Vloerisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerisolatie
Leestijd:
4
min.

Besparing en het rendement van vloerisolatie

vloerisolatie met kat
vloerisolatie met kat

Goede vloerisolatie is een win-win voor zowel je portemonnee als het milieu. Door je vloer te isoleren, verminder je niet alleen je energieverbruik en de bijbehorende kosten, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst. En het mooie is, bepaalde vloerisolatie zijn vrij eenvoudig zelf aan te brengen!

Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie draait alles om het verhogen van de efficiëntie van je huis. Door de vloer van je woning te isoleren, verminder je de hoeveelheid warmte die verloren gaat door de vloer en naar de onderliggende kruipruimte of buitenomgeving. Dit betekent dat je minder energie hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Vloerisolatie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar kan ook eenvoudig zelf worden aangebracht. Het resultaat is een meer energiezuinig, comfortabel en duurzaam huis.

Energiebesparing door vloerisolatie

Vloerisolatie kan je al snel een besparing opleveren van 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer. Dit betekent in veel gevallen een besparing van 10 tot 15% op je gasrekening. Maar de voordelen van vloerisolatie gaan verder dan alleen het besparen op je energierekening.

Verbetering van het wooncomfort

Vloerisolatie kan ook bijdragen aan een verbeterd wooncomfort. Door je vloer te isoleren krijg je een gelijkmatigere temperatuur in huis, waardoor het comfort toeneemt. Je bent ook verlost van overtollig vocht dat via je kruipruimte het huis binnenkomt. Het is een relatief kleine aanpassing met grote effecten op je woning en wooncomfort.

Wat is het rendement van vloerisolatie?

Als je je afvraagt of de kosten van vloerisolatie opwegen tegen de voordelen, dan is het antwoord een volmondig ja. Ondanks de initiële kosten, zul je door het verminderen van je energieverbruik elk jaar besparen op je energierekening.

Terugverdientijd van vloerisolatie

Dankzij deze jaarlijkse besparingen is de terugverdientijd van vloerisolatie meestal tussen de 7 en 10 jaar. Maar vergeet niet: de levensduur van goede isolatie is gelijk aan de volledige levensduur van je woning. Het is dus een eenmalige investering waarvan je jarenlang de voordelen kunt ervaren.

Kosten en besparingen van vloerisolatie

Als je overweegt om vloerisolatie te installeren, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de kosten en mogelijke besparingen. Het loont de moeite om verschillende aanbieders goed te vergelijken, want de kosten kunnen sterk variëren.

Invloed van vloerisolatie op de waarde van het huis

Het toevoegen van vloerisolatie kan ook de waarde van je huis verhogen. Een energiezuinig huis is aantrekkelijker op de woningmarkt en kan bij verkoop een hogere prijs opleveren. Bovendien kan de verbeterde energie-efficiëntie van je huis je in aanmerking brengen voor groene leningen of subsidies, die de kosten verder kunnen verlagen.

Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je vloer. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)
Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je vloer. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Besparen met vloerisolatie bij vloerverwarming

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar zelfs als je huis vloerverwarming heeft, kan vloerisolatie nog steeds aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Zelfs als je al comfortabele warme voeten hebt, kan de isolatie van je vloer het warmteverlies naar de kruipruimte verminderen en je stookkosten verlagen.

Door je vloer te isoleren met een isolatiemateriaal met een minimale Rc-waarde van 5, kun je al snel 15% besparen op je stookkosten. De besparing met vloerisolatie bij vloerverwarming is zelfs nog hoger dan bij woningen zonder vloerverwarming. Je kunt tot wel 20% besparen op je energiekosten, afhankelijk van je specifieke situatie.

Hoe vloerisolatie bijdraagt aan duurzaamheid?

Naast de financiële besparingen en verbeterd wooncomfort, draagt vloerisolatie ook bij aan het verduurzamen van Nederland.

Vloerisolatie en verminderde CO2-uitstoot

Door minder energie te gebruiken voor het verwarmen van je huis, verlaag je ook de CO2-uitstoot van je huis. Dit draagt bij aan de algemene inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het is dus een effectieve manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd een comfortabelere leefomgeving te creëren.

Langdurige duurzaamheid met vloerisolatie

Vloerisolatie is een langetermijninvestering die vele jaren meegaat. Goede vloerisolatie gaat net zo lang mee als je huis, waardoor het een duurzame keuze is. De eenmalige investering kan zo bijdragen aan een lagere energierekening, een verminderde CO2-uitstoot en een verbeterd wooncomfort voor de komende decennia.

Het Verbeteren van Bestaande Vloerisolatie

In veel oudere huizen is een vorm van vloerisolatie aanwezig. Echter, door vocht en schimmelvorming kunnen deze oude isolatiematerialen in de loop van de tijd hun isolerende capaciteiten verliezen. Moderne isolatiematerialen zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vroeger. Het vervangen van oude isolatie of het na-isoleren van je vloer kan dus een aanzienlijke extra besparing opleveren.

Bovendien kunnen wij graag bij je langskomen om de staat van je huidige vloerisolatie te beoordelen en te kijken of deze kan worden verbeterd. Hierbij streven we altijd naar de hoogst mogelijke besparing.

Vloerisolatie: iets voor jou?

Vloerisolatie biedt een scala aan voordelen, van kostenbesparingen en verbeterd wooncomfort tot een verminderde CO2-uitstoot. De investering betaalt zich terug in lagere energiekosten, een waardestijging van het huis, een comfortabeler huis en een bijdrage aan duurzaamheid. Het is dus de moeite waard om vloerisolatie in overweging te nemen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en het comfort van je huis.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen