Laadpalen
Leestijd:
7
min.

Laadpaal thuis zonder eigen oprit

Zappi laadpaal met app
Zappi laadpaal met app

Met de groei van elektrische auto's wordt de behoefte aan laadpalen thuis steeds groter. Voor veel mensen is het echter een uitdaging om een laadpaal te installeren als ze geen eigen oprit hebben. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden en oplossingen om toch een laadpaal thuis te kunnen gebruiken. Ons doel is om je te informeren en aan te sporen om een laadpaal offerte aan te vragen.

De uitdaging: een laadpaal zonder eigen oprit

Waarom een laadpaal aan huis?

Het hebben van een eigen laadpaal biedt vele voordelen. Ten eerste zorgt het voor gemak: je kunt je auto opladen wanneer het jou uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadpunten. Bovendien bespaar je op de lange termijn kosten, omdat thuisladen vaak goedkoper is dan laden bij openbare laadstations. Het hebben van een laadpaal aan huis verhoogt ook de waarde van je woning, wat een bijkomend voordeel is voor huiseigenaren.

Probleem: geen eigen oprit

Het ontbreken van een eigen oprit brengt enkele uitdagingen met zich mee. Je hebt geen directe plek om je auto te parkeren en op te laden, wat kan leiden tot ongemakken en zelfs veiligheidsproblemen. Laadkabels die over de stoep liggen kunnen bijvoorbeeld gevaarlijk zijn voor voetgangers en andere weggebruikers. Daarnaast kan het lastig zijn om altijd een vrij openbaar laadpunt in de buurt te vinden, wat de noodzaak voor een eigen laadpaal versterkt.

Laat me weten of je feedback of aanpassingen hebt voor deze secties. Zodra je tevreden bent, ga ik verder met de volgende delen van de blog.

Stroomprijzen: thuisladen versus laden aan de openbare weg

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen tussen thuisladen en laden aan de openbare weg zijn de stroomprijzen. Thuisladen is vaak aanzienlijk goedkoper dan laden bij een openbaar laadpunt. Dit komt omdat de tarieven voor openbare laadpalen meestal hoger zijn vanwege extra kosten die door de exploitanten in rekening worden gebracht.

De kosten per KWh

Thuisladen: De gemiddelde stroomprijs voor huishoudens in Nederland ligt rond de €0,22 per kWh.

Openbare laadpalen: De tarieven variëren, maar kunnen oplopen tot €0,40 tot €0,70 per kWh.

Voordelen van thuisladen

Lagere stroomkosten: Met een gemiddelde prijs van €0,22 per kWh thuis, bespaar je aanzienlijk vergeleken met de €0,40 tot €0,70 per kWh bij openbare laadpalen.

Geen extra kosten: Bij openbare laadpalen kunnen er extra kosten zijn zoals starttarieven of abonnementskosten.

Gemak en controle: Je kunt laden wanneer het jou uitkomt en hebt volledige controle over je laadproces.

Nadelen van laden aan de openbare weg

Hogere kosten: De tarieven per kWh zijn vaak hoger dan thuisladen.

Beschikbaarheid: Openbare laadpalen kunnen bezet zijn, wat betekent dat je soms moet wachten voordat je kunt laden.

Onzekerheid over tarieven: De kosten kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de exploitant van de laadpaal.

Voordelen van zonnepanelen en een laadpaal

Het combineren van zonnepanelen met een laadpaal biedt aanzienlijke voordelen, zowel financieel als ecologisch. Hier zijn enkele redenen waarom het de moeite waard is om te investeren in beide.

Kostenbesparing op de lange termijn

 • Door zonnepanelen te installeren, kun je je eigen stroom opwekken en deze gebruiken om je elektrische auto op te laden. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en de bijbehorende kosten.
 • De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van de grootte van het systeem en de hoeveelheid opgewekte stroom.

Milieuvriendelijk alternatief

 • Het gebruik van zonne-energie voor het opladen van je elektrische auto vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
 • Zonne-energie is een hernieuwbare bron die geen schadelijke uitstoot veroorzaakt tijdens de productie van elektriciteit.

Onafhankelijkheid van stijgende energieprijzen

 • Door je eigen stroom op te wekken, ben je minder gevoelig voor fluctuaties in de energieprijzen. Dit kan op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.
 • Minder afhankelijkheid van het energienetwerk betekent ook meer stabiliteit en zekerheid in je energiekosten.

Optimale benutting van duurzame energie

 • Het combineren van zonnepanelen met een laadpaal zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de opgewekte zonne-energie. Overtollige energie kan direct worden gebruikt om je auto op te laden, wat efficiënter is dan het terugleveren aan het net.
 • Met slimme laadoplossingen kun je ervoor zorgen dat je auto wordt opgeladen op momenten dat er voldoende zonne-energie beschikbaar is, wat de efficiëntie verder verhoogt.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Mogelijke oplossingen

Laadkabel over de openbare ruimte

Wanneer je geen eigen oprit hebt, maar toch je elektrische auto thuis wilt opladen, kun je de laadkabel over de openbare ruimte leggen. Hierbij is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen en schade te beperken.

Gebruik van laadkabeldrempels, kabelgoottegels en kabelbruggenEr zijn verschillende methoden om de laadkabel veilig over de stoep te leggen:

 • Laadkabeldrempels: Deze verhogen de kabel en zorgen ervoor dat voetgangers en voertuigen er veilig overheen kunnen.
 • Kabelgoottegels: Dit zijn tegels met ingebouwde gootjes waar de laadkabel doorheen kan lopen, waardoor de kabel netjes en veilig wordt afgedekt.
 • Kabelbruggen: Deze constructies leggen de kabel verhoogd over de stoep, waardoor de kabel geen obstakel vormt voor voetgangers.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de laadkabel goed wordt afgedekt om schade en ongelukken te voorkomen. Als gebruiker ben je verantwoordelijk voor eventuele schade die door de laadkabel wordt veroorzaakt.

Gebruik van een laadarm

Een andere oplossing voor het opladen van je elektrische auto zonder eigen oprit is het gebruik van een laadarm. Een laadarm is een scharnierconstructie die vanuit je eigen tuin de laadkabel boven de stoep richting je auto leidt.

Wat is een laadarm en hoe werkt het?

Een laadarm, zoals de Chargearm, wordt bevestigd in je tuin en kan de laadkabel over de stoep tillen, waardoor voetgangers geen hinder ondervinden van de kabel. De laadarm is een veilige en gebruiksvriendelijke oplossing, mits je een eigen voortuin hebt waar deze geplaatst kan worden. Gemeenten staan vaak niet toe dat een laadarm op openbare grond wordt geïnstalleerd.

Voordelen van een laadarm

 • Houdt de laadkabel veilig en beschermd.
 • Voorkomt hinder voor voetgangers.
 • Gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik.

Nadelen van een laadarm

 • Relatief hoge kosten.
 • Vaste installatie van een grote beugel in je tuin.
 • Gevoeligheid voor vandalisme.

Specifieke situaties voor rijtjeshuizen

Eigen rijtjeshuis met straatgerichte tuin

Als je een rijtjeshuis hebt met een voortuin die grenst aan de straat, zijn er verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een laadpaal. Je kunt een laadpaal installeren op je eigen terrein, mits je de ruimte hebt om een auto te parkeren. Dit biedt de meeste flexibiliteit en gemak.

Huurhuis met straatgerichte tuin

Voor huurders met een voortuin zijn de mogelijkheden vergelijkbaar, maar je hebt wel toestemming van de verhuurder nodig. Zonder schriftelijke toestemming is het plaatsen van een laadpaal niet mogelijk. Houd er rekening mee dat alle kosten voor het plaatsen en eventueel verwijderen van de laadpaal voor jouw rekening zijn.

Eigen rijtjeshuis zonder straatgerichte tuin

Wanneer je geen voortuin hebt, maar wel een achtertuin of garage die aan een openbare weg grenst, kun je overwegen een wallbox in de garage te plaatsen. Dit is een praktische oplossing als je geen ruimte hebt om een laadpaal voor je huis te plaatsen.

Huurhuis zonder straatgerichte tuin

Als je een huurhuis hebt zonder voortuin, is de beste optie om een openbare laadpaal aan te vragen bij de gemeente. De gemeente beoordeelt je aanvraag en kan een laadpaal plaatsen in de buurt van je huis. Hoewel dit een langere wachttijd kan hebben, is het een haalbare oplossing voor huurders zonder eigen oprit of tuin.

Het plaatsen van een laadpaal thuis zonder eigen oprit kan uitdagend zijn, maar er zijn verschillende oplossingen beschikbaar. Of je nu kiest voor een laadkabel over de stoep, een laadarm, of een wallbox in de garage, het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en te zorgen voor een praktische en gebruiksvriendelijke oplossing. Vraag een offerte aan bij een betrouwbare leverancier om de beste optie voor jouw situatie te vinden.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de kosten van een laadpaal zonder eigen oprit?

De kosten variëren afhankelijk van de gekozen oplossing (laadkabel, laadarm, wallbox) en de installatiekosten. Vraag een offerte aan voor een precies kostenoverzicht.

Kan ik een laadpaal installeren zonder toestemming van de gemeente?

Voor het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein is meestal geen toestemming nodig, maar voor het plaatsen op of over openbare grond wel. Informeer bij je gemeente naar de specifieke regels.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een laadkabel over de stoep?

Gebruik laadkabeldrempels, kabelgoottegels of kabelbruggen om de kabel veilig af te dekken en ongelukken te voorkomen.

Zijn er subsidies beschikbaar voor de installatie van een laadpaal?

Ja, er zijn vaak subsidies beschikbaar voor de installatie van laadpalen. Informeer bij je gemeente of energieleverancier naar de mogelijkheden.

Hoe lang duurt het om een openbare laadpaal bij de gemeente aan te vragen?

De verwerkingstijd kan variëren, maar het kan enkele weken tot maanden duren voordat de laadpaal geplaatst wordt. Informeer bij je gemeente voor een specifieke tijdsindicatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over thuisbatterijen

No items found.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, ga jeakkoord met het opslaan van cookies op jouw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.