Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
5
min.

Spouwmuurisolatie: Alles over de besparingen en de financiële voordelen

Verbouwing van een apartement. Shot van de binnenkant met geïsoleerde spouwmuren.
Verbouwing van een apartement. Shot van de binnenkant met geïsoleerde spouwmuren.

Het isoleren van spouwmuren is een van de meest kosteneffectieve manieren om je huis te verduurzamen en energie te besparen. Met de stijgende energieprijzen en toenemende aandacht voor het milieu zoeken huiseigenaren naar efficiënte manieren om hun energieverbruik te verminderen. Spouwmuurisolatie biedt niet alleen een directe besparing op je energierekening, maar verbetert ook het comfort in huis en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.

In deze blog verkennen we hoe spouwmuurisolatie werkt, de voordelen ervan, en hoeveel je daadwerkelijk kunt besparen door deze slimme investering in je woning.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een effectieve methode om je woning energiezuiniger te maken. Het proces houdt in dat isolatiemateriaal wordt aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je huis, bekend als de spouw. Deze techniek vermindert warmteverlies, waardoor je energierekening lager uitvalt en je wooncomfort toeneemt. Het is een investering die niet alleen bijdraagt aan een lagere energierekening, maar ook aan een duurzamere toekomst.

Voordelen van spouwmuurisolatie

De voordelen van spouwmuurisolatie strekken zich uit van financiële besparingen tot een verbeterd woonklimaat. Enerzijds zorgt het voor een aanzienlijke vermindering van de energiekosten door het verminderen van warmteverlies in de winter en het behouden van een koelere temperatuur in de zomer. Anderzijds draagt het bij aan een comfortabeler en gezonder binnenklimaat door de stabilisatie van de binnentemperatuur en het verminderen van vocht en schimmelvorming. Milieutechnisch gezien levert spouwmuurisolatie ook een positieve bijdrage door de verlaging van de CO2-uitstoot.

Hoeveel kun je besparen met spouwmuurisolatie?

Het besparen op energiekosten is een belangrijke overweging voor veel huiseigenaren. Met spouwmuurisolatie kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Gemiddeld kunnen huishoudens verwachten hun jaarlijkse energiekosten met ongeveer 15% te verlagen. Deze besparing varieert echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt, en het klimaat waarin je woont. Het is belangrijk te beseffen dat investeren in spouwmuurisolatie niet alleen een direct financieel voordeel oplevert, maar ook bijdraagt aan de waardevermeerdering van je woning.

Factoren die de besparing beïnvloeden

De besparing die je kunt realiseren met spouwmuurisolatie wordt beïnvloed door meerdere factoren. De belangrijkste zijn:

 • Type woning: Vrijstaande woningen profiteren doorgaans het meest, aangezien ze een groter muuroppervlak hebben dat blootgesteld is aan de buitenlucht.
 • Dikte van de spouw: Een bredere spouw maakt het mogelijk om meer isolatiemateriaal aan te brengen, wat leidt tot een hogere isolatiewaarde.
 • Soort isolatiemateriaal: Er zijn verschillende materialen beschikbaar, elk met hun eigen isolerende eigenschappen en prijskaartje.
 • Type verwarming en energieprijzen: De uiteindelijke besparing hangt ook af van hoe je je huis verwarmt en de huidige energieprijzen.

Berekening van jouw besparing

Om een specifieke inschatting te maken van de besparing die je kunt verwachten met spouwmuurisolatie, kun je gebruikmaken van verschillende online calculators. Deze tools houden rekening met de specifieke kenmerken van jouw woning, zoals de afmetingen, het type woning, en de huidige isolatiestatus. Door je gegevens in te voeren, krijg je een gepersonaliseerde schatting van de jaarlijkse energiebesparing en de bijbehorende kostenvermindering. Dit helpt je bij het maken van een geïnformeerde beslissing over de investering in spouwmuurisolatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Begin vandaag met je isolatieproject!

Vul het contact- of offerte formulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte van experts.

Kosten van spouwmuurisolatie

De kosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de woning en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Hoewel dit initieel als een aanzienlijke investering kan lijken, is het belangrijk om deze kosten af te wegen tegen de langdurige besparingen op je energierekening. Daarnaast zijn er vaak subsidies beschikbaar die de financiële last kunnen verlichten.

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is een cruciaal aspect voor huiseigenaren die overwegen te investeren in deze vorm van isolatie. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar, afhankelijk van de initiële investeringskosten, de jaarlijkse energiebesparing, en de huidige energieprijzen. Deze relatief korte terugverdientijd, gecombineerd met de lange levensduur van de isolatie, maakt spouwmuurisolatie tot een bijzonder aantrekkelijke investering voor het verduurzamen van je woning.

Waarom een isolatiespecialist inschakelen?

Het inschakelen van een erkende isolatiespecialist garandeert dat de spouwmuurisolatie correct en veilig wordt aangebracht. Professionals beschikken over de nodige kennis en ervaring om de isolatie optimaal te installeren, wat de effectiviteit van de isolatie ten goede komt. Bovendien kunnen zij adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw specifieke situatie en helpen bij het navigeren door eventuele subsidies en financiële voordelen. Vraag bij OranjeDuurzaam daarom een offerte aan en krijg tot 3 offertes van gecertificeerde isolatie-experts.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Begin vandaag met je isolatieproject!

Vul het contact- of offerte formulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte van experts.

Subsidies en financiële voordelen

De overheid en diverse lokale instanties bieden subsidies en financiële voordelen om huiseigenaren te stimuleren hun woningen te isoleren. Deze financiële steun kan de initiële investeringskosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten. Het is aan te raden om bij je gemeente of het energieloket na te gaan welke regelingen er beschikbaar zijn en of je in aanmerking komt voor dergelijke ondersteuning.

Is spouwmuurisolatie de investering waard?

Spouwmuurisolatie is zonder twijfel een investering die de moeite waard is. Niet alleen vanwege de directe besparingen op de energierekening en de relatief korte terugverdientijd, maar ook vanwege de positieve impact op het wooncomfort en het milieu. Door de stappen naar isolatie nu te zetten, investeer je in de toekomst van je woning en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Veelgestelde Vragen over Spouwmuurisolatie Besparingen

 1. Hoeveel kan ik besparen met spouwmuurisolatie?
  • De besparing varieert afhankelijk van je woningtype en energieverbruik, maar gemiddeld kun je ongeveer 15% op je energierekening besparen.
 2. Wat kost spouwmuurisolatie?
  • Kosten liggen tussen de €15 en €30 per vierkante meter, afhankelijk van de omvang van je woning en het gekozen materiaal.
 3. Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering heb terugverdiend?
  • De terugverdientijd varieert, maar ligt gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar.
 4. Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?
  • De meeste huizen gebouwd tussen 1920 en 1980 met spouwmuren zijn geschikt. Een isolatiespecialist kan dit beoordelen.
 5. Welk materiaal wordt gebruikt voor spouwmuurisolatie?
  • Er zijn verschillende materialen, zoals glaswol, EPS-parels en PUR-schuim. De keuze hangt af van je voorkeur en de eigenschappen van je woning.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Begin vandaag met je isolatieproject!

Vul het contact- of offerte formulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte van experts.

Vrijblijvende offerte ontvangen