Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Home
Nieuws
Isolatie
Isolatie
Nieuws & artikelen
Contact
Verwarmen en koelen
Duurzame energie
Vloerverwarming
Leestijd:
5
min.

Wat kost de installatie van vloerverwarming jou?

mensen liggen op een verwarmde vloer in huis | OranjeDuurzaam
Wat kost de installatie van vloerverwarming jou?

Ⓒ Afbeelding door Freepik

Vloerverwarming levert je huis veel op. Je huis wordt gelijkmatig verwarmt, je wooncomfort gaat omhoog en je zal nooit meer last van koude voeten hebben. De kosten voor de installatie daarentegen zijn voor veel huishoudens even schrikken. In onderstaand artikel gaan we verder in op de kosten en de terugverdientijd van vloerverwarming.

Gemiddelde kosten van vloerverwarming

Als je overweegt om vloerverwarming in je huis te installeren, is een van de eerste vragen die je waarschijnlijk hebt: ‘Wat zijn de kosten van vloerverwarming?’ Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het type vloerverwarming dat je kiest, en de huidige toestand van je vloer.

Voor een gemiddelde woning, kun je verwachten om tussen de €750 en €825 te betalen voor vloerverwarming in een ruimte tot 10 m², inclusief installatie. Voor elke extra 10 m² komt er ongeveer €100 bij. Als je bijvoorbeeld vloerverwarming wilt installeren in een ruimte van 40 m², moet je een prijs tussen de €1.100 en €1.140 verwachten.

Deze prijzen zijn gebaseerd op het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming. Als je de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt, zijn de kosten doorgaans ongeveer €50 per 10 m² lager. Daarom kunnen de totale kosten aanzienlijk lager zijn als je overweegt om vloerverwarming als bijverwarming te installeren.

Bij de kosten van vloerverwarming komt er ook nog de keuze tussen matten en het infrezen van de vloerverwarming. Matten zijn doorgaans duurder dan het infrezen van vloerverwarming, maar bieden een snellere en minder invasieve installatie optie. Het is belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen en een offerte aan te vragen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Onthoud ook dat hoewel de initiële kosten van het installeren van vloerverwarming misschien hoog lijken, het op de lange termijn kan helpen om geld te besparen op je energierekening. Vloerverwarming is over het algemeen efficiënter dan traditionele radiatoren, wat betekent dat je minder energie verbruikt om je huis te verwarmen.

Kosten per vierkante meter

Het berekenen van de kosten per vierkante meter kan je helpen begrijpen hoe de prijzen zich verhouden tot de omvang van je project. Hier zijn enkele gemiddelde kosten inclusief montage voor verschillende oppervlakken:

  • Tot 10 m²: € 750 - € 825
  • Tot 20 m²: € 850 - € 915
  • Tot 30 m²: € 950 - € 1.025
  • Tot 40 m²: € 1.100 - € 1.140
  • Tot 50 m²: € 1.200 - € 1.260
  • Tot 60 m²: € 1.400 - € 1.525

Factoren die van invloed zijn op de kosten

Er zijn verschillende factoren die de kosten van vloerverwarming beïnvloeden. Een daarvan is het type installatie dat je kiest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen matten en het infrezen van de vloerverwarming. Vloerverwarmings matten zijn over het algemeen duurder dan het infrezen van vloerverwarming. De prijs van vloerverwarming infrezen hangt af van het type vloerverwarming, de vloeroppervlakte, de bereikbaarheid van de vloer en de staat van de dekvloer. Gemiddeld kun je rekenen op een kostprijs van 30 à 45 euro per m², inclusief plaatsing en materialen.

Verwachte terugverdientijd van vloerverwarming

De terugverdientijd van vloerverwarming hangt af van meerdere factoren zoals het soort vloerverwarming, de isolatie van je woning, en de oppervlakte. Gemiddeld kun je met vloerverwarming zo'n 10 tot 15 procent op je maandelijkse stookkosten besparen in vergelijking met gewone radiatoren. Met die besparingen, kan de terugverdientijd ergens tussen de 10 en 20 jaar liggen. Let wel op dat dit voor elke woonsituatie anders is en dat het ook afhankelijk is van de overige mate van isolatie in je woning.

Kosten van elektrische vloerverwarming versus watergedragen vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming hebben beide hun eigen voordelen en kosten. Infrarood vloerverwarming, een vorm van elektrische vloerverwarming, kost gemiddeld 50 tot 75 euro per m², inclusief installatie. Bij het berekenen van de jaarlijkse verbruikskosten van elektrische vloerverwarming, kom je uit op zo’n € 1.200 per jaar.

Met vloerverwarming op warmwaterbasis kun je rekenen op gemiddelde jaarlijkse kosten van ongeveer € 1.000. Dit maakt elektrische vloerverwarming in het algemeen duurder dan vloerverwarming op warmwaterbasis.

Vloerverwarming leggen in bestaande woning

Vloerverwarming installeren in een bestaande woning brengt verschillende uitdagingen met zich mee, maar is zeker haalbaar. Eén van de belangrijkste factoren die de kosten beïnvloedt, is de bestaande vloerstructuur en het type vloerbedekking. Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn om de vloerverwarming te installeren, en dit kan de kosten verhogen. Het is belangrijk om vooraf goed advies in te winnen over de mogelijkheden en de kosten om verrassingen te voorkomen.

Wanneer je vloerverwarming wilt leggen in een bestaande woning, is het infrezen van de vloerverwarming over het algemeen de populairdere keuze. Bij deze methode worden er groeven in de bestaande dekvloer gefreesd, waar de verwarmingsbuizen in worden gelegd. Dit is minder ingrijpend dan het volledig vervangen van de vloer en het is vaak een goedkopere optie.

Vloerverwarming kosten berekenen

Bij het berekenen van de kosten van vloerverwarming moet je rekening houden met verschillende factoren. Allereerst is de omvang van het gebied waar je vloerverwarming wilt installeren van groot belang. Zoals eerder vermeld, betaal je gemiddeld 800 euro voor 10 m², inclusief installatie, en komt er ongeveer 100 euro per extra 10 m² bij.

Verder speelt het type vloerverwarming ook een rol. Bijvoorbeeld, de kosten van het installeren van vloerverwarmingsmatten zijn vaak hoger dan het infrezen van de vloerverwarming. Tot slot kunnen ook de arbeidskosten voor de installatie, de kosten van de thermostaat en andere benodigdheden, en eventuele aanpassingen aan de vloer zelf de totale kosten beïnvloeden.

Is vloerverwarming duur in gebruik?

Bij het overwegen van vloerverwarming, is het belangrijk om niet alleen naar de installatiekosten te kijken, maar ook naar de verbruikskosten. De vraag 'is vloerverwarming duur in gebruik?' hangt af van het type vloerverwarming dat je kiest.

Elektrische vloerverwarming, bijvoorbeeld, heeft hogere verbruikskosten dan watergedragen vloerverwarming. Het gemiddelde maximumverbruik voor elektrische vloerverwarming ligt op ongeveer 120W/m². Dit komt neer op zo’n € 1.200 per jaar aan energiekosten.

Met vloerverwarming op basis van warm water kun je rekenen op gemiddelde jaarlijkse kosten van ongeveer € 1.000. Bovendien kan vloerverwarming tot 10-15% besparing opleveren op je maandelijkse stookkosten in vergelijking met traditionele radiatoren.

Hoewel de initiële installatiekosten hoger kunnen zijn, kan vloerverwarming op de lange termijn kostenefficiënt zijn vanwege het lagere energieverbruik en de hogere efficiëntie. Ook draagt vloerverwarming bij aan een comfortabeler binnenklimaat en kan het de waarde van je woning verhogen.

Vloerverwarming: iets voor mij?

Vloerverwarming kan een waardevolle investering zijn voor veel huishoudens. Als je waarde hecht aan een comfortabele, gelijkmatige warmte in huis, een efficiënter verwarmingssysteem en het elimineren van radiatoren die ruimte innemen, dan is vloerverwarming een goede optie voor jou.

Het is essentieel om alle factoren te overwegen bij het nemen van je beslissing, inclusief de kosten van de installatie en de potentiële energiebesparing. Afhankelijk van de oppervlakte van je huis, de isolatie en het type vloerverwarming dat je kiest, kunnen de kosten variëren. Maar zoals we hebben besproken, kunnen de besparingen op de lange termijn ook aanzienlijk zijn.

Een ander aspect om te overwegen is dat vloerverwarming de waarde van je huis kan verhogen. Dit kan een aantrekkelijke propositie zijn als je overweegt om je woning in de toekomst te verkopen.

Het is altijd raadzaam om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken wat een project jou gaat kosten. Vraag bij OranjeDuurzaam een offerte aan, en ontvang tot drie offertes op maat van gespecialiseerde, lokale vloerverwarming installateurs. Zij kunnen je advies geven over de meest geschikte vloerverwarming voor jouw situatie en kunnen een nauwkeurige schatting geven van de kosten en de verwachte terugverdientijd.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor uw project.

Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over warmtepompen

No items found.
Nieuws & artikelen

Ons laatste nieuws over CV ketels

No items found.