Dakisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Dakisolatie
Leestijd:
9
min.

Dak isoleren vanuit de binnenzijde: Alles wat je moet weten

Dak wordt geïsoleerd vanaf binnenuit
Dak wordt geïsoleerd vanaf binnenuit

Dakisolatie vanuit de binnenzijde is een effectieve manier om energie te besparen en het comfort in huis te verhogen. Dakisolatie helpt niet alleen bij het verlagen van de energierekening, maar draagt ook bij aan een comfortabeler leefklimaat door warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer.

In deze blog bespreken we de voordelen, nadelen, kosten en de verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor dakisolatie van binnenuit. We behandelen ook de installatieprocessen, hoe je vochtproblemen kunt voorkomen, en welke subsidies beschikbaar zijn om de kosten te drukken.

Wat is dakisolatie van de binnenzijde?

Dakisolatie van de binnenzijde houdt in dat isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dakbeschot wordt aangebracht. Dit is vaak de voorkeursmethode voor bestaande woningen waar de dakbedekking niet vervangen hoeft te worden. Het is eenvoudiger en goedkoper dan isolatie van buitenaf, waarbij de dakbedekking verwijderd moet worden. Het isolatiemateriaal wordt tussen de dakbalken geplaatst, waarna het dak wordt afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten of houten panelen. Dit proces is minder ingrijpend en kan vaak door doe-het-zelvers worden uitgevoerd, mits zij de juiste voorbereidingen treffen en de juiste materialen gebruiken.

Er zijn verschillende situaties waarin dakisolatie van binnenuit wordt toegepast. Bijvoorbeeld wanneer de dakbedekking nog in goede staat is en niet vervangen hoeft te worden, of wanneer men de zolderruimte wil benutten zonder de dakstructuur te wijzigen. Het belangrijkste verschil tussen isolatie van binnenuit en buitenaf is de locatie waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Bij isolatie van binnenuit blijft de dakbedekking onaangeroerd, terwijl bij isolatie van buitenaf de dakbedekking eerst moet worden verwijderd.

Voordelen en nadelen van dakisolatie binnenzijde

Voordelen van dakisolatie aan de binnenzijde

 1. Kostenbesparing: Dakisolatie van binnenuit is doorgaans goedkoper dan van buitenaf, omdat er minder arbeidsintensieve stappen nodig zijn, zoals het verwijderen en opnieuw plaatsen van dakpannen. Dit bespaart niet alleen op arbeidskosten, maar ook op de tijd die nodig is voor de installatie. Bovendien kunnen doe-het-zelvers verdere besparingen realiseren door de isolatie zelf aan te brengen.
 2. Gemakkelijker uit te voeren: Vooral voor doe-het-zelvers is deze methode minder ingrijpend. De installatie kan vaak in een paar dagen worden voltooid, afhankelijk van de grootte van het dak en de complexiteit van de structuur. Het gebruik van eenvoudig te hanteren materialen zoals glaswol of steenwol maakt het proces toegankelijk voor mensen met basis klusvaardigheden.
 3. Bescherming van de bestaande dakbedekking: Bij dakisolatie van binnenuit blijft de dakbedekking onaangeroerd, wat de integriteit van het dak behoudt. Dit betekent minder kans op beschadigingen en lekkages tijdens de installatie. Ook worden bestaande dakpannen en andere dakmaterialen niet blootgesteld aan de elementen, wat hun levensduur kan verlengen.

Nadelen van dakisolatie aan de binnenzijde

 1. Vochtproblemen: Er is een risico op vochtproblemen als de isolatie niet correct wordt aangebracht. Condensatie kan zich ophopen binnen de dakconstructie, wat kan leiden tot schimmelvorming en houtrot. Het is essentieel om een dampremmende laag aan te brengen om condensatie te voorkomen. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd is om vochtproblemen te minimaliseren.
 2. Beperkte ruimte: De ruimte voor isolatiemateriaal is beperkt tot de dikte van de dakconstructie. Dit kan betekenen dat er dikker isolatiemateriaal nodig is om de gewenste isolatiewaarde te bereiken. In sommige gevallen kan dit de beschikbare ruimte in de zolderkamer beperken, wat van invloed kan zijn op de bruikbaarheid van de ruimte.
 3. Koudebruggen: Er kunnen koudebruggen ontstaan als de isolatie niet zorgvuldig wordt geplaatst. Dit zijn plekken waar warmte verloren gaat door een gebrek aan isolatie, wat kan leiden tot warmteverlies en lagere energie-efficiëntie. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste plaatsing van isolatiemateriaal en het afdichten van naden en kieren om koudebruggen te voorkomen.

