Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Isolatie
Leestijd:
min.

Waarom je huis isoleren: Voordelen en Tips

Isolatie is een belangrijk onderdeel van energiezuinig wonen en heeft tal van voordelen. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, er zijn veel redenen om je huis te isoleren. In deze blog gaan we dieper in op waarom isolatie belangrijk is, de voordelen van isolatie en tips om je huis optimaal te isoleren.

Waarom is isolatie belangrijk?

Isolatie is belangrijk om verschillende redenen, waaronder:

Energiebesparing

Het grootste voordeel van isolatie is energiebesparing. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en kou buiten, waardoor je minder hoeft te stoken. Hierdoor bespaar je flink op je energierekening en verminder je je CO2-uitstoot.

Comfort

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort. De temperatuur blijft beter op peil en er zijn minder tocht en koude plekken in huis. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een hogere leefkwaliteit.

Geluidsisolatie

Naast thermische isolatie, kan isolatie ook geluidsisolatie bieden. Door het isoleren van muren, plafonds en vloeren kan je de geluidsoverlast van binnen- en buitenaf verminderen.

Bescherming van het milieu

Door te besparen op energie, vermindert isolatie je CO2-uitstoot en draagt het bij aan een beter milieu.

Waardevermeerdering woning

Een goed geïsoleerd huis heeft een hogere waarde op de huizenmarkt. Potentiële kopers zijn namelijk op zoek naar energiezuinige woningen en isolatie is hierbij een belangrijk criterium.

Voordelen van isolatie

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van isolatie op een rijtje. Daaronder zullen we per veelvoorkomende soort isolatie verder ingaan op de voordelen.

Besparing op energiekosten

Met isolatie bespaar je flink op je energierekening. Dit kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Je verdient de investering in isolatie dan ook vaak binnen enkele jaren terug.

Minder CO2-uitstoot

Door te besparen op energie, verminder je de CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.

Comfortabeler wonen

Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler om in te wonen. De temperatuur blijft beter op peil en er zijn minder tocht en koude plekken in huis.

Gezonder binnenklimaat

Isolatie kan ook bijdragen aan een gezonder binnenklimaat. Het voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Waardevermeerdering woning

Een goed geïsoleerd huis heeft een hogere waarde op de huizenmarkt en kan dus meer opbrengen bij verkoop.

De meest voorkomende isolatiemaatregelen

Dakisolatie

Dakisolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in huis. Warmte stijgt namelijk op, waardoor er veel warmte verloren gaat via het dak. Met goede dakisolatie kan je deze warmte binnenhouden en besparen op stookkosten. Andere voordelen van dakisolatie zijn:

 • Verhoogd comfort: Dakisolatie zorgt voor een constantere temperatuur in huis en minder tocht.
 • Besparing op energierekening: Met dakisolatie kan je tot wel €500 per jaar besparen op je energierekening.
 • Duurzaamheid: Door te besparen op energie, verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.
 • Geluidsisolatie: Dakisolatie kan ook bijdragen aan geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van geluiden van buitenaf.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is vooral effectief in oudere huizen, waarbij er vaak nog geen isolatie aanwezig is. Het isoleren van de vloer kan zorgen voor minder tocht, een constantere temperatuur en minder vochtproblemen. Andere voordelen van vloerisolatie zijn:

 • Besparing op energierekening: Met vloerisolatie kan je tot wel €250 per jaar besparen op je energierekening.
 • Comfortabeler wonen: Vloerisolatie zorgt voor een comfortabelere vloer om op te lopen en minder tocht in huis.
 • Duurzaamheid: Door te besparen op energie, verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal tussen de buiten- en binnenmuur geplaatst, waardoor er minder warmte verloren gaat. Dit is vooral effectief bij huizen die na 1920 gebouwd zijn en nog geen spouwmuurisolatie hebben. Andere voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

 • Besparing op energierekening: Met spouwmuurisolatie kan je tot wel €250 per jaar besparen op je energierekening.
 • Comfortabeler wonen: Spouwmuurisolatie zorgt voor minder tocht en een constantere temperatuur in huis.
 • Duurzaamheid: Door te besparen op energie, verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie is een effectieve manier om energie te besparen en het comfort in huis te verhogen. Door de bodem of de onderkant van de vloer van de kruipruimte te isoleren, wordt de kou en vocht uit de kruipruimte geweerd. Dit leidt tot een warmere vloer en een droger en gezonder binnenklimaat. De voordelen van kruipruimte isolatie zijn:

 • Verhoogd comfort: Kruipruimte isolatie zorgt voor een warmere vloer en minder vocht in huis.
 • Besparing op energierekening: Door de vermindering van warmteverlies kan je met kruipruimte isolatie tot wel €500 per jaar besparen op je energierekening.
 • Gezonder binnenklimaat: Isolatie van de kruipruimte vermindert vocht en schimmel in huis, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
 • Duurzaamheid: Door te besparen op energie, verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.
 • Minder kans op ongedierte: Door het isoleren van de kruipruimte wordt de ruimte minder aantrekkelijk voor ongedierte zoals muizen en ratten.

Glasisolatie

Dubbel glas of hoogrendementsglas kan zorgen voor betere isolatie van ramen, waardoor er minder warmte verloren gaat en er minder geluidsoverlast is. Dit is vooral effectief bij huizen met oude enkel glas ramen. Andere voordelen van glasisolatie zijn:

 • Besparing op energierekening: Met glasisolatie kan je tot wel €200 per jaar besparen op je energierekening.
 • Comfortabeler wonen: Glasisolatie zorgt voor minder tocht en geluidsoverlast
 • Duurzaamheid: Door te besparen op energie, verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.

Kortom, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en glasisolatie bieden elk specifieke voordelen die bijdragen aan een duurzamere en comfortabelere woning. Door te kiezen voor de juiste isolatiemaatregelen voor jouw huis, kan je optimaal profiteren van deze voordelen en besparen op je energierekening. Het is daarom verstandig om een isolatiespecialist te raadplegen om te bepalen welke isolatiemaatregelen het meest geschikt zijn voor jouw woning en jouw situatie.

Tips om je huis te isoleren

Als je besluit om je huis te isoleren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit zo effectief mogelijk te doen. Hieronder volgen enkele tips:

Laat een isolatiespecialist langskomen

Voordat je begint met isoleren is het verstandig om een isolatiespecialist langs te laten komen. Deze kan bepalen welk type isolatie het beste bij jouw huis past en hoeveel isolatiemateriaal er nodig is. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig isolatiemateriaal aanschaft en dat het isoleren niet effectief genoeg is.

Isoleren van het dak

Een groot deel van de warmte gaat verloren via het dak. Het isoleren van het dak is dan ook een belangrijke stap in het isoleren van je huis. Hierbij kan je kiezen voor verschillende materialen, zoals glaswol, steenwol of isolatieplaten.

Isoleren van de muren

Ook de muren zijn belangrijk om te isoleren. Bij oudere huizen kan het isoleren van de spouwmuren al voor een flinke verbetering zorgen. Bij nieuwbouwhuizen kan het isoleren van de binnen- of buitenmuren uitkomst bieden.

Isoleren van de vloer

Het isoleren van de vloer kan zorgen voor minder tocht en koude voeten. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door isolatieplaten onder de vloer te leggen of door de kruipruimte te isoleren.

Isoleren van ramen en deuren

Ook ramen en deuren zijn belangrijk om te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van isolerend glas, tochtstrips en/of deurrubbers.

Ventilatie

Bij isolatie is het belangrijk om ook te zorgen voor voldoende ventilatie. Hierdoor voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen