Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming gebruikt infrarood stralen om de vloer op te warmen. Het warmt snel op en is efficiënt.

Korte opwarmtijd
Energiezuinig
Ruimtebesparend

Wat is infrarood vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming is een innovatieve manier van verwarmen die gebruikmaakt van infraroodstraling. In tegenstelling tot traditionele vloerverwarmingssystemen, die vaak werken met warm water of elektrische kabels, gebruikt infrarood vloerverwarming speciale matten of folies die onder de vloer worden geplaatst. Deze matten genereren infraroodstraling, die direct objecten en personen in de ruimte verwarmt, in plaats van de lucht. Dit zorgt voor een efficiënte en aangename warmteverdeling.

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming werkt door elektriciteit door koolstofvezels in de matten te leiden. Deze vezels genereren infraroodstraling, die warmte afgeeft aan de vloer en de objecten in de kamer. In tegenstelling tot traditionele verwarming, die de lucht verwarmt, zorgt infrarood voor een directe en gelijkmatige warmteverspreiding. Dit betekent dat de warmte snel voelbaar is, zonder lange opwarmtijd.

De voordelen van infrarood vloerverwarming

Snelle opwarming

Infrarood vloerverwarming warmt sneller op dan traditionele systemen, waardoor je snel van de warmte kunt genieten.

Aangenaam warmtecomfort

De warmte van infraroodstraling wordt vaak als comfortabeler ervaren dan conventionele verwarming, omdat het objecten en personen direct verwarmt.

Toepasbaar onder verschillende vloertypes

Deze vorm van verwarming kan onder diverse vloeren zoals laminaat, parket, en vinyl worden toegepast.

Energiezuinig

Infrarood vloerverwarming is efficiënt in energiegebruik, omdat het de warmte direct afgeeft aan de ruimte zonder veel verlies.

Gezondheidsvoordelen

Minder luchtcirculatie betekent minder verspreiding van stof en allergenen.

Onzichtbaar en ruimtebesparend

Geen radiatoren of zichtbare elementen, wat zorgt voor meer ruimte en een strakker interieur.

Vrijblijvende offerte ontvangen

Bespaar op energiekosten en ervaar maximaal comfort met vloerverwarming.

Kosten

Prijs van infrarood vloerverwarming

De kosten van infrarood vloerverwarming variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van € 50 à 75 per vierkante meter, inclusief plaatsing.

Hoe wordt de prijs beïnvloed?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van infrarood vloerverwarming beïnvloeden:

 • Grootte van de Ruimte: De grootte van de ruimte die je wilt verwarmen is een van de belangrijkste factoren. Grotere ruimtes vereisen meer verwarmingsmatten of -folie, wat leidt tot hogere materiaalkosten.
 • Type en Kwaliteit van de Materialen: De kwaliteit en het type van de infrarood verwarmingsmatten kunnen de prijs beïnvloeden. Hoogwaardige materialen kunnen duurder zijn, maar bieden vaak betere prestaties en duurzaamheid.
 • Installatiekosten: Afhankelijk van of je de installatie zelf doet of een professional inhuurt, kunnen de installatiekosten variëren. Professionele installatie zorgt voor een correcte plaatsing en aansluiting, maar brengt extra kosten met zich mee.
 • Type Vloerbedekking: Sommige vloerbedekkingen vereisen extra voorbereiding of specifieke installatiemethoden, wat de totale kosten kan verhogen.
 • Thermostaat en Besturingssysteem: De keuze van de thermostaat en eventuele slimme besturingssystemen kunnen ook invloed hebben op de prijs. Slimme thermostaten bieden meer controle en efficiëntie, maar zijn duurder in aanschaf.
Meer informatie

Aanleg van infrarood verwarming prijsvoorbeeld

Laten we een voorbeeld bekijken om een beter beeld te krijgen van de mogelijke kosten voor een Gemiddelde Woonkamer van 30 m²:

 • Materiaalkosten: Voor hoogwaardige infrarood verwarmingsmatten of -folie kun je rekenen op ongeveer €50 tot €75 per m². Dit zou neerkomen op een totaal van €1.500 tot €2.250 voor de matten alleen.
 • Installatiekosten: Als je een professional inhuurt voor de installatie, kunnen de kosten variëren van €500 tot €1.000, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.
 • Extra kosten: Kosten voor een thermostaat, isolatiematerialen en eventuele voorbereidingswerkzaamheden kunnen oplopen tot €300 - €500.
 • Totale geschatte kosten: De totale kosten voor een gemiddelde woonkamer kunnen dus variëren van ongeveer €2.300 tot €3.750.

Deze schattingen zijn indicatief en de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van je specifieke situatie en keuzes. Het is altijd aan te raden om offertes aan te vragen om een nauwkeurige kosteninschatting voor jouw project te krijgen.

Meer informatie
Water VS infrarood vloerverwarming

Verschil tussen water vloerverwarming en infrarood vloerverwarming

Bij het kiezen tussen water vloerverwarming en infrarood vloerverwarming zijn er enkele kernverschillen. Watergedragen systemen gebruiken warm water dat door buizen loopt voor een gelijkmatige warmteverdeling, maar hebben een langere opwarmtijd en zijn complexer te installeren. Infraroodsystemen daarentegen gebruiken elektrische matten of folies om snel en direct te verwarmen, zijn eenvoudiger te installeren en vereisen minder onderhoud, maar de warmteverdeling kan minder gelijkmatig zijn. De keuze tussen deze twee systemen hangt af van de specifieke behoeften, de aard van het project en het beschikbare budget.

Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Bespaar op energiekosten en ervaar maximaal comfort met vloerverwarming.

Belangrijk

Belangrijke informatie over infrarood vloerverwarming

Bij het overwegen van infrarood vloerverwarming is het essentieel om enkele cruciale aspecten te begrijpen die de prestaties en efficiëntie van het systeem beïnvloeden.

Warmteverdeling

De warmteverdeling van infrarood vloerverwarming is uniek en verschilt van traditionele verwarmingssystemen. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Directe verwarming: Infrarood verwarmt objecten en personen direct, in tegenstelling tot het verwarmen van de lucht. Dit zorgt voor een snellere perceptie van warmte.
 • Gelijkmatigheid: Hoewel infraroodstraling een gelijkmatige warmte over de vloeroppervlakte biedt, kan de verdeling afhangen van de plaatsing van de verwarmingsmatten en de aard van de ruimte.
 • Invloed van vloermaterialen: Verschillende vloermaterialen kunnen de warmteverdeling beïnvloeden. Materialen zoals tegels of laminaat geleiden de warmte beter dan dikkere, isolerende materialen zoals tapijt.
Meer informatie

Energieverbruik

Het energieverbruik van infrarood vloerverwarming is een belangrijke overweging, zowel vanuit kosten- als milieuperspectief:

 • Efficiëntie: Infraroodsystemen zijn over het algemeen energie-efficiënt, omdat ze direct warmte leveren waar het nodig is, wat resulteert in minder energieverlies.
 • Invloed van isolatie: Goede isolatie is cruciaal om energieverlies te minimaliseren en de efficiëntie te maximaliseren. Zonder adequate isolatie kan veel van de warmte verloren gaan, wat leidt tot hogere energiekosten.
 • Thermostaatgebruik: Het gebruik van een programmeerbare of slimme thermostaat kan helpen bij het optimaliseren van het energieverbruik, door de verwarming aan te passen aan je levensstijl en behoeften.
Meer informatie

Verwarmingscapaciteit

De verwarmingscapaciteit van infrarood vloerverwarming is een ander belangrijk aspect om te overwegen:

 • Capaciteit per vierkante meter: De capaciteit wordt vaak uitgedrukt in watt per vierkante meter. Dit varieert afhankelijk van het specifieke product en de behoeften van de ruimte.
 • Ruimtegrootte en -hoogte: Grotere en hogere ruimtes kunnen meer verwarmingscapaciteit vereisen om effectief te worden verwarmd.
 • Gebruik als hoofd- of bijverwarming: Infrarood vloerverwarming kan worden gebruikt als hoofdverwarmingssysteem of als aanvullende warmtebron. De vereiste capaciteit zal variëren afhankelijk van deze toepassing.

Door deze belangrijke aspecten in overweging te nemen, kun je beter beoordelen of infrarood vloerverwarming geschikt is voor jouw specifieke situatie en hoe je het systeem optimaal kunt gebruiken voor comfort en efficiëntie.

Meer informatie

Nadelen

Ondanks alle voordelen heeft infrarood vloerverwarming ook nadelen.

Initiële kosten

De aanschaf en installatie kunnen prijzig zijn, hoewel dit gecompenseerd wordt door de lagere operationele kosten.

Elektriciteitsafhankelijkheid

In tegenstelling tot systemen op basis van warm water, is infrarood vloerverwarming afhankelijk van elektriciteit.

Energieverbruik bij grote oppervlakten

Voor grotere ruimtes kan het systeem minder energie-efficiënt zijn.

Ruimtes

In welke ruimtes kan infrarood vloerverwarming toegepast worden?

Infrarood vloerverwarming is een veelzijdig systeem dat in verschillende ruimtes in huis of in commerciële gebouwen kan worden toegepast. Hieronder bespreken we hoe dit systeem het beste kan worden gebruikt in verschillende soorten ruimtes.

Woonkamer

De woonkamer is een van de meest populaire ruimtes voor het installeren van infrarood vloerverwarming, vanwege de volgende redenen:

 • Comfort: De woonkamer is een plek waar mensen veel tijd doorbrengen. Infrarood vloerverwarming zorgt voor een aangename en gelijkmatige warmte, wat bijdraagt aan een comfortabele leefomgeving.
 • Flexibiliteit in vloerbedekking: Infrarood vloerverwarming is compatibel met veel voorkomende vloerbedekkingen in woonkamers, zoals laminaat, hout en vinyl.
 • Energie-efficiëntie: Voor ruimtes die regelmatig worden gebruikt, zoals de woonkamer, kan infrarood vloerverwarming helpen om energiekosten te besparen, vooral als het wordt gebruikt als aanvullende verwarming.
Meer informatie

Slaapkamer

Infrarood vloerverwarming in de slaapkamer biedt verschillende voordelen:

 • Gezonde warmte: Infraroodstraling kan een gezondere omgeving creëren door het verminderen van circulatie van stof en allergenen, wat vooral gunstig is in een slaapomgeving.
 • Gerichte warmte: Je kunt de verwarming inschakelen alleen wanneer de slaapkamer in gebruik is, wat energie bespaart in vergelijking met centrale verwarmingssystemen die het hele huis verwarmen.
 • Comfortabele start van de dag: Wakker worden in een kamer die gelijkmatig en aangenaam verwarmd is, kan bijdragen aan een betere start van de dag.
Meer informatie

Ruimtes die Niet Constant Verwarmd Hoeven te Worden

Infrarood vloerverwarming is ook ideaal voor ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden, zoals:

 • Gastenkamers: Deze kamers worden vaak sporadisch gebruikt. Met infrarood vloerverwarming kun je de kamer snel verwarmen wanneer dat nodig is, zonder de hele tijd energie te verbruiken.
 • Thuiskantoren: Voor mensen die vanuit huis werken, biedt infrarood vloerverwarming een efficiënte manier om een comfortabele werkomgeving te creëren zonder het hele huis te hoeven verwarmen.
 • Hobbykamers of ateliers: In ruimtes die je gebruikt voor hobby's of kunst, kan infrarood vloerverwarming zorgen voor een comfortabele temperatuur, wat bijdraagt aan een aangenamere en productievere omgeving.

Infrarood vloerverwarming biedt dus een flexibele en efficiënte oplossing voor verschillende soorten ruimtes, zowel in residentiële als commerciële omgevingen. Door de juiste toepassing kan dit systeem bijdragen aan zowel comfort als energiebesparing.

Meer informatie

Vrijblijvende offerte ontvangen

Bespaar op energiekosten en ervaar maximaal comfort met vloerverwarming.

FAQ

Veelgestelde vragen over infrarood vloerverwarming

Kan infrarood vloerverwarming onder elke vloerbedekking worden geïnstalleerd?

Infrarood vloerverwarming kan onder de meeste vloerbedekkingen worden geïnstalleerd, zoals tegels, laminaat, hout en sommige soorten vinyl. Het is echter minder effectief onder dikke, isolerende materialen zoals dik tapijt.

Is infrarood vloerverwarming duur in gebruik?

Nee, infrarood vloerverwarming is over het algemeen niet duur in gebruik. Door de directe verwarmingsmethode en de mogelijkheid om ruimtes selectief te verwarmen, kan het energie-efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen.

Hoe lang duurt de installatie van infrarood vloerverwarming?

De installatietijd kan variëren, maar over het algemeen is infrarood vloerverwarming sneller en eenvoudiger te installeren dan traditionele watergedragen vloerverwarmingssystemen. Kleine projecten kunnen vaak binnen een dag worden voltooid.

Hoe wordt de temperatuur van infrarood vloerverwarming geregeld?

De temperatuur wordt geregeld met een thermostaat, die kan worden geprogrammeerd voor verschillende tijden en temperaturen. Slimme thermostaten bieden nog meer controle en kunnen op afstand worden bediend.

Kan infrarood vloerverwarming als hoofdverwarmingssysteem worden gebruikt?

Ja, infrarood vloerverwarming kan als hoofdverwarmingssysteem worden gebruikt, vooral in goed geïsoleerde ruimtes. In grotere of minder goed geïsoleerde ruimtes kan het echter beter zijn om het als aanvullende warmtebron te gebruiken.