Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
3
min.

Droogbouw vloerverwarming: Soorten, voor- en nadelen en meer

Een noppenstructuur voor het aanleggen van vloerverwarming
Droogbouw vloerverwarming: Soorten, voor- en nadelen en meer

Vloerverwarming is een populaire manier om woningen te verwarmen en er zijn verschillende manieren om dit systeem te implementeren. Eén daarvan is de droogbouw vloerverwarming, een uniek systeem dat zich onderscheidt door het gebrek aan natte producten zoals beton en cement tijdens de installatie. In plaats daarvan wordt het geplaatst in isolatieplaten, zoals EPS-platen of Fermacell-platen.

Wat is Droogbouw Vloerverwarming?

Droogbouw vloerverwarming is een type vloerverwarmingssysteem waarbij geen natte materialen zoals beton of cement worden gebruikt tijdens de installatie. Het is een lichtgewicht systeem dat een lager gewicht op de vloer plaatst, en het is gemakkelijker om de vloerbedekking er boven op te plaatsen.

Dit systeem is ideaal voor bestaande woningen (bij een verbouwing of renovatie), houtbouwwoningen en vooral voor onder houten vloeren. Het verspreidt de warmte efficiënt door de ruimte en is daarom zeer geschikt als hoofdverwarming, maar kan ook dienen als bijverwarming. Een droogbouw vloerverwarmingssysteem leidt doorgaans tot minder warmteverlies, lagere stookkosten en dus een lagere energierekening.

Installatieproces van Droogbouw Vloerverwarming

Bij droogbouwinstallaties worden geprofileerde EPS-isolatieplaten met een hoogte van 15 of 25 millimeter over de hele ondervloer gelegd. In de uitsparingen van deze platen worden warmte-spreidingslamellen aangebracht, en vervolgens worden hierin de vloerverwarmingsbuizen bevestigd.

De verwarmingsbuizen worden in een meanderpatroon gelegd, en de warmte-spreidingsprofielen van het systeem zorgen ervoor dat de vloer gelijkmatig opwarmt. Dankzij het feit dat de buizen vrijwel direct onder de vloerafwerking liggen, vindt er een snelle opwarming van de vloer plaats. Voor de installatie moet de ondervloer volledig vlak zijn, omdat de EPS-platen geen oneffenheden in de ondervloer kunnen opvangen vanwege hun hoge isolatiewaarde.

Soorten Vloerverwarmingssystemen

Vloerverwarming kan op verschillende manieren worden aangelegd. Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming of voor warmwater vloerverwarming met verwarmingsbuizen. Binnen het warmwater vloerverwarmingssysteem wordt onderscheid gemaakt tussen ingefreesd, droog en nat systeem. Het voornaamste verschil tussen deze systemen ligt tussen het natbouw- en droogbouwsysteem.

Bij droogbouw vloerverwarming komen de verwarmingsbuizen niet in contact met de chapelaag, zoals dat het geval is bij het natte systeem. In plaats daarvan worden ze geplaatst in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Deze isolatieplaten hebben twee belangrijke functies: ze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstanden in de vloer mogelijk.

Opbouwhoogte en Prijs van Droogbouw Vloerverwarming

Een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een vloerverwarmingssysteem is de opbouwhoogte. Voor een nat systeem varieert deze tussen 18 en 20 cm, terwijl deze voor een droogbouw vloerverwarming tussen 13 en 18 cm varieert.

Qua kosten is elektrische vloerverwarming de duurste optie, met prijzen variërend van €50 tot €70 per vierkante meter. Warmwater vloerverwarming met een droog systeem ligt gemiddeld tussen €35 en €65 per vierkante meter, wat het het duurste systeem maakt binnen de warmwatervloerverwarming. Welk systeem je kiest, zal afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden van de locatie.

Voordelen van Droogbouw Vloerverwarming

Er zijn tal van voordelen verbonden aan een droogbouw vloerverwarmingssysteem in vergelijking met een nat systeem:

  • Snellere warmteafgifte en -verspreiding: De betere warmtegeleiding zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding, wat resulteert in een aangenamer warmtecomfort.
  • Lagere keteltemperatuur: De verbeterde warmtespreiding maakt het mogelijk om met lagere keteltemperaturen te werken, wat resulteert in een lager energieverbruik.
  • Minder risico op barsten in de vloer: Dankzij de lagere keteltemperaturen, is er minder kans op barsten in de vloer.
  • Kleinere opbouwhoogte: Het droge systeem heeft een kleinere opbouwhoogte, waardoor het ideaal is voor plaatsen met beperkte hoogte.
  • Vloerafwerking kan sneller worden geplaatst: Er zijn verschillende mogelijkheden voor vloerafwerkingen, zoals natuursteen, keramische tegels, parket, laminaat, enz.
  • Makkelijk te combineren met een warmtepomp of condensatieketel.
  • Makkelijker te installeren.

Het kiezen van een droogbouw vloerverwarmingssysteem is vooral voordelig bij renovatieprojecten, waarbij er meestal slechts een beperkte opbouwhoogte beschikbaar is, locaties met beperkte opbouwhoogte, houten huizen of vloeren, en appartementen. Dit systeem is gemakkelijk te installeren en biedt tal van voordelen, waardoor het een populaire keuze is voor veel huiseigenaren.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Veelgestelde vragen over droogbouw vloerverwarming

Wat is het verschil tussen droogbouw en natbouw vloerverwarming?

Droogbouw en natbouw vloerverwarming verwijzen naar de methode van installatie. Bij droogbouw vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen in isolatieplaten geplaatst zonder het gebruik van beton of cement. Dit staat in contrast met natbouw vloerverwarming, waarbij de buizen worden ingebed in een laag cement of beton. Droogbouw systemen kunnen een snellere installatie en warmteoverdracht bieden, en zijn vaak geschikter voor renovaties of houten vloeren.

Is droogbouw vloerverwarming geschikt voor mijn huis?

Droogbouw vloerverwarming kan in principe in elk type woning worden geïnstalleerd. Het is bijzonder geschikt voor renovaties, houtbouwwoningen en situaties waarbij de opbouwhoogte beperkt is. Bij twijfel is het echter altijd een goed idee om advies in te winnen bij een professionele vloerverwarmingspecialist.

Is droogbouw vloerverwarming energiezuinig?

Ja, droogbouw vloerverwarming is over het algemeen zeer energiezuinig. Het systeem zorgt voor een efficiënte warmteverdeling, wat resulteert in lagere stookkosten en een lagere energierekening. Bovendien voorkomen de isolatieplaten warmteverlies naar beneden, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie van het systeem.

Hoe snel wordt mijn vloer warm met een droogbouw vloerverwarmingssysteem?

Dankzij de warmtespreidingsprofielen en de manier waarop de verwarmingsbuizen direct onder de vloerafwerking worden geplaatst, zal de vloer relatief snel opwarmen met een droogbouw vloerverwarmingssysteem. Het exacte tijdsbestek kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort vloerbedekking en de isolatie van de ruimte, maar over het algemeen kun je verwachten dat de vloer binnen enkele minuten na het inschakelen van het systeem begint te warmen.

Kan droogbouw vloerverwarming gecombineerd worden met een warmtepomp of condensatieketel?

Ja, droogbouw vloerverwarming kan zeker gecombineerd worden met zowel een warmtepomp als een condensatieketel. Deze combinatie kan helpen om de energie-efficiëntie van het systeem verder te verbeteren, waardoor u mogelijk nog meer op uw energierekening kunt besparen. Het is wel belangrijk om op te merken dat de specificaties en vereisten van elk systeem kunnen variëren, dus het is raadzaam om advies in te winnen bij een vloerverwarmingspecialist om ervoor te zorgen dat de systemen op de juiste manier worden gecombineerd.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.