Binnenzijde dakisolatie

Dakisolatie heeft ontzettend veel voordelen. Zo voorkomt het warmteverlies waardoor je een energie-efficiëntere woning creëert en energiekosten bespaart.

Lagere energierekening
Duurzame keuze
Verhoogd de waarde van je huis

Hoe werkt dakisolatie vanaf de binnenzijde?

Dakisolatie vanaf de binnenzijde aanbrengen is een effectieve methode om de energie-efficiëntie van je huis te verhogen. De binnenafwerking van je dak word zorgvuldig verwijderd, waarna isolatiemateriaal tussen de dakspanten wordt geplaatst. Materialen zoals glaswol of steenwol zijn populair vanwege hun thermische eigenschappen en geluidsisolatie. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal, wordt een dampscherm aangebracht om vochtproblemen te voorkomen. Ten slotte wordt de afwerking opnieuw aangebracht, waarbij zorgvuldig wordt gezorgd voor een strakke en nette uitstraling. Het resultaat is een warmer huis in de winter en koeler in de zomer, wat leidt tot lagere energiekosten.

Waarom je dak isoleren?

Lagere energierekening

Dakisolatie levert je veel op voor je portemonnee. Je energierekening gaat in alle gevallen omlaag.

Minder last van kou

Je dak isoleren betekent het verbeteren van de warmte- en kou regulatie. Je zal een aangenamer binnenklimaat hebben.

Gezonder binnenklimaat

Dakisolatie zorgt ervoor dat je dak tocht- en waterdicht is.

Duurzame keuze

Je verwarming en airco hoeven minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor stoot je minder uit.

Besparing

Hoeveel geld bespaart dakisolatie vanaf de binnenzijde?

Met het isoleren van uw dak kunt u tot wel 25% energie besparen. Je energierekening zal dus flink omlaag gaan. Daarnaast draagt een lager energieverbruik natuurlijk ook bij aan een beter milieu. Ben je benieuwd wat je kunt besparen met het isoleren van je dak? Maak in de onderstaande tabel een inschatting.

Soort woning

Besparing per jaar bij gasprijs €3 per m3

Besparing per jaar bij gasprijs €1,20 per m3

Besparing gas per jaar
Tussenwoning€1200€480400 m3
Hoekwoning€1260€504420 m3
2-onder-1-kap€1320€528440 m3
Vrijstaande woning€2100€840700 m3

Vrijblijvende dakisolatie offerte ontvangen

Door uw dak te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten en word de waarde van de woning verhoogd.

Subsidie

Subsidie op dakisolatie

Subsidie op dakisolatie is een stimulerende maatregel vanuit de overheid om huiseigenaren aan te moedigen hun woningen energiezuiniger te maken. In Nederland kunnen eigenaren vaak gebruikmaken van subsidies zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) om de kosten van dakisolatie te verlagen. Deze ISDE subsidie bespaart tot wel €30,- per vierkante meter. Daarnaast is een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9% voor alle uitvoerende werkzaamheden. In sommige gevallen zijn er ook nog regionale subsidies, deze variëren per provincie of gemeente. Deze subsidies zijn bedoeld om de financiële drempel voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen te verlagen en zo bij te dragen aan het verduurzamen van de woningvoorraad.

Alles over subsidie op dakisolatie
Kosten

Kosten binnenzijde dakisolatie schuin dak

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dak, de gebruikte materialen, en de omvang van het project. Gemiddeld liggen de prijzen in Nederland tussen de €30 en €60 per vierkante meter voor het isoleren van een schuin dak, en tussen de €40 en €70 per vierkante meter voor een plat dak. Deze investering kan aanvankelijk hoog lijken, maar dakisolatie levert aanzienlijke besparingen op de energierekening op, doorgaans genoeg om binnen enkele jaren de kosten volledig terug te verdienen.

Soort woningSubsidieKostenNetto kosten
Tussenwoning€ 1600€ 5400€ 3800
Hoekwoning€ 1700€ 5700€ 4000
2-onder-1 kap€ 1800€ 6000€ 4200
Vrijstaande woning€ 2700€ 9000€ 6300
Kosten en subsidie dakisolatie
Alles over de kosten van dakisolatie
Al geïsoleerd?

Welke huizen hebben al dakisolatie?

De aanwezigheid van dakisolatie hangt sterk af van het bouwjaar van de woning. Afhankelijk van het bouwjaar van het huis, kan de kwaliteit en dikte van de dakisolatie sterk variëren.

Bouwjaar voor 1975: geen dakisolatie aangebracht

Huizen die voor 1975 zijn gebouwd, hadden oorspronkelijk geen dakisolatie. Het is mogelijk dat latere bewoners een vorm van isolatie hebben aangebracht, maar deze is vaak beperkt tot een dunne laag van ongeveer 3 tot 5 centimeter. Deze minimale isolatie biedt slechts matige bescherming tegen warmteverlies, wat kan resulteren in hogere energiekosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Bouwjaar tussen 1975 en 1992: waarschijnlijk lichte dakisolatie aanwezig

Voor woningen gebouwd tussen 1975 en 1992 werd bij de bouw vaak een lichte isolatielaag van 3 tot 5 centimeter geïnstalleerd. Hoewel dit een verbetering betekent ten opzichte van oudere huizen, biedt deze isolatie nog steeds slechts matige bescherming. Het is mogelijk dat sommige huiseigenaren sindsdien extra isolatie hebben toegevoegd om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Bouwjaar in of na 1992: redelijke of goede isolatie

Huizen die in 1992 of later zijn gebouwd, kregen vanaf de bouw een redelijke tot goede dakisolatie, met een dikte van 8 tot 10 centimeter of meer. Deze isolatie is doorgaans voldoende om niet verder verbeterd te hoeven worden. Woningen uit deze periode genieten van lagere energiekosten en een hoger comfortniveau dankzij de efficiënte dakisolatie die moderne bouwstandaarden weerspiegelt.

Vrijblijvende dakisolatie offerte ontvangen

Door uw dak te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten en word de waarde van de woning verhoogd.

Plat dak

Plat dak isoleren

Bij platte daken kan isolatie zowel aan de buitenzijde (warm dak) als aan de binnenzijde (omgekeerd dak of koud dak) worden aangebracht. Een warm dak, waarbij de isolatie bovenop de dakconstructie wordt geplaatst en vervolgens wordt afgedekt met dakbedekking, is de meest voorkomende en effectieve methode. Deze aanpak voorkomt thermische bruggen en wateraccumulatie. Omgekeerde daken, waarbij de isolatie bovenop de waterdichte laag komt en bedekt wordt met grind of tegels, zijn ook populair vanwege hun bescherming tegen temperatuurschommelingen en mechanische schade. Isolatie aan de binnenkant, of een koud dak, wordt minder aangeraden omdat het kan leiden tot condensatieproblemen.

Alles over plat dak isoleren
Zoldervloerisolatie

Zoldervloer isoleren

Door de zoldervloer te isoleren, wordt voorkomen dat warmte vanuit de onderliggende verdiepingen ontsnapt, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van de verwarmingskosten en een stabieler binnenklimaat. De meest gebruikte materialen voor deze vorm van isolatie zijn glaswol of steenwol, die tussen de vloerbalken van de zolder worden geplaatst. Deze materialen zijn effectief in het vasthouden van warmte en hebben ook geluidsdempende eigenschappen, wat bijdraagt aan een stillere en comfortabelere woonomgeving. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de dampremmende laag, die aan de warme kant (de kant van de verwarmde ruimte) moet worden aangebracht om vochtproblemen te voorkomen. Het isoleren van een zoldervloer is relatief eenvoudig en kan vaak als doe-het-zelfproject worden uitgevoerd, wat het een kosteneffectieve optie maakt voor het verbeteren van de energieprestaties van een woning.

Alles over zoldervloer isoleren

Vrijblijvende dakisolatie offerte ontvangen

Door uw dak te isoleren met bespaard uw flink op energiekosten en word de waarde van de woning verhoogd.

Isolatiematerialen

Welk soort isolatiemateriaal is geschikt voor je dak?

Wanneer je je vloer wilt laten isoleren zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal waar je uit kunt kiezen. Welke voor je het beste geschikt is hangt af van je situatie en huidige vloer. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal waar je uit kunt kiezen.

Meer informatie
Tips & tricks

Handige tips over dakisolatie

Wil je meer informatie over spouwmuurisolatie? Lees de onderstaande tips!

Profiteer van ISDE subsidies

In dit artikel bespreken we de vijf typen isolatiemaatregelen die voor subsidie in aanmerking komen, en hoe je deze kunt aanvragen.

Meer informatie

Hoe kiest u het juiste isolatiebedrijf voor uw situatie?

Wanneer je je huis laat isoleren is het belangrijk dat dit op de juiste wijze geïnstalleerd wordt. Met de partners van OranjeDuurzaam weet je zeker dat je kiest voor een professioneel en betrouwbaar isolatiebedrijf.

Meer informatie
FAQ

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Wat zijn de verschillende types van dakisolatie?

Er zijn verschillende types van dakisolatie, waaronder isolatie van het hellend dak (onder de dakpannen), zoldervloerisolatie (als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte) en isolatie van platte daken.

Hoeveel kost dakisolatie?

De kosten van dakisolatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type dak, de gekozen materialen en de grootte van het dak. Het is het beste om een offerte te krijgen van een professioneel isolatiebedrijf.

Hoe lang gaat dakisolatie mee?

Dakisolatie gaat over het algemeen lang mee, vaak wel meer dan 30 jaar. De exacte levensduur hangt af van het gebruikte materiaal en de kwaliteit van de installatie.

Is er een garantie op dakisolatie?

De meeste professionele isolatiebedrijven bieden een garantie op hun werk, maar dit kan variëren. Het is altijd een goed idee om dit te controleren voordat je een contract afsluit.

Kan ik dakisolatie zelf aanbrengen?

Hoewel het mogelijk is om zelf dakisolatie aan te brengen, wordt het vaak aanbevolen om een professional in te huren. Dit komt omdat de installatie correct moet worden uitgevoerd om de maximale voordelen te behalen en om problemen zoals vocht en schimmel te voorkomen.