Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
4
min.

Infrarood vloerverwarming: Werking, voor- en nadelen, kosten en meer

warme voeten op vloer door infrarood vloerverwarming
Infrarood vloerverwarming: Werking, voor- en nadelen, kosten en meer

Infrarood vloerverwarming is een elektrisch verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van een zeer dunne folie om warmte te produceren. Hieronder vindt u een overzicht van hoe het werkt, het verbruik, de kosten, en andere relevante informatie.

Werking van Infrarood Vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming bestaat uit verwarmingsmatten met een dunne verwarmingsfolie van slechts 0,33 mm dik. Dit systeem genereert infraroodstraling door een stroom te leiden door koolstofvezels in de folie. Deze vezels warmen op en stralen infrarood uit, wat het volledige vloeroppervlak gelijktijdig opwarmt. Hierdoor wordt de hele ruimte effectief en gelijkmatig verwarmd.

Verbruik van Infrarood Vloerverwarming

Gemiddeld verbruikt infrarood vloerverwarming 160 watt per vierkante meter als hoofdverwarming (voor slecht geïsoleerde huizen) of 80 watt per vierkante meter als bijverwarming. De energiekosten stijgen naarmate de vloerverwarming langer aanstaat. Desalniettemin is infrarood vloerverwarming over het algemeen energiezuiniger dan traditionele vloerverwarming, aangezien het niet noodzakelijk is om een zeer hoge temperatuur te handhaven.

Geschiktheid voor Verschillende Ruimtes

Hoewel infrarood vloerverwarming geschikt is voor bijna alle ruimtes, is het niet aanbevolen voor badkamers en andere vochtige ruimtes vanwege het hoge vochtgehalte. Als alternatief voor deze ruimtes kunnen elektrische vloerverwarming of infraroodpanelen, douches, of spiegels worden overwogen.

Kosten van Infrarood Vloerverwarming

De gemiddelde kosten voor de installatie van infrarood vloerverwarming liggen tussen de 50 en 75 euro per vierkante meter, inclusief de installatie. Extra kosten kunnen omvatten:

  • Extra isolatie voor de vloer: € 10 - 15 per vierkante meter
  • Aankoop van een thermostaat: € 150 - 200
  • Eventuele montagekosten: dit varieert per leverancier, maar wordt geschat op ongeveer € 40 per uur voor de installatie van de vloerverwarming

De exacte prijs kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte, of de meterkast moet worden aangepast, of de vloer geschikt is of mogelijk geëgaliseerd moet worden, en of de vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming wordt gebruikt.

Voordelen en Nadelen van Infrarood Vloerverwarming

Voordelen van infrarood vloerverwarming zijn onder andere snelle opwarming, gelijkmatige verdeling van warmte, geruisloze werking, aangename warmte, geen uitstoot van schadelijke stoffen, geschiktheid voor verschillende vloertypes, onzichtbaarheid (het ligt onder de vloer), en energie-efficiëntie.

Aan de andere kant, zijn er ook enkele nadelen. Infrarood vloerverwarming is over het algemeen duurder in gebruik dan een warmwatersysteem, en de benodigde materialen kunnen ook duur zijn. Bovendien genereren de verwarmingsmatten een elektromagnetisch veld, wat problemen kan opleveren voor mensen die gevoelig zijn voor straling.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Veelgestelde vragen over infrarood vloerverwarming

Is infrarood vloerverwarming geschikt voor elke vloer?
Antwoord: Infrarood vloerverwarming is geschikt voor vele soorten vloeren, waaronder hout, parket, laminaat, vinyl en pvc vloeren. Het is echter belangrijk om te controleren of uw specifieke vloertype compatibel is met infrarood vloerverwarming voordat u overgaat tot installatie.

Is infrarood vloerverwarming duur in gebruik?
Antwoord: Hoewel de initiële kosten van infrarood vloerverwarming hoger kunnen zijn dan traditionele vloerverwarming, kunnen de operationele kosten op lange termijn lager uitvallen. Dit komt doordat infrarood vloerverwarming efficiënter is in het verwarmen van de ruimte en kan bijdragen aan lagere energiekosten.

Kan ik infrarood vloerverwarming in mijn badkamer installeren?
Antwoord: Nee, vanwege de hoge vochtigheidsgraad in de badkamer, wordt het niet aanbevolen om infrarood vloerverwarming in deze ruimte te installeren. Elektrische vloerverwarming is een beter alternatief voor badkamers.

Wat is het verschil tussen infrarood vloerverwarming en traditionele vloerverwarming?
Antwoord: Het grootste verschil tussen infrarood vloerverwarming en traditionele vloerverwarming is de manier waarop ze warmte verspreiden. Traditionele vloerverwarming werkt op basis van convectie, terwijl infrarood vloerverwarming werkt door het uitstralen van warmte. Infrarood vloerverwarming heeft de neiging om sneller op te warmen en is over het algemeen efficiënter in het gelijkmatig verwarmen van de ruimte.

Hoe moet ik mijn infrarood vloerverwarming onderhouden?
Antwoord: Infrarood vloerverwarming vereist over het algemeen weinig tot geen onderhoud. Het systeem is ontworpen om vele jaren mee te gaan zonder problemen. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is het raadzaam om een professional in te schakelen voor de reparatie.

Hoeveel kost het om infrarood vloerverwarming te laten installeren?
Antwoord: De kosten voor de installatie van infrarood vloerverwarming variëren, afhankelijk van de grootte van de ruimte en de specifieke vereisten van de installatie. De gemiddelde prijs ligt tussen de 50 en 75 euro per vierkante meter, inclusief installatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.