Schuimbeton

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Subsidie
Leestijd:
4
min.

Subsidie op schuimbeton in 2024: de voorwaarden, het bedrag & aanvragen

schuimbeton vloer gestort
schuimbeton vloer gestort

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je woning of bedrijfsgebouw? Dan is schuimbeton een uitstekende keuze. In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van subsidies voor schuimbeton, en leggen we je uit hoe je optimaal kunt profiteren van deze regelingen.

Welke subsidie is er op schuimbeton?

In Nederland zijn er verschillende subsidies op schuimbeton. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een landelijke subsidie die particulieren en bedrijven kunnen aanvragen voor schuimbeton. Daarnaast kun je in sommige gevallen ook een regionale subsidie aanvragen via de provincie of gemeente. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) is er bovendien de Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE).

Wat is verlaagd btw-tarief voor schuimbeton?

Een extra steun in de rug bij het isoleren met schuimbeton kan het verlaagde btw-tarief zijn. Als jouw woning ouder is dan 2 jaar, dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21%. Deze regeling geldt echter alleen als de werkzaamheden worden uitgevoerd door erkende vakmannen. Let op, voor het schuimbeton zelf betaal je nog steeds 21% btw, evenals voor de bijkomende werkzaamheden zoals eventuele sloopwerkzaamheden.

Voorwaarden ISDE subsidie op schuimbeton

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie op schuimbeton. Zo moet het schuimbeton worden geplaatst door een vakman. Daarnaast moet het schuimbeton een minimale Rc-waarde hebben van 3,5 m² K/W. De woning waarin het schuimbeton wordt geplaatst, moet ook je eigendom zijn en fungeren als je hoofdverblijfplaats. Verder moet je de subsidie aanvragen binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel.

Hoeveel m2 schuimbeton heb je nodig voor de ISDE subsidie?

Voor de ISDE subsidie op schuimbeton moet je minimaal 20 m² aan vloer isoleren met een laag van minimaal 35 cm schuimbeton in je kruipruimte. Door dit minimale oppervlak te isoleren, zorg je ervoor dat de impact op jouw energieverbruik en comfort merkbaar is.

Hoeveel subsidie is er op schuimbeton?

De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid vierkante meters die je isoleert. Voor schuimbeton ontvang je een subsidie van €5,50 per m². Als je dit combineert met een tweede isolerende maatregel, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, kun je tot wel 30% van de kosten terugkrijgen.

Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je vloer en kruipruimte. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)
Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je vloer en kruipruimte. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Hoe wordt de subsidie voor schuimbeton berekend?

De subsidie op schuimbeton kan berekend worden door €11 keer het aantal vierkante meters oppervlakte te doen. Indien je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert kan het berekend worden als €22 keer het aantal vierkante meters oppervlakte.

Op welke soorten schuimbeton wordt subsidie gegeven?

Er wordt subsidie gegeven voor verschillende soorten schuimbeton, zolang er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een van de belangrijkste voorwaarde is dat het schuimbeton moet worden aangebracht door een professional en dat het een minimale Rc-waarde heeft van 3,5 [m2 K/w].

Soort schuimbeton zonder subsidie

Er zijn ook bepaalde situaties waarin schuimbeton niet in aanmerking komt voor subsidie. Dit is bijvoorbeeld het geval als het schuimbeton niet wordt aangebracht door een professional, of als het niet voldoet aan de minimale Rc-waarde van 3,5 [m2 K/w].

Kun je subsidie krijgen op schuimbeton als je zelf plaatst?

Helaas, als je ervoor kiest om het schuimbeton zelf te plaatsen, kom je niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie. De regelgeving stelt duidelijk dat de installatie moet worden uitgevoerd door een professionele installateur. Dit waarborgt dat het schuimbeton correct wordt aangebracht en maximaal rendement oplevert. Het is dus aan te raden om met een professional te werken als je van de subsidie wilt genieten.

Hoe vraag Ik subsidie aan voor schuimbeton?

Het aanvragen van subsidie voor schuimbeton is een vrij eenvoudig proces. De aanvraag wordt gedaan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je dient de aanvraag in nadat de werkzaamheden zijn voltooid en je een factuur van de installateur hebt ontvangen. Voor de aanvraag heb je ook bewijs nodig van de uitgevoerde werkzaamheden, zoals foto's en gedetailleerde beschrijvingen. Het is belangrijk om te onthouden dat je de aanvraag binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel indient.

Zijn er lokale subsidies beschikbaar voor schuimbeton?

Ja, in aanvulling op de nationale subsidie, kunnen er op lokaal niveau extra subsidies beschikbaar zijn. Dit varieert per provincie en gemeente. Het is aan te raden om de website van je eigen gemeente te bezoeken of contact op te nemen met het gemeentehuis om te informeren naar eventuele lokale subsidieregelingen. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit aanvullende subsidies of aantrekkelijke leningen voor energiebesparende maatregelen.

Schuimbeton offerte aanvragen met subsidie

Het aanvragen van offertes voor schuimbeton kan je helpen om de beste prijs en service te vinden. Het is altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken op prijs, kwaliteit en service. Vergeet niet om ook naar de mogelijke subsidie te vragen. Professionele installateurs zijn bekend met de beschikbare subsidies en kunnen je helpen om deze optimaal te benutten.

Wat zijn de voordelen van schuimbeton met subsidie?

Schuimbeton met subsidie biedt meerdere voordelen. Ten eerste verlaagt het de kosten van je project, waardoor het sneller rendabel wordt. Daarnaast zorgt schuimbeton voor meer comfort in je huis, omdat het helpt om de temperatuur gelijkmatig te houden en koude tocht vanuit de vloer te verminderen. Ten slotte draagt het bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, omdat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van je woning en de strijd tegen klimaatverandering.

Veelvoorkomende fouten te vermijden bij het aanvragen van subsidie

Het aanvragen van subsidie is een proces waarbij het essentieel is om aandacht te besteden aan details om ervoor te zorgen dat je aanvraag succesvol is. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die je moet proberen te vermijden:

  • Te laat aanvragen: Het is belangrijk om te weten dat je subsidieaanvraag binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel moet worden ingediend. Wachten tot het laatste moment kan ertoe leiden dat je de deadline mist en je subsidie misloopt.
  • Onvolledige aanvragen: Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke documentatie en bewijsstukken meestuurt met je aanvraag. Dit omvat facturen van de installateur, bewijs van de uitgevoerde werkzaamheden, zoals foto's, en een gedetailleerde beschrijving van de isolatiewerkzaamheden.
  • Niet controleren van lokale subsidies: Naast de nationale subsidie zijn er vaak ook lokale subsidies beschikbaar. Zorg ervoor dat je de mogelijkheden op lokaal niveau onderzoekt om optimaal te profiteren van de beschikbare financiële steun.

Schuimbeton met subsidie aanvragen

Schuimbeton is een uitstekende manier om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren, je wooncomfort te verhogen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidies, kunnen de kosten van dit project aanzienlijk worden verminderd, waardoor het nog aantrekkelijker wordt. Het is belangrijk om het aanvraagproces zorgvuldig te navigeren en veelvoorkomende fouten te vermijden om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de beschikbare financiële steun.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Veelgestelde vragen over subsidie schuimbeton

Wat zijn de minimale eisen om voor de schuimbeton subsidie in aanmerking te komen?

Je moet minimaal 20 m2 van de bestaande vloer isoleren met een laag van minimaal 35 cm schuimbeton in je kruipruimte. Het nieuw aangebrachte schuimbeton moet een minimale Rc-waarde van 3,5 [m2 K/w] hebben.

Kan ik een tweede keer subsidie krijgen voor schuimbeton als ik al eerder subsidie heb gekregen?

Nee, je kunt slechts één keer subsidie krijgen voor schuimbeton.

Welke isolatiematerialen komen in aanmerking voor de schuimbetonsubsidie?

Alle isolatiematerialen behalve PIR of PUR met HFK blaasmiddelen komen in aanmerking voor schuimbetonsubsidie.

Hoe wordt de subsidie voor schuimbeton berekend?

De subsidie wordt berekend op basis van de oppervlakte van de geïsoleerde vloer en het soort isolatiemateriaal dat is gebruikt.

Krijg ik ook subsidie voor schuimbeton als ik het zelf aanbreng?

De voorwaarden stellen dat het schuimbeton moet worden aangebracht door een professional. Doe-het-zelf schuimbeton komt dus niet in aanmerking voor subsidie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen