Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
7
min.

Wat is spouwmuurisolatie?

Muur met bakstenen inclusief muurdecoratie in een knusse binnenwoning
Muur met bakstenen inclusief muurdecoratie in een knusse binnenwoning

Spouwmuurisolatie speelt een cruciale rol in moderne woningen door warmteverlies te beperken en energie-efficiëntie te verhogen. Maar wat is een spouwmuur precies? Een spouwmuur bestaat uit twee muurlagen met daartussen een lege ruimte, de spouw. Deze constructie helpt bij het voorkomen van directe vocht doorgang van buiten naar binnen, maar zonder isolatie kan deze ruimte leiden tot aanzienlijk warmteverlies.

De functie van een spouwmuur gaat verder dan alleen het scheiden van de binnen- en buitenomgeving. Het biedt ook een mechanische weerstand tegen regenwater, waardoor wordt voorkomen dat vocht de binnenmuren bereikt. Door het isoleren van deze spouw met specifieke materialen, zoals steenwol, EPS-parels, of PUR-schuim, wordt niet alleen de thermische efficiëntie van de muur verbeterd, maar ook het algemene comfortniveau in de woning.

Het belang van spouwmuurisolatie

Maar waarom zou je kiezen voor spouwmuurisolatie? De voordelen zijn aanzienlijk. Ten eerste leidt het tot een directe vermindering van het energieverbruik, omdat minder warmte verloren gaat via de muren. Dit resulteert in lagere stookkosten en een comfortabeler binnenklimaat, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Bovendien draagt spouwmuurisolatie bij aan de waardevermeerdering van je huis en vermindert het de CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Soorten spouwmuurisolatiematerialen

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor spouwmuren, is het belangrijk om de eigenschappen van verschillende materialen te overwegen. De meest voorkomende soorten spouwmuurisolatie omvatten:

 • Steenwol: Dit materiaal staat bekend om zijn uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Steenwol is vuurbestendig, wat een extra veiligheidsniveau biedt.
 • EPS-parels (polystyreenparels): Lichtgewicht en efficiënt, EPS-parels bieden goede isolatiewaarden en zijn vochtbestendig. Dit materiaal is ideaal voor spouwmuren met smalle voegen.
 • PUR-schuim (polyurethaanschuim): PUR-schuim vult de gehele spouw naadloos, waardoor het een zeer effectieve oplossing is voor thermische isolatie. Het heeft ook een goede luchtdichtheid, wat bijdraagt aan het verminderen van warmteverlies.

Elk van deze materialen heeft zijn voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en structuur van het huis. Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van factoren zoals isolatiewaarde, vochtbestendigheid, en duurzaamheid.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie

Vul het contact- of offerteformulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte van experts.

Het proces van spouwmuurisolatie

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een proces dat meestal binnen één dag voltooid kan worden, afhankelijk van de grootte van de woning. Het proces omvat de volgende stappen:

 1. Inspectie: Een specialist beoordeelt de geschiktheid van de spouwmuren voor isolatie door middel van een inspectie.
 2. Boorgaten: Er worden kleine gaten geboord in de voegen van de buitenmuur op strategische plaatsen.
 3. Inblazen van isolatiemateriaal: Via de boorgaten wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur geblazen.
 4. Afwerking: De boorgaten worden netjes afgedicht met mortel in de kleur van de bestaande voeg, waardoor de werkzaamheden nauwelijks zichtbaar zijn.

Deze methode zorgt voor minimale verstoring van het huis en de bewoners en levert direct resultaat op in termen van verbeterde energie-efficiëntie en comfort.

Kosten en subsidies voor spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen variëren afhankelijk van het type woning en de gekozen isolatiematerialen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten en besparingen voor verschillende woningtypes, evenals informatie over de terugverdientijd en beschikbare subsidies.

Kostenoverzicht per woningtype (exclusief btw)

 • Appartement: €375 tot €750, met een gemiddelde jaarlijkse besparing van €62 tot €75.
 • Tussenwoning: €1.000 tot €3.000, met een gemiddelde jaarlijkse besparing van €150 tot €180.
 • 2-onder-1-kapwoning: €1.500 tot €3.500, met een gemiddelde jaarlijkse besparing van €250 tot €300.
 • Vrijstaande woning: €2.000 tot €4.500, met een gemiddelde jaarlijkse besparing van €375 tot €450.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie varieert tussen de 2 en 7 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals het energieverbruik, het type woning, de dikte van het isolatiemateriaal, en de energiebron waarmee je verwarmt. Als je elektrisch verwarmt, kun je de investering al binnen 2 jaar terugverdienen. Bij verwarming op gas of mazout is de terugverdientijd ongeveer 4 tot 5 jaar.

Subsidies en financiële voordelen

 • Verlaagd btw-tarief: Voor woningen ouder dan 2 jaar betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten voor spouwmuurisolatie.
 • Subsidies: Onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die een deel van de kosten dekt. Het exacte subsidiebedrag hangt af van het te isoleren oppervlak en of je nog andere energiebesparende maatregelen treft.

Het is raadzaam om de specifieke subsidievoorwaarden en -bedragen te controleren bij je gemeente of via nationale regelingen, aangezien deze kunnen variëren en regelmatig worden bijgewerkt.

Door de besparing op energiekosten en de beschikbare subsidies kan spouwmuurisolatie een zeer kosteneffectieve manier zijn om je woning energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Voor een gedetailleerd advies en een exacte prijs voor jouw project is het aan te raden om vrijblijvend offertes aan te vragen bij OranjeDuurzaam zodat je offertes ontvangt van bedrijven in jouw regio.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie

Vul het contact- of offerteformulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte van experts.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Bij het overwegen van spouwmuurisolatie komen vaak veel vragen op. Hier zijn antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen:

Kan ik spouwmuurisolatie combineren met andere isolatiemaatregelen?

Ja, spouwmuurisolatie kan uitstekend worden gecombineerd met andere isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, vloerisolatie, of het plaatsen van hoogrendementsglas. Door meerdere isolatiemaatregelen te combineren, verhoog je de energie-efficiëntie van je woning nog verder en kun je profiteren van een nog comfortabeler woonklimaat en lagere energiekosten.

Wat te doen bij vochtproblemen of beschermde diersoorten in de spouw?

Bij vochtproblemen is het belangrijk eerst de oorzaak aan te pakken voordat je spouwmuurisolatie aanbrengt. Een goede inspectie door een specialist kan helpen bij het identificeren van lekkages of andere oorzaken van vocht. Beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, vereisen speciale aandacht. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om advies in te winnen bij de lokale natuurbeschermingsautoriteiten en eventueel een alternatieve methode voor isolatie te overwegen.

Het kiezen van een betrouwbaar spouwmuurisolatiebedrijf

Het kiezen van het juiste bedrijf voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie is essentieel. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van een keuze:

 • Ervaring en referenties: Kies voor een bedrijf met ruime ervaring in spouwmuurisolatie en vraag naar referenties of case studies.
 • Certificering: Controleer of het bedrijf beschikt over de nodige certificeringen en kwaliteitskeurmerken, zoals het KOMO-keurmerk of het Insula-certificaat, die kwaliteit en vakmanschap garanderen.
 • Gedetailleerde offerte: Een betrouwbare aanbieder zal een gedetailleerde offerte verstrekken die duidelijk de omvang van de werkzaamheden, de gebruikte materialen en de totale kosten beschrijft.
 • Garantie: Vraag naar de garantievoorwaarden. Een goed isolatiebedrijf biedt garantie op zowel de materialen als de uitgevoerde werkzaamheden.

Door zorgvuldig een isolatiebedrijf te kiezen, kun je ervan uitgaan dat de spouwmuurisolatie vakkundig wordt aangebracht en bijdraagt aan de waardevermeerdering van je woning.

We hopen dat deze blog je heeft voorzien van waardevolle informatie over spouwmuurisolatie. Als je nog vragen hebt of meer advies nodig hebt, neem dan gerust contact op met een specialist van OranjeDuurzaam. Jouw comfortabele en energiezuinige woning begint met de juiste isolatiekeuzes.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte voor spouwmuurisolatie

Vul het contact- of offerteformulier in en ontvang gratis advies en een vrijblijvende offerte van experts.

Vrijblijvende offerte ontvangen