Schuimbeton

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Schuimbeton
Leestijd:
10
min.

Schuimbeton isolatie: alle informatie over schuimbeton

schuimbeton isolatie storten
schuimbeton isolatie storten

Wat is schuimbeton

Schuimbeton is een bijzonder type beton dat zich onderscheidt door zijn lichte gewicht en uitstekende isolerende eigenschappen. In tegenstelling tot traditioneel beton, dat dicht en zwaar is, bestaat schuimbeton uit een mengsel van water, cement en een speciaal schuimmiddel. Dit schuimmiddel zorgt ervoor dat er tijdens het mengproces talloze kleine luchtbellen in het beton worden gevormd. Deze luchtbellen geven schuimbeton zijn kenmerkende poreuze structuur en lichte gewicht.

Deze unieke samenstelling biedt verschillende voordelen. Zo is schuimbeton niet alleen gemakkelijker te hanteren vanwege zijn lichte gewicht, maar biedt het ook uitstekende thermische isolatie. Dit maakt het een ideale keuze voor toepassingen zoals vloerisolatie, het opvullen van kruipruimtes en zelfs als basis voor nieuwe vloeren. Bovendien is schuimbeton duurzaam, vochtbestendig en milieuvriendelijk, waardoor het een populaire keuze is voor moderne bouwprojecten.

Hoe wordt schuimbeton gemaakt?

Het productieproces van schuimbeton is zowel fascinerend als technisch. Het begint met het mengen van water, cement en een speciaal schuimmiddel in een pompwagen. Dit schuimmiddel, wanneer gemengd met de andere componenten, creëert talloze kleine luchtbellen in het mengsel. Deze luchtbellen geven schuimbeton zijn lichtgewicht en isolerende eigenschappen. Afhankelijk van de specifieke toepassing en vereisten kunnen er ook andere additieven of vulstoffen aan het mengsel worden toegevoegd.

De eigenschappen van schuimbeton

Schuimbeton staat bekend om een reeks voordelige eigenschappen die het ideaal maken voor diverse bouw- en renovatieprojecten. Enkele van deze eigenschappen zijn:

 • Lichtgewicht: Door de luchtbellen in het mengsel is schuimbeton aanzienlijk lichter dan traditioneel beton, wat het transport en de toepassing vergemakkelijkt.
 • Isolerend: De poreuze structuur biedt uitstekende thermische isolatie, wat helpt bij het reguleren van de binnentemperatuur van gebouwen en het verminderen van energiekosten.
 • Flexibiliteit: Ondanks zijn lichtheid is schuimbeton flexibel en kan het zich aanpassen aan verschillende vormen en structuren.
 • Duurzaamheid: Schuimbeton is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft een lange levensduur.
 • Schimmelbestendig: Schuimbeton biedt geen voedingsbodem voor schimmels, waardoor het een gezondere keuze is, vooral in vochtige omgevingen.
 • Water- en vochtbestendig: Het materiaal is van nature bestand tegen water en vocht, waardoor het risico op waterschade en daarmee samenhangende problemen wordt verminderd.
 • Volledig recyclebaar: In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, is het een groot voordeel dat schuimbeton volledig kan worden gerecycled.
 • Relatief goedkope oplossing: In vergelijking met sommige andere bouwmaterialen is schuimbeton een kosteneffectieve keuze, zowel op korte als op lange termijn.
 • Lange levensduur: Met de juiste zorg en onderhoud kan schuimbeton vele jaren meegaan zonder aan kwaliteit in te boeten.
 • Energiebesparend: Dankzij de isolerende eigenschappen van schuimbeton kunnen huiseigenaren besparen op verwarmings- en koelingskosten, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Deze combinatie van eigenschappen maakt schuimbeton tot een favoriete keuze voor veel bouwprofessionals en huiseigenaren die op zoek zijn naar efficiënte en duurzame bouwoplossingen.

Wanneer gebruik je schuimbeton?

De veelzijdigheid van schuimbeton betekent dat het in een breed scala aan situaties kan worden toegepast. Of je nu een solide basis nodig hebt voor een nieuw gebouw, je kruipruimte wilt isoleren tegen vocht en kou, of je oude houten vloeren wilt vervangen door iets duurzamers, schuimbeton is vaak het antwoord. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van schuimbeton:

 • Vloerisolatie: Schuimbeton is een uitstekende keuze voor vloerisolatie vanwege zijn hoge thermische weerstand, wat helpt om warmteverlies te minimaliseren en de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren.
 • Kruipruimte isolatie: In renovatieprojecten kan schuimbeton worden gebruikt om kruipruimten op te vullen en te isoleren, waardoor koude lucht en vocht worden buitengesloten.
 • Opvulmateriaal: In plaats van traditionele opvulmaterialen zoals zand, kan schuimbeton worden gebruikt, vooral onder wegen of als stabiele laag onder atletiekbanen.
 • Fundering: In gebieden met een zwakke bodem is schuimbeton ideaal voor funderingstoepassingen vanwege zijn sterkte en stabiliteit.
 • Vulling rond zwembaden: Bij de aanleg van zwembaden kan schuimbeton worden gebruikt om de ruimte rond het zwembad op te vullen en te zorgen voor een stabiele ondergrond.
 • Geluidsdemping: Dankzij de luchtige structuur van schuimbeton kan het geluidsoverlast in gebouwen verminderen, waardoor het een uitstekende keuze is voor geluidsisolatie.
schuimbeton vloer storten

Vloer isoleren of een nieuwe vloer aanleggen

Het isoleren van je vloer of het aanleggen van een nieuwe vloer zijn cruciale stappen om je wooncomfort te verhogen en tegelijkertijd energie te besparen. Schuimbeton als vloer heeft zich bewezen als een uitstekende keuze voor beide doeleinden. Het biedt een combinatie van thermische isolatie en vochtbestendigheid, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en een vermindering van je energierekening.

Hoe wordt een schuimbeton vloer aangebracht?

Het storten van een schuimbeton vloer is een proces dat vakmanschap en precisie vereist. Een schuimbeton vloer word in de volgende stappen aangebracht:

 1. Voorbereiding: Voordat het schuimbeton wordt aangebracht, wordt de ruimte waarin het wordt gestort grondig voorbereid. Dit kan betekenen dat oude vloerbedekkingen of beschadigde delen worden verwijderd en dat de ruimte wordt schoongemaakt.
 2. Folie aanbrengen: Voordat het schuimbeton wordt gestort, wordt een speciale folie aangebracht op de vloer. Deze folie dient als een barrière om te voorkomen dat het schuimbeton in contact komt met de ondergrond en om te zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van het beton.
 3. Mengen: Schuimbeton wordt ter plaatse gemengd. De basiscomponenten zoals water, cement en een schuimmiddel worden gecombineerd om het schuimende betonmengsel te creëren.
 4. Storten: Het gemengde schuimbeton wordt vervolgens in de voorbereide ruimte gestort. Dankzij de vloeibare aard van schuimbeton, zal het zichzelf nivelleren en alle hoeken en gaten van de ruimte vullen.
 5. Drogen: Na het storten heeft schuimbeton tijd nodig om uit te harden en te drogen. De exacte droogtijd kan variëren, maar het is essentieel om het voldoende tijd te geven om een solide en duurzame basis te vormen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een offerte voor uw schuimbeton project

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw schuimbeton project.

Houten vloer vervangen met behulp van schuimbeton

Hoewel houten vloeren hun eigen charme en karakter hebben, kunnen ze na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen. Een houten vloer vervangen met schuimbeton biedt een moderne, duurzame oplossing.

Veelvoorkomende problemen met een houten vloer

Houten vloeren zijn al lang populair vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en het warme gevoel dat ze aan een huis geven. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor schade door vocht en ongedierte, regelmatig onderhoud vereisen en kunnen op de lange termijn duur uitvallen. Bovendien, als je in een ouder huis woont, is de kans groot dat je houten vloer niet goed is geïsoleerd, wat kan leiden tot warmteverlies in de winter en oververhitting in de zomer. Hier komt schuimbeton in beeld als een effectieve oplossing.

Veelvoorkomende problemen met een houten vloer

 • Rottende houten vloer: Hout is een organisch materiaal en kan na verloop van tijd gaan rotten, vooral als het wordt blootgesteld aan vocht. Dit kan de stabiliteit van je vloer in gevaar brengen en kan leiden tot kostbare reparaties in de toekomst.
 • Houten vloer aangetast door schimmel: Schimmel gedijt in vochtige en warme omgevingen. Als houten vloeren niet goed worden onderhouden, kunnen ze een ideale voedingsbodem voor schimmel worden. Dit kan niet alleen de vloer beschadigen, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners van het huis.
 • Nare geur van onder de houten vloer: Een muffe geur kan een teken zijn van vocht of schimmel onder je vloer, wat kan wijzen op grotere problemen zoals lekkages of een gebrek aan ventilatie in de kruipruimte.

