Vloerisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Subsidie
Leestijd:
4
min.

Subsidie Vloerisolatie in 2023: de voorwaarden, het bedrag & aanvragen

woonkamer met vloerisolatie
woonkamer met vloerisolatie

Heb jij al eens overwogen om je vloer te isoleren? Er zijn verschillende subsidies beschikbaar zijn om deze energiebesparende maatregel nog aantrekkelijker te maken. In deze blog duiken we dieper in op de wereld van subsidies voor vloerisolatie, en leggen we je uit hoe je optimaal kunt profiteren van deze regelingen.

Welke subsidie is er op vloerisolatie?

In Nederland zijn er verschillende subsidies op vloerisolatie. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een landelijke subsidie die particulieren kunnen aanvragen voor vloerisolatie. Daarnaast kun je in sommige gevallen ook een regionale subsidie aanvragen via de provincie of gemeente. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) is er bovendien de Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (SVVE).

Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je kruipruimte. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)
Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je kruipruimte. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)

Wat is verlaagd btw-tarief?

Een extra steun in de rug bij het isoleren van je vloer kan het verlaagde btw-tarief zijn. Als jouw woning ouder is dan 2 jaar, dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21%. Deze regeling geldt echter alleen als de werkzaamheden worden uitgevoerd door erkende vakmannen. Let op, voor het isolatiemateriaal betaal je nog steeds 21% btw, evenals voor de bijkomende werkzaamheden zoals eventuele sloopwerkzaamheden.

Voorwaarden ISDE subsidie op vloerisolatie

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie op vloerisolatie. Zo moet de vloerisolatie worden geplaatst door een vakman. Daarnaast moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde hebben van 3,5 m² K/W. De woning waarin de vloerisolatie wordt geplaatst, moet ook je eigendom zijn en fungeren als je hoofdverblijfplaats. Verder moet je de subsidie aanvragen binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste maatregel.

Hoeveel m2 vloerisolatie heb je nodig voor de ISDE subsidie?

Voor de ISDE subsidie op vloerisolatie moet je minimaal 20 m² aan vloer isoleren. Door dit minimale oppervlak te isoleren, zorg je ervoor dat de impact op jouw energieverbruik en comfort merkbaar is.

Hoeveel subsidie is er op vloerisolatie?

De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid vierkante meters die je isoleert. Voor vloerisolatie ontvang je een subsidie van €5,50 per m². Wil je je zoldervloer isoleren, dan bedraagt de subsidie € 4 per m². Als je 2 of meer energiebesparende maatregelen uit laat voeren, dan verdubbeld het subsidiebedrag. Overige energiebesparende maatregelen zijn onder andere: een zonneboiler of een warmtepomp.

Hoe wordt de subsidie berekend

De subsidie op vloerisolatie kan berekend worden door €5,50 keer het aantal vierkante meters oppervlakte te doen. Indien je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert kan het berekent worden als €11,00 keer het aantal vierkante meters oppervlakte.

Op welke soorten vloerisolatie wordt subsidie gegeven?

Er wordt subsidie gegeven voor verschillende soorten vloerisolatie, zolang er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een van de belangrijkste voorwaarde is dat de isolatie moet worden aangebracht door een laag isolatiemateriaal tegen de onderkant of aan de bovenkant van een bestaande vloer. Je moet minimaal 20 m2 van de bestaande vloer isoleren. Bovendien moet het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].

De dikte van de nieuwe isolatie moet voldoende zijn om aan deze isolatiewaarde te voldoen. Het is belangrijk om op te merken dat de dikte van de isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet mag worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen. Houd er ook rekening mee dat je maar één keer subsidie kunt krijgen voor vloerisolatie. Als je al eerder subsidie hebt ontvangen voor vloerisolatie of bodemisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede subsidie.

Isolatiematerialen voor vloerisolatie subsidie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen waarvoor je subsidie kunt krijgen bij het isoleren van je vloer. Deze omvatten:

  • Schuimbeton: Dit is een lichtgewicht beton dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft.
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen): Dit is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn goede isolatie-eigenschappen en kosteneffectiviteit.
  • Glaswol: Dit is een type isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Het is brandwerend en heeft goede isolatie-eigenschappen.
  • Steenwol: Dit materiaal is gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente, en heeft uitstekende isolerende en brandwerende eigenschappen.
  • Minerale wol: Dit is een algemene term die zowel glaswol als steenwol omvat.
  • PUR (polyurethaan): Dit is een schuimisolatie die hoge isolatiewaarden biedt.
  • PIR (polyisocyanuraat): Dit materiaal is vergelijkbaar met PUR maar biedt een betere brandwerendheid.

Belangrijk om op te merken is dat bij het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR, dit uitgevoerd moet zijn met HFK-vrije blaasmiddelen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Soort vloerisolatie zonder subsidie

Er zijn ook bepaalde soorten vloerisolatie waarvoor geen subsidie wordt verstrekt. Het gaat hier voornamelijk om situaties waarin de isolatiemaatregelen niet voldoen aan de eerder genoemde voorwaarden, zoals een onvoldoende isolatiewaarde of een te kleine geïsoleerde oppervlakte.

Kun je subsidie krijgen op vloerisolatie als je zelf isoleert?

Helaas, als je ervoor kiest om de vloerisolatie zelf te installeren, kom je niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie. De regelgeving stelt duidelijk dat de installatie moet worden uitgevoerd door een professionele installateur. Dit waarborgt dat de isolatie correct wordt aangebracht en maximaal rendement oplevert. Het is dus aan te raden om met een professional te werken als je van de subsidie wilt genieten.

Hoe vraag ik subsidie aan voor vloerisolatie?

Het aanvragen van subsidie voor vloerisolatie is een vrij eenvoudig proces. De aanvraag wordt gedaan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je dient de aanvraag in nadat de werkzaamheden zijn voltooid en je een factuur van de installateur hebt ontvangen. Voor de aanvraag heb je ook bewijs nodig van de uitgevoerde werkzaamheden, zoals foto's en gedetailleerde beschrijvingen. Het is belangrijk om te onthouden dat je de aanvraag binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel indient.

Zijn er lokale subsidies beschikbaar voor vloerisolatie?

Ja, in aanvulling op de nationale subsidie, kunnen er op lokaal niveau extra subsidies beschikbaar zijn. Dit varieert per provincie en gemeente. Het is aan te raden om de website van je eigen gemeente te bezoeken of contact op te nemen met het gemeentehuis om te informeren naar eventuele lokale subsidieregelingen. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit aanvullende subsidies of aantrekkelijke leningen voor energiebesparende maatregelen.

Vloerisolatie offerte aanvragen met subsidie

Het aanvragen van offertes voor vloerisolatie kan je helpen om de beste prijs en service te vinden. Het is altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken op prijs, kwaliteit en service. Vergeet niet om ook naar de mogelijke subsidie te vragen. Professionele installateurs zijn bekend met de beschikbare subsidies en kunnen je helpen om deze optimaal te benutten.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie met subsidie?

Vloerisolatie met subsidie biedt meerdere voordelen. Ten eerste verlaagt het de kosten van je project, waardoor het sneller rendabel wordt. Daarnaast zorgt vloerisolatie voor meer comfort in je huis, omdat het helpt om de temperatuur gelijkmatig te houden en koude tocht vanuit de vloer te verminderen. Ten slotte draagt het bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, omdat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van je woning en de strijd tegen klimaatverandering.

Veelvoorkomende fouten te vermijden bij het aanvragen van subsidie

Het aanvragen van subsidie is een proces waarbij het essentieel is om aandacht te besteden aan details om ervoor te zorgen dat je aanvraag succesvol is. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die je moet proberen te vermijden:

  • Te laat aanvragen: Het is belangrijk om te weten dat je subsidieaanvraag binnen 12 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel moet worden ingediend. Wachten tot het laatste moment kan ertoe leiden dat je de deadline mist en je subsidie misloopt.
  • Onvolledige aanvragen: Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke documentatie en bewijsstukken meestuurt met je aanvraag. Dit omvat facturen van de installateur, bewijs van de uitgevoerde werkzaamheden, zoals foto's, en een gedetailleerde beschrijving van de isolatiewerkzaamheden.
  • Niet controleren van lokale subsidies: Naast de nationale subsidie zijn er vaak ook lokale subsidies beschikbaar. Zorg ervoor dat je de mogelijkheden op lokaal niveau onderzoekt om optimaal te profiteren van de beschikbare financiële steun.

Vloerisolatie met subsidie aanvragen

Vloerisolatie is een uitstekende manier om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren, je wooncomfort te verhogen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidies, kunnen de kosten van dit project aanzienlijk worden verminderd, waardoor het nog aantrekkelijker wordt. Het is belangrijk om het aanvraagproces zorgvuldig te navigeren en veelvoorkomende fouten te vermijden om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van de beschikbare financiële steun.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van subsidie voor vloerisolatie of wil je meer weten over dit onderwerp? Vraag een offerte aan en kom direct in contact met professionele vloerisolatie bedrijven.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Veelgestelde vragen over subsidie vloerisolatie

Wat zijn de minimale eisen om voor de vloerisolatiesubsidie in aanmerking te komen? 

Je moet minimaal 20 m2 van de bestaande vloer isoleren. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 [m2 K/w] hebben.

Kan ik een tweede keer subsidie krijgen voor vloerisolatie als ik al eerder subsidie heb gekregen? 

Nee, je kunt slechts één keer subsidie krijgen voor vloerisolatie.

Welke isolatiematerialen komen in aanmerking voor de vloerisolatiesubsidie? 

Alle isolatiematerialen behalve PIR of PUR met HFK blaasmiddelen komen in aanmerking voor vloerisolatiesubsidie. Dit betekend dat de volgende isolatie materialen onder andere in aanmerking komen voor vloerisolatie subsidie: schuimbeton, EPS (geëxpandeerd polystyreen), glaswol, steenwol, minerale wol, pur (polyurethaan), en pir (polyisocyanuraat).

Hoe wordt de subsidie voor vloerisolatie berekend?

De subsidie wordt berekend op basis van de oppervlakte van de geïsoleerde vloer en het soort isolatiemateriaal dat is gebruikt.

Krijg ik ook subsidie voor vloerisolatie als ik het zelf aanbreng? 

De voorwaarden stellen dat de isolatie moet worden aangebracht door een professional. Doe-het-zelf isolatie komt dus niet in aanmerking voor subsidie.

Komt het isoleren van de bovenkant van de vloer ook in aanmerking voor subsidie?

Ja, zowel het isoleren van de onderkant als de bovenkant van een bestaande vloer komt in aanmerking voor de subsidie.

Welke dikte moet het isolatiemateriaal minimaal hebben? 

De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de minimale isolatiewaarde van 3,5 [m2 K/w] te voldoen.

Mag ik de dikte van de isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen?

Nee, alleen de dikte van het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal mag worden meegerekend.

Wat is PIR of PUR met HFK-vrije blaasmiddelen?

PIR en PUR zijn soorten isolatiemateriaal. HFK-vrije blaasmiddelen zijn milieuvriendelijkere alternatieven voor de traditionele blaasmiddelen die in deze isolatiematerialen worden gebruikt.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen