Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
8
min.

Spouwmuurisolatie voor een tussenwoning: Alles wat je moet weten

Bank voor een warme witte muur
Bank voor een warme witte muur

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om je tussenwoning energiezuiniger te maken. Door de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, te vullen met isolatiemateriaal, verbeter je de warmte-isolatie van je woning aanzienlijk. Dit leidt niet alleen tot lagere energiekosten, maar verhoogt ook het wooncomfort en de waarde van je huis.

Wat is Spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een proces waarbij de open ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van een woning wordt gevuld met isolatiemateriaal. Dit kan met verschillende materialen zoals minerale inblaaswol, EPS-parels of PUR-schuim. Het doel is om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren. Vooral voor tussenwoningen, die vaak slechts een voor- en achtergevel hebben, is dit een kosteneffectieve manier om energiebesparingen te realiseren.

Technische uitleg van het installatieproces

Het proces van spouwmuurisolatie begint met een inspectie van de spouwmuren om te bepalen of ze geschikt zijn voor isolatie. Vervolgens worden er gaten geboord in de voegen van de buitenmuur, door welke het isolatiemateriaal wordt ingeblazen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het materiaal in de spouw, wat resulteert in een naadloze isolatielaag. Na het inblazen worden de gaten weer netjes dichtgemaakt met specie in de kleur van de voegen, zodat ze vrijwel onzichtbaar zijn.

Voordelen van Spouwmuurisolatie voor een tussenwoning

Energiebesparing en lagere energierekeningen: Door de spouwmuur te isoleren, voorkom je dat warmte via de muren naar buiten ontsnapt. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken om je huis warm te houden, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Voor een gemiddelde tussenwoning kan dit oplopen tot honderden euro's per jaar.

Verbeterd wooncomfort: Met goede spouwmuurisolatie blijft je woning warmer in de winter en koeler in de zomer. Dit verhoogt het comfort in huis, waardoor je minder last hebt van temperatuurschommelingen.

Geluidsisolatie: Naast thermische voordelen biedt spouwmuurisolatie ook betere geluidsisolatie. Dit is vooral nuttig in een rijtjeshuis, waar je vaak dicht op de buren woont en omgevingsgeluiden een probleem kunnen zijn.

Waardevermeerdering van de woning: Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers. Spouwmuurisolatie kan dus de waarde van je woning verhogen, wat voordelig is als je in de toekomst wilt verkopen.

Lagere CO2-uitstoot: Door minder te hoeven stoken, verlaag je ook je CO2-uitstoot. Dit maakt spouwmuurisolatie niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Geschikte isolatiematerialen voor tussenwoningen

Minerale inblaaswol

Minerale inblaaswol is een populaire keuze voor spouwmuurisolatie. Het materiaal bestaat uit glas- of steenwolvezels die in de spouw worden ingeblazen. Dit materiaal is brandveilig, vochtbestendig en heeft goede thermische en akoestische eigenschappen.

 • Voordelen: Relatief goedkoop, brandveilig, goede geluidsisolatie.
 • Nadelen: Vereist een minimale spouwbreedte van 5 cm.
 • Kostenindicatie: €15 - €20 per m² (excl. btw).

EPS-parels

EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen) zijn kleine bolletjes van piepschuim die in de spouwmuur worden geblazen. Ze bieden uitstekende isolatie en zijn vooral geschikt voor smalle spouwen.

 • Voordelen: Goede isolatiewaarde, geschikt voor smalle spouwen, vochtbestendig.
 • Nadelen: Iets duurder dan minerale inblaaswol.
 • Kostenindicatie: €20 - €25 per m² (excl. btw).

PUR-schuim

PUR-schuim (polyurethaanschuim) wordt als vloeistof in de spouw geïnjecteerd en zet vervolgens uit, waardoor het een naadloze isolatielaag vormt. Het biedt de hoogste isolatiewaarde van alle materialen.

 • Voordelen: Hoogste isolatiewaarde, geschikt voor smalle en vervuilde spouwen.
 • Nadelen: Duurder dan andere materialen, kan moeilijk te verwijderen zijn.
 • Kostenindicatie: €25 - €30 per m² (excl. btw).

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Benieuwd naar de mogelijkheden van spouwmuurisolatie voor jouw tussenwoning?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe u kunt besparen op uw energierekening. Klik hier om uw offerte aan te vragen!

Vergelijkingstabel van Isolatiematerialen

Materiaal Voordelen Nadelen Kostenindicatie
Minerale inblaaswol Goedkoop, brandveilig, goede geluidsisolatie Vereist spouwbreedte van min. 5 cm €15 - €20 per m²
EPS-parels Goede isolatiewaarde, geschikt voor smalle spouwen Iets duurder dan inblaaswol €20 - €25 per m²
PUR-schuim Hoogste isolatiewaarde, geschikt voor smalle en vervuilde spouwen Duur, moeilijk te verwijderen €25 - €30 per m²

Prijzen kunnen verschillen per regio en zijn afhankelijk van variabelen zoals voorrijkosten, materiaalkeuze, en de complexiteit van de installatie.

Kosten van Spouwmuurisolatie voor een Tussenwoning

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type isolatiemateriaal, de dikte van de spouw en de oppervlakte van de muren. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten:

Gemiddelde kosten per m²: Voor een tussenwoning liggen de kosten tussen €15 en €30 per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.

Factoren die de kosten beïnvloeden: De dikte van de spouw, het type materiaal, de staat van de muur en eventuele bijkomende werkzaamheden zoals het schoonmaken van de spouw.

Besparing op de energierekening: Door spouwmuurisolatie kan een tussenwoning jaarlijks tot €260 besparen op de energierekening, afhankelijk van de huidige gasprijs en elektriciteitskosten.

Informatie over Subsidies en Financiële Voordelen

Er zijn verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen isoleren. Het is raadzaam om te informeren bij lokale en nationale overheidsinstanties voor de meest actuele informatie over subsidies. Dit kan de kosten van de isolatie aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten.

Milieu-impact van Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft een aanzienlijke positieve impact op het milieu. Door de verbeterde isolatie wordt het energieverbruik verminderd, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Hier zijn enkele statistieken en cijfers die de milieuvoordelen van spouwmuurisolatie illustreren:

 • Energiebesparing: Door spouwmuurisolatie kan een gemiddelde tussenwoning tot wel 20% minder energie verbruiken voor verwarming.
 • CO2-reductie: Een goed geïsoleerde spouwmuur kan jaarlijks ongeveer 1 ton CO2-uitstoot voorkomen, wat gelijk staat aan de uitstoot van een kleine auto die 6.000 kilometer per jaar rijdt.
 • Levensduur: De meeste isolatiematerialen hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar, wat betekent dat de milieuvoordelen langdurig zijn.

Veelgemaakte Fouten en Aandachtspunten

SpouwmuurafscheidingBij het isoleren van een tussenwoning is het belangrijk om een spouwmuurafscheiding te gebruiken als je buren hun spouwmuur niet willen isoleren. Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal naar de spouw van de buren verzakt.

Type en hoeveelheid isolatiemateriaalHet is cruciaal om het juiste type en de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal te kiezen. Dit hangt af van de dikte van de spouw en de staat van de muur. Een professionele isolatiespecialist kan je hierbij adviseren.

Isolatie van gedeelde murenOverweeg of je ook de gedeelde muren met de buren wilt isoleren. Hoewel dit extra kosten met zich meebrengt, kan het de geluidsisolatie en thermische isolatie verder verbeteren.

Samen met buren isolerenHet kan voordelig zijn om samen met je buren te isoleren. Dit bespaart kosten, omdat er geen spouwmuurafscheiding nodig is en de totale oppervlakte groter is, wat de prijs per m² verlaagt.

Waarom een Isolatiespecialist Inschakelen?

Grondige InspectieEen isolatiespecialist voert een grondige inspectie van de spouwmuren uit om te bepalen welke isolatiemethode het meest geschikt is. Dit voorkomt problemen zoals vochtophoping en slechte hechting van het isolatiemateriaal.