Schuimbeton biedt een oplossing voor al deze problemen. Het is vochtwerend, waardoor het de vorming van schimmel voorkomt en nare geuren tegengaat. Bovendien is het een stabiele en duurzame oplossing die minder onderhoud vereist dan een traditionele houten vloer. Door te kiezen voor schuimbeton als vervanging van je houten vloer, investeer je in de toekomst van je huis en geniet je van talloze voordelen

Schuimbeton met vloerverwarming

Schuimbeton in combinatie met vloerverwarming is een ideale match. Dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen van schuimbeton wordt de warmte van de vloerverwarming optimaal benut. Dit leidt tot een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, wat zorgt voor een verhoogd wooncomfort en een efficiënter energiegebruik.

Voordelen van vloerverwarming in schuimbeton

De voordelen van schuimbeton zijn significant in veel situaties. Hieronder staat een beknopte lijst van voordelen:

 • Aangename en constante warmteverdeling: Door de combinatie van schuimbeton en vloerverwarming wordt warmte gelijkmatig over de gehele vloeroppervlakte verspreid, wat resulteert in een comfortabel binnenklimaat.
 • Lagere stookkosten: Vloerverwarming verspreidt warmte gelijkmatig, waardoor het energieverbruik vermindert en je op stookkosten bespaart.
 • Minder stofcirculatie: In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die lucht circuleren, zorgt vloerverwarming voor minder luchtverplaatsing. Dit leidt tot minder stofcirculatie en een gezonder binnenklimaat.
 • Gebruik als hoofdverwarming: Met vloerverwarming op een schuimbetonvloer kun je traditionele radiatoren achterwege laten, wat resulteert in meer ruimte en een strakker interieurdesign.
schuimbeton met vloerverwarming
Schuimbeton met een vloerverwarmingssysteem

Problemen in de kruipruimte tegengaan met schuimbeton

De kruipruimte van een huis kan soms voor diverse problemen zorgen zoals water en vocht, schimmels en een bijkomende stank. Gelukkig biedt schuimbeton een effectieve oplossing voor veel van deze problemen. Schuimbeton is een innovatief bouwmateriaal dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is een mengsel van cement, water en een speciaal schuimmiddel, wat het licht en luchtig maakt. Deze unieke eigenschappen maken het een ideale keuze voor het aanpakken van problemen in de kruipruimte.

Water en vocht

Water en vocht in de kruipruimte kunnen zich ophopen door verschillende oorzaken zoals slechte drainage, lekkages of de natuurlijke vochtigheid van de grond. Dit overtollige vocht kan de fundering van je huis aantasten, wat kan leiden tot kostbare reparaties. Bovendien kan stilstaand water een broedplaats worden voor insecten zoals muggen. Schuimbeton is van nature waterafstotend, wat betekent dat het geen vocht absorbeert. Hierdoor wordt het risico op vocht- en schimmelproblemen in je kruipruimte aanzienlijk verminderd.

Schimmels en zwammen

Waar vocht is, is vaak ook schimmel. Schimmel in de kruipruimte kan houten balken en vloeren aantasten, waardoor de structurele integriteit van je huis in gevaar komt. Bovendien kunnen sommige schimmels gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën en ademhalingsproblemen. Schuimbeton creëert een ondoordringbare barrière tegen schimmels, wat betekent dat schimmelsporen zich niet kunnen vestigen en verspreiden in een met schuimbeton geïsoleerde kruipruimte.

Stank en een nare geur

Een muffe geur uit de kruipruimte is vaak het eerste teken dat er iets mis is. Deze geur kan worden veroorzaakt door schimmel, rottend hout of zelfs dode dieren. Als deze geur je woonruimte binnendringt, kan het je wooncomfort aanzienlijk verminderen. Door de kruipruimte te isoleren met schuimbeton verdwijnen stank en nare geuren, waardoor je weer kunt genieten van een fris en aangenaam binnenklimaat.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een offerte voor uw schuimbeton project

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw schuimbeton project.

