Vloerisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerisolatie
Leestijd:
4
min.

Betonvloer isoleren: isolatie vanaf de bovenkant, onderkant en materialen

betonvloer isoleren
betonvloer isoleren

In deze blog bespreken we waarom het isoleren van betonvloeren essentieel is, welke materialen je kunt gebruiken en hoe je het isolatieproces aanpakt. Of je nu een huiseigenaar bent die op zoek is naar manieren om energie te besparen, of een bouwprofessional die de beste isolatiepraktijken wil leren kennen, dit artikel biedt waardevolle inzichten en praktische tips.

Waarom isoleren een betonvloer belangrijk is

Betonvloeren zijn van nature hard en koud, wat leidt tot aanzienlijke warmteverliezen in woningen en gebouwen. Door je betonvloer te isoleren, verbeter je niet alleen het thermisch comfort, maar draag je ook bij aan energie-efficiëntie. Isolatie helpt de warmte binnen te houden tijdens koudere maanden en vermindert de noodzaak voor overmatig verwarmen. Dit resulteert in lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien verbetert vloerisolatie de geluidsisolatie, wat bijdraagt aan een stillere en aangenamere leefomgeving.

Soorten Isolatiematerialen voor Betonvloeren

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is cruciaal voor effectieve vloerisolatie. Hier zijn de meest gebruikte materialen voor het isoleren van betonvloeren:

PIR Isolatie

Polyisocyanuraat (PIR) isolatie staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde en slanke profiel. PIR is bijzonder geschikt voor situaties waar de ruimte beperkt is, zoals krappe kruipruimtes. Hoewel het een duurdere optie is, biedt het uitstekende thermische prestaties, waardoor je minder materiaal nodig hebt om dezelfde isolatiewaarden te bereiken.

EPS Isolatie

Geëxpandeerd polystyreen (EPS), ook bekend als tempex, is een lichtgewicht en budgetvriendelijke optie. EPS-platen zijn gemakkelijk te hanteren en te installeren, maar ze zijn dikker dan PIR, wat betekent dat ze meer ruimte innemen. Ondanks de lagere isolatiewaarde vergeleken met PIR, is EPS een populaire keuze vanwege de kosten-efficiëntie.

XPS Isolatie

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is een ander isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt voor betonvloeren. Het is zeer vochtbestendig en heeft een hoge drukvastheid, waardoor het ideaal is voor toepassingen waar de vloer aan zware belastingen wordt blootgesteld. XPS biedt een goede balans tussen kosten, dikte en isolatiewaarde.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen voor betonvloer isolatie

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte voor het isoleren van jouw betonvloer.

Het Isolatieproces: Stappen voor het isoleren van een betonvloer

Het proces van vloerisolatie kan variëren afhankelijk van de structuur van je vloer en de gekozen isolatiematerialen. Hier zijn de algemene stappen voor zowel boven- als onderkant isolatie van een betonvloer:

Isoleren van een betonvloer van bovenaf

 1. Bereid de vloer voor: Zorg ervoor dat de betonvloer schoon, droog en egaal is.
 2. Meet en snijd het isolatiemateriaal: Snijd de isolatieplaten op maat volgens de afmetingen van je vloer.
 3. Bevestig de isolatie: Gebruik lijm of schroeven om de isolatieplaten stevig op de betonvloer te bevestigen.
 4. Afwerking: Plaats de afwerkvloer over de isolatie, zoals laminaat, tegels of een ander vloertype.

Isoleren van een betonvloer van onderaf

 1. Toegang tot de kruipruimte: Zorg voor veilige en gemakkelijke toegang tot de kruipruimte.
 2. Bevestig de isolatie: Gebruik isolatielijm of speciale bevestigingsmiddelen om de isolatieplaten tegen de onderkant van de betonvloer aan te brengen.
 3. Zorg voor ventilatie: Zorg ervoor dat de kruipruimte goed geventileerd blijft om vochtproblemen te voorkomen.

Kosten en Rendement van Betonvloerisolatie

Het investeren in betonvloerisolatie brengt zowel initiële kosten als langetermijnvoordelen met zich mee. Laten we deze nader bekijken:

Vergelijking van Isolatiematerialen op Kosten en Efficiëntie

 • PIR Isolatie: Hoewel PIR aan de duurdere kant is, met prijzen die kunnen beginnen bij ongeveer €10,79 per vierkante meter voor 60 cm dikke platen, biedt het een hoge isolatiewaarde. Dit resulteert in betere energie-efficiëntie op lange termijn.
 • EPS Isolatie: EPS is een meer budgetvriendelijke optie, met een startprijs van rond de €4,92 per vierkante meter voor 60 cm dikke platen. Het heeft een lagere isolatiewaarde dan PIR, wat betekent dat het minder efficiënt kan zijn in energiebesparing.
 • XPS Isolatie: XPS zit qua prijs tussen PIR en EPS in, met prijzen die beginnen bij ongeveer €8,17 per vierkante meter voor 60 cm dikke platen. Het biedt een goede balans tussen kostenefficiëntie en isolatieprestaties.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen voor betonvloer isolatie

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte voor het isoleren van jouw betonvloer.

Kosten om Betonvloer te Laten Isoleren

Het laten isoleren van een betonvloer door professionals brengt specifieke kosten met zich mee, die afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hier bespreken we de voornaamste kostencomponenten:

 • Materiaalkosten: Zoals eerder besproken, variëren de kosten van isolatiematerialen zoals PIR, EPS en XPS. De keuze van materiaal heeft een directe impact op de totale kosten.
 • Arbeidskosten: De kosten voor het inhuren van professionals voor de installatie kunnen aanzienlijk variëren. Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de klus, de grootte van de ruimte en de toegankelijkheid van de vloer.
 • Extra werkzaamheden: In sommige gevallen zijn er extra werkzaamheden nodig, zoals het egaliseren van de vloer of het aanbrengen van een vochtbarrière. Deze extra stappen kunnen de totale kosten verhogen.
 • Type woning: De grootte en het type woning (bijvoorbeeld een tussenwoning of een vrijstaande woning) hebben invloed op de hoeveelheid materiaal en arbeid die nodig is, wat weer van invloed is op de totale kosten.

Gemiddeld kunnen de kosten voor het laten isoleren van een betonvloer variëren van ongeveer €1400 voor een tussenwoning tot ongeveer €2050 voor een vrijstaande woning. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie.

Veelgestelde Vragen over het isoleren van een betonvloer

In deze sectie beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het isoleren van betonvloeren:

Is het mogelijk om een betonvloer te isoleren zonder de hoogte veel te verhogen?

Ja, door gebruik te maken van slanke isolatiematerialen zoals PIR, kan de hoogte van de vloer minimaal blijven.

Wat is de beste keuze voor vloerisolatie in vochtige omgevingen?

XPS is zeer vochtbestendig en is daarom een uitstekende keuze voor vochtige omgevingen.

Hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening door betonvloerisolatie?

De besparing varieert, maar gemiddeld kunt u tussen de €3 tot €5 per vierkante meter per jaar besparen.

Is betonvloerisolatie de moeite waard bij renovaties?

Absoluut, het isoleren van een betonvloer bij renovaties kan de energie-efficiëntie aanzienlijk verbeteren en bijdragen aan een comfortabelere leefomgeving.

Aanbevelingen voor betonvloerisolatie

Het isoleren van een betonvloer is een slimme investering voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Het verbetert niet alleen het thermisch comfort, maar draagt ook bij aan lagere energiekosten en een betere energie-efficiëntie. Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften en omstandigheden, zoals de beschikbare ruimte, het budget en de vochtigheidsniveaus. Ongeacht de keuze, betonvloerisolatie biedt een aanzienlijke verbetering van uw leefomgeving en een positieve impact op het milieu.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen voor betonvloer isolatie

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte voor het isoleren van jouw betonvloer.

Vrijblijvende offerte ontvangen