Vloerisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerisolatie
Leestijd:
5
min.

Vloerisolatie met PUR: de Kosten, Besparing en Toepassingen

pur als vloerisolatie voor het isoleren van de vloer
pur als vloerisolatie voor het isoleren van de vloer

Wat is PUR (polyurethaan)?

Polyurethaan, beter bekend als PUR, is een veelzijdig materiaal dat in de bouwsector breed wordt toegepast, vooral vanwege zijn uitstekende isolatie-eigenschappen. PUR komt voor in verschillende vormen, waaronder schuim en platen, en wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid, sterkte en weerstand tegen vocht en temperatuurschommelingen. Deze eigenschappen maken het een ideale keuze voor isolatietoepassingen, inclusief vloerisolatie, waar het zorgt voor een significante verbetering van de thermische efficiëntie van gebouwen.

Wat is vloerisolatie met PUR?

Vloerisolatie met PUR verwijst naar de toepassing van polyurethaanschuim of platen onder de vloer om warmteverlies te minimaliseren en het comfort in huis te verhogen. Deze methode is bijzonder effectief voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen en kan op verschillende manieren worden aangebracht, afhankelijk van de specifieke behoeften en de staat van het gebouw. Door de vloer te isoleren met PUR, wordt de warmte binnengehouden tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, wat leidt tot een aangenamer binnenklimaat en lagere energiekosten.

De voordelen van PUR

PUR isolatie staat bekend om zijn veelzijdigheid en efficiëntie, waardoor het een populaire keuze is voor vloerisolatie. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Uitstekende isolatiewaarde: PUR heeft een hoge isolatiewaarde, wat betekent dat het effectief warmte binnenhoudt en kou buiten, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.
  • Vochtbestendig: Het materiaal is bestand tegen vocht, wat helpt om schimmelvorming en vochtproblemen in huis te voorkomen.
  • Water- en luchtdicht: Het materiaal biedt een uitstekende bescherming tegen vocht en luchtlekken, waardoor de algehele energie-efficiëntie van het huis verbetert.
  • Duurzaamheid: PUR is een duurzaam materiaal dat niet snel degradeert, wat zorgt voor langdurige prestaties zonder significante vermindering van isolatiewaarden.
  • Flexibiliteit: Het kan aangepast worden aan verschillende vloervormen en -maten, waardoor het geschikt is voor zowel nieuwe bouw als renovatieprojecten.
  • Energiebesparing: Door de hoge isolatiewaarde kan het gebruik van PUR leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor vloerisolatie met PUR

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte en gratis advies voor het isoleren van de vloer met PUR.

Hoe werkt vloerisolatie met PUR?

Vloerisolatie met PUR kan op twee manieren worden aangebracht: als gespoten schuim dat zich uitbreidt om een naadloze isolatielaag te vormen, of in de vorm van stevige platen die onder de vloer worden gelegd. Gespoten PUR-schuim is bijzonder effectief voor het afdichten van kieren en scheuren, terwijl PUR-platen een stevige, duurzame optie bieden voor gebieden die een hogere belastbaarheid vereisen.

Hoeveel bespaart vloerisolatie met PUR?

De exacte besparingen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis en de kwaliteit van de bestaande isolatie. Over het algemeen kan vloerisolatie met PUR de stookkosten aanzienlijk verminderen tot 15% op jaarbasis door de efficiëntie van de verwarming te verbeteren en warmteverlies te verminderen. Gemiddeld betekend dit een besparing van ruim €450,- per jaar.

Wanneer kiezen voor PUR als vloerisolatie?

PUR vloerisolatie is een uitstekende keuze voor verschillende situaties. Het is bijzonder effectief in het isoleren van kruipruimtes en vloeren vanwege zijn hoge isolatiewaarde, vochtbestendigheid en het vermogen om naadloze, luchtdichte isolatielagen te vormen. Dit maakt PUR ideaal voor zowel nieuwe als bestaande bouw. Daarnaast is PUR ook een goede keuze wanneer een minimale opbouwhoogte beschikbaar is, omdat het materiaal zelfs bij dunne lagen een hoge isolatiewaarde behoudt.

Soorten PUR als vloerisolatie

PUR wordt in twee hoofdvormen geleverd: platen en schuim. Beide hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen.

Vloer isoleren met PUR platen

PUR isolatieplaten zijn harde, drukvaste platen die een uitstekende keuze zijn voor het isoleren van vloeren. Ze bieden een hoge isolatiewaarde en zijn meteen beloopbaar na plaatsing. Dit type isolatie is ideaal voor situaties waarin een vlakke ondergrond beschikbaar is en waar een snelle, efficiënte installatie gewenst is.

