Spouwmuurisolatie
Er gaat veel warmte verloren in huizen zonder muurisolatie. Warme ontsnapt makkelijk door kieren en gaten en zorgt ervoor dat je blijft stoken. Vooral in de winter leidt dit tot aanzienlijk meer energieverbruik.
Voordat we de mogelijkheden van subsidies voor spouwmuurisolatie induiken, is het belangrijk om te begrijpen wat spouwmuren precies zijn. Spouwmuren bestaan uit twee parallelle muren met een ruimte ertussen, die we de 'spouw' noemen. Deze constructie is sinds de jaren '20 van de vorige eeuw standaard in Nederland en België. Dus als je in een huis woont dat na deze periode is gebouwd, is de kans groot dat je spouwmuren hebt.
Maar hoe weet je dit zeker? Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan de dikte van je muur. Een enkelsteens muur is meestal 10 cm dik, terwijl een spouwmuur vaak meer dan 24 cm dik is. Daarnaast hebben spouwmuren vaak weerszijden metselwerk. Ben je nog niet helemaal zeker? Een professional kan dit voor je bevestigen. Nu je weet wat spouwmuren zijn en of je ze hebt, kunnen we verder kijken naar de mogelijke subsidies voor de isolatie van deze muren.
Vanaf 1 januari 2023 is er subsidie beschikbaar gesteld voor spouwmuurisolatie als isolatiemaatregel. Huishoudens kunnen gemiddeld 15% van de kosten die zij hebben gemaakt voor spouwmuurisolatie terugkrijgen. Per m2 krijg je 4 euro terug bij één maatregel. Deze subsidiebedragen verdubbelen als je 2 of meer maatregels treft. Die 2e maatregel kan van alles zijn: een isolatiemaatregel van een ander type, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Deze financiële ondersteuning maakt het aantrekkelijker voor huishoudens om te investeren in energiezuinige woningen en draagt bij aan het verduurzamen van de woningmarkt.
Spouwmuurisolatie helpt je om warmteverlies te verminderen en jouw huis energiezuiniger te maken. Je kunt isolatiemateriaal laten aanbrengen in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuren, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden. Hierdoor bespaar je flink op energiekosten. Dankzij de subsidie voor spouwmuurisolatie die in 2023 is geïntroduceerd, wordt het voor meer mensen financieel haalbaar om deze isolatiemaatregel toe te passen en te profiteren van de voordelen op de lange termijn.
De ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen is van toepassing als je 1 of 2 isolatiemaatregelen neemt, maar alleen als je het werk laat uitvoeren door een professioneel bedrijf. Als je de isolatie zelf aanbrengt (doe-het-zelf), kom je niet in aanmerking voor de subsidie. Het inschakelen van een erkend en gecertificeerd bedrijf biedt verschillende voordelen, zoals de juiste expertise en garanties op het werk en de materialen. Ongeacht of je ervoor kiest om zelf aan de slag te gaan of een professional in te schakelen, bieden isolatiemaatregelen natuurlijk nog steeds aanzienlijke voordelen voor energiebesparing, comfortverbetering en waardeverhoging van jouw woning. Je zal minder betalen voor het isolatiemateriaal, maar krijgt geen subsidie.
Wij raden altijd aan om het isoleren van je huis uit te laten voeren door profesionals. Dit doen we omdat je zekerder bent van een goede installatie en bijkomende voordelen als garantie. Vraag een offerte aan om te kijken wat de erkende bedrijven van OranjeDuurzaam voor jouw situatie kunnen betekenen.
Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.
Aan de subsidie zitten natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Alleereerst heb je de overduidelijke voorwaarden: Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten of je spouwmuren hebt. Daarnaast moet je weten of deze spouwmuren al eerder zijn geïsoleerd, en hoe lang dat geleden is. Heb je spouwmuren, en zijn deze niet eerder (volledig) geïsoleerd? Dan is het goed om te weten dat je in aanmerking kunt komen voor subsidie op spouwmuurisolatie. Wel moet je aan wat technische vereisten voldoen. Hieronder gaan we verder in op die voorwaarden.
Om te beginnen moet je minimaal 10 vierkante meter spouwmuur hebben laten isoleren. Daarnaast moet het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1 [m K/w]. Het is belangrijk dat de isolatie voldoende dik is aangebracht om aan deze isolatiewaarde te voldoen. Let op: de dikte van de isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen. Verder is het goed om te weten dat de subsidie voor spouwmuurisolatie eenmalig is. Als je in het verleden al eens subsidie hebt ontvangen voor spouwmuurisolatie, kom je helaas niet in aanmerking voor een tweede keer subsidie. Het maximum aantal m2 voor je subsidie voor kan krijgen is 170m2 aan spouwmuur isolatie.
Ben je geïnteresseerd in spouwmuurisolatie en wil je profiteren van de subsidie? Bekijk dan eens deze pagina voor meer informatie of vraag direct een offerte aan. Op deze manier kun je de eerste stap zetten naar een energiezuinigere woning en lagere energiekosten.
> Jouw complete gids voor het kiezen van de ideale spouwmuurisolatie: EPS versus glaswol
Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.
Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.