Spouwmuurisolatie

Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Spouwmuurisolatie
Leestijd:
8
min.

Geluidsisolatie Spouwmuur: Alles wat je moet weten

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht
Spouwmuurisolatie wordt aangebracht

In een wereld waar geluidsoverlast steeds vaker voorkomt, wordt geluidsisolatie steeds belangrijker. Vooral in stedelijke gebieden of in huizen die dicht bij drukke wegen of buren staan, kan geluidsoverlast een groot probleem zijn. Geluidsisolatie van spouwmuren biedt een effectieve oplossing om dit probleem aan te pakken.

Wat is geluidsisolatie in een spouwmuur?

Geluidsisolatie in een spouwmuur werkt door het opvullen van de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur met isolatiemateriaal dat geluidstrillingen absorbeert. Dit verhoogt de massa van de muur, waardoor geluidsgolven moeilijker kunnen passeren.

Hoe werkt geluidsisolatie?

Het isolatiemateriaal absorbeert geluidstrillingen en voorkomt dat deze zich door de muren verspreiden. Hierdoor wordt de geluidsintensiteit verminderd, wat resulteert in een stillere en comfortabelere woonomgeving. Dit is vooral effectief tegen luchtgeluiden zoals verkeer, stemmen en muziek.

Voordelen van geluidsisolerende spouwmuur

Geluidsisolerende spouwmuren bieden niet alleen een oplossing voor geluidsoverlast, maar verhogen ook het thermische comfort in huis. Door de juiste isolatiematerialen te kiezen, kunt u genieten van een stillere en energiezuinigere woning.

Energiebesparing

Een bijkomend voordeel van geluidsisolatie is de energiebesparing. Doordat de spouwmuur ook thermisch geïsoleerd wordt, blijft warmte beter binnen en kou buiten. Dit resulteert in lagere stookkosten en een duurzamere woning.

Verhoogd wooncomfort

Met geluidsisolerende spouwmuren wordt uw wooncomfort aanzienlijk verbeterd. U zult minder last hebben van geluidsoverlast van buitenaf, waardoor u meer rust en privacy ervaart in uw eigen huis.

Materialen voor geluidsisolatie in een spouwmuur

Verschillende materialen kunnen worden gebruikt voor geluidsisolatie in een spouwmuur. Glaswol en minerale wol zijn populaire keuzes vanwege hun uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen.

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikt materiaal voor geluidsisolatie vanwege zijn uitstekende absorptiecapaciteit. Het is brandveilig en relatief goedkoop, maar kan irritant zijn bij de installatie.

Minerale Wol

Minerale wol biedt uitstekende geluidsisolatie en is duurzaam. Hoewel het duurder is dan glaswol, biedt het een zeer hoge mate van geluidsdemping.

Materiaal Voordelen Nadelen Kosten Geluidsisolatie
Glaswol Uitstekende geluidsisolatie, Brandveilig Irriterend bij installatie Gemiddeld Hoog
Minerale Wol Goede geluidsisolatie, Duurzaam Duurder dan glaswol Hoog Zeer Hoog
EPS Parels Goede thermische isolatie Minder effectief voor geluid Laag Gemiddeld
PUR Gemakkelijk aan te brengen Milieu-impact Hoog Gemiddeld

Meer lezen over de verschillende materialen? Kies het beste materiaal voor jouw situatie

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Overweeg je geluidsisolatie voor je spouwmuur?

Laat je adviseren door onze experts en ontvang een vrijblijvende offerte op maat. Klik hier om nu een offerte aan te vragen en verbeter direct het comfort in je woning!

Methodes voor geluidsisolatie van spouwmuren

Er zijn twee primaire methoden voor het aanbrengen van geluidsisolatie in spouwmuren: isolatie van buitenmuren met minerale inblaaswol en het plaatsen van voorzetwanden voor muren die aan buren grenzen. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en zijn afhankelijk van de specifieke situatie.

Isolatie van buitenmuren

Het na-isoleren van buitenmuren met minerale inblaaswol is een effectieve manier om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. Dit materiaal wordt in de spouwmuur geblazen en zorgt voor een naadloze isolatielaag die zowel thermisch als akoestisch effectief is.

Voorzetwanden voor muren grenzend aan buren

Voorzetwanden zijn ideaal voor het isoleren van muren die aan buren grenzen. Deze wanden worden tegen de binnenkant van de bestaande muur geplaatst en gevuld met geluidsisolerend materiaal zoals glaswol of minerale wol. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van zowel lucht- als contactgeluiden.

Doe-Het-Zelf tips vs. Professionele installatie

Het is belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om een professional in te schakelen en wanneer je zelf aan de slag kunt gaan met geluidsisolatie. Hoewel er doe-het-zelf kits beschikbaar zijn, kan de expertise van een professional zorgen voor een meer efficiënte en effectieve installatie.

Doe-Het-Zelf Tips

Zelf geluidsisolatie aanbrengen kan een kosteneffectieve oplossing zijn, mits je de juiste materialen en technieken gebruikt. Hier zijn enkele tips voor doe-het-zelf geluidsisolatie:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de spouwmuur schoon en vrij van puin is. Gebruik een flexibele camera om de staat van de spouw te controleren.
 2. Materialen: Kies voor hoogwaardige isolatiematerialen zoals glaswol of minerale wol, die effectief zijn in het absorberen van geluid.
 3. Installatie: Volg de instructies nauwkeurig. Boor gaten in een patroon in de buitenmuur en gebruik een inblaasmachine om het isolatiemateriaal gelijkmatig aan te brengen.
 4. Afwerking: Sluit de boorgaten zorgvuldig af met metselspecie om de esthetiek van de muur te behouden.

Wanneer een professional inschakelen?

Hoewel doe-het-zelf geluidsisolatie mogelijk is, zijn er situaties waarin het beter is om een professional in te schakelen:

 1. Complexe situaties: Als de spouwmuur barsten of scheuren heeft, of als er sprake is van vochtproblemen, kan een professional de juiste aanpak bieden.
 2. Grote projecten: Voor grotere projecten kan een professional efficiënter werken en zorgen voor een uniforme isolatielaag zonder koudebruggen.
 3. Garantie en kwaliteit: Professionals bieden vaak garanties op hun werk en gebruiken hoogwaardige materialen en technieken.

Milieu- en duurzaamheidsaspecten

Bij het kiezen van isolatiematerialen is het belangrijk om ook rekening te houden met de milieu-impact. Milieuvriendelijke opties zoals minerale wol en gerecyclede materialen kunnen bijdragen aan een duurzamere woning.

Milieuvriendelijke materialen

 1. Minerale Wol: Dit materiaal is niet alleen effectief in geluidsisolatie, maar ook duurzaam. Het wordt gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen en heeft een lange levensduur.
 2. Glaswol: Glaswol wordt vervaardigd uit gerecycled glas en is volledig recyclebaar aan het einde van zijn levensduur. Het biedt uitstekende thermische en akoestische eigenschappen.
 3. Cellulose: Cellulose-isolatie wordt gemaakt van gerecycled papier en is een milieuvriendelijke keuze voor zowel thermische als akoestische isolatie.

Voordelen voor de duurzaamheid

 1. Energie-efficiëntie: Door het verbeteren van de thermische isolatie van je woning, verminder je de benodigde energie voor verwarming en koeling, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.
 2. Comfort en Gezondheid: Milieuvriendelijke isolatiematerialen dragen bij aan een gezondere leefomgeving door het reguleren van vocht en het verminderen van de behoefte aan kunstmatige klimaatbeheersing.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Overweeg je geluidsisolatie voor je spouwmuur?

Laat je adviseren door onze experts en ontvang een vrijblijvende offerte op maat. Klik hier om nu een offerte aan te vragen en verbeter direct het comfort in je woning!

Gedetailleerde kostenanalyse

Het isoleren van een spouwmuur kan variëren in kosten afhankelijk van het gekozen materiaal en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kun je rekenen op een investering van 15 tot 40 euro per vierkante meter, exclusief btw en arbeidskosten. De langetermijnbesparingen op energiekosten kunnen echter aanzienlijk zijn.

Kostenoverzicht

Type Isolatie Gemiddelde Kosten per m² (excl. btw)
Na-isolatie met minerale inblaaswol € 15 - € 20
Geluidsisolerende voorzetwand € 40 (incl. plaatsing)

In dit artikel lees je meer over de kosten van spouwmuurisolatie.

Langetermijnbesparingen

Naast de initiële kosten voor de installatie van geluidsisolatie, is het belangrijk om de langetermijnbesparingen in overweging te nemen. Door de verbeterde thermische isolatie zal je energierekening dalen, wat op de lange termijn kan resulteren in aanzienlijke besparingen. Bovendien kan een goed geïsoleerde woning de waarde van je huis verhogen.

Vraag een offerte aan

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem contact op met een isolatiespecialist en vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten en de beste opties voor geluidsisolatie in jouw spouwmuur.

Waarom een offerte aanvragen?

Het aanvragen van een offerte biedt verschillende voordelen:

 1. Vergelijken van prijzen: Door meerdere offertes aan te vragen, kun je de prijzen en diensten van verschillende specialisten vergelijken om de beste deal te vinden.
 2. Advies op maat: Een specialist kan je voorzien van advies op maat, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van jouw woning.
 3. Garantie en kwaliteit: Professionals bieden vaak garanties op hun werk en zorgen voor een hoogwaardige afwerking.

Geluidsisolatie van spouwmuren is een effectieve manier om geluidsoverlast te verminderen en het wooncomfort te verhogen. Door te kiezen voor de juiste materialen en methoden, en eventueel een professional in te schakelen, kun je genieten van een stillere, energiezuinigere en duurzamere woning. Vraag vandaag nog een offerte aan om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Overweeg je geluidsisolatie voor je spouwmuur?

Laat je adviseren door onze experts en ontvang een vrijblijvende offerte op maat. Klik hier om nu een offerte aan te vragen en verbeter direct het comfort in je woning!

Vrijblijvende offerte ontvangen