Glasisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Glasisolatie
Leestijd:
5
min.

Welk soort glasisolatie is geschikt voor mijn project? Een gids

Het belang van glasisolatie

Glasisolatie speelt een cruciale rol in het energieverbruik en comfort van jouw huis. Het juiste type glas kan je helpen om de warmte binnen te houden in de winter en de hitte buiten te houden in de zomer, wat resulteert in lagere energierekeningen en een aangenamere leefomgeving.

In deze blogpost behandelen we de verschillende soorten glasisolatie en bespreken we de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste optie voor jouw project. We zullen onderwerpen behandelen zoals U-waarde, HR, HR++, triple glas en beng glas om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

U-waarde: Wat is het en waarom is het belangrijk?

De U-waarde is een maat voor de warmtedoorgang door een materiaal, zoals glas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Dit betekent dat een lagere U-waarde resulteert in betere energie-efficiëntie en comfort.

Bij het kiezen van glasisolatie is het belangrijk om te letten op de U-waarde van het product, omdat dit je helpt om de isolatieprestaties en potentiële energiebesparingen te begrijpen. Het vergelijken van de U-waarden van verschillende soorten glas helpt je om de meest geschikte optie voor jouw project te kiezen.

HR-glas: Een energiezuinige optie

HR-glas (hoogrendementsglas) is een type dubbel glas met een dunne, transparante coating aan de binnenzijde van een van de glaslagen. Deze coating reflecteert de warmte terug naar binnen, waardoor het glas beter isoleert dan standaard dubbel glas.

Alinea 2: HR-glas is een goede keuze als je op zoek bent naar een energiezuinige oplossing die je helpt om de warmte in je huis vast te houden. Hoewel het duurder is dan standaard dubbel glas, zijn de energiebesparingen op lange termijn vaak de extra investering waard.

HR++ glas: Nog betere isolatieprestaties

HR++ glas is een verbeterde versie van HR-glas, met een nog lagere U-waarde. Dit betekent dat het nog beter isoleert en meer energiebesparingen oplevert. HR++ glas heeft een gasvulling tussen de glaslagen, meestal argon, om de thermische prestaties verder te verbeteren.

HR++ glas is een uitstekende optie voor diegenen die op zoek zijn naar optimale isolatieprestaties en maximale energiebesparingen. Hoewel het duurder is dan HR-glas, kunnen de extra kosten op lange termijn worden gecompenseerd door de hogere energiebesparingen die het oplevert.

Triple glas: De hoogste isolatiewaarde

Triple glas, ook wel drievoudig glas genoemd, bestaat uit drie lagen glas met gasvullingen tussen de lagen, meestal argon of krypton. Dit type glas biedt de hoogste isolatiewaarde en is bijzonder geschikt voor passiefhuizen of energieneutrale gebouwen.

Hoewel triple glas duurder is dan HR++ glas, is het een uitstekende investering voor diegenen die streven naar de beste thermische prestaties en een minimaal energieverbruik. Het kan helpen om je huis nog comfortabeler te maken en de impact op het milieu te verminderen.

Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je glas. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)
Subsidie, energiebesparing en vermindering in het gasverbruik na het isoleren van je glas. De energiebesparing is berekend met een gasprijs van €1,30 (juli 2023)

Factoren om te overwegen bij het kiezen van glasisolatie

Bij het kiezen van de juiste glasisolatie voor jouw project, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals energie-efficiëntie, kosten, esthetiek en duurzaamheid. Het is essentieel om jouw specifieke behoeften en prioriteiten te overwegen bij het afwegen van de verschillende opties.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de prestatiekenmerken van elk type glas, zoals de U-waarde en lichtdoorlatendheid, om te bepalen welke optie het beste aansluit bij jouw eisen op het gebied van comfort en energiebesparing.

Installeren en onderhouden van glasisolatie

Het installeren en onderhouden van glasisolatie is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste product voor jouw project. Het is essentieel om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe glasisolatie op de juiste manier wordt geplaatst en optimaal presteert.

Goed onderhoud van jouw glasisolatie helpt om de levensduur te verlengen en de prestaties te behouden. Dit omvat regelmatige reiniging, inspectie op schade en eventuele vervanging van beschadigde of versleten onderdelen.

Het kiezen van de juiste glasisolatie voor jouw project

Er zijn verschillende soorten glasisolatie beschikbaar, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de verschillende opties te onderzoeken, zoals U-waarde, HR, HR++, triple glas en beng glas, om de beste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften en budget.

Door een weloverwogen beslissing te nemen en de juiste glasisolatie te kiezen, kun je niet alleen de energie-efficiëntie van je huis verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst en genieten van een comfortabeler en aangenamer binnenklimaat.

In dit artikel hebben we al een overzicht gegeven van de verschillende soorten glasisolatie, waaronder HR, HR++, triple glas en beng glas. Laten we nu dieper ingaan op de vergelijkingsanalyse tussen deze verschillende soorten glasisolatie om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vergelijkingsanalyse tussen HR, HR++, triple glas en beng glas:

Energie-efficiëntie en isolatiewaarde:

 • HR glas: HR glas heeft een lagere isolatiewaarde dan HR++ en triple glas. Dit komt door de enkele gasvulling tussen de glaslagen en de standaard coating. Het is geschikt voor situaties waar een matige isolatiewaarde acceptabel is.
 • HR++ glas: HR++ glas biedt een betere isolatiewaarde dan HR glas, dankzij de dubbele gasvulling en een verbeterde coating. Het is een goede keuze voor de meeste woningen die een goede balans zoeken tussen kosten en energie-efficiëntie.
 • Triple glas: Triple glas biedt de hoogste isolatiewaarde van alle genoemde glassoorten en is ideaal voor passiefhuizen of energieneutrale gebouwen. Het is duurder dan HR++ glas, maar kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen op lange termijn.

Kosten en investering:

 • HR glas: HR glas is de goedkoopste optie, maar biedt minder isolatiewaarde en energiebesparing dan HR++ en triple glas.
 • HR++ glas: HR++ glas is duurder dan HR glas, maar biedt een betere isolatiewaarde en energie-efficiëntie. Het is een goede keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare en effectieve oplossing.
 • Triple glas: Triple glas is de duurste optie, maar biedt de hoogste isolatiewaarde en de meeste energiebesparing op lange termijn. Het kan een goede investering zijn voor diegenen die streven naar optimale energie-efficiëntie en comfort.

Lichtdoorlatendheid:

 • HR glas: HR glas heeft een gemiddelde lichtdoorlatendheid, vergelijkbaar met HR++ glas.
 • HR++ glas: HR++ glas biedt een vergelijkbare lichtdoorlatendheid als HR glas, hoewel de verbeterde coating en gasvulling enigszins van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid licht die door het glas komt.
 • Triple glas: Triple glas heeft vanwege de extra glaslaag een lagere lichtdoorlatendheid in vergelijking met HR en HR++ glas. Dit kan resulteren in minder natuurlijk licht in de ruimte, maar de uitstekende isolatiewaarde compenseert dit nadeel.

Geluidsisolatie:

 • HR glas: HR glas biedt een gemiddelde geluidsisolatie, vergelijkbaar met standaard dubbelglas.
 • HR++ glas: HR++ glas heeft een betere geluidsisolatie dan HR glas vanwege de verbeterde coating en gasvulling. Het kan helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen.
 • Triple glas: Triple glas biedt de beste geluidsisolatie van alle genoemde glassoorten, dankzij de extra glaslaag. Het is ideaal voor situaties waar geluidsoverlast een belangrijk punt van zorg is, zoals bij drukke wegen of vliegvelden.

Uiteindelijk is de keuze voor het juiste type glasisolatie afhankelijk van jouw specifieke behoeften, budget en prioriteiten. Overweeg factoren zoals energie-efficiëntie, kosten, lichtdoorlatendheid en geluidsisolatie bij het afwegen van de verschillende opties. Door de juiste glasisolatie te kiezen, kun je niet alleen de energie-efficiëntie van je huis verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst en genieten van een comfortabeler en aangenamer binnenklimaat.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte ontvangen