Advies op MaatOp basis van de inspectie geeft de specialist advies op maat over het beste isolatiemateriaal en de benodigde hoeveelheid. Dit zorgt voor optimale isolatieprestaties.

Efficiënte UitvoeringProfessionele isolatiebedrijven hebben de ervaring en apparatuur om de isolatiewerken snel en efficiënt uit te voeren. Dit minimaliseert overlast en garandeert een hoge kwaliteit van het werk.

Gebruik van Kwalitatieve MaterialenEen specialist werkt met hoogwaardige isolatiematerialen die voldoen aan de nieuwste normen. Dit zorgt voor een langdurige en effectieve isolatie.

Subsidies en Financiële VoordelenIsolatiespecialisten zijn op de hoogte van beschikbare subsidies en financiële voordelen. Ze kunnen je helpen bij het aanvragen van subsidies, wat de kosten van het project aanzienlijk kan verlagen.

Offertes aanvragen voor spouwmuurisolatie

Stappen voor het Aanvragen van Offertes

 1. Verzamel informatie over je woning, zoals de oppervlakte van de muren en de dikte van de spouw.
 2. Zoek naar erkende isolatiebedrijven en vraag offertes aan.
 3. Zorg ervoor dat de offerte alle kostenposten omvat, inclusief materiaal, arbeid en eventuele bijkomende werkzaamheden.

Waar op te Letten bij het Vergelijken van Offertes

 • Controleer of de offerte gedetailleerd en transparant is.
 • Let op de garantievoorwaarden.
 • Vraag naar referenties en lees reviews van eerdere klanten.

Tips voor het kiezen van het juiste isolatiebedrijf

 • Kies een bedrijf met ervaring en een goede reputatie.
 • Vraag naar certificeringen en lidmaatschappen van relevante brancheorganisaties.
 • Overweeg de klantenservice en nazorg die het bedrijf biedt.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Benieuwd naar de mogelijkheden van spouwmuurisolatie voor jouw tussenwoning?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe u kunt besparen op uw energierekening. Klik hier om uw offerte aan te vragen!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de beste tijd van het jaar om spouwmuurisolatie aan te brengen?

De beste tijd om spouwmuurisolatie aan te brengen is meestal in de lente of herfst. Dit komt omdat de temperaturen mild zijn, wat ideaal is voor het isolatiemateriaal om goed te hechten en uit te zetten.

Hoe lang duurt het installatieproces?

Het installatieproces van spouwmuurisolatie is relatief snel en duurt meestal één dag. Dit omvat de inspectie, het boren van de gaten, het inblazen van het isolatiemateriaal en het dichtmaken van de gaten.

Zijn er nadelen aan spouwmuurisolatie?

Hoewel spouwmuurisolatie veel voordelen biedt, zijn er enkele mogelijke nadelen om te overwegen. Dit kan onder andere zijn dat het isolatiemateriaal niet goed hecht als de spouwmuren vuil zijn, of dat er vochtdoorslag kan optreden als de buitenmuren niet in goede staat zijn. Het is belangrijk om een grondige inspectie te laten uitvoeren door een professional om deze problemen te voorkomen.

Hoe onderhoud ik mijn geïsoleerde spouwmuur?

Onderhoud van een geïsoleerde spouwmuur is minimaal. Het is echter belangrijk om regelmatig de staat van de buitenmuren en voegen te controleren en eventuele scheuren of schade snel te repareren om te voorkomen dat er vocht in de spouw komt.

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om je tussenwoning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Het biedt tal van voordelen, waaronder lagere energierekeningen, verbeterd wooncomfort, en een hogere woningwaarde. Door samen te werken met een professionele isolatiespecialist, kun je ervoor zorgen dat de isolatie correct en efficiënt wordt uitgevoerd. Aarzel niet om offertes aan te vragen en te profiteren van de beschikbare subsidies en financiële voordelen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Benieuwd naar de mogelijkheden van spouwmuurisolatie voor jouw tussenwoning?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe u kunt besparen op uw energierekening. Klik hier om uw offerte aan te vragen!

Vrijblijvende offerte ontvangen