Dakisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Dakisolatie
Leestijd:
9
min.

Dak isoleren vanuit de buitenzijde: Alles wat je moet weten

Dakisolatie vanaf de buitenzijde met mineraalwol
Dakisolatie vanaf de buitenzijde met mineraalwol

Dakisolatie vanuit de buitenzijde is een uitstekende manier om energie te besparen en de levensduur van uw dak te verlengen. Door het dak aan de buitenkant te isoleren, kunt u warmteverlies minimaliseren en de energie-efficiëntie van uw woning aanzienlijk verbeteren. In deze blog behandelen we de voordelen, nadelen, kosten en verschillende toepassingen van dakisolatie van buitenaf, inclusief specifieke oplossingen voor rijtjeshuizen en platte daken.

Wat is dakisolatie van de buitenzijde?

Dakisolatie van de buitenzijde, ook wel sarkingdak genoemd bij hellende daken en warm dak bij platte daken, houdt in dat isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dakbeschot wordt aangebracht. Deze methode wordt vaak gebruikt bij renovaties of wanneer de dakbedekking moet worden vervangen. Het isolatiemateriaal wordt direct op de dakconstructie geplaatst, gevolgd door een nieuwe dakbedekking. Dit biedt een ononderbroken isolatieschil die helpt om koudebruggen te voorkomen en de thermische efficiëntie te verbeteren.

Er zijn verschillende situaties waarin dakisolatie van buitenaf de voorkeur heeft:

 • Renovatie van bestaande daken: Als de dakbedekking moet worden vervangen, is het een goed moment om dakisolatie van buitenaf toe te voegen.
 • Nieuwe dakbedekking: Bij nieuwbouw of grote renovaties kan dakisolatie van buitenaf worden geïntegreerd in het bouwproces.
 • Minimaliseren van binnenruimteverlies: Dakisolatie van buitenaf behoudt de binnenruimte en is minder storend voor de bewoners.

Het belangrijkste verschil tussen isolatie van binnenuit en buitenaf is de locatie van het isolatiemateriaal. Bij isolatie van buitenaf blijft de binnenruimte onaangetast, wat vooral voordelig is bij bewoonde huizen.

Voordelen en nadelen van dakisolatie buitenzijde

Voordelen

 1. Geen plaatsverlies: De binnenzijde van de woning blijft onaangetast, waardoor er geen verlies van binnenruimte is. Dit is vooral belangrijk in situaties waar de binnenruimte beperkt is.
 2. Snelle plaatsing: Zowel een sarkingdak als een warm dak kunnen snel worden gerealiseerd. Bij isolatie van binnenuit kan de binnenruimte langere tijd onleefbaar zijn, wat bij isolatie van buitenaf niet het geval is.
 3. Bescherming tegen weersinvloeden: De dakconstructie is goed beschermd tegen vocht en diverse weersinvloeden zoals vorst en temperatuurschommelingen. Dit helpt om de levensduur van het dak te verlengen en onderhoudskosten te verminderen.
 4. Ideaal in combinatie met nieuwe dakbedekking: Dakisolatie van buitenaf is bijzonder interessant bij renovaties van de dakbedekking. Het biedt de mogelijkheid om twee werkzaamheden te combineren, wat kosten en tijd bespaart.
 5. Ononderbroken isolatieschil: De isolatieschil is bij deze vorm van dakisolatie ononderbroken, wat koudebruggen voorkomt. Dit verbetert de thermische efficiëntie en vermindert energieverlies.

Nadelen

 1. Plaatsing vereist expertise: Het isoleren van een schuin of plat dak van buitenaf vereist de nodige expertise. Een goede luchtdichtheid is soms lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring.
 2. Minder geluidwerend: Het isolatiemateriaal dat bij deze vorm van isoleren wordt gebruikt, zoals stijve isolatiepanelen, is minder geluidwerend dan materialen zoals rotswol en glaswol.

Dunne dakisolatie aan de buitenzijde

Dunne dakisolatie is een goede oplossing voor situaties waarin ruimte een beperkende factor is. Hoewel traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol effectief zijn, nemen ze vaak veel ruimte in beslag. Dunne dakisolatie biedt een compact alternatief dat dezelfde thermische efficiëntie kan bieden zonder de noodzaak voor dikke isolatielagen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Materialen en technieken

 1. PIR-platen (Polyisocyanuraat): PIR-platen zijn een van de meest efficiënte isolatiematerialen op de markt, met een hoge isolatiewaarde per centimeter dikte. Ze zijn licht, sterk en eenvoudig te installeren. De dunne structuur van PIR-platen maakt ze ideaal voor toepassingen waar ruimte beperkt is.
 2. Vacuum isolatiepanelen (VIP): Deze panelen maken gebruik van een vacuüm om warmteoverdracht te minimaliseren, wat resulteert in een zeer dunne maar effectieve isolatielaag. VIP-panelen zijn duurder dan andere materialen, maar bieden een uitstekende isolatiewaarde in een minimale dikte.
 3. Aerogel isolatie: Aerogel is een van de lichtste en meest effectieve isolatiematerialen ter wereld. Het materiaal heeft een zeer lage thermische geleidbaarheid, waardoor het uitstekende isolatie biedt in een dunne laag. Aerogel is echter relatief duur en wordt meestal gebruikt in gespecialiseerde toepassingen.

Voordelen van dunne isolatie

 1. Ruimtebesparing: Door de dunne structuur van deze materialen kunnen ze worden gebruikt zonder significante aanpassing van de dakconstructie. Dit is vooral handig bij renovaties waar de beschikbare ruimte beperkt is.
 2. Eenvoudige installatie: Dunne isolatiematerialen zijn vaak gemakkelijker en sneller te installeren dan traditionele isolatiematerialen. Dit kan leiden tot lagere arbeidskosten en minder verstoring tijdens de installatie.
 3. Hoge isolatiewaarde: Ondanks hun dunne profiel bieden deze materialen een hoge isolatiewaarde, wat resulteert in een betere thermische efficiëntie en lagere energiekosten.

Toepassingen en beperkingen

 • Toepassingen: Dunne dakisolatie kan worden toegepast op zowel hellende als platte daken. Het is ideaal voor renovatieprojecten waar de dakhoogte niet significant kan worden verhoogd en voor nieuwbouwprojecten waar ruimte een beperkende factor is.
 • Beperkingen: De kosten van dunne isolatiematerialen zijn vaak hoger dan die van traditionele isolatiematerialen. Daarnaast vereisen sommige materialen, zoals vacuum isolatiepanelen, zorgvuldige installatie om hun effectiviteit te waarborgen.

Wat kost het om je dak aan de buitenzijde te isoleren?

De kosten van dakisolatie aan de buitenzijde variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type dak, het gebruikte isolatiemateriaal en de complexiteit van de installatie. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten per m² voor verschillende daktypes en materialen.

Gemiddelde kosten per m²

Hellend dak isolatie (exclusief afwerking): Prijzen variëren van €40 tot €60 per m². Deze prijzen omvatten de kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking, het aanbrengen van de isolatie en het plaatsen van een nieuwe dakbedekking.

Plat dak isolatie (inclusief afwerking): Prijzen variëren van €45 tot €100 per m². Deze hogere kosten komen door de noodzaak voor een waterdichte afwerking en andere bijkomende materialen en arbeid.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 1. Materiaalkeuze:
 • Traditionele materialen zoals glaswol en steenwol zijn over het algemeen goedkoper.
 • High-performance materialen zoals PIR-platen en vacuum isolatiepanelen zijn duurder maar bieden betere isolatiewaarden.
 1. Arbeidskosten:
 • Variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de expertise van de vakman.
 • Complexe daken of daken met veel dakramen en schoorstenen vereisen meer tijd en vakmanschap.
 1. Daktype en -grootte:
 • Grotere daken vereisen meer materiaal en arbeid, wat de kosten verhoogt.
 • Platte daken zijn vaak duurder vanwege de noodzaak voor een waterdichte afwerking.

Voorbeelden van kosten voor verschillende daktypes

Hellend dak: Voor een gemiddeld hellend dak van 100 m² kunnen de kosten variëren van €4000 tot €6000, exclusief afwerking. Met afwerking kan dit oplopen tot €8000.

Plat dak: Voor een gemiddeld plat dak van 50 m² kunnen de kosten variëren van €2250 tot €5000, inclusief afwerking.

Mogelijkheden voor subsidies en financiële voordelen

ISDE-subsidie: Particulieren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) als de Rd-waarde van de dakisolatie minstens 3,5 m²K/W bedraagt.

Verlaagd btw-tarief: Voor arbeidskosten bij het aanbrengen van dakisolatie geldt een verlaagd btw-tarief van 9%, wat de totale kosten kan verlagen.

Dakisolatie buitenzijde voor rijtjeshuizen

Rijtjeshuizen hebben vaak gemeenschappelijke muren en daken, wat specifieke uitdagingen en oplossingen met zich meebrengt voor dakisolatie aan de buitenzijde. Hier bespreken we de voordelen, uitdagingen en de beste praktijken voor het isoleren van daken van rijtjeshuizen aan de buitenkant.

Specifieke uitdagingen en oplossingen

 1. Gemeenschappelijke muren en daken: Het isoleren van een dak aan de buitenzijde in een rijtjeshuis kan complex zijn vanwege de gedeelde muren en daken met aangrenzende woningen. Goede coördinatie met buren is essentieel om consistentie en effectiviteit van de isolatie te waarborgen.
 2. Toegankelijkheid: Toegang tot het dak kan een uitdaging zijn, vooral als er meerdere verdiepingen zijn. Het gebruik van steigers of andere toegangsmiddelen kan noodzakelijk zijn, wat de kosten en complexiteit van het project kan verhogen.
 3. Vergunningen en regelgeving: Omdat het volume van de woning toeneemt bij dakisolatie aan de buitenzijde, zijn er mogelijk vergunningen nodig. Informeer bij de lokale overheid over de vereiste vergunningen en regelgeving.

Kosten en voordelen voor rijtjeshuizen

 • Kosten: De kosten voor dakisolatie aan de buitenzijde van rijtjeshuizen variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €40 en €100 per m², afhankelijk van het type dak en de gebruikte materialen.
 • Voordelen: Dakisolatie aan de buitenzijde biedt tal van voordelen voor rijtjeshuizen, waaronder verbeterde energie-efficiëntie, verhoogd comfort en bescherming tegen weersinvloeden. Bovendien blijft de binnenruimte intact, wat belangrijk is voor gezinnen die tijdens de renovatie in het huis blijven wonen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Dakisolatie buitenzijde voor platte daken

Platte daken worden vaak geïsoleerd met de zogenaamde "warm dak" methode, waarbij de isolatie bovenop de dakconstructie wordt geplaatst. Dit is de meest efficiënte en duurzame methode voor het isoleren van platte daken.

Werkwijze en materialen

 1. Dampscherm aanbrengen: Een dampscherm wordt op de dakconstructie aangebracht om te voorkomen dat vocht de isolatielaag binnendringt. Dit is een cruciale stap om vochtproblemen te voorkomen.
 2. Isolatielaag plaatsen: De isolatielaag wordt bovenop het dampscherm geplaatst. Veelgebruikte materialen zijn PIR-platen, EPS (geëxpandeerd polystyreen) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen). Deze materialen bieden hoge isolatiewaarden en zijn bestand tegen druk.
 3. Waterkerende laag: Bovenop de isolatielaag wordt een waterkerende laag aangebracht, zoals EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) of bitumen. Deze laag beschermt de isolatie tegen weersinvloeden en zorgt voor een waterdichte afsluiting.

Kosten en voordelen voor platte daken

Kosten: De kosten voor het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde variëren van €45 tot €100 per m², inclusief afwerking. De hogere kosten zijn te wijten aan de extra materialen en arbeid die nodig zijn voor een waterdichte afwerking.

Voordelen: Het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde biedt voordelen zoals verbeterde energie-efficiëntie, verlengde levensduur van het dak en bescherming tegen vochtproblemen. Bovendien kunnen bestaande platte daken eenvoudig worden nageïsoleerd met de omgekeerde dakmethode, waarbij de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking wordt geplaatst.

Veelgestelde vragen over dakisolatie aan de buitenzijde

Heb ik een vergunning nodig om mijn dak te isoleren langs de buitenzijde?

Aangezien het volume van je woning toeneemt als je je dak langs de buitenkant laat isoleren, zal je vaak een vergunning nodig hebben om deze werken uit te voeren. Je gaat best op voorhand bij je gemeente na of de geplande werken een vergunning vereisen.

Kan ik mijn bestaande dakbedekking recupereren?

In principe is het mogelijk om bij dakrenovatie de bestaande pannen te recupereren, maar het is niet aan te raden. Oude pannen die op een niet geïsoleerd dak hebben gelegen, kunnen onzichtbare vorstschade hebben. Bovendien is het lastig om met oude pannen het nieuwe dak esthetisch perfect af te werken.

Mag je een dak van binnen en buiten isoleren?

Ja, je mag een dak zowel van binnen als van buiten isoleren, maar er zijn aandachtspunten. De bestaande isolatielaag moet droog en in goede staat zijn. Let erop dat het nieuwe dampscherm en de nieuwe isolatielaag niet zomaar tegen het oude dampscherm worden geplaatst, om te voorkomen dat eventueel vocht gevangen blijft tussen twee dampschermen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen