Vloerisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerisolatie
Leestijd:
6
min.

Beste vloerisolatie voor een betonvloer

beste betonvloer isolatie kiezen
beste betonvloer isolatie kiezen

Wat is Vloerisolatie voor Betonvloeren?

Vloerisolatie voor betonvloeren speelt een cruciale rol in het energie-efficiënt maken van je woning. Het is een proces waarbij isolatiemateriaal wordt aangebracht op of onder betonvloeren om warmteverlies te verminderen, het comfort te verhogen, en energiekosten te verlagen. Deze vorm van isolatie draagt niet alleen bij aan een aangenamer binnenklimaat, maar vermindert ook de ecologische voetafdruk van je huis. In deze blog duiken we dieper in de wereld van vloerisolatie, waarbij we de beste materialen, methoden en voordelen onder de loep nemen, zodat jij de meest geïnformeerde keuze kunt maken voor jouw betonvloer.

De Beste Isolatiematerialen voor Betonvloeren

Bij de keuze van isolatiematerialen voor betonvloeren zijn er verschillende opties die elk hun eigen voordelen hebben. Deze materialen variëren in eigenschappen zoals thermische weerstand, vochtbestendigheid, en duurzaamheid, waardoor sommige beter geschikt zijn voor specifieke toepassingen dan andere.

PUR-Isolatie

Polyurethaanschuim (PUR) is een veelgebruikte isolatieoptie voor betonvloeren vanwege zijn vermogen om een hoge thermische weerstand te bieden in een relatief dunne laag. Deze isolatievorm is bijzonder effectief in het creëren van een ononderbroken isolatiebarrière, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

Voordelen:

 • Uitstekende thermische isolatie
 • Bestand tegen vocht
 • Lange levensduur
 • Minimale dikte nodig

EPS-Isolatie

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) biedt een goede balans tussen prestatie en prijs. Het is licht van gewicht, waardoor het eenvoudig te installeren is, en heeft voldoende isolatiewaarde voor veel toepassingen.

Voordelen:

 • Kosteneffectief
 • Lichtgewicht en eenvoudig te hanteren
 • Bestand tegen vocht
 • Recyclebaar

XPS en PIR

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) en PIR (polyisocyanuraat) zijn beide hoogwaardige isolatiematerialen die bekend staan om hun uitstekende isolatie-eigenschappen en vochtbestendigheid, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in betonvloeren.

Voordelen:

 • Hoge isolatiewaarde
 • Uitstekende vochtbestendigheid
 • Duurzaam en sterk
 • Eenvoudig op maat te snijden en te plaatsen

Minerale Wol

Minerale wol, waaronder glaswol en steenwol, is een veelzijdig isolatiemateriaal dat niet alleen thermische, maar ook akoestische isolatie biedt, wat het een uitstekende keuze maakt voor betonvloeren in zowel woningen als commerciële gebouwen.

Voordelen:

 • Goede thermische en akoestische isolatie
 • Brandveilig
 • Duurzaam en milieuvriendelijk
 • Bestand tegen schimmel en rot

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Krijg vrijblijvend advies en een offerte over de isolatie van jouw betonvloer

Vul het offerte formulier in en ontvang vrijblijvend advies en een offerte voor het isoleren van jouw betonvloer.

Hoe Kies Je het Beste Isolatiemateriaal?

Het selecteren van het juiste isolatiemateriaal voor jouw betonvloer hangt af van meerdere factoren, waaronder de specifieke eigenschappen van je woning, je budget, en de gewenste energieprestaties. Overweeg de volgende aspecten:

 • Thermische prestaties: Zoek naar materialen met een hoge R-waarde per inch voor maximale isolatie.
 • Vochtbestendigheid: Kies materialen die bestand zijn tegen vocht, vooral belangrijk in vochtige omgevingen of bij grondcontact.
 • Duurzaamheid: Overweeg materialen die lang meegaan zonder significante degradatie van isolatiewaarden.
 • Milieu-impact: Kies voor milieuvriendelijke opties die recyclebaar of gemaakt van gerecyclede materialen zijn.
 • Installatiegemak: Sommige materialen kunnen zelf geïnstalleerd worden, terwijl andere professionele installatie vereisen.

Isolatie van Betonvloeren: Onder of Boven?

Vanuit de Kruipruimte

Het isoleren van een betonvloer vanuit de kruipruimte is een effectieve methode om warmteverlies tegen te gaan. Deze benadering is vooral geschikt als er voldoende toegang en ruimte is om isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer aan te brengen.

Van Bovenaf

Isolatie van bovenaf wordt vaak gekozen wanneer toegang tot de kruipruimte beperkt is of als de vloer vernieuwd wordt. Deze methode kan de vloerhoogte verhogen, wat invloed heeft op deurdrempels en meubilair.

De Beste Vloerisolatie voor Jouw Betonvloer

De optimale keuze voor vloerisolatie hangt af van je persoonlijke situatie, zoals de bouw van je huis, de locatie, en je budget. Om erachter te komen welke isolatie het beste bij jouw betonvloer past, raden we je aan vrijblijvend advies aan te vragen via het contactformulier op onze website. Onze partner experts kunnen helpen een oplossing te bieden die past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Krijg vrijblijvend advies en een offerte over de isolatie van jouw betonvloer

Vul het offerte formulier in en ontvang vrijblijvend advies en een offerte voor het isoleren van jouw betonvloer.

Kostenoverzicht en Besparingen

De investering in vloerisolatie voor betonvloeren kan variëren, maar gemiddeld liggen de kosten rond de €30 tot €50 per vierkante meter. Deze prijs van vloerisolatie is afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je kiest en of je besluit om de installatie zelf te doen of dit uit te besteden aan professionals. Naast de initiële uitgave kun je significante besparingen op je energierekening verwachten, aangezien een goed geïsoleerde vloer bijdraagt aan het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer, wat resulteert in minder energieverbruik.

Subsidies op vloerisolatie

Het verkrijgen van subsidies voor vloerisolatie kan een significante besparing betekenen op de initiële investering van je isolatieproject. In Nederland zijn er verschillende lokale en nationale subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen door middel van isolatie. Subsidies kunnen variëren per gemeente en kunnen de kosten van je vloerisolatieproject aanzienlijk verlagen. Voor de meest actuele informatie over beschikbare subsidies, hun voorwaarden, en hoe je deze kunt aanvragen, is het raadzaam de website van je lokale gemeente of het nationale energieloket te raadplegen.

Veelgestelde vragen over de beste vloerisolatie voor een betonvloer

Wat is de beste isolatie voor een betonvloer?

De beste isolatie voor een betonvloer hangt af van diverse factoren, zoals vochtigheidsgraad en thermische eisen. Materialen zoals EPS, XPS, PIR, en PUR worden vaak aanbevolen vanwege hun hoge isolatiewaarde en vochtbestendigheid.

Wat is de beste vloerisolatie op dit moment?

Op dit moment wordt vloerisolatie met hoge isolatiewaarde en duurzaamheid, zoals PIR en XPS, gezien als de beste optie. Deze materialen bieden uitstekende thermische prestaties en zijn duurzaam.

Hoe dik moet de isolatie onder een betonvloer zijn?

De dikte van de isolatie onder een betonvloer varieert, maar voor optimale energie-efficiëntie wordt vaak een minimale dikte van ongeveer 10 cm aanbevolen, afhankelijk van het materiaal en de specifieke eisen van het project.

Kan ik zelf vloerisolatie aanbrengen?

Ja, het is mogelijk om zelf vloerisolatie aan te brengen, vooral als je handig bent en de juiste voorbereidingen treft. Het is wel belangrijk om de instructies van het isolatiemateriaal nauwkeurig te volgen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen.

Wat zijn de lange-termijn voordelen van vloerisolatie?

De lange-termijn voordelen van vloerisolatie omvatten verlaagde energiekosten, verbeterd wooncomfort door stabielere binnentemperaturen, en een verminderde impact op het milieu door het verlagen van de CO2-uitstoot.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Krijg vrijblijvend advies en een offerte over de isolatie van jouw betonvloer

Vul het offerte formulier in en ontvang vrijblijvend advies en een offerte voor het isoleren van jouw betonvloer.

Vrijblijvende offerte ontvangen