Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Isolatie
Leestijd:
10
min.

Bespaar energie en geld: Alles wat je moet weten over huisisolatie

Een goed geïsoleerd huis, is een fijn huis.
Een goed geïsoleerd huis, is een fijn huis.

Als het gaat om de verduurzaming van je woning, is isolatie een van de meest belangrijke elementen om over na te denken. Het is de basis voor het maken van een comfortabel wonen. Het draagt bij aan een stabiel binnenklimaat, helpt bij het drukken van de energiekosten en speelt een aanzienlijke rol in het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Maar de wereld van isolatie kan complex en verwarrend zijn, vol technische termen en verschillende opties.

Daarom hebben we deze gids samengesteld om je wegwijs te maken in de isolatiemogelijkheden, de kosten en besparingen die ermee gepaard gaan en de subsidies die beschikbaar zijn om je te ondersteunen. Door verder te lezen, krijg je een goed inzicht in wat er allemaal komt kijken bij het isoleren van je woning, zodat je goede beslissingen kunt nemen die passen bij jouw situatie.

Wat is Isoleren?

Isoleren is een term die we vaak horen, maar wat betekent het precies? In de meest basale zin is isoleren het proces van het beperken van de warmte- of geluidsoverdracht tussen twee verschillende gebieden. Kijkend naar de context van jouw woning, betekent isoleren dat je maatregelen neemt om de overdracht van warmte tussen de binnen- en buitenomgeving te minimaliseren.

Maar het is meer dan alleen het plaatsen van wat isolatiemateriaal hier en daar. Het is een doordachte procedure die uit verschillende stappen bestaat, van het identificeren van de gebieden in je woning die het meeste warmteverlies veroorzaken tot het selecteren van het juiste type isolatie om dit verlies te beperken. Het eindresultaat van een goed uitgevoerde isolatie is een huis dat comfortabeler aanvoelt, minder afhankelijk is van het constant gebruik van verwarming of airconditioning en uiteindelijk minder energie verbruikt. Maar waarom is het isoleren van je woning zo belangrijk? Laten we dat bekijken.

Waarom moet je isoleren?

Het isoleren van je huis is essentieel om meerdere redenen. Eerst en vooral, goede isolatie helpt bij het handhaven van een comfortabel binnenklimaat, ongeacht de weersomstandigheden buiten. In de winter houdt isolatie de warmte binnen, terwijl het in de zomer de hitte buiten houdt.

Ten tweede, met goede isolatie kun je aanzienlijk op energiekosten besparen. Isolatie vermindert de hoeveelheid energie die nodig is om je huis te verwarmen of te koelen, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Ten slotte is isoleren belangrijk om onze impact op het milieu te verminderen. Door het energieverbruik van je huis te verlagen, vermindert je ook de uitstoot van broeikasgassen. Zo draag je bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Wat kan je allemaal isoleren?

Er zijn veel verschillende delen van je woning die je kunt isoleren om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. De volgende delen van het huis zijn het meest relevant als het gaat om isolatie:

  1. Dakisolatie: Warmte stijgt en daarom kan een aanzienlijk deel van de warmte in je huis verloren gaan via het dak als het niet goed geïsoleerd is. Dakisolatie kan warmteverlies aanzienlijk verminderen door het isoleren van de lucht in de dakspouw, wat resulteert in een beter behoud van warmte in de winter en minder warmte-infiltratie in de zomer. Afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van je woning, kan je kiezen uit verschillende isolatiematerialen zoals glaswol en EPS. De juiste Rc-waarden, die de thermische weerstand van een isolatielaag aangeven, zijn belangrijk voor effectieve dakisolatie. Dakisolatie kan tot 25% energiebesparing opleveren, bijdragen aan een gezonder binnenklimaat, een lagere energierekening en verminderd ongemak door kou. Ook kun je mogelijk profiteren van ISDE-subsidies om de kosten te dekken.
  2. Muurisolatie: Dit omvat zowel spouwmuurisolatie als binnen- en buitenmuurisolatie. Muurisolatie voorkomt dat warmte ontsnapt en kou binnenkomt door een laag isolatiemateriaal zoals mineralenwol of glaswolvlokken tussen de buitenmuur en de binnenste binnenwand te plaatsen. De besparing op energiekosten kan oplopen tot 45%, wat een aanzienlijke besparing op de lange termijn kan opleveren. Daarnaast kan muurisolatie bijdragen aan een lagere energierekening, minder last van kou en een duurzamere woning door minder energieverbruik.
  3. Vloerisolatie: Koude vloeren kunnen in de winter zeer oncomfortabel zijn. Door je vloeren te isoleren, kun je de warmte in je huis beter behouden en tegelijkertijd het geluidsniveau verminderen. Vloerisolatie kan tot 25% op het gasverbruik besparen en draagt bij aan een beter thermisch comfort, een verhoogde woningwaarde en minder geluidsoverlast. Verschillende isolatiematerialen, zoals schuimbeton en EPS parels, kunnen worden gebruikt afhankelijk van de specifieke eisen en omstandigheden van je woning.
  4. Raamisolatie: Ramen, en met name enkel glas, kunnen een belangrijke bron van warmteverlies zijn in een woning. Door enkel glas te vervangen door dubbel glas of HR++ glas, kun je tot 30% energie besparen. Daarnaast draagt het bij aan een comfortabelere leefomgeving door het verminderen van warmteverlies en geluidsoverlast. Afhankelijk van je specifieke behoeften en budget, kun je kiezen uit verschillende soorten isolatieglas, zoals dubbel glas, Triple glas en HR glas.

Kosten en Besparingen

Het isoleren van je huis vereist een initiële investering, maar deze kosten kunnen op de lange termijn grotendeels worden gecompenseerd door de besparingen op je energierekening. Bijvoorbeeld, een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt gemiddeld 1.200 m3 gas voor verwarming per jaar, terwijl een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, ongeveer 2.600 m3 gas per jaar nodig heeft. Dat is ruim 2 keer zoveel!

Volgens berekeningen van Milieu Centraal kan de overgang van geen naar goede isolatie leiden tot een jaarlijkse besparing van € 1.600 tot 4.000 op energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Zelfs in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo'n € 350 tot ruim 900 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Subsidies en financieringsmogelijkheden voor isolatie

Als je van plan bent je huis te isoleren, is het goed om te weten dat er diverse subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar kunnen zijn om je hierbij financieel te ondersteunen. De exacte voorwaarden en beschikbaarheid van deze subsidies kunnen variëren afhankelijk van je locatie en de specifieke tijd, dus het is altijd aan te raden om de meest recente informatie op te zoeken of contact op te nemen met de lokale autoriteiten of een energieadviseur.

  1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): In Nederland was er bijvoorbeeld tot 2021 de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), gericht op particulieren die minimaal twee energiebesparende maatregelen wilden nemen, zoals isolatie. De subsidie kon oplopen tot ongeveer 20% van de totale kosten.
  2. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): Na 2021 is de SEEH opgegaan in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is niet alleen voor isolatie, maar ook voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.
  3. Energiebespaarlening: Daarnaast is er in Nederland de Energiebespaarlening, een gunstige lening voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie. De lening heeft een lage rente en kan worden afgesloten voor bedragen tussen de €2.500 en €25.000.
  4. Lokale subsidies: Veel gemeenten en provincies hebben ook eigen subsidies voor het verduurzamen van je woning. Check daarom altijd de website van je gemeente of provincie voor lokale mogelijkheden.
  5. Verlaagd BTW-tarief: Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden in Nederland onder het verlaagde BTW-tarief van 9% vallen. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale kosten.
De ISDE-subsidie bij twee of meer maatregelen. Voer je één isolerende maatregel uit? Halveer dan bovenstaande bedragen.

Andere financieringsmogelijkheden

Naast subsidies zijn er nog andere financieringsmogelijkheden voor isolatie. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een groene lening of de energiebespaarlening. Dit zijn aantrekkelijke leningen met lage rente voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Kijk voor meer informatie over deze leningen op de website van het Nationaal Warmtefonds.

