Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
8
min.

Vloerverwarming infrezen: wat houdt het in?

een thermostaat voor vloerverwarming
Vloerverwarming infrezen: wat houdt het in?

Vloerverwarming infrezen is een efficiënte en budgetvriendelijke manier om vloerverwarming in een bestaande woning te installeren. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het infrezen van vloerverwarming, inclusief de voordelen, nadelen, kosten en alternatieven. Ontdek waarom vloerverwarming infrezen een slimme keuze kan zijn voor jouw woning.

Wat is vloerverwarming infrezen?

Definitie en werkwijze

Vloerverwarming infrezen houdt in dat er sleuven in de bestaande dekvloer worden gemaakt met een speciale freesmachine. In deze sleuven worden de verwarmingsbuizen geplaatst. Deze methode is snel en praktisch, omdat de bestaande dekvloer kan blijven liggen en er geen extra opbouwhoogte nodig is. Het proces omvat meestal de volgende stappen:

  1. Verwijderen van de huidige vloerafwerking (zoals tegels, laminaat, etc.).
  2. Frezen van sleuven in de dekvloer met een stofafzuigsysteem om overlast te minimaliseren.
  3. Plaatsen van verwarmingsbuizen in de sleuven.
  4. Aansluiten van de buizen op de vloerverwarmingsverdeler.
  5. Afwerken van de vloer, eventueel met egaliseermiddel.

Wanneer kiezen voor infrezen?

Vloerverwarming infrezen is vooral geschikt voor renovaties en bestaande woningen met een cement- of anhydrietvloer. Het is een goede optie als je minimale opbouwhoogte wilt behouden en een snelle installatie wenst. Het is minder geschikt voor vloeren zonder dekvloer of zeer harde betonnen vloeren, waar andere methoden zoals droogbouw of krimpnetten beter geschikt kunnen zijn.

Voordelen van vloerverwarming infrezen

Snelle installatie

Een van de grootste voordelen van vloerverwarming infrezen is de snelheid van installatie. In een woning met een gebruikelijk oppervlakte kan de installatie vaak binnen één dag worden voltooid. Dit betekent minimale overlast en snel genieten van een comfortabele verwarmde vloer.

Geen extra opbouwhoogte

Omdat de sleuven direct in de bestaande dekvloer worden gefreesd, verhoogt deze methode de vloerhoogte niet. Dit is ideaal voor ruimtes met beperkte opbouwhoogte, en er is geen noodzaak om deuren in te korten.

Gunstige prijs

Ingefreesde vloerverwarming is vaak gunstiger geprijsd dan andere methoden zoals het leggen van vloerverwarming op krimpnetten of droogbouwsystemen. Dit maakt het een kosteneffectieve oplossing voor veel huiseigenaren.

Snellere opwarming

De verwarmingsbuizen worden vlak onder het oppervlak van de dekvloer geplaatst, wat resulteert in een snellere opwarming van de ruimte. Dit verhoogt het comfort en zorgt voor een efficiënte verwarming.

Nadelen van vloerverwarming infrezen

Niet geschikt voor alle vloeren

Vloerverwarming infrezen is niet altijd mogelijk in elke vloer. Het is bijvoorbeeld niet geschikt voor vloeren zonder dekvloer of voor zeer harde betonnen vloeren, tenzij zwaardere machines worden gebruikt. Ook vloeren met bestaande tegelafwerkingen kunnen problematisch zijn.

Mogelijke schade aan bestaande leidingen

Er bestaat een klein risico op schade aan bestaande leidingen tijdens het frezen, vooral als de exacte locatie van water- of elektrische leidingen niet bekend is. Een ervaren installateur zal  eerst een proefstuk frezen om de veiligheid te waarborgen.

Minder goede warmteverdeling

Hoewel de snelle opwarming een voordeel is, kan de warmteverdeling iets minder gelijkmatig zijn in vergelijking met andere methoden. De buizen liggen dicht onder het oppervlak, wat kan resulteren in hotspots en minder gelijkmatige warmteverspreiding.