Vloer isoleren met PUR schuim

Gespoten PUR-schuim is een flexibele isolatieoplossing die zich perfect leent voor complexe of onregelmatige ruimtes. Het schuim expandeert bij het aanbrengen, vult alle naden en kieren, en vormt een naadloze, vochtwerende en luchtdichte isolatielaag. Deze methode is bijzonder effectief in het minimaliseren van warmteverlies en het verbeteren van de energie-efficiëntie van een woning.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor vloerisolatie met PUR

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte en gratis advies voor het isoleren van de vloer met PUR.

Vloer van boven isoleren met PUR

Het isoleren van de vloer van bovenaf met PUR is een methode die vooral wordt toegepast bij renovatieprojecten of in situaties waar toegang tot de kruipruimte beperkt of niet mogelijk is. Deze methode kan de thermische prestaties van de vloer aanzienlijk verbeteren zonder ingrijpende aanpassingen aan de constructie.

Vloer aan de onderkant isoleren met PUR

Het aanbrengen van PUR isolatie aan de onderkant van de vloer is de meest voorkomende methode voor het isoleren van kruipruimtes. Deze aanpak minimaliseert warmteverlies naar de kruipruimte en beschermt de vloer tegen optrekkend vocht, wat resulteert in een warmer en droger binnenklimaat.

Houten vloer isoleren met PUR

Het isoleren van een houten vloer met PUR biedt een effectieve oplossing om warmteverlies te verminderen en het comfort in uw woning te verhogen. PUR-schuim, door zijn aanpasbaarheid bij het aanbrengen, vult naadloos alle spleten en kieren, wat essentieel is bij houten vloeren die vaak onregelmatigheden vertonen. Dit type isolatie draagt niet alleen bij aan een betere thermische efficiëntie maar helpt ook om geluidsoverlast te verminderen, wat een bijkomend voordeel is in huizen met houten constructies. Het aanbrengen van PUR-schuim onder houten vloeren kan zowel vanuit de kruipruimte als van bovenaf worden uitgevoerd, afhankelijk van de toegankelijkheid en de voorkeur.

Kosten vloerisolatie PUR

De kosten voor vloerisolatie met PUR variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type PUR (platen of schuim), de oppervlakte van de te isoleren vloer, en de toegankelijkheid van de werkplek. Gemiddeld liggen de kosten voor PUR vloerisolatie tussen €35 tot €45 per vierkante meter, inclusief plaatsing. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een exacte kosteninschatting en ontvang gratis advies over uw situatie.

Subsidie op vloerisolatie

Er zijn diverse landelijke subsidies voor vloerisolatie en financiële regelingen beschikbaar die de kosten voor isolatie met PUR kunnen verlagen. Zo is er de landelijke ISDE subsidie die tot wel €11 per m2 kan besparen en een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9% op de uitvoerwerkzaamheden. Er zijn ook regelingen die kunnen variëren per regio en kunnen aanzienlijke financiële voordelen bieden. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken welke subsidies van toepassing zijn op jouw situatie.

De isolatiewaarde van PUR

De isolatiewaarde van PUR is afhankelijk van de dikte en de specifieke samenstelling van het materiaal. Om een isolatiewaarde van 3,5 Rc te halen is gemiddeld een laagdikte van 10cm vereist. Over het algemeen biedt PUR een van de hoogste isolatiewaarden onder de isolatiematerialen.

De nadelen van PUR

Hoewel PUR veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Deze omvatten potentiële gezondheidsrisico's tijdens de installatie vanwege de chemische stoffen in het schuim en de milieu-impact van de productie van polyurethaan. Het is belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door professionals om blootstelling aan gevaarlijke dampen te minimaliseren.

Kan PUR slecht zijn voor je gezondheid?

Er zijn zorgen geuit over de mogelijke gezondheidsrisico's van PUR schuim, vooral tijdens de installatie. Het is essentieel dat deze werkzaamheden worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals die de juiste veiligheidsmaatregelen treffen. Bewoners wordt geadviseerd de woning tijdens en enige tijd na de installatie te verlaten om blootstelling aan dampen te voorkomen.

Kan je een vloer zelf isoleren met PUR?

Hoewel het technisch mogelijk is om een vloer zelf te isoleren met PUR platen, wordt het gebruik van gespoten PUR-schuim afgeraden voor doe-het-zelvers vanwege de benodigde apparatuur en veiligheidsrisico's. Voor de beste resultaten, veiligheid en bescherming van de gezondheid wordt aangeraden om een professionele isolatiespecialist in te schakelen. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een kosteninschatting of neem contact voor gratis advies over uw situatie.

Alternatieven voor PUR vloerisolatie

Naast PUR zijn er andere isolatiematerialen beschikbaar, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen), PIR (polyisocyanuraat), minerale wol en schuimbeton. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan beter geschikt zijn voor bepaalde toepassingen of voorkeuren op het gebied van duurzaamheid en milieu-impact.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor vloerisolatie met PUR

Vul het formulier in en ontvang een vrijblijvende offerte en gratis advies voor het isoleren van de vloer met PUR.

Vrijblijvende offerte ontvangen