Subsidie op een isolatie met schuimbeton

In Nederland zijn er diverse subsidies beschikbaar voor isolatie met schuimbeton, waardoor je financieel kunt profiteren van deze duurzame investering. De meest bekende subsidie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie, ook wel ISDE genoemd. De hoogte van de ISDE subside verschilt per soort duurzame maatregeling. Naast deze subsidie is er op schuimbeton een verlaging van het btw tarief op arbeidskosten van 21% naar 9%. Dit verlaagde btw tarief geld op beide vloerisolatie en kruipruimte isolatie. Naast deze landelijke subsidies zijn er in sommige gevallen ook regionale subsidies beschikbaar via de provincie of gemeente. Informeer hierover bij uw locale gemeente.

bedragen subsidie op schuimbeton
Bedragen van de ISDE subsidie op schuimbeton

Subsidie op een nieuwe vloer

Voor de ISDE subsidie op vloerisolatie ontvang je een subsidie van €5,50 per m². Combineer je dit met een tweede duurzame maatregel, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, dan kun je tot wel €11,00 per m² van de kosten terugkrijgen.

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie op vloerisolatie zijn er enkele voorwaarden:

 • Het schuimbeton moet worden geplaatst door een vakman, je mag het dus niet zelf aanbrengen.
 • Het schuimbeton moet een minimale Rc-waarde hebben van 3,5 m² K/W. Dit betekend dat de laagdikte ongeveer 35 tot 40 centimeter zal moeten zijn afhankelijk van het soort schuimbeton.
 • Er moet minimaal 20 m² vloer geïsoleerd worden.
 • De woning waarin het schuimbeton wordt geplaatst, moet je eigendom zijn en fungeren als je hoofdverblijfplaats.
 • De subsidie word binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel aangevraagd.

Subsidie op kruipruimte isolatie

De ISDE subsidie op kruipruimte isolatie, ook wel bodemisolatie genoemd, gelden aangepaste regels. De hoogte van de subsidie bedraagt €3,00 per m². Wanneer dit gecombineerd word met een tweede duurzame maatregel word dit bedrag verhoogd naar €6,00 per m².

De belangrijkste voorwaarden voor de ISDE subsidie op kruipruimte isolatie zijn:

 • Het schuimbeton moet worden geplaatst door een vakman, je mag het dus niet zelf aanbrengen.
 • De woning is uw eigendom en fungeert als hoofdverblijfplaats.
 • De isolatiewaarde van de bodemisolatie moet minmaal een Rc-waarde hebben van 3,5 m² K/W.
 • Er moet minimaal 20 m² bodem (kruipruimte) geïsoleerd worden.
 • De subsidie word binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel aangevraagd.

Prijs en kosten van schuimbeton

Als je overweegt om schuimbeton te gebruiken voor je bouw- of renovatieproject, is het begrijpelijk dat je een duidelijk beeld wilt hebben van de kosten. Schuimbeton is een populaire keuze vanwege de vele voordelen, maar wat betekent dit voor je portemonnee? Hieronder geven we een overzicht van de kosten van schuimbeton, zowel per kubieke meter (m³) als per vierkante meter (m²).

Prijs per kubieke meter m3

De prijs van schuimbeton is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte, de oppervlakte en de locatie van het project. Gemiddeld genomen ligt de prijs van schuimbeton tussen de €90 en €130 per m³ (kubieke meter). Dit is een algemene schatting, en het is altijd raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om een nauwkeurige prijs te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Verder is belangrijk om te weten dat de prijs per m³ kan variëren afhankelijk van de totale hoeveelheid die je nodig hebt. Voor grotere projecten kun je vaak rekenen op een korting, waardoor de prijs per m³ lager uitvalt.

Prijs per vierkante meter m2

Wanneer je de kosten van schuimbeton per vierkante meter (m²) bekijkt, is het belangrijk om te weten dat de prijs sterk afhankelijk is van de laagdikte. Over het algemeen geldt: hoe dikker de laag schuimbeton, hoe hoger de kosten. De prijs voor schuimbeton per m² ligt tussen de €50 en €100. Bij een dikkere laag schuimbeton, die zorgt voor betere isolatie en stevigheid, zullen de kosten dus aan de hogere kant van dit spectrum liggen.

Net als bij de prijs per m³ is het raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten en kun je de beste deal kiezen voor jouw project.

Overige kosten

Het is ook goed om te weten dat er naast de kosten van het schuimbeton zelf ook andere kosten kunnen zijn. Overige kosten kunnen zijn:

 • Het verwijderen van de oude vloer
 • Het wegbrengen van de oude vloer
 • Het aanbrengen van folie
 • Voorrijkosten
 • Overige voorbereidingskosten
 • Arbeidskosten
 • Eventuele extra materialen

Ook hierbij geld: bespreek uw project, vraag om offertes en vergelijk. Bij OranjeDuurzaam geven wij gratis advies over uw project, neem contact op voor meer informatie en / of ontvang vrijblijvende offerte van onze partners door het offerte formulier in te vullen.

schuimbeton storten er kubieke meter

Alle voordelen van schuimbeton

Schuimbeton is een geweldig materiaal met veel voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Thermische isolatie: Door de luchtcellen in schuimbeton wordt warmteoverdracht beperkt, wat resulteert in energiebesparing en minder CO2-uitstoot.
 • Geluidsisolatie: De poreuze structuur van schuimbeton absorbeert geluid, ideaal voor plekken waar geluidsisolatie cruciaal is.
 • Milieuvoordelen: Geproduceerd met gerecyclede materialen en 100% recyclebaar, draagt schuimbeton bij aan een circulaire economie.
 • Kostenbesparing: Lichtgewicht en hoge isolatiewaarde leiden tot lagere bouw- en energiekosten.
 • Brandwerendheid: Schuimbeton is niet-brandbaar en vertraagt de verspreiding van vuur en rook.
 • Licht in gewicht: Eenvoudiger transport en toepassing dankzij het lichte gewicht.
 • Bestand tegen vocht en schimmel: Ideaal voor vochtige ruimtes en voorkomt schimmelgroei.
 • Zelfnivellerend: Schuimbeton nivelleert zichzelf tijdens het storten, wat tijd en kosten bespaart.
 • Lange levensduur: Duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt.
 • Relatief goedkoop: Een kostenefficiënte keuze in vergelijking met sommige andere bouwmaterialen.
 • Energiebesparend: De isolatie-eigenschappen zorgen voor minder energieverbruik.

Nadelen van schuimbeton

Hoewel schuimbeton veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het kiezen voor schuimbeton. Hoewel de voordelen vaak opwegen tegen de nadelen, is het essentieel om een volledig beeld te hebben van wat je kunt verwachten. Hieronder zetten we de belangrijkste nadelen op een rij:

 • Droogtijd: Schuimbeton heeft een langere droogtijd dan traditioneel beton, wat de voortgang van bouwprojecten kan beïnvloeden.
 • Kruipruimte wordt onbereikbaar: Na het storten van schuimbeton in de kruipruimte is deze niet meer toegankelijk, wat toekomstige inspecties of reparaties kan bemoeilijken.
 • Vloer moet soms verwijderd worden: Bij renovaties kan het nodig zijn de bestaande vloer te verwijderen, wat extra kosten en werk met zich meebrengt.
 • Reparaties zijn lastig: Het uitvoeren van reparaties aan structuren of systemen binnen het schuimbeton kan complex zijn.
 • Grond uitgraven: Afhankelijk van de gewenste dikte kan het nodig zijn om de grond dieper uit te graven, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Weersinvloeden: Het stortproces kan beïnvloed worden door het weer, zoals regen of vorst.
 • Dekvloer nodig: Op schuimbeton moet een dekvloer worden aangebracht, wat een extra stap in het bouwproces betekent.

Hoe dik moet schuimbeton zijn?

De vereiste dikte van schuimbeton hangt af van het specifieke gebruik. Bij het isoleren van een kruipruimte heb je bijvoorbeeld een andere dikte nodig dan bij het leggen van een nieuwe vloer. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een professional om de juiste dikte voor jouw project te bepalen.

Minimale dikte

De minimale dikte van schuimbeton is vaak rond de 20 cm. Deze dikte is over het algemeen voldoende om de basisvoordelen van schuimbeton te bieden, zoals thermische isolatie. Echter, voor sommige toepassingen, zoals vloerisolatie, kan een dikkere laag nodig zijn om optimale prestaties te garanderen.

Maximale dikte

De maximale dikte van schuimbeton kan oplopen tot wel 60 cm of zelfs meer, afhankelijk van de toepassing. Bij een dikte hoger dan 50 cm zal het schuimbeton in veel gevallen in 2 of meer keer aangebracht moeten worden. Bij dergelijke diktes biedt schuimbeton uitstekende isolatie en stabiliteit. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe dikker het schuimbeton, hoe hoger de kosten zullen zijn, zowel qua materiaal als arbeid.

Ideale dikte

De ideale dikte van schuimbeton hangt af van de specifieke behoeften van het project. Voor vloerisolatie wordt vaak een dikte van 30 tot 40 cm aanbevolen om een goede balans te vinden tussen isolatieprestaties en kosten. Voor andere toepassingen, zoals het opvullen van holtes of het creëren van een stabiele basis voor bouwprojecten, kan een andere dikte optimaal zijn. Het is daarom essentieel om de specifieke eisen van je project te evalueren en deskundig advies in te winnen om de ideale dikte van schuimbeton te bepalen.

De isolatiewaarde van schuimbeton

De isolatiewaarde van een materiaal geeft aan hoe goed het warmte kan isoleren. Voor schuimbeton is de isolatiewaarde, ook wel de Rc-waarde genoemd, een belangrijke indicator voor de prestaties van het materiaal op het gebied van thermische isolatie. Een hogere Rc-waarde betekent betere isolatieprestaties. Schuimbeton staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen, en een van de meest nagestreefde waarden in de bouwsector is een Rc-waarde van 3,5. Maar waarom is deze specifieke waarde zo belangrijk?

Waarom kiezen voor een isolatiewaarde van 3,5 Rc

Een isolatiewaarde van 3,5 Rc is een streefwaarde die vaak wordt aanbevolen voor optimale thermische isolatie in woon- en bedrijfsgebouwen. Door te kiezen voor deze waarde, kun je profiteren van een aantal voordelen:

 1. Energiebesparing: Een hogere Rc-waarde betekent dat er minder warmte verloren gaat, wat resulteert in lagere stookkosten.
 2. Subsidie: Een isolatiewaarde van 3,5 Rc is een vereiste om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie.
 3. Comfort: Een goed geïsoleerde ruimte behoudt zijn temperatuur beter, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat.
 4. Duurzaamheid: Door minder energie te verbruiken, vermindert de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving.

Dikte voor een isolatiewaarde van 3,5 Rc

Om een Rc-waarde van 3,5 te bereiken met schuimbeton, is een bepaalde dikte van het materiaal vereist. Uit de informatie van de verstrekte bron blijkt dat voor schuimbeton een dikte van ongeveer 35 cm nodig is om deze specifieke isolatiewaarde te bereiken. Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte dikte kan variëren afhankelijk van de specifieke samenstelling en kwaliteit van het schuimbeton dat wordt gebruikt.

De droogtijd van schuimbeton

Na het storten van schuimbeton begint het droogproces. Gedurende deze periode verdampt het vocht uit het beton, waardoor het materiaal uithardt en zijn definitieve vorm en sterkte krijgt. De gemiddelde droogtijd van schuimbeton is 2 tot 3 dagen. Deze tijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 1. Dikte van het schuimbeton: Een dikkere laag schuimbeton heeft logischerwijs meer tijd nodig om volledig te drogen dan een dunnere laag.
 2. Omgevingsomstandigheden: De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een cruciale rol in het droogproces. Bij hogere temperaturen en lagere luchtvochtigheid zal schuimbeton sneller drogen.
 3. Samenstelling van het schuimbeton: Afhankelijk van de gebruikte materialen en mengverhoudingen kan de droogtijd variëren.

Om de droogtijd van schuimbeton te verkorten, zijn er enkele tips die je kunt volgen:

 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar het schuimbeton is gestort. Dit helpt het vocht sneller te verdampen.
 • Gebruik van verwarming: In koudere maanden kan het gebruik van verwarming helpen om het droogproces te versnellen.
 • Bescherming tegen regen: Als schuimbeton buiten wordt gestort, zorg er dan voor dat het beschermd is tegen regen, wat het droogproces kan vertragen.

Het is cruciaal om te wachten tot het schuimbeton volledig is gedroogd voordat je verder gaat met andere bouwactiviteiten. Dit zorgt voor de beste prestaties en duurzaamheid van het materiaal.

Verschillen in schuimbeton

Net als bij veel andere materialen, zijn er verschillende soorten en kwaliteiten schuimbeton beschikbaar. Deze kunnen variëren in termen van sterkte, isolatiewaarde en andere eigenschappen. Het is belangrijk om het juiste type schuimbeton te kiezen dat past bij de specifieke eisen van je project.

Een lijst van toepassingen van schuimbeton

Schuimbeton is een veelzijdig materiaal dat in een breed scala aan toepassingen kan worden gebruikt. De meest voorkomende toepassingen zijn:

 • Vloerisolatie
 • Kruipruimte isolatie
 • Fundering
 • Geluidsisolatie
 • Vervanging van houten vloeren
 • Opvulmateriaal
 • Vulling rond zwembaden

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang een offerte voor uw schuimbeton project

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw schuimbeton project.

Vrijblijvende offerte ontvangen