Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
11
min.

Spouwmuurisolatie: Kies het beste materiaal voor jouw situatie

Grijze houten ladder op wit geschilderde muur
Grijze houten ladder op wit geschilderde muur

Spouwmuurisolatie is een essentieel onderdeel van een energie-efficiënte woning. Maar wat is spouwmuurisolatie precies? Eenvoudig gezegd, het is het proces waarbij isolatiemateriaal wordt aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning, bekend als de spouw. Deze techniek wordt niet alleen gebruikt om warmteverlies te verminderen, maar draagt ook bij aan een comfortabeler binnenklimaat en kan zelfs de geluidsisolatie verbeteren.

Waarom is kwalitatieve spouwmuurisolatie zo belangrijk? Goed geïsoleerde muren zijn cruciaal voor het verminderen van energieverbruik en -kosten. Ze houden je huis in de winter warm en in de zomer koel, waardoor de behoefte aan verwarming en airconditioning afneemt. Dit maakt spouwmuurisolatie niet alleen een slimme keuze voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Verschillende materialen voor spouwmuurisolatie

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor je spouwmuur, zijn er verschillende opties:

 1. PUR-schuim: Dit is een populair isolatiemateriaal vanwege zijn hoge isolatiewaarde en het vermogen om alle kieren en gaten te vullen. PUR-schuim is vochtwerend en biedt een uitstekende luchtdichtheid, wat leidt tot verbeterde energie-efficiëntie.
 2. EPS Parels: Deze parels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en staan bekend om hun duurzaamheid en vochtbestendigheid. Ze zijn licht van gewicht en eenvoudig aan te brengen, waardoor ze een goede keuze zijn voor spouwmuren met kleine openingen.
 3. Glaswol: Glaswol is een type glasvezelisolatie dat effectief is voor thermische en akoestische isolatie. Het is niet alleen thermisch efficiënt, maar ook ademend, wat helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid binnenin de muur. Het is flexibel, gemakkelijk te installeren en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Elk van deze materialen heeft unieke eigenschappen en voordelen, en de keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

De Isolatiewaarde per isolatiemateriaal

De effectiviteit van isolatiematerialen wordt bepaald door hun isolatiewaarde. Laten we de isolatiewaarde van de besproken materialen eens nader bekijken:

 1. PUR-schuim: PUR-schuim heeft een van de hoogste isolatiewaarden onder de spouwmuurisolatiematerialen. Dit betekent dat het uitstekend is in het voorkomen van warmteverlies, zelfs met een relatief dunne laag.
 2. PUR-schuim heeft een lambda-waarde van ongeveer 0,023 tot 0,028 W/mK, wat het een uitstekende isolator maakt. Met een dikte van 6 cm kan een Rc-waarde van ongeveer 2,14 m²K/W worden bereikt.
 3. EPS Parels: EPS parels hebben een goede isolatiewaarde en zijn vooral effectief in het verminderen van warmteverlies door luchtcirculatie, wat ze geschikt maakt voor woningen in winderige gebieden.

EPS parels hebben een lambda-waarde die varieert van 0,032 tot 0,040 W/mK. Voor een spouwmuurisolatie van 6 cm dikte kan dit resulteren in een Rc-waarde van ongeveer 1,50 tot 1,88 m²K/W.3. Glaswol: Glaswol biedt een betrouwbare isolatiewaarde, waardoor het een populaire keuze is voor veel woningeigenaren. Het is vooral effectief in het verminderen van warmteoverdracht door geleiding.

Glaswol isolatie heeft een lambda-waarde van rond de 0,034 W/mK. Dit betekent dat met een dikte van 6 cm, de Rc-waarde ongeveer 1,76 m²K/W is.

De keuze voor een specifiek isolatiemateriaal hangt dus niet alleen af van de isolatiewaarde, maar ook van andere factoren zoals de specifieke eisen van je woning en je persoonlijke voorkeuren.

Selectiecriteria voor spouwmuurisolatiematerialen

Bij het selecteren van het juiste isolatiemateriaal voor je spouwmuur, zijn hier enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Lambda-waarde: Een lagere lambda-waarde betekent betere isolatie-eigenschappen. Kies een materiaal met een lage lambda-waarde voor maximale thermische efficiëntie.
 • Duurzaamheid en milieu: Overweeg materialen die lang meegaan en een minimale impact hebben op het milieu. Materialen zoals Knauf Supafil en glaswol, die gedeeltelijk uit gerecyclede materialen bestaan, zijn milieuvriendelijkere keuzes.
 • Specifieke behoeften van je woning: Neem de unieke eigenschappen van je huis in overweging, zoals de spouwbreedte, de blootstelling aan weersomstandigheden, en de bestaande vochtigheidsniveaus.

Het is altijd raadzaam om een isolatie-expert te raadplegen voor advies op maat, gebaseerd op een grondige beoordeling van je woning.

Kosten en rendement van spouwmuurisolatie

Bij het overwegen van spouwmuurisolatie zijn kosten en rendement twee belangrijke factoren. Hier is een overzicht van de geschatte kosten en potentiële besparingen voor elk isolatiemateriaal:

 1. PUR-schuim: De gemiddelde kosten voor het isoleren van een spouwmuur met PUR-schuim liggen rond de €25 per vierkante meter. Gezien de hoge isolatiewaarde kan het jaarlijkse besparing op energiekosten opleveren tot wel €15 per vierkante meter.
 2. EPS Parels: EPS parels kosten ongeveer €20 tot €25 per vierkante meter. De jaarlijkse besparing op energiekosten varieert, maar kan oplopen tot €10 per vierkante meter.
 3. Glaswol: Glaswol is vaak de meest kosteneffectieve optie, met prijzen rond de €15 tot €20 per vierkante meter. De besparingen op energiekosten zijn vergelijkbaar met die van Knauf Supafil en EPS parels.

Deze investeringen betalen zich meestal binnen enkele jaren terug door de lagere energierekeningen. Bovendien draagt goede isolatie bij aan de waardevermeerdering van de woning.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Je spouwmuur isoleren? Goed idee!

Bespaar flink op je energierekening én op je projectkosten door tot 3 offertes van betrouwbare isolatiebedrijven te vergelijken.

Installatieproces van spouwmuurisolatie

Een correcte installatie is cruciaal voor de effectiviteit van spouwmuurisolatie. Hier is wat je kunt verwachten tijdens het installatieproces:

 1. Voorbereiding: Een professional voert eerst een inspectie uit om de staat van de spouwmuren te beoordelen en te bepalen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is.
 2. Het aanbrengen: Afhankelijk van het gekozen materiaal wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gespoten. Bijvoorbeeld, EPS parels worden ingeblazen, terwijl PUR-schuim wordt gespoten.
 3. Afwerking: Na het isoleren worden eventuele boorgaten netjes afgedicht en wordt de werkplek opgeruimd. Een goede afwerking zorgt ervoor dat de gevel van het huis er onveranderd uitziet.
 4. Controle: Na installatie is het raadzaam om de isolatie te laten inspecteren om te verzekeren dat deze correct is geïnstalleerd en naar behoren functioneert.

Het is belangrijk om een gecertificeerde en ervaren installateur te kiezen voor de beste resultaten en om te voldoen aan eventuele garantievoorwaarden.

Regelgeving en subsidies rondom spouwmuurisolatie

Bij het overwegen van spouwmuurisolatie is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving en de beschikbare subsidies. In Nederland zijn er diverse regelingen en subsidies die huiseigenaren kunnen helpen bij het financieren van hun isolatieprojecten. Deze subsidies variëren per gemeente en kunnen aanzienlijk bijdragen aan de verlaging van de initiële kosten. Het is aan te raden om de website van jouw gemeente of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen voor de meest actuele informatie over beschikbare subsidies en voorwaarden.

Daarnaast moeten de isolatiewerken voldoen aan bepaalde bouwvoorschriften en normen. Deze regelgeving is bedoeld om te zorgen dat de isolatie veilig en effectief is, en dat het woningen helpt om energie-efficiënter te worden. Het is cruciaal om een erkende installateur in te schakelen die op de hoogte is van deze voorschriften en ervoor kan zorgen dat jouw isolatie aan alle normen voldoet.

Veelgestelde Vragen over Spouwmuurisolatie

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

De meeste huizen gebouwd na 1920 hebben spouwmuren. Een isolatie-expert kan beoordelen of jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie.

Hoe lang duurt de installatie?

De installatie van spouwmuurisolatie is relatief snel en kan meestal binnen één dag worden voltooid, afhankelijk van de grootte van de woning.

Is er onderhoud nodig na de installatie?

Spouwmuurisolatie vereist over het algemeen geen onderhoud, maar het is goed om de staat van je muren regelmatig te controleren.

Kan spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaken?

Als het correct geïnstalleerd is, veroorzaakt spouwmuurisolatie geen vochtproblemen. Het is belangrijk om een gekwalificeerde installateur te kiezen om zulke problemen te voorkomen.

Hoeveel kan ik besparen met spouwmuurisolatie?

De besparing hangt af van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal en de grootte van je huis. Gemiddeld kunnen huiseigenaren tot wel €600 per jaar besparen op hun energierekeningen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Je spouwmuur isoleren? Goed idee!

Bespaar flink op je energierekening én op je projectkosten door tot 3 offertes van betrouwbare isolatiebedrijven te vergelijken.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Je spouwmuur isoleren? Goed idee!

Bespaar flink op je energierekening én op je projectkosten door tot 3 offertes van betrouwbare isolatiebedrijven te vergelijken.

Vrijblijvende offerte ontvangen