blazen, ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen of bestaande afwerkingen.

Sarkingdak

Bij een sarkingdak wordt glaswol bovenop het dakbeschot en onder de dakbedekking aangebracht, met een houten of metalen constructie, dampremmende laag en waterkerende folie. Deze methode is geschikt voor renovatieprojecten met ontoegankelijk dakbeschot.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glaswol

De isolatiewaarde van glaswol wordt meestal uitgedrukt in termen van thermische weerstand (R-waarde). De R-waarde van glaswol is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Typische R-waarden voor glaswol variëren van ongeveer 1,15 en 4,33 per cm.

Kies bij dakisolatie een materiaal met een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,6 (13-14 cm glaswol)

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over glaswol

Wat is de isolatiewaarde van glaswol?

Glaswol heeft een goede isolatiewaarde, met een warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda-waarde) van ongeveer 0,032 tot 0,040 W/mK. Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie.

Is glaswol waterbestendig?

Glaswol is niet waterbestendig en kan vocht opnemen. Het is belangrijk om bij de installatie een dampremmende laag aan te brengen om vochtproblemen te voorkomen.

Is glaswol brandveilig?

Glaswol is brandveilig en onbrandbaar, met een hoog smeltpunt van ongeveer 1000°C. Het draagt bij aan de brandveiligheid van je huis.

Is glaswol milieuvriendelijk?

Glaswol is gemaakt van gerecycled glas en zand, waardoor het een duurzame en milieuvriendelijke keuze is. Bovendien helpt het isoleren van je dak met glaswol bij het verminderen van de CO2-uitstoot door het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis.

Kan ik glaswol zelf installeren of moet ik een professional inschakelen?

Glaswol is relatief eenvoudig te installeren, waardoor het geschikt is voor doe-het-zelvers. Echter kan het inschakelen van een professional  zorgen voor een betere kwaliteit van de installatie en vermijden van eventuele problemen.