Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
4
min.

Spouwmuurisolatie met EPS parels: de spouwmuur isoleren met isolatieparels

spouwmuurisolatie met eps parels
spouwmuurisolatie met eps parels

Spouwmuurisolatie parels, specifiek EPS-parels, staan in de schijnwerpers als een uitstekende optie voor iedereen die zijn woning wil voorzien van hoogwaardige isolatie zonder ingrijpende verbouwingen. Maar wat maakt deze parels zo speciaal? En waarom kiezen zoveel mensen voor deze methode boven andere isolatieopties? Deze blog duikt in de wereld van EPS-parels, hun voordelen, toepassingsproces en alles wat je moet weten om jouw huis op een duurzame wijze te isoleren.

Wat zijn spouwmuurisolatie parels?

Spouwmuurisolatie parels, ook wel bekend als EPS-parels, zijn een populaire keuze voor het na-isoleren van spouwmuren. Deze kleine, lichte bolletjes worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS) en bevatten voor het merendeel lucht, wat bijdraagt aan hun hoge isolatiewaarde. EPS staat bekend om zijn vochtwerende eigenschappen en is bovendien 100% recyclebaar, wat het een duurzaam isolatiemateriaal maakt. De grijze kleur van de parels, veroorzaakt door toegevoegd grafiet, verhoogt hun isolerende capaciteit nog verder, waardoor ze tot 20% beter isoleren dan de traditionele witte variant.

De voordelen van eps parels voor je spouwmuur

EPS-parels bieden een reeks aan voordelen voor de isolatie van spouwmuren. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gezondheid, maar ook dampdoorlatend en duurzaam. Deze eigenschappen maken EPS-parels tot een uitstekende keuze voor het verhogen van de energie-efficiëntie van je woning. Met EPS-parels kan de isolatiewaarde van je woning aanzienlijk verbeterd worden, wat leidt tot een gemiddelde jaarlijkse besparing van 450 euro op je energiefactuur. Deze besparing maakt het mogelijk om de initiële investering vaak al binnen 5 jaar terug te verdienen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met EPS parels

Vul het formulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie.

Hoe worden EPS parels toegepast in spouwmuurisolatie?

De toepassing van EPS-parels als isolatiemateriaal voor spouwmuren is zowel efficiënt als effectief. Het proces begint met het boren van kleine gaatjes, met een minimale diameter van 16 mm, in de voegen van de buitenmuur. Door deze boorgaatjes worden vervolgens de EPS-parels, in combinatie met een speciale lijm, in de spouw geblazen. Deze lijm zorgt ervoor dat de parels aan elkaar hechten, waardoor ze niet verzakken of verschuiven. Eenmaal verhard, creëren de parels een ononderbroken ruimte van stilstaande lucht binnen de spouw, wat bijdraagt aan de uitstekende isolerende eigenschappen van het materiaal. Dit maakt EPS-parels bijzonder geschikt voor zelfs smalle spouwmuren vanaf 3 cm.

Een belangrijk voordeel van deze methode is de minimale invasiviteit. Na de installatie van de isolatieparels worden de boorgaten zorgvuldig en netjes afgedicht, waardoor esthetische impact op de gevel minimaal is. Het resultaat is een duurzaam geïsoleerde spouwmuur, zonder zichtbare tekenen van de uitgevoerde werkzaamheden.

Kosten en rendement van spouwmuurisolatie met EPS parels

De investering in spouwmuurisolatie met EPS-parels is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, en de bereikbaarheid van de muur. Gemiddeld liggen de kosten voor deze vorm van isolatie tussen de €20 en €25 per vierkante meter, exclusief btw. Dit betekent dat de kosten voor een rijwoning ongeveer tussen de €1.940 en €2.425 liggen, afhankelijk van de grootte en het type bebouwing.

De investering in EPS-spouwmuurisolatie kan vaak al binnen 5 jaar worden terugverdiend, dankzij de besparing van gemiddeld €400 per jaar op de energiefactuur. Deze snelle terugverdientijd, gecombineerd met het minimale ongemak tijdens de installatie en de hoge isolatiewaarde, maakt EPS-parels een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren. Daarnaast is er vaak een subsidiemogelijkheid van €5 per vierkante meter, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met EPS parels

Vul het formulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie.

Is jouw huis geschikt voor spouwmuurisolatie met parels?

Voordat je besluit jouw huis te isoleren met EPS-parels, is het belangrijk om te bepalen of jouw woning geschikt is voor deze vorm van isolatie. De eerste vereiste is de aanwezigheid van een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit twee muurlagen met een ruimte (de spouw) ertussen. Deze ruimte kan geïsoleerd worden met EPS-korrels, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  • Staat van de gevel: De gevel mag niet te veel schade vertonen, zoals barsten en scheuren. Schade kan leiden tot vocht- en windpenetratie in de spouw, wat het isolatiemateriaal kan aantasten en tot lekkage kan leiden.
  • Type gevelbekleding: Niet alle soorten gevelbekleding zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Vooral vorstgevoelige en dampdichte materialen zoals geglazuurde stenen of stenen met een dampdichte verf zijn niet aanbevolen. Deze kunnen vorstschade en vochtproblemen veroorzaken.
  • Breedte van de spouw: De spouw moet minimaal 3 cm breed zijn om de EPS-korrels effectief te kunnen inblazen.
  • Vervuiling van de spouw: Een zwaar vervuilde spouw, bijvoorbeeld met cementresten of oude bouwmaterialen, kan de verdeling van het isolatiemateriaal belemmeren en koudebruggen veroorzaken. Dit leidt tot een verminderde isolatiewaarde en verhoogt het risico op vochtproblemen.

Om zeker te zijn dat jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie met EPS-parels, is het aan te raden om een inspectie van de spouwmuur en gevel uit te laten voeren door een professional. Deze kan beoordelen of voorbereidende werken nodig zijn en of jouw woning aan de vereisten voldoet.

Vergelijking met andere isolatiematerialen

EPS-parels worden vaak gekozen voor spouwmuurisolatie vanwege hun uitstekende eigenschappen. Ze staan naast PUR-spuitisolatie en Knauf Supafil (glaswol) als populaire keuzes voor het isoleren van spouwmuren. Een van de grootste voordelen van EPS-parels is hun milieuvriendelijkheid en het feit dat ze geen gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Dit in tegenstelling tot sommige andere materialen die schadelijke stoffen kunnen uitstoten of negatieve impact op het milieu kunnen hebben.

EPS-parels blinken uit in vochtbestendigheid, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor toepassing in spouwmuren waar vocht een probleem kan vormen. Ze voorkomen de groei van schimmels en rot, terwijl het materiaal toch ademend blijft. Dit zorgt ervoor dat eventueel vocht in de muren kan ontsnappen, wat cruciaal is om vochtproblemen binnen de woning te voorkomen.

Echter, op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie presteren EPS-parels iets minder goed in vergelijking met glaswol. Glaswol biedt betere prestaties voor het dempen van geluid en is over het algemeen beter bestand tegen vuur. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor jouw specifieke situatie.

Subsidies en financiële voordelen voor spouwmuurisolatie

Investeren in spouwmuurisolatie wordt nog aantrekkelijker dankzij de diverse subsidies en financiële voordelen die beschikbaar zijn voor huiseigenaren. Deze stimuleringsmaatregelen zijn bedoeld om het verduurzamen van woningen te bevorderen en de terugverdientijd van je investering te verkorten. Voor woningen ouder dan 2 jaar profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 9%, wat een directe besparing op de kosten van je isolatieproject betekent.

Voor uitgebreide informatie over de beschikbare subsidies en hoe je deze kunt aanvragen, bezoek je de pagina Subsidie Spouwmuurisolatie op onze website. Hier vind je de meest actuele details over de steunmaatregelen, inclusief criteria voor subsidiabiliteit en stappen om de subsidie aan te vragen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie met EPS parels

Vul het formulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie.

Vrijblijvende offerte ontvangen