Behandelen van bestaande vochtproblemen

Als er al vochtproblemen zijn, moeten deze eerst worden aangepakt voordat de isolatie wordt aangebracht. Dit kan inhouden:

• Het drogen van de dakstructuur met behulp van ventilatoren of luchtontvochtigers.

• Het vervangen van beschadigde delen van het dak of de dakconstructie.

• Het behandelen van schimmel met een schimmelwerend middel.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Soorten dakisolatie voor de binnenkant

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is cruciaal voor een effectieve dakisolatie van binnenuit. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten isolatiematerialen, hun eigenschappen en voordelen.

Minerale wol

Glaswol: Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecycled glas. Het biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is flexibel, waardoor het gemakkelijk te installeren is tussen dakbalken. Glaswol heeft goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen en is brandveilig. Het materiaal is relatief goedkoop, met kosten variërend van €142,50 tot €808,00 per 50 m², afhankelijk van de dichtheid en dikte.

Steenwol: Steenwol, gemaakt van basalt, is een duurzaam isolatiemateriaal dat uitstekende geluidsisolatie en brandveiligheid biedt. Het is iets duurder dan glaswol, met prijzen tussen €201,50 en €1255,50 per 50 m². Steenwol is vochtregulerend en voorkomt schimmelvorming, waardoor het een goede keuze is voor vochtige omgevingen.

Kunststof isolatieplaten

PIR platen: PIR (polyisocyanuraat) platen zijn een van de meest efficiënte isolatiematerialen, met een hoge isolatiewaarde per centimeter dikte. Dit maakt ze ideaal voor situaties waar ruimte beperkt is. PIR platen zijn licht, gemakkelijk te hanteren en te installeren, maar ze zijn duurder, met prijzen tussen €340,00 en €1191,00 per 50 m². Ze bieden uitstekende thermische isolatie en zijn geschikt voor zowel doe-het-zelvers als professionals.

PUR platen: PUR (polyurethaan) platen zijn vergelijkbaar met PIR, maar bieden iets lagere isolatiewaarden. Ze zijn nog steeds zeer effectief en iets goedkoper dan PIR, met een vergelijkbare installatiegemak. PUR platen zijn een goede middenweg tussen kosten en prestaties.

Spuitisolatie

PUR-schuim: Gespoten PUR-schuim is een naadloze isolatiemethode die ideaal is voor het vullen van moeilijk bereikbare plekken. Het schuim wordt ter plaatse aangebracht en zet uit om alle gaten en kieren te vullen, waardoor het een zeer effectieve isolatielaag vormt. PUR-schuim is relatief duur, maar biedt uitstekende isolatie-eigenschappen en elimineert koudebruggen.

Ecologische isolatiematerialen

Houtvezel: Houtvezelisolatie wordt gemaakt van gerecycled hout en biedt goede thermische en akoestische isolatie. Het materiaal is vochtregulerend, duurzaam en milieuvriendelijk. Houtvezelisolatie is flexibeler en gemakkelijker te hanteren dan sommige andere materialen, maar het kan duurder zijn afhankelijk van de fabrikant en de specifieke producteigenschappen.

Katoen: Katoenisolatie is gemaakt van gerecyclede katoenvezels en biedt goede thermische isolatie en vochtregulering. Het materiaal is flexibel, licht van gewicht en eenvoudig te installeren. Katoenisolatie is een milieuvriendelijke optie, maar kan duurder zijn dan traditionele isolatiematerialen zoals glaswol.

Vlas: Vlasisolatie is een natuurlijk materiaal dat goede thermische en akoestische isolatie biedt. Het is flexibel, vochtregulerend en eenvoudig te verwerken. Vlasisolatie is een duurzame keuze, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid en de kwaliteit van het materiaal.

Kosten van dakisolatie binnenzijde

De kosten van dakisolatie aan de binnenzijde variëren, maar gemiddeld kost het tussen de €20 en €50 per vierkante meter, inclusief plaatsing. De kosten zijn afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatie en de arbeidskosten. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende materialen:

Glaswol: €142,50 - €808,00 per 50 m². Glaswol is een populaire keuze vanwege de lage kosten en goede isolatiewaarde. Het is eenvoudig te installeren en biedt ook geluidsisolatie. Glaswol is ook brandveilig en duurzaam, wat het een betrouwbare optie maakt voor veel huiseigenaren.

Steenwol: €201,50 - €1255,50 per 50 m². Steenwol is iets duurder dan glaswol, maar biedt betere geluidsisolatie en is brandveiliger. Het heeft ook uitstekende vochtregulerende eigenschappen, wat helpt om schimmelvorming te voorkomen. Steenwol is gemaakt van natuurlijke materialen, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

PIR platen: €340,00 - €1191,00 per 50 m². PIR platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn dunner, waardoor ze minder ruimte innemen. Ze zijn duurder, maar zeer efficiënt. PIR platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te installeren, wat ze een populaire keuze maakt voor doe-het-zelvers en professionals.