Kosten van vloerverwarming infrezen

Factoren die de kosten beïnvloeden

De kosten van vloerverwarming infrezen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de te verwarmen oppervlakte, de staat van de dekvloer, en de complexiteit van de installatie. Ook de gekozen materialen en de tarieven van de installateur spelen een rol.

Gemiddelde kosten per m²

De gemiddelde kosten voor het infrezen van vloerverwarming liggen tussen de €30 en €45 per vierkante meter, inclusief plaatsing en materialen, maar exclusief BTW en de eindvloer. Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het project.

Voorbeelden van kostenberekeningen

Hier zijn enkele voorbeelden van kostenberekeningen op basis van de oppervlakte:

  • Tot 20 m²: €850 - €1000
  • Tot 40 m²: €1100 - €1200
  • Tot 60 m²: €1400 - €1550
  • Tot 80 m²: €1750 - €1900
  • Tot 100 m²: €2100 - €2200

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Milieuvoordelen en duurzaamheid

Vloerverwarming is een energiezuinige verwarmingsoplossing die helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Door te werken op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, verbruikt vloerverwarming minder energie. Dit resulteert in lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Bij de installatie van vloerverwarming kunnen duurzame materialen worden gebruikt, zoals gerecyclede isolatie en milieuvriendelijke leidingen. Deze materialen helpen niet alleen de energie-efficiëntie te verbeteren, maar dragen ook bij aan een duurzamere bouwpraktijk.

Integratie met Smart Home Technologie

Moderne vloerverwarmingssystemen kunnen worden geïntegreerd met smart home technologieën, zoals slimme thermostaten. Hiermee kun je de temperatuur van je vloerverwarming eenvoudig regelen via je smartphone of tablet, waardoor je energie bespaart en altijd een comfortabele temperatuur hebt.

Een voorbeeld van smart home integratie is het gebruik van geofencing. Hiermee kan de thermostaat detecteren wanneer je in de buurt van je huis bent en de verwarming automatisch inschakelen. Dit zorgt voor een warme woning bij aankomst zonder onnodig energieverbruik wanneer je weg bent.

Alternatieven voor vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming op krimpnetten

Bij deze methode worden de verwarmingsbuizen op krimpnetten geplaatst die op de bestaande vloer worden gelegd. Dit vereist een verhoging van de vloerhoogte, maar biedt een goede warmteverdeling en is een alternatief voor situaties waar infrezen niet mogelijk is.

Droogbouw vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming maakt gebruik van voorgevormde isolatieplaten waarin de buizen worden gelegd. Dit systeem verhoogt de vloerhoogte, maar biedt uitstekende isolatie en is geschikt voor renovaties waar de bestaande vloer niet kan worden gefreesd.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming infrezen

Kan vloerverwarming infrezen in beton?

Ja, vloerverwarming kan in beton worden gefreesd, maar dit vereist zwaardere apparatuur en kan duurder zijn dan frezen in cement- of anhydrietvloeren. Het is belangrijk om vooraf de staat van de betonnen vloer te beoordelen.

Wat is de diepte van de sleuven?

De sleuven voor ingefreesde vloerverwarming zijn gemiddeld 17 tot 20 mm diep. Hierdoor liggen de verwarmingsbuizen vlak onder het vloeroppervlak, wat zorgt voor een snelle opwarming.

Welke soorten eindvloeren zijn geschikt?

Op ingefreesde vloerverwarming kunnen verschillende soorten eindvloeren worden gelegd, zoals keramische tegels, natuursteen, gietvloeren, dunne houten vloeren en PVC. Het is belangrijk dat de eindvloer goed warmte doorlaat voor optimale efficiëntie.

Vloerverwarming infrezen bij jou thuis

Vloerverwarming infrezen is een efficiënte en kosteneffectieve methode om vloerverwarming te installeren in bestaande woningen. Het biedt voordelen zoals snelle installatie, geen extra opbouwhoogte en gunstige prijzen. Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals mogelijke schade aan bestaande leidingen en minder goede warmteverdeling, blijven de voordelen opwegen tegen de nadelen voor veel huiseigenaren. Overweeg je vloerverwarming te laten infrezen? Vraag vandaag nog een offerte aan en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.