Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
7
min.

Spouwmuurisolatie met glaswol: voordelen, kosten en meer

Spouwmuur wordt aangebracht in de muur van een tussenwoning
Spouwmuur wordt aangebracht in de muur van een tussenwoning

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie met glaswol?

Glaswol staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en is daardoor een populaire keuze voor spouwmuurisolatie. Dit materiaal, gemaakt van gerecyclede glasscherven en zuiver zand, biedt een effectieve oplossing voor het verhogen van de energie-efficiëntie in huizen. De populariteit van glaswol is vooral te danken aan de veelzijdigheid en de kostenbesparende voordelen die het met zich meebrengt.

Wat is glaswol en hoe wordt het gebruikt in spouwmuren?

Glaswol is een type minerale wol dat gebruikt wordt als thermische en akoestische isolatie. In de vorm van inblaaswol is het bijzonder geschikt voor gebruik in spouwmuren. De losse structuur van glaswol maakt het mogelijk om de tussenruimtes volledig op te vullen, waardoor koudebruggen worden voorkomen. Deze volledige vulling zorgt voor een uniforme isolatielaag die de thermische prestaties van de muur verbetert.

Voordelen van glaswol als isolatiemateriaal

Glaswol biedt diverse voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor huiseigenaren:

 • Hoge isolatiewaarde: Glaswol heeft een uitstekende R-waarde, wat betekent dat het een hoge weerstand biedt tegen warmteoverdracht.
 • Geluidsisolatie: Naast de thermische isolatie biedt glaswol ook een goede geluidsisolatie, wat het woongenot aanzienlijk kan verhogen, vooral in lawaaierige omgevingen.
 • Brandveiligheid: Glaswol is onbrandbaar en draagt bij aan de brandveiligheid van een woning.
 • Duurzaamheid: Het is een duurzaam product dat gemaakt is van gerecyclede materialen, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid.

Hoe wordt spouwmuurisolatie met glaswol aangebracht?

Het aanbrengen van glaswol in spouwmuren is een proces dat nauwkeurigheid en professionaliteit vereist. Het proces minimaliseert de verstoring voor de bewoners en kan meestal binnen een dag voltooid worden.

Voorbereiding van de spouwmuur

Voordat de isolatie kan worden aangebracht, moet eerst de geschiktheid van de spouwmuur grondig worden gecontroleerd. Een gespecialiseerd isolatiebedrijf zal een endoscopisch onderzoek uitvoeren om te beoordelen of de spouw schoon is, de juiste breedte heeft, en vrij is van obstakels zoals puin of mortelresten.

Het isolatieproces stap voor stap

 1. Boren van gaten: In de buitenmuur worden op strategische plaatsen gaten geboord om de glaswol in te blazen.
 2. Inblazen van glaswol: Met speciale apparatuur wordt de glaswol in de spouwmuur geblazen. Dit gebeurt onder druk zodat het materiaal alle hoekjes en kieren goed vult.
 3. Afwerking: Na het inblazen worden de boorgaten zorgvuldig afgedicht met metselspecie die overeenkomt met de kleur van de bestaande voeg, zodat de gevel er onveranderd uit blijft zien.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Je spouwmuur isoleren met glaswol?

Klik op onderstaande knop en vraag een offerte aan.

Wat kost spouwmuurisolatie met glaswol?

De kosten voor het isoleren van spouwmuren met glaswol kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is echter over het algemeen een kostenbesparende methode vergeleken met andere isolatiematerialen, gezien de effectiviteit en de voordelen die het biedt.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De totale prijs voor het isoleren van een spouwmuur met glaswol wordt bepaald door verschillende elementen:

 • Oppervlakte van de muren: Grotere huizen hebben meer vierkante meters te isoleren, wat leidt tot hogere kosten.
 • Toegankelijkheid van de spouwmuur: Muren die moeilijk toegankelijk zijn, kunnen extra werk vereisen, wat de kosten verhoogt.
 • Staat van de spouwmuur: Voorbereidende werkzaamheden zoals het schoonmaken van de spouw of het repareren van scheuren kunnen de kosten beïnvloeden.

Gemiddelde kosten en prijsvoorbeelden

De gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie met glaswol liggen tussen €15 en €30 per vierkante meter, afhankelijk van bovenstaande factoren. Hier zijn enkele voorbeeldschattingen:

 • Een tussenwoning met een geveloppervlak van ongeveer 60 vierkante meter zou kunnen variëren tussen €900 en €1.800.
 • Een vrijstaande woning met een groter oppervlak van 100 vierkante meter kan kosten van €1.500 tot €3.000 met zich meebrengen.

Wat zijn de potentiële nadelen van glaswol spouwmuurisolatie?

Hoewel glaswol veel voordelen heeft, zijn er enkele nadelen waarvan huiseigenaren zich bewust moeten zijn voordat ze besluiten om dit materiaal te gebruiken voor spouwmuurisolatie.

Gezondheids- en veiligheidsrisico’s

Tijdens de installatie van glaswol kunnen vezels vrijkomen die irritatie kunnen veroorzaken aan de huid, ogen of ademhalingsorganen. Het is essentieel dat installateurs geschikte beschermende uitrusting dragen, zoals handschoenen, stofmaskers en veiligheidsbrillen, om blootstelling te minimaliseren.

Beperkingen en overwegingen

 • Vochtbestendigheid: Hoewel glaswol waterafstotend is, kan het bij onjuiste installatie of in geval van lekkages vocht opnemen. Dit kan de isolerende eigenschappen verminderen en leiden tot problemen zoals schimmelgroei.
 • Compactheid over tijd: Glaswol kan na verloop van tijd compact worden, vooral als het blootgesteld wordt aan trillingen of verzakkingen, wat kan leiden tot een vermindering van de isolatiewaarde.

Subsidies en financiële voordelen van spouwmuurisolatie met glaswol

Het isoleren van je huis is niet alleen goed voor het milieu en je wooncomfort, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn dankzij beschikbare subsidies en regelingen die de kosten verder helpen drukken.

Beschikbare subsidies voor huiseigenaren

In Nederland stimuleert de overheid energiebesparende maatregelen door middel van diverse subsidies. Voor spouwmuurisolatie met glaswol kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie dekt een deel van de kosten en maakt de investering extra aantrekkelijk. De exacte hoogte van de subsidie kan variëren afhankelijk van de actuele regelgeving en beschikbare fondsen.

Terugverdientijd en langetermijnbesparingen

De kosten voor het isoleren van je spouwmuren kunnen vaak binnen enkele jaren worden terugverdiend door de besparing op energiekosten. De exacte terugverdientijd hangt af van verschillende factoren zoals het type woning, de eerder gebruikte verwarmingsmethoden en de energieprijzen. Over het algemeen zien huiseigenaren een verlaging van hun energierekening die varieert van 15% tot 25%, wat de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdient.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Je spouwmuur isoleren met glaswol?

Klik op onderstaande knop en vraag een offerte aan.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie met glaswol

Om een duidelijk beeld te geven van wat spouwmuurisolatie met glaswol inhoudt, volgen hier antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Kan mijn woning geïsoleerd worden met glaswol?

Niet alle spouwmuren zijn geschikt voor isolatie met glaswol. Voordat je besluit om glaswol te gebruiken, zal een professional een endoscopisch onderzoek van de spouw uitvoeren om te bepalen of er voldoende ruimte is en of er geen sprake is van vervuiling of obstakels die de installatie kunnen belemmeren.

Is glaswol dampdicht?

Glaswol zelf is niet dampdicht. Het materiaal is dampopen, wat betekent dat het vocht kan doorlaten en afvoeren. Dit helpt condensatie binnen de spouw te voorkomen, wat cruciaal is voor het behoud van de isolatiewaarden en het voorkomen van vochtgerelateerde problemen zoals schimmel en rot.

Kan glaswol verzakken?

Glaswol is ontworpen om zijn vorm en volume te behouden, maar in sommige gevallen kan het materiaal verzakken, vooral als het niet correct is geïnstalleerd. Een professionele installatie is essentieel om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal gelijkmatig verdeeld wordt en op zijn plaats blijft zonder te verzakken.

Wat is beter tegen muizen, glaswol of steenwol?

Zowel glaswol als steenwol bieden geen voedingsbron voor knaagdieren, maar ze kunnen soms wel nestgelegenheid bieden als de isolatie niet dicht genoeg is aangebracht. Steenwol is echter dichter van structuur en biedt daarom iets minder kansen voor muizen om zich erin te nestelen vergeleken met glaswol.

Welke isolatie is het beste voor spouwmuur?

De beste isolatie voor je spouwmuur hangt af van verschillende factoren, waaronder de staat van de spouw, je budget en specifieke behoeften zoals geluidsisolatie of brandveiligheid. Glaswol en steenwol zijn populaire keuzes vanwege hun thermische en akoestische isolatie-eigenschappen, maar andere materialen zoals PUR-schuim of EPS-parels kunnen beter geschikt zijn voor spouwen met beperkte toegang of waar een hogere dichtheid gewenst is. Een energieadviseur kan je helpen de beste optie voor jouw situatie te bepalen.

Hoe lang gaat glaswolisolatie mee?

Glaswolisolatie kan, mits correct geïnstalleerd en beschermd tegen directe blootstelling aan water en fysieke beschadiging, decennialang effectief blijven. Veel fabrikanten bieden garanties die variëren van 25 tot 55 jaar, wat de duurzaamheid en effectiviteit van het materiaal op lange termijn bevestigt.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Je spouwmuur isoleren met glaswol?

Klik op onderstaande knop en vraag een offerte aan.

Vrijblijvende offerte ontvangen