Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
5
min.

Elektrische vloerverwarming: Kosten, voor- en nadelen, werking en meer

vloerverwarming elektrisch met pvc topvloer
Elektrische vloerverwarming: Kosten, voor- en nadelen, werking en meer

Elektrische vloerverwarming wint steeds meer aan populariteit. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid, lage installatiekosten en vele voordelen, is het een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren. Hier is een gedetailleerde gids om je te helpen begrijpen wat elektrische vloerverwarming inhoudt.

Wat is Elektrische Vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn er in drie hoofdtypen: matten, elektrische kabels en foliesystemen. De systemen zijn snel en gemakkelijk te installeren, met lage installatiekosten.

De Werking van Elektrische Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bestaat uit speciale matten met een elektrische verwarmingsdraad of koolstofelementen. Wanneer er stroom door deze draden loopt, geven de matten warmte af aan de omringende lagen, die vervolgens de warmte afgeven aan de lucht of door straling. De thermostaat regelt de temperatuur automatisch door het systeem aan of uit te schakelen op basis van de kamertemperatuur.

Energieverbruik en -kosten

Het energieverbruik van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de mate van isolatie. Ondanks dat elektrische systemen momenteel hogere kosten met zich meebrengen dan gasgestookte systemen, kan dit worden gecompenseerd door goede isolatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Wanneer Elektrische Vloerverwarming Toepassen

Elektrische vloerverwarming wordt vaak toegepast in goed geïsoleerde ruimtes waar minder warmte ontsnapt. Het is ook ideaal als bijverwarming op plaatsen waar de vloer koud is en een warme vloer gewenst is, zoals in de badkamer.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Voordelen van Elektrische Vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft een breed scala aan voordelen, waaronder:

 1. Gemakkelijke Installatie: Het installeren van elektrische vloerverwarming is eenvoudig en kan zelfs door de handige doe-het-zelver worden gedaan.
 2. Lage Opbouwhoogte: Dankzij de minimale dikte van de vloerverwarmingsmatten en het gebruik van dunne isolatieplaten, zijn deze systemen ideaal voor renovaties zonder dat deuren ingekort hoeven te worden of breekwerk nodig is.
 3. Kostenefficiënt: Elektrische vloerverwarming is goedkoper in aanschaf en installatie in vergelijking met traditionele systemen.
 4. Korte Opwarmtijd: Door de plaatsing van de matten vlak onder de vloer, warmt de elektrische vloerverwarming snel op en zorgt voor een aangename temperatuur door de hele kamer.
 5. Duurzaam: Elektrische vloerverwarming kan duurzaam zijn wanneer deze wordt gecombineerd met een warmtepomp en duurzame stroombronnen zoals zonnepanelen of groene stroom.

Nadelen van Elektrische Vloerverwarming

Net als elk systeem, heeft ook elektrische vloerverwarming enkele nadelen:

 1. Hoger Energieverbruik: Hoewel het kan worden gecompenseerd door het te combineren met duurzame energiebronnen, kan elektrische vloerverwarming een hoger energieverbruik hebben.
 2. Minder Geschikt voor Grote Ruimtes: Voor grotere ruimtes kan de opwarmtijd langer zijn en kan de vloerverwarming vaak alleen als bijverwarming worden gebruikt.
 3. Niet Geschikt voor Koeling: In tegenstelling tot sommige systemen kan elektrische vloerverwarming alleen verwarmen en niet koelen.

Duurzaam Gebruik

Elektrische vloerverwarming kan als duurzaam worden beschouwd als deze is aangesloten op een hernieuwbare energiebron, zoals zonnepanelen of windenergie. Als de elektriciteit die wordt gebruikt om het systeem te laten werken, wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, dan is de impact op het milieu minimaal.

Elektrische vloerverwarming kan ook energie-efficiënter zijn dan traditionele radiatorsystemen, omdat de warmte gelijkmatig wordt verspreid over de gehele ruimte en de temperatuur nauwkeurig kan worden gereguleerd. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de ruimte op een comfortabele temperatuur te houden.

Daarnaast werkt vloerverwarming bij lagere temperaturen dan radiatoren, wat betekent dat het minder energie verbruikt.

Dat gezegd hebbende, de duurzaamheid van elektrische vloerverwarming hangt ook sterk af van hoe goed de woning is geïsoleerd. Zonder goede isolatie zal er veel warmte verloren gaan, waardoor het systeem minder efficiënt en minder duurzaam zal zijn.

Veelgestelde vragen

 1. Is elektrische vloerverwarming energiezuinig?
  Elektrische vloerverwarming kan zeer energiezuinig zijn, afhankelijk van hoe het systeem is ontworpen en geïnstalleerd. Het is belangrijk dat het correct en efficiënt wordt geïnstalleerd en dat het wordt gebruikt met een passend geïsoleerd gebouw.
 2. Hoeveel kost het om elektrische vloerverwarming te installeren?
  De kosten voor de installatie van elektrische vloerverwarming kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de ruimte, het gekozen systeem en de kosten van de arbeid. Het is raadzaam om offertes van verschillende installateurs te krijgen om een idee te krijgen van de te verwachten kosten.
 3. Hoe lang gaat elektrische vloerverwarming mee?
  Met de juiste installatie en onderhoud kan elektrische vloerverwarming vele jaren meegaan. Het is niet ongebruikelijk dat systemen 20 jaar of langer meegaan.
 4. Kan elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming worden gebruikt?
  Ja, in veel gevallen kan elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming in een huis of gebouw worden gebruikt. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geïsoleerd is om energie-efficiëntie te maximaliseren.
 5. Kan ik elektrische vloerverwarming onder elk type vloer installeren?
  Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn compatibel met vele soorten vloeren, waaronder tegels, steen, hout en bepaalde soorten tapijt. Het is echter belangrijk om met een deskundige te overleggen om te bevestigen dat het systeem geschikt is voor uw specifieke vloertype.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.