Waarom lopen de prijzen zo uiteen?

De prijzen per 50 vierkante meter voor dakisolatie kunnen sterk variëren door verschillende factoren die invloed hebben op de totale kosten. Hier zijn enkele redenen waarom de prijzen zo uiteenlopen:

 1. Type isolatiemateriaal: Verschillende isolatiematerialen hebben uiteenlopende productiekosten en eigenschappen, wat de prijs beïnvloedt. Glaswol en steenwol zijn bijvoorbeeld goedkoper om te produceren dan PIR-platen, die hogere materiaalkosten hebben vanwege hun superieure isolatiewaarde en dunner ontwerp.
 2. Isolatiewaarde: Materialen met een hogere isolatiewaarde (R-waarde) zijn doorgaans duurder. PIR-platen hebben een hogere R-waarde per dikte-eenheid dan glaswol of steenwol, wat betekent dat ze efficiënter zijn in het isoleren maar ook meer kosten.
 3. Dikte van het materiaal: De benodigde dikte van het isolatiemateriaal om een bepaalde R-waarde te bereiken kan verschillen. Dikker materiaal kost meer en kan de uiteindelijke prijs verhogen.
 4. Merk en kwaliteit: Er zijn verschillende merken en kwaliteiten van isolatiematerialen beschikbaar. Premium merken met betere prestatiekenmerken of langere levensduur zijn vaak duurder.
 5. Beschikbaarheid en vraag: Seizoensgebonden vraag of schommelingen in de markt kunnen de prijs van isolatiematerialen beïnvloeden. In perioden van hoge vraag kunnen de prijzen stijgen.
 6. Installatiekosten: De arbeidskosten voor het installeren van de isolatie kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de klus, de ervaring van de installateurs en regionale verschillen in arbeidskosten.
 7. Extra benodigdheden: Naast het isolatiemateriaal zelf kunnen extra benodigdheden zoals dampremmende folies, bevestigingsmaterialen en afwerkingsmaterialen de totale kosten verhogen.

Naast deze kosten zijn er ook mogelijkheden voor subsidies en financiële voordelen, zoals de ISDE en verlaagd btw-tarief, die de kosten verder kunnen verlagen. Het is raadzaam om bij de gemeente na te vragen welke subsidies beschikbaar zijn. Deze subsidies kunnen de initiële investering aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd van de isolatie verkorten.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Installatieproces van dakisolatie binnenzijde

Een goede installatie van dakisolatie van binnenuit is essentieel voor optimale prestaties en duurzaamheid. Hier is een gedetailleerd stappenplan voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit:

1. Voorbereiding:

Controleer het dak: Voordat u begint, moet u het dak inspecteren op vochtproblemen, schade en andere structurele problemen. Reparaties moeten worden uitgevoerd voordat de isolatie wordt aangebracht om toekomstige problemen te voorkomen.

Meet de ruimte: Meet de afstand tussen de dakbalken en bepaal de benodigde hoeveelheid isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat u voldoende materiaal heeft en voorkomt onderbrekingen tijdens de installatie.

Benodigdheden verzamelen: Zorg ervoor dat u alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand heeft, waaronder isolatiemateriaal, dampremmende folie, bevestigingsmaterialen, een isolatiemes, een meetlint, en veiligheidsuitrusting zoals handschoenen en een stofmasker.

2. Installatie:

Snijd het isolatiemateriaal op maat: Gebruik een isolatiemes om het materiaal op de juiste afmetingen te snijden, zodat het precies tussen de dakbalken past. Zorg ervoor dat de sneden recht zijn voor een goede pasvorm.

Plaats het isolatiemateriaal: Druk het isolatiemateriaal stevig tussen de dakbalken. Zorg ervoor dat er geen openingen of kieren zijn die koudebruggen kunnen veroorzaken. Bij gebruik van flexibele materialen zoals glaswol of steenwol, zorg ervoor dat het materiaal goed aansluit en niet samenvalt.

Breng een dampremmende folie aan: Bevestig een dampremmende folie over het isolatiemateriaal om te voorkomen dat vocht uit de binnenruimte de isolatie binnendringt. Dit helpt om condensatie en schimmelvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat de folie strak gespannen is en goed vastzit aan de randen.

Afwerking: Werk het geïsoleerde dak af met gipsplaten of houten panelen. Dit beschermt de isolatie en zorgt voor een nette afwerking van de ruimte. Zorg ervoor dat de platen goed vastzitten en alle naden en kieren goed zijn afgedicht.

Tips voor doe-het-zelvers:

Veiligheid eerst: Draag altijd beschermende kleding, handschoenen en een stofmasker om jezelf te beschermen tegen isolatievezels en stof.

Werk systematisch: Begin bij de onderkant van het dak en werk naar boven toe. Dit zorgt ervoor dat de isolatie gelijkmatig wordt aangebracht en eventuele fouten gemakkelijk kunnen worden gecorrigeerd.

Controleer op luchtdichtheid: Zorg ervoor dat alle naden en kieren goed zijn afgedicht om koudebruggen te voorkomen. Gebruik afdichtingstape of isolatieschuim waar nodig om een luchtdichte afdichting te garanderen.

Isolatie en energiebesparing

Dakisolatie speelt een cruciale rol in energiebesparing en het verhogen van het comfort in huis. Door het dak goed te isoleren, kunt u de warmte beter binnenhouden in de winter en buitenhouden in de zomer. Dit leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Hoe dakisolatie bijdraagt aan energiebesparing

 1. Vermindering van warmteverlies: Een goed geïsoleerd dak vermindert het warmteverlies aanzienlijk, waardoor minder energie nodig is om het huis te verwarmen. Dit kan resulteren in een verlaging van de energierekening met wel 20-30%.
 2. Verbeterde temperatuurregeling: Dakisolatie helpt om een stabiele binnentemperatuur te handhaven, wat bijdraagt aan het comfort van de bewoners. Het voorkomt dat warmte in de zomer binnendringt en houdt de kou in de winter buiten.
 3. Minder afhankelijkheid van verwarming en koeling: Met goede dakisolatie kunt u de verwarming en koeling minder intensief gebruiken, wat niet alleen energie bespaart maar ook de levensduur van uw verwarmings- en koelsystemen verlengt.

Voorbeelden van energiebesparing na dakisolatie

 1. Lagere energierekening: Huishoudens met goed geïsoleerde daken kunnen aanzienlijke besparingen realiseren op hun energierekening. Een goed geïsoleerd dak kan de verwarmingskosten in de winter en de koelingskosten in de zomer drastisch verlagen.
 2. Verhoogde waarde van de woning: Een goed geïsoleerd huis is energiezuiniger en aantrekkelijker voor potentiële kopers, wat kan leiden tot een hogere verkoopwaarde van de woning.
 3. Milieuvriendelijke keuze: Door minder energie te verbruiken, vermindert u uw ecologische voetafdruk. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst en kan helpen bij het behalen van milieudoelstellingen.

Impact van dakisolatie op de energierekening

De impact van dakisolatie op de energierekening kan aanzienlijk zijn. Afhankelijk van de huidige staat van uw dak en de gekozen isolatiematerialen, kunnen de besparingen variëren. Hier zijn enkele voorbeelden:

Besparing op verwarmingskosten: In koude klimaten kan dakisolatie de verwarmingskosten met 20-30% verlagen.

Besparing op koelingskosten: In warme klimaten kan dakisolatie helpen om de koelingskosten met 10-20% te verminderen.

Door deze besparingen kunnen de kosten van dakisolatie binnen een paar jaar worden terugverdiend, waardoor het een verstandige investering is voor de lange termijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie voor dakisolatie van binnenuit?

De beste isolatie hangt af van uw specifieke situatie en behoeften. PIR-platen bieden de hoogste isolatiewaarde per dikte, terwijl glaswol en steenwol goede, kosteneffectieve opties zijn. Ecologische materialen zoals houtvezel en katoen zijn duurzaam en milieuvriendelijk.

Hoeveel kost het om een dak van binnenuit te isoleren?

De kosten variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de dikte en de arbeidskosten. Gemiddeld kost het tussen de €20 en €50 per vierkante meter. Glaswol is een van de goedkoopste opties, terwijl PIR-platen duurder zijn maar efficiënter.

Kan ik mijn dak zelf isoleren?

Ja, veel isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol zijn geschikt voor doe-het-zelvers. Voor spuitisolatie zoals PUR-schuim is professionele hulp nodig. Zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen volgt en dat de isolatie correct wordt aangebracht.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie van binnenuit?

Voordelen zijn onder meer kostenbesparing, gemakkelijke installatie, minder ingrijpende werkzaamheden en behoud van de bestaande dakbedekking. Het kan ook helpen om de energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren.

Hoe voorkom ik vochtproblemen bij dakisolatie van binnenuit?

Voorkom vochtproblemen door een dampremmende folie aan te brengen en te zorgen voor goede ventilatie. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen helpen om vochtproblemen tijdig op te sporen en aan te pakken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen