Vloerisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerisolatie
Leestijd:
5
min.

Isolatie voor Vloerwarming: de beste Vloerisolatie voor uw vloerverwarmings-systeem

isolatie onder vloerverwarming door vloerisolatie
isolatie onder vloerverwarming door vloerisolatie

Het combineren van vloerisolatie met vloerverwarming is een slimme stap voor elk huishouden dat streeft naar comfort, energie-efficiëntie en duurzaamheid. Deze combinatie zorgt niet alleen voor een aangenaam warme vloer onder je voeten, maar vermindert ook het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. In deze blog verkennen we waarom vloerisolatie essentieel is bij vloerverwarming, de voordelen, de kosten en de beste isolatiematerialen voor jouw situatie.

Waarom vloerisolatie bij vloerverwarming?

Vloerisolatie bij vloerverwarming is cruciaal omdat het de efficiëntie van het verwarmingssysteem verhoogt en het warmteverlies minimaliseert. Een goed geïsoleerde vloer houdt de warmte vast waar deze nodig is: in je leefruimte. Dit leidt tot een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten. Daarnaast draagt het bij aan een stabiel en comfortabel binnenklimaat, doordat koude trek en vochtproblemen worden voorkomen.

De voordelen van isolatie bij vloerverwarming

 • Energiebesparing: Een goed geïsoleerde vloer met vloerverwarming zorgt voor significant lagere energiekosten.
 • Comfortverbetering: De gelijkmatige warmteverdeling verhoogt het comfort in huis.
 • Milieuvriendelijk: Minder energieverbruik betekent een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Geluidsreductie: Vloerisolatie kan ook het geluidsniveau in huis verminderen.
 • Waardevermeerdering van je woning: Huizen met een efficiënt verwarmingssysteem en goede isolatie zijn meer waard.

Waarom geen vloerverwarming zonder vloerisolatie?

Het installeren van vloerverwarming zonder adequate vloerisolatie is een gemiste kans voor energie-efficiëntie en comfort. Zonder isolatie ontsnapt de warmte gemakkelijk naar de onderliggende lagen, wat resulteert in hoger energieverbruik en verminderd comfort door ongelijkmatige verwarming. Dit benadrukt het belang van een geïsoleerde basis om de voordelen van vloerverwarming volledig te benutten.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang Subsidie op Vloerisolatie voor Vloerverwarming

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang subsidie op vloerisolatie voor uw vloerverwarming-systeem.

Wat is de beste isolatie voor bij vloerverwarming?

De beste isolatie voor bij vloerverwarming hangt af van jouw specifieke situatie, zoals de opbouw van de vloer, de beschikbare ruimte en het type vloerverwarming. Bijna elke soort isolatie kan geschikt zijn, maar het is cruciaal om te kiezen voor materialen die de warmte goed geleiden en vasthouden. Het advies is om persoonlijk advies in te winnen via een gratis consultatie, om zo de meest effectieve oplossing voor jouw huis te identificeren.

Isolatie onder vloerverwarming

De plaatsing van isolatie direct onder de vloerverwarming is essentieel voor de optimalisatie van het systeem. Dit zorgt ervoor dat de warmte omhoog, naar de leefruimte, wordt geleid in plaats van dat deze verloren gaat naar de ondergrond. De keuze van het isolatiemateriaal en de correcte installatie zijn hierbij van groot belang voor de algehele prestatie.

Kosten van isolatie bij vloerverwarming

De kosten van vloerisolatie bij vloerverwarming variëren afhankelijk van het gekozen materiaal en de omvang van het project. Hier zijn enkele richtprijzen:

 • PUR schuim of platen: €35 tot €45 per m2
 • Schuimbeton: €50 tot €100 per m2
 • EPS parels of platen: €25 tot €35 per m2

Deze kosten zijn indicatief. Voor een nauwkeurige schatting is het aan te raden om een vrijblijvende offerte of gratis advies aan te vragen.

Subsidie op vloerisolatie bij vloerverwarming

Op dit moment zijn er subsidie op vloerisolatie. Dit kan de initiële kosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten. Zo zijn er landelijke subsidies zoals de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) subsidie, een verlaagt btw-tarief en mogelijkheid tot een energiebesparingslening. Afhankelijk van waar je woont zijn er in sommige gevallen ook nog lokale subsidies beschikbaar. Onderzoek hiervoor de mogelijkheden binnen jouw gemeente of regio.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang Subsidie op Vloerisolatie voor Vloerverwarming

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang subsidie op vloerisolatie voor uw vloerverwarming-systeem.

Soorten vloerisolatie geschikt voor vloerverwarming

Bijna alle soorten vloerisolatie kunnen geschikt zijn voor vloerverwarming, mits correct geïnstalleerd. Hieronder vallen:

PUR schuim of platen bij vloerverwarming

Polyurethaan (PUR) is een veelzijdig isolatiemateriaal dat komt in de vorm van schuim of platen. Het biedt uitstekende thermische isolatie en sluit naadloos aan, waardoor koudebruggen worden voorkomen. PUR is bijzonder effectief in het vasthouden van warmte, wat het een populaire keuze maakt voor gebruik met vloerverwarming.

 • Voordelen: Hoge isolatiewaarde, naadloze installatie, vochtbestendig.
 • Nadelen: Kan duurder zijn, chemisch materiaal, vereist professionele installatie.

Schuimbeton vloer met vloerverwarming

Schuimbeton is een lichtgewicht beton dat uitstekende isolerende eigenschappen biedt. Het is ideaal voor het creëren van een stabiele en geïsoleerde ondervloer voor vloerverwarming. Schuimbeton zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en draagt bij aan de structurele integriteit van de vloer.

 • Voordelen: Uitstekende thermische massa, vormt een stevige ondergrond, kan worden geplaatst als renovatie vloer
 • Nadelen: Langere droogtijd, hogere kosten, professionele installatie vereist.

EPS parels of platen met vloerverwarming

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt onder vloerverwarmingssystemen. Het biedt een goede isolatiewaarde en is waterbestendig, waardoor het geschikt is voor gebruik in vochtige omgevingen. EPS is verkrijgbaar in de vorm van parels of platen, waardoor het flexibel inzetbaar is voor verschillende vloeropbouwen.

 • Voordelen: Lichtgewicht, makkelijk te hanteren, vochtbestendig, relatief goedkoop.
 • Nadelen: Minder geschikt voor zeer zware belasting, kan minder duurzaam zijn dan andere opties.

Isolatie chips of schelpen bij vloerverwarming

Isolatiechips of schelpen zijn natuurlijke isolatiematerialen die een milieuvriendelijk alternatief bieden. Ze zijn bijzonder geschikt voor het isoleren van kruipruimtes en vloeren. Deze materialen zorgen voor een goede vochtregulatie en hebben een isolerende werking, wat ze een interessante optie maakt voor vloerverwarmingssystemen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

 • Voordelen: Duurzaam en natuurlijk, goede vochtregulering, isolerend.
 • Nadelen: Minder isolatiewaarde dan synthetische materialen, kan relatief duur zijn.

Het belang van de juiste dikte voor vloerisolatie

De dikte van de vloerisolatie speelt een cruciale rol in de effectiviteit ervan. Richtlijnen voor minimale dikte variëren per isolatiemateriaal, maar het is belangrijk om te kiezen voor een dikte die zowel voldoet aan de normen voor energie-efficiëntie als aan de ruimtelijke mogelijkheden binnen jouw project. De vereisten kunnen verschillen tussen nieuwbouw en renovatieprojecten. Vraag gratis advies aan over jouw situatie om er zeker van te zijn dat u het juiste isolatiemateriaal kiest.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang Subsidie op Vloerisolatie voor Vloerverwarming

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang subsidie op vloerisolatie voor uw vloerverwarming-systeem.

Vrijblijvende offerte ontvangen