Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
5
min.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Huisinterieur in woning begaande grond
Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is een van de meest comfortabele en efficiënte manieren om je huis te verwarmen. In deze blog leggen we uit waarom steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming en wat de voordelen en nadelen zijn. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling zonder luchtcirculatie, wat niet alleen comfortabel is, maar ook energiezuinig.

Werking van vloerverwarming

Vloerverwarming werkt door warmte af te geven via leidingen of elektrische kabels die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Bij een watergedragen systeem circuleert warm water door leidingen, terwijl een elektrisch systeem gebruik maakt van verwarmingskabels. Dit zorgt voor een constante en gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

Soorten vloerverwarming (elektrisch en watergedragen systemen)

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming: elektrisch en watergedragen. Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te installeren en geschikt voor kleinere ruimtes zoals badkamers. Watergedragen systemen zijn ideaal voor grotere oppervlakken en kunnen worden aangesloten op de cv-ketel of warmtepomp, wat zorgt voor een efficiënte verwarming.

 • Elektrische vloerverwarming:
  • Eenvoudig te installeren
  • Geschikt voor kleinere ruimtes
  • Kan worden geïnstalleerd als matten, losse kabels of folie
 • Watergedragen vloerverwarming:
  • Ideaal voor grotere oppervlakken
  • Aangesloten op cv-ketel of warmtepomp
  • Efficiënter bij verwarming van grotere ruimtes

Voordelen van vloerverwarming

Energiezuinige verwarming

Een van de grootste voordelen van vloerverwarming is de energiezuinigheid. Traditionele radiatoren moeten worden verwarmd tot een hoge temperatuur (tussen 65-75 graden Celsius) om een ruimte effectief te verwarmen, terwijl vloerverwarming slechts op een temperatuur van 29 graden Celsius of minder hoeft te draaien, afhankelijk van de vloerafwerking. Hierdoor verbruiken ze minder energie, wat resulteert in lagere energierekeningen.

 • Lagere temperatuur nodig voor effectieve verwarming
 • Gelijkmatige warmteverdeling vermindert energieverlies
 • Gemiddelde besparing van 15% op verwarmingskosten

Meer leefruimte en designvrijheid

Dankzij vloerverwarming kan je genieten van een volledig verwarmde ruimte zonder radiatoren aan de muren. Dit biedt meer designvrijheid en extra leefruimte. Zonder de beperkingen van radiatoren kun je je meubels plaatsen waar je wilt en je interieur een strakke, moderne uitstraling geven.

Veilig en comfortabel

Met vloerverwarming hoef je je geen zorgen te maken over scherpe randen of hete oppervlakken van radiatoren. Dit maakt het veiliger voor kinderen en huisdieren. Daarnaast zorgt vloerverwarming voor een betere luchtkwaliteit doordat er minder stof in de lucht circuleert, wat gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Geschikt voor alle soorten vloeren

Vloerverwarming is compatibel met diverse soorten vloerbedekkingen, waardoor je flexibel bent in je keuze van vloerafwerking. Het werkt goed met zowel harde vloeren zoals tegels en hout als zachte vloeren zoals tapijt en laminaat. Hierdoor kun je de vloerverwarming integreren in elk interieurontwerp zonder concessies te doen aan stijl of comfort.

Weinig onderhoud nodig

Eenmaal geïnstalleerd vereist vloerverwarming weinig onderhoud, wat het een zorgeloze verwarmingsoptie maakt. Dit betekent dat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan reparaties en onderhoud in vergelijking met traditionele radiatoren.

Smart Home Integratie

Moderne vloerverwarmingssystemen kunnen naadloos worden geïntegreerd in smart home systemen voor geavanceerde temperatuurregeling en energiebeheer. Met slimme thermostaten en mobiele apps kun je de temperatuur in verschillende zones van je huis onafhankelijk regelen, zelfs op afstand. Dit zorgt niet alleen voor optimaal comfort, maar ook voor extra energiebesparingen doordat je de verwarming alleen inschakelt wanneer dat nodig is.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nadelen van vloerverwarming

Installatiekosten

De initiële kosten voor het installeren van vloerverwarming kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Dit komt door de arbeidsintensieve installatie en de noodzaak van gespecialiseerde materialen en vakmensen. De kosten variëren doorgaans tussen €87 en €120 per vierkante meter, afhankelijk van het type systeem en de complexiteit van de installatie.

Installatietijd

De installatietijd voor vloerverwarming kan langer zijn dan bij traditionele systemen, vooral bij watergedragen systemen. Elektrische systemen hebben meestal een kortere installatietijd, maar beide typen vereisen zorgvuldige planning en uitvoering. De droogtijd voor de vloer kan variëren, waarbij elektrische systemen een droogtijd van ongeveer twee dagen hebben, terwijl watergedragen systemen een week of langer kunnen duren.

Verhoogde vloerhoogte

Het systeem onder de vloer zorgt ervoor dat de vloer enkele centimeters wordt verhoogd, wat een probleem kan zijn in ruimtes met beperkte hoogte. Dit kan met name een uitdaging vormen in oudere huizen of kamers met lage plafonds. Dunne elektrische systemen kunnen deze impact minimaliseren, maar het blijft een factor om rekening mee te houden bij de planning van je interieur.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Comfort en gelijkmatige warmteverdeling

Vloerverwarming biedt een ongeëvenaard comfortniveau door een gelijkmatige warmteverdeling zonder koude plekken. Traditionele radiatoren verwarmen de lucht in hun directe omgeving, wat kan leiden tot temperatuurschommelingen en koude plekken in de ruimte. Met vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig over de hele vloer verspreid, wat zorgt voor een constante en aangename temperatuur in de hele kamer.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Vloerverwarming is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen en kan de ecologische voetafdruk van je huis verkleinen. Doordat vloerverwarming efficiënter is en op lagere temperaturen werkt, verbruikt het minder energie en stoot het minder CO2 uit. Bovendien kan vloerverwarming worden gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, wat de milieuvriendelijkheid verder vergroot.

Lange termijn besparingen

Hoewel de initiële installatiekosten hoger kunnen zijn, zorgen de energiebesparingen op lange termijn ervoor dat vloerverwarming een kosteneffectieve oplossing is. Door de lagere energiekosten en het efficiënte gebruik van warmte, kunnen huiseigenaren op de lange termijn aanzienlijke besparingen realiseren. Daarnaast verhoogt vloerverwarming de waarde van je woning, wat het een slimme investering maakt.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Is vloerverwarming geschikt voor mijn woning?

Vloerverwarming is geschikt voor de meeste woningen, zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het is belangrijk om rekening te houden met de vloerhoogte en de isolatie van je woning. In goed geïsoleerde huizen kan vloerverwarming fungeren als hoofdverwarming, terwijl het in minder goed geïsoleerde huizen vaak als bijverwarming wordt gebruikt.

Hoeveel kost vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming variëren afhankelijk van het type systeem en de grootte van het vloeroppervlak. Elektrische systemen zijn meestal goedkoper in installatie maar duurder in gebruik, terwijl watergedragen systemen duurder zijn om te installeren maar zuiniger in gebruik. De gemiddelde kosten liggen tussen €87 en €120 per vierkante meter, inclusief installatie.

Kan ik vloerverwarming combineren met bestaande radiatoren?

Ja, vloerverwarming kan worden gecombineerd met bestaande radiatoren. Dit is vooral handig in oudere huizen waar het vervangen van alle radiatoren niet praktisch is. Door beide systemen te gebruiken, kun je profiteren van de efficiëntie en het comfort van vloerverwarming, terwijl je de bestaande radiatoren behoudt voor extra warmte in koudere periodes.

Met vloerverwarming geniet je van een gelijkmatige warmteverdeling, een gezonder binnenklimaat en een stijging van je woningwaarde. Door de integratie met smart home technologieën en het gebruik van duurzame materialen, biedt vloerverwarming een moderne en milieuvriendelijke oplossing voor elke woning. Vraag vandaag nog een offerte aan en ontdek de voordelen van vloerverwarming voor jouw huis!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.