Is mijn huis geschikt voor isolatie?

Isoleren en besparen: dat klinkt natuurlijk goed. Maar is jouw huis geschikt voor isolatie? Gelukkig is het antwoord in de meeste gevallen 'ja'.

Type woning

Het type woning bepaalt voor een deel of en hoe je kunt isoleren. In Nederland zijn er grofweg vier typen woningen: vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning en appartement. Vrijstaande woningen en hoekwoningen hebben vaak de meeste isolatiemogelijkheden omdat ze meer 'buitenmuur' hebben. Tussenwoningen en appartementen hebben minder mogelijkheden, maar ook daar is vaak nog veel winst te behalen.

Bouwjaar

Het bouwjaar van de woning is ook van invloed op de isolatiemogelijkheden. Woningen van voor 1920 hebben vaak geen spouwmuren en zijn daardoor lastiger te isoleren. Voor deze woningen is het isoleren van het dak en de vloer vaak de beste optie. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1980 hebben meestal wel spouwmuren, maar die zijn vaak nog niet geïsoleerd. Hier is dus nog veel winst te behalen. Woningen van na 1980 zijn vaak al redelijk tot goed geïsoleerd, maar ook daar kan nog op verschillende punten verbetering mogelijk zijn.

Huidige isolatie

Heb je al isolatie in je huis? Dan kan het zijn dat die isolatie verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige standaarden. In dat geval kan het zinvol zijn om te investeren in betere isolatie.

Bij het isoleren van je huis zijn er een paar belangrijke zaken om op te letten. Hieronder gaan we hier verder op in:

Kies het juiste isolatiemateriaal

Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor een bepaald materiaal hangt af van verschillende factoren, zoals de plek waar je wilt isoleren, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Voorbeelden van isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, EPS (piepschuim), PIR, PUR en houtvezel. Elk van deze materialen heeft een andere isolatiewaarde en andere eigenschappen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren voordat je een keuze maakt.

Let op de isolatiewaarde

De isolatiewaarde van een materiaal geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Er zijn verschillende manieren om deze waarde uit te drukken. De meest gebruikte zijn de R-waarde en de U-waarde. De R-waarde geeft de warmteweerstand van een materiaal aan: hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De U-waarde geeft juist de warmtedoorgang van een materiaal aan: hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om te letten op de isolatiewaarde.

Zorg voor voldoende ventilatie

Een goed geïsoleerd huis is belangrijk, maar een goed geventileerd huis is minstens zo belangrijk. Ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen. Bij het isoleren van je huis is het daarom belangrijk om ook aandacht te besteden aan ventilatie. Soms is het nodig om extra ventilatievoorzieningen te treffen.

Overweeg een professional in te schakelen

Het isoleren van je huis kan een flinke klus zijn. Hoewel je veel dingen zelf kunt doen, kan het soms verstandig zijn om een professional in te schakelen. Een professional kan je adviseren over de beste isolatiemogelijkheden voor jouw huis en kan de isolatie vakkundig aanbrengen. Schakel OranjeDuurzaam in voor jouw project!

Kijk naar toekomstige energieplannen

Als je plannen hebt om in de toekomst bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren, dan is het goed om daar nu al rekening mee te houden. Een warmtepomp werkt namelijk het beste in een goed geïsoleerd huis. Door bij het isoleren alvast rekening te houden met toekomstige energieplannen, kun je op de lange termijn geld besparen.

Vergunning nodig?

Voor het isoleren van je huis heb je meestal geen vergunning nodig. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld als je de buitenkant van je huis wilt isoleren en daardoor het aanzicht van de woning verandert, kan het zijn dat je wel een vergunning nodig hebt. Informeer hiervoor bij je gemeente.

Isoleren is een effectieve manier om energie te besparen, je wooncomfort te verhogen en je CO2-uitstoot te verminderen. Hoewel het een investering vergt, kun je die investering vaak al binnen een paar jaar terugverdienen. Bovendien zijn er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden die het financieel nog aantrekkelijker maken. Ga daarom vandaag nog aan de slag met het isoleren van je